ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιος Εστί!

Με μια μεγάλη μελωδική βραδιά, γιόρτασε τα 85 χρόνια του ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο μουσικοσυνθέτης μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο και πλειάδα άλλων καλλιτεχνών

Eurokinissi

Ο μουσικοσυνθέτης μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο και πλειάδα άλλων καλλιτεχνών
Αν η τέχνη είναι «μια βαθιά αλληλεγγύη» στη ζωή και τους αγώνες ενός λαού, αυτό απαντάται σίγουρα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Το νιώθουμε κάθε φορά που ακούμε τα τραγούδια του. Οπως προχθές το βράδυ στο Λυκαβηττό όπου πλήθος κόσμου γιόρτασε μαζί με τον συνθέτη τα 85α γενέθλιά του. Συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Μίκης Θεοδωράκης δέχθηκε τις ευχές και την αγάπη όλων όσοι παραβρέθηκαν γι' αυτή τη βραδιά τιμής στον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη. Κοντά του σ' αυτή τη σημαντική στιγμή και η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής.

«Θυμάμαι τις πρώτες συναυλίες του Μίκη πριν 45 - 50 χρόνια, εδώ στο Λυκαβηττό που ξεκίνησε ο Μίκης και έγινε ολόκληρος ένα μεγάλο κίνημα» - είπε σε δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα. «Αυτό να το πάρουν υπόψη όλοι οι νεότεροι καλλιτέχνες. Ποτέ άλλοτε δε δέθηκε τόσο πολύ το πολιτικό σύνθημα με την τέχνη και πρέπει να ξαναγεννηθεί αυτό το κίνημα. Ο Μίκης έδωσε τα πάντα σ' αυτό και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ».

Πράγματι τα έργα του αναδύουν ένα γνήσιο ανθρωπιστικό τόνο, βαθιά και αληθινή θλίψη για τον ανθρώπινο πόνο. «Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα, ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ιδωθεί μόνον "από τα κάτω", από τη σκοπιά των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα». Σ' αυτές τις γραμμές από την ομιλία του Μπρεχτ στη Μόσχα το 1955, με αφορμή την παραλαβή του Βραβείου Λένιν για την Ειρήνη, συνοψίζονται οι απόψεις του για την οικουμενική σημασία της αποστολής του καλλιτέχνη, του σωστού τρόπου σκέψης και στάσης ζωής του διανοούμενου. Στάση που αναγνωρίζεται και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Αλέκα Παπαρήγα παρακολούθησε μαζί με τον μεγάλο δημιουργό, την προχθεσινή εκδήλωση για τα 85α του γενέθλια
Η Αλέκα Παπαρήγα παρακολούθησε μαζί με τον μεγάλο δημιουργό, την προχθεσινή εκδήλωση για τα 85α του γενέθλια
Από το συγκλονιστικό «Επιτάφιο», στο ανυπότακτο «Κάντο Χενεράλ», από την αθάνατη «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» και το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού», στο «Μαουτχάουζεν», το «Αξιον Εστί», τις «Μικρές Κυκλάδες», την «Πολιτεία Α' και Β'», τους «Λυποτάκτες», το «Αρχιπέλαγος» και σε τόσα άλλα σπουδαία «αστέρια», αστερισμούς και γαλαξίες μουσικούς, ήχους και μελωδίες της ανεξάντλητης μουσικής προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη. Μιας μουσικής, εμπνευσμένης από τα ιστορικά - κοινωνικά βιώματα του λαού μας, τις θυσίες, τα οράματα, τους αγώνες του, που με τη σειρά της πυρπόλησε οράματα, συνόδεψε αγώνες, ρίζωσε στις καρδιές.

Τραγούδια στηριγμένα και χτισμένα πάνω σε ποίηση γραμμένη από σπουδαίους ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Καμπανέλλη, Αναγνωστάκη κ.ά.), σε εποχές που ο λαός μας κατέβαλε τιτάνιο αγώνα με το φασισμό, με ασύλληπτο ηρωισμό και αφειδώλευτη προσφορά αίματος στον κοινό αγώνα των λαών. Ο κόσμος, ο μικρός κι ανώνυμος τούτης της Γης, ο Λαός, πολέμησε μ' ό,τι του «έλαχε στο χέρι. Εμείς με τους σουγιάδες κι εκείνοι με τα κανόνια»...

Δεκάδες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους οι σημαντικότεροι συνεργάτες του, ένωσαν τις δυνάμεις τους και ετοίμασαν μια μεγάλη γιορτή. Τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από σπουδαία τραγούδια του, φορτισμένα με μνήμες και συναίσθημα, ως δώρο γενεθλίων στο μεγάλο μας δημιουργό.

Στο τέλος, λίγο πριν τραγουδήσει μαζί με τον κόσμο ένα από τα πιό αγαπημένα του τραγούδια - όπως είπε - «Το περιγιάλι το κρυφό», ο Μίκης Θεοδωράκης θέλησε να θυμίσει κάτι που είχε πει παλιότερα: «ο Ελληνας πρέπει να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει πιά. Πηγαίνει πίσω, πίσω, πίσω... κι όταν θ' ακουμπήσει τον τοίχο, τότε γίνεται ή προδότης ή ήρωας. Προσέξτε γιατί αυτή η ώρα φτάνει για σας τους νεότερους. Διαλέξτε!».

Στην εκδήλωση, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», πήραν μέρος οι συνθέτες: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος. Οι τραγουδιστές: Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Αντζελα Ζήλια, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Lina Orfanos. Οι ηθοποιοί: Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Αννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts. Επίσης, η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι - φωνή) και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Θεατρικές παραστάσεις
«Οιδίπους Τύραννος» από το «Αμφι-Θέατρο»
«Οιδίπους Τύραννος» από το «Αμφι-Θέατρο»
  • Την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα», παρουσιάζει η «5η Εποχή»: αύριο, στη Σητεία, Δευτέρα, Τρίτη στα Χανιά. Απόδοση - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό - κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Παίζουν: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη κ.ά.
  • Στο Green Τheater, το νέο αίθριο θέατρο στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας, παρουσιάζονται επίσης αύριο, οι «Ιππείς» από τη Θεατρική Διαδρομή, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Αρμένης κ.ά.
  • Τη Δευτέρα, τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή παρουσιάζει το «Αμφι-Θέατρο», στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Μετάφραση Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία Σπύρος Ευαγγελάτος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Αρβανίτης, Μάνος Βακούσης, κ.ά.
  • Δευτέρα επίσης, θα δοθεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Μιούζικαλ Τσέπης», στο Αττικό Αλσος, με τους Μιχάλη Μητρούση, Γιώργο Τζιουβάρα, Τζούλι Τσόλκα, Τζένη Μωράκη, Μαρία Φραγκουδάκη (είσοδος ελεύθερη).
  • Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι και το Σάββατο στο Αττικό Αλσος, το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τη σατιρική επιθεώρηση «Οι Αγαπητικοί της Βοσκοπούλας». Κείμενα: Λάκης Λαζόπουλος, Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, Αννα Χατζησοφιά, Κώστας Τσιάνος, κ.ά. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν: Φανή Γέμτου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Τζένη Διαγούτη, Ελένη Καρακάση, κ.ά.
«Γύρος του κόσμου»... στην Αίγινα

Αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, είναι το φετινό «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας», που πραγματοποιείται από 6 - 21/8, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη διάσημη σολίστ πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου. Mε την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση των Φρεντερίκ Σοπέν και Ρόμπερτ Σούμαν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερμηνείες έργων τους, αλλά και επιλεγμένες άριες από όπερες, έργα Φορέ, Σούμπερτ κ.ά. Περιλαμβάνει, επίσης, τραγούδια από όλο τον κόσμο, βραδιά γαλλικού τραγουδιού κ.ά. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει στην παραλία Αύρας (6/8), με την Μαρία Φαραντούρη, την Ελλη Πασπαλά και την Σαβίνα Γιαννάτου στη συναυλία «Ο γύρος του κόσμου με τρεις φωνές», υπό τη διεύθυνση του Τάκη Φαραζή. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού, ρεσιτάλ της Ντ. Μπακοπούλου, με έργα Σοπέν και Σούμαν (14/8), ρεσιτάλ πιάνου με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο 20/8, βραδιά νέων ταλέντων, συναυλία μουσικής δωματίου (21/8) κ.ά.

Αυλαία για τους «Σκορπιούς»

Με μια μεγάλη περιοδεία κλείνει φέτος η αυλαία της συναρπαστικής σαραντάχρονης διαδρομής των «Scorpions». Η παγκόσμια περιοδεία «Get your Sting and Blackout», που ξεκίνησε τον περασμένο Μάη από τη Γερμανία, είναι η τελευταία ευκαιρία για τους φίλους του συγκροτήματος να δουν τους θρυλικούς «Σκορπιούς» ζωντανά στη σκηνή. Το ελληνικό κοινό θα ζήσει το τελευταίο live του θρυλικού συγκροτήματος, στις 6 Οκτωβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το συγκρότημα υπόσχεται μια βραδιά πλημμυρισμένη από τις δυνατές μπαλάντες του («Still Loving You», «Holiday», «When the Smoke is Going Down» κ.ά.), αλλά και από τους ροκ ύμνους όπως το «Rock You Like a Hurricane», «Blackout» κ.ά. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Firewind. Την ολοκλήρωση της περιοδείας θα διαδεχθεί το 2011 η κυκλοφορία dvd με στιγμιότυπα από αυτήν. H προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη αρχίσει.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ