Από τη ΔΕΘ, ο Α. Σαμαράς χειροκρότησε όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρότεινε νέα, ακόμα πιο προωθημένα
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που οδηγεί το λαό στην πτώχευση. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν το δικό τους δρόμο να βαδίσουν |
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτισε και επικρότησε όλα τα «αναπτυξιακά» μέτρα που εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ενώ δε δίστασε να πλειοδοτήσει ζητώντας «αληθινό σοκ ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων», προτείνοντας ακόμα πιο προωθημένα και γενναιόδωρα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων.
Στην πραγματικότητα, έβαλε πλάτη για να ενισχυθεί στις λαϊκές συνειδήσεις η εντύπωση ότι η διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την προστασία και τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Το μήνυμα που εξέπεμψε σε όλους τους τόνους είναι ότι στο όνομα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας πρέπει να υποταχθούν τα πάντα, πρώτα και κύρια τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι ανάγκες του λαού.
Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από τα όσα είπε ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ, είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα του έχει στρατευτεί με όλες τις δυνάμεις για να περάσει η στρατηγική της πλουτοκρατίας, να φορτώσει την κρίση στο λαό, καθώς και ότι η διαχειριστική διαφωνία του με το μνημόνιο είναι κατ' εξοχήν δημαγωγική και στοχεύει στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας εντός του πλαισίου του αστικού πολιτικού συστήματος.
Ειδικά για το μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να πείσει ότι «δεν ήταν μονόδρομος» για την πλουτοκρατία, αλλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση το υπόγραψε, ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα το εφαρμόσει. Είπε ότι δεν πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο αν δεν το επιτρέψουν οι αγορές (!), ενώ στήριξε μετά πάθους τις «διαρθρωτικές» ανατροπές που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν τις εφαρμόζει.
Ομως οι «διαρθρωτικές αλλαγές» του μνημονίου δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που μειώνουν παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Προσδιορίζοντας τη δική του στάση απέναντι στο μνημόνιο, είπε ξεκάθαρα: «Πιέζω για αλλαγές σε αυτό το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα στις αγορές».
Από την άλλη, παραδέχτηκε για ακόμα μια φορά ότι το «όχι» στο μνημόνιο έγινε για λόγους διάσωσης και προστασίας του αστικού πολιτικού συστήματος. «Τι έπρεπε δηλαδή να είναι όλοι υπέρ του μνημονίου, επειδή έτσι το είπαν ορισμένοι και απέναντι να έχουμε αφήσει τον ελληνικό λαό υποχρεωμένο πλέον να βρίσκει καταφύγιο μόνο στο πεζοδρόμιο;», αναρωτήθηκε αποκαλυπτικά.
Οι «μεγάλες τομές» που, σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, στηρίζουν το νέο «αναπτυξιακό μοντέλο», είναι οι τομές που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπονται στο μνημόνιο. Συγκεκριμένα:
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη και την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ
Σε σχόλιο για τη συνέντευξη και την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Το άλλο μείγμα πολιτικής που προτείνει η ΝΔ είναι σαν το "άλλο σχέδιο" που ισχυριζόταν ότι είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και με το οποίο θα νοικοκύρευε την οικονομία προς όφελος του λαού. Το όχι του λαού στο Μνημόνιο σημαίνει καταψήφιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με όποιο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και αν υπηρετήσεις την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των μονοπωλίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το λαό, κρίση και παρασιτισμός».