Μαζική η χτεσινή εκδήλωση, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ
Από τη χτεσινή εκδήλωση του ΣΦΕΑ |
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, μαζικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Το μήνυμα της ανυπακοής και της αντίστασης, που αντηχεί ακόμα στους τοίχους του κολαστηρίου της ΕΑΤ-ΕΣΑ, μετέφερε με όσα είπε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του ΣΦΕΑ. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, από εκπροσώπους κομμάτων και πολιτικών νεολαιών, ανάμεσά τους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Οι μνήμες ζωντάνεψαν στο προαύλιο του ΕΑΤ-ΕΣΑ μέσα από τις αφηγήσεις και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο πήραν μέρος με τις ερμηνείες τους οι Βασίλης Λέκκας, Νατάσα Μανίσαλη, Λάκης Χαλκιάς, Αλέξανδρος Χατζής, Γιάννης Ματσούκας και Θανάσης Ζώης.
Στο πιάνο ήταν ο Γιάννης Τσόλκας, ενώ συμμετείχαν με τις απαγγελίες τους οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός, Εφη Θανοπούλου και ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης. Την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος είχε η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Εμείς που στο πετσί μας γνωρίσαμε τις διώξεις, τους βασανισμούς, τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, που γνωρίσαμε και επί κοινοβουλευτισμού πλείστες διακρίσεις σε βάρος μας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στο πλέγμα των μέτρων που παίρνονται στο όνομα δήθεν της τρομοκρατίας και που στην ουσία παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας.
Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, όταν στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της αποφυγής της χρεοκοπίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιότυπη οικονομική δικτατορία του μηχανισμού στήριξης (ΔΝΤ - ΕΕ), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στην ιδιότυπη δικτατορία των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που προσπαθούν να μας πείσουν πως τα οικονομικά μέτρα μπορεί μεν να είναι άδικα, αλλά είναι όμως απαραίτητα.
Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, μπροστά στην προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης και των αστικών κομμάτων, πως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στρέφονται κατά της οικονομίας και της χώρας. Μας προκαλεί ανησυχία πως, για μια ακόμα φορά, γίνεται επίκληση του "εχθρού - λαού".
Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, όταν η κυβέρνηση προωθεί νόμο, για να απαγορεύσει τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, γιατί οι αυξήσεις κατά 1 ή 2 % σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις υπονομεύουν την οικονομία της χώρας, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 5 και 6%.
Ανησυχούμε, όταν η κυβέρνηση με νόμο απαγορεύει τη διακίνηση προεκλογικού υλικού στους χώρους του δημόσιου τομέα, βάζοντας έτσι εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, όταν στο όνομα της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, καταργούνται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων που αποσπάστηκαν με σκληρούς αγώνες.
Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, όταν από την εφαρμογή των μέτρων του περιβόητου μνημονίου, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όταν οι νέοι παραδίνονται ως φτηνή εργατική δύναμη στην εργοδοσία.
Εμείς, τα μέλη του Συνδέσμου, που αποτελούμε τη ζώσα μνήμη της ιστορικής αυτής περιόδου, οφείλουμε τα ιδανικά του αντιδικτατορικού αγώνα, τα ιδανικά που ο χρόνος δεν μπόρεσε να φθείρει, να τα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, στη γενιά που αγωνίζεται σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία. Στη γενιά που προσδοκά "τους σεισμούς του μέλλοντος που θα 'ρθουν", για να ζήσει σε έναν κόσμο της ειρήνης και της δουλειάς, σε έναν κόσμο χωρίς ανταγωνισμούς, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου προσαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου το μήνυμα της επετείου για τα 36 χρόνια από τη μεταπολίτευση, υπεραμυνόμενος της αντιλαϊκής πολιτικής.
«Οπως το 1974 αποτινάξαμε τα δεσμά της χούντας, είναι η ώρα να αποτινάξουμε αυτές τις δουλείες που μας κληροδότησε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, που πατά γερά στα πόδια της. Να ξαναδώσουμε περιεχόμενο, λάμψη και οξυγόνο στη δημοκρατία μας», αναφέρει προκλητικά στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο. Οι «δουλείες», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα εννοεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία τσακίζει η κυβέρνηση του μνημονίου.
«Δημοκρατία αξιών και σεβασμού της προσωπικότητας και της ζωής των πολιτών», ζητάει στο μήνυμά του το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., που ψήφισε το μνημόνιο και στοχοποιεί κάθε εργατικό αγώνα. Ως στιγμή αντίστασης και αντεπίθεσης στο νεοφιλελευθερισμό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα, αντιλαμβάνεται τη σημερινή επέτειο η ΚΠΕ του ΣΥΝ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Τέλος, με την επίλυση του Κυπριακού συνδέει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ την 36η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η «επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η δημοκρατία είναι μια μεγάλη κατάκτηση, η οποία πρέπει να περιφρουρείται και να εδραιώνεται συνεχώς».
Την αυτονόητη στήριξη των ΗΠΑ στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στο πλαίσιο του διορισμού του.
H ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας, μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, τόνισε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα», είπε και διαβεβαίωσε ότι «θα ενεργοποιηθεί για την προώθηση αμερικανικών επενδύσεων και την αύξηση του εμπορίου με την Ελλάδα».
Ο Ντ. Σμιθ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις ελληνικές Αρχές για τις «αντιτρομοκρατικές» επιτυχίες τους και, βέβαια, χαιρέτισε την κινητικότητα του Γ. Παπανδρέου στα Βαλκάνια, στην ΠΓΔΜ και την Τουρκία.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τα 36 χρόνια από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας
Σε ανακοίνωση για τα 36 χρόνια από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Εχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν γιατρεύεται. Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική και υποκριτική. Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά. Στην πράξη οι εργαζόμενοι ζουν στο καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των διώξεων για συνδικαλιστική δράση, του αντικομμουνισμού, της πιο ανελέητης εκμετάλλευσης. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».