ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΑΪΑ
Φασιστοειδή βεβήλωσαν το μνημείο στο Γηροκομείο

Την Τετάρτη 4 Αυγούστου επέλεξαν φασιστοειδή να βεβηλώσουν με τις αντικομμουνιστικές βρωμιές τους το μνημείο για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και μαχητές του ΔΣΕ στο Γηροκομείο, προφανώς για να τιμήσουν κατ' αυτόν τον τρόπο την επέτειο απ' την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στην οποία τονίζει: «Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία, αφού τέτοια μνημεία θυμίζουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας στη χώρα μας, την ηρωική δράση του ΚΚΕ και των μαχητών του ΔΣΕ. Διαπαιδαγωγούν με την ανυπότακτη αγωνιστική στάση και τον αγώνα και τη δύναμη που έχει ο λαός για να κατακτήσει τη δική του εξουσία.

Τέτοιες ενέργειες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον αντικομμουνισμό και στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., η ΕΕ και γνωστά πρόθυμα "παπαγαλάκια". Αξιοποιούνται συγκεκριμένες επέτειοι για να καλλιεργήσουν στο λαό την υποταγή και την πειθαρχία του στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εξουσία των μονοπωλίων, στο όνομα "της υπεράσπισης του έθνους". Στο ίδιο πνεύμα, όμως, κινούνται και όσοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη λήθη στο όνομα της "εθνικής συμφιλίωσης", προωθώντας, δηλαδή, το συμβιβασμό της εργατικής τάξης και του λαού με την πλουτοκρατία και διαστρεβλώνοντας την Ιστορία.

Να είναι σίγουροι θα πάρουν απάντηση στους νέους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην οργάνωση της πάλης για τη λαϊκή εξουσία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοταχώς στη φιλομονοπωλιακή πολιτική

Επικοινωνιακή επιχείρηση για τον εφησυχασμό του λαού

Αντεπίθεση και ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου είναι η απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Αντεπίθεση και ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου είναι η απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Χωρίς ανάσα προετοιμάζει τη φθινοπωρινή επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση, με μπαράζ απολύσεων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, επιτάχυνση των ρυθμών προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επιβολή νέων φόρων, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και μετά την εξασφάλιση της «δεύτερη δόσης» του δανείου από την τρόικα επιδιώκει να καλλιεργήσει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι δεν πρόκειται να επιβάλει «νέα μέτρα» το επόμενο διάστημα.

Σ' αυτή την επιχείρηση αξιοποιεί και τις επικοινωνιακές κορόνες των υπουργών (με την προβολή από τα κανάλια των μεγαλοκαπιταλιστών), οι οποίοι εμφανίζονται να «υπερασπίζονται» τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δημόσια περιουσία έναντι των απαιτήσεων των τεχνοκρατών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Πίσω από τους φθηνούς «λεονταρισμούς» κρύβεται η πλήρης εφαρμογή του αντιδραστικού μνημονίου που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση και η εφαρμογή μιας πολιτικής που ανοιχτά πλέον ομολογούν οι κυβερνώντες ότι «ήταν στο πρόγραμμά τους»!

Αυτό που αναζητά η κυβέρνηση είναι το ικανό μέσο που θα σπείρει τον «εφησυχασμό» στους εργαζόμενους, ώστε να αποτρέψει την έκρηξη της λαϊκής οργής και τις κινητοποιήσεις. Χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση πρόσφερε με συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής των ελεγκτών και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν έρχονται νέα μέτρα το φθινόπωρο, αλλά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα» και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ από το 2013»...

Στους επικοινωνιακούς ελιγμούς της κυβέρνησης εντάσσονται και οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της, προκειμένου να σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση καταθέτει το Σεπτέμβρη νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αναζητά τη φόρμουλα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προωθεί τη συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ καθώς και τη συγχώνευση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, «παρεμβάσεις» από τις οποίες θα προκύψουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Μπροστά στη διόγκωση του κύματος δυσαρέσκειας, υπουργοί αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν χτες ότι «δεν μιλάμε για απολύσεις μόνο για μετατάξεις προσωπικού», αλλά την ίδια ώρα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, μιλώντας χτες στο «Μέγκα», δεν απέκλεισε «αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις» στις ΔΕΚΟ...

Την ίδια τακτική ακολούθησε η κυβέρνηση και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού από την μια πλευρά ξεκαθάριζε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση ...αντιστάθηκε στις απαιτήσεις της τρόικας και «δε θα πουληθούν εργοστάσια της ΔΕΗ».

Ανάλογη στόχευση είχαν και οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα» όταν ήδη η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την υπαγωγή τροφίμων και φαρμάκων στην υψηλή κλίμακα 23% του ΦΠΑ από το Σεπτέμβρη και ετοιμάζει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 6 αγωνιστές του ΕΑΜ που δολοφονήθηκαν από όργανα των κατακτητών στις 5 Αυγούστου του 1943 στη θέση Κουρί διοργανώνει το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), αύριο Κυριακή 8 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας.

Διαχειριστές και αφερέγγυοι

Πώς γίνεται κάποιος να υπερασπίζεται συγχρόνως το λαό απ' την ασύλληπτη επιδρομή που δέχεται στο εισόδημα και στα δικαιώματά του και συγχρόνως να υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας; Οταν είναι φανερό ότι, για να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία των καπιταλιστών, πρέπει να αλέσει στις μυλόπετρές της και το εργατικό λαϊκό εισόδημα και όσα δικαιώματα διασώζονται. Για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Ετσι, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης έκανε χτες μια δήλωση, στην οποία αναφέρει: «Οι αντικοινωνικές επιλογές κυβέρνησης - τρόικας τινάζουν στα ύψη τον πληθωρισμό, λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα και πνίγουν κάθε ίχνος "ανταγωνιστικότητας" της οικονομίας»!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει εξίσου το λαό και τους εκμεταλλευτές του, επειδή στη συνέχεια θέλει να ισχυριστεί πως είναι εφικτή μια πολιτική που θα ευνοεί συγχρόνως το λαό και τους εκμεταλλευτές του. 'Η, όπως το έθεσε ο Π. Λαφαζάνης: Η χώρα χρειάζεται «την άμεση απεμπλοκή της από τον καταστροφικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και μια πολιτική η οποία θα ανασυγκροτήσει το κράτος, θα διαλύσει "καρτέλ" και "ολιγοπώλια" και με κεντρικό το ρόλο του Δημοσίου θα συμβάλλει σε μια νέα σύγχρονη και αποδοτική παραγωγική ανάπτυξη του τόπου». Δηλαδή, έναν ...«ανθρώπινο καπιταλισμό».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Σάββατο 7/8, στο Δροσάτο, στην «ταβέρνα του Μουστάκα». Στη συνεστίαση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

-- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πάτρας διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους εκτελεσμένους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, αύριο Κυριακή 8/8, στις 11 π.μ., στους Ανω Λουσούς - Σουδαινά Καλαβρύτων. Θα μιλήσει ο Βασίλης Ασπρούλιας, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Καλαβρύτων και θα χαιρετίσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Οι ΚΟ Βόρειας Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνουν την Τετάρτη 11/8 στις 8 μ.μ. στο Πολυκέντρο Αιγινίου εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές». Θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

-- Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση την Παρασκευή 13/8, στις 8.30 μ.μ., στις Αγιές Γυθείου, στην «ταβέρνα του Πουλάκου». Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Τη Δευτέρα η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Για να τιμήσουν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να καταδικάσουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας, η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο Δευτέρα, 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ