ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Την περασμένη Δευτέρα τέθηκαν τελικά υπό έλεγχο οι δυο μεγάλες πυρκαγιές στα Γιάννενα και την Αρκαδία, αφήνοντας πίσω τους εφτά νεκρούς, καμένα χωριά, καμένα σπίτια, κατεστραμμένες καλλιέργειες, χαμένες περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών.

Η αγανάκτηση των ανθρώπων που υπέστησαν την καταστροφή ξεχείλισε όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή, δήλωσε: Πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους γιατί αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα την πρόταση ή την προτροπή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο κακές καιρικές συνθήκες φταίνε για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Καταστροφικές πυρκαγιές συμβαίνουν και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Εμπρηστές, αλλά και διάφορες δυνάμεις που ήθελαν να προκαλέσουν βλάβη στην Ηπειρο. Δηλαδή φταίνε όλοι και όλα εκτός από την κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής στην Αρκαδία και δήλωσε: «Η δική μας γνώμη είναι ότι ανεξάρτητα από τις ειδικές αιτίες, τις τοπικές, που προκαλούν την έκταση των πυρκαγιών, υπάρχει πρόβλημα κερδοσκοπίας γης, εγκατάλειψης των δασών. Οταν οι άνθρωποι ζούσαν από τα δάση και τα προϊόντα των δασών, τα δάση δεν καίγονταν. Επομένως, το πρόβλημα για μας είναι η εγκατάλειψη των δασών, η κερδοσκοπία γης και η ανεπάρκεια που υπάρχει στο σύστημα πυρόσβεσης. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση ευθύνεται, χωρίς να υποτιμούμε το ρόλο που παίζει ο αέρας, ένα μεμονωμένο φαινόμενο».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΜΕΤΑ την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σαρώσει και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ είναι στις πρώτες προτεραιότητες και προωθείται η παραπέρα πρόσδεση των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις, η λειτουργία τελικά και των ίδιων των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεις σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Ενώ, παράλληλα, δίνεται χτύπημα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, το πανεπιστημιακό άσυλο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες (σελίδες 20-21)

ΤΑ ΜΕΤΡΑ που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση για την Υγεία κινούνται προς την αμερικανοποίηση του συστήματος. Το αμερικανικό σύστημα υγείας θεωρείται ως το πλέον αντιπροσωπευτικό του «ελεύθερου - ιδιωτικού μοντέλου που λειτουργεί με τους νόμους του κέρδους και με πολύ μικρή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του». «Το δικαίωμα στην υγεία εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την οικονομική δυνατότητα του καθενός να πληρώσει και η ασφάλιση υγείας αποτελεί προσωπική υπόθεση και ευθύνη του ατόμου» (σελίδες 22 - 23)

«ΜΕΤΡΑ» - κοροϊδία ήρθε να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με την έπαρση του ικανού και αποτελεσματικού, και ταυτόχρονα του άμοιρου ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές. Ανακοίνωσε πως θα δοθεί στις οικογένειες το γνωστό «επίδομα» - βοήθημα των 200.000 δραχμών. Αποζημίωση μέχρι 2 εκατομμύρια δραχμές για την αντικατάσταση οικοσκευής. Αυτή θα δοθεί... όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις. Για να ανακατασκευάσουν οι πληγέντες το σπίτι τους, επιχορηγούνται μόνο με 130.000 δραχμές ανά τ.μ. Για τη δε επισκευή επιχορηγούνται μόνο με 65.000 δραχμές! (σελίδες 24 - 25)

ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ οδεύει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δύο Ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, επειδή αυτό εξυπηρετεί οικονομικά τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους! Η κυβέρνηση «τρέχει» σε μια ατέλειωτη «κούρσα» αδιαφάνειας και διαπλοκής - όπως εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση - και προχωρά σε απίστευτες μεθοδεύσεις για να ικανοποιήσει αυτές τις αξιώσεις μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρηματιών (σελίδα 27)

Ανα θεώρηση προς αντιδραστική κατεύθυνση

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος άρχισε την περασμένη Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αν κρίνει κανείς από τις προτάσεις που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με την αναθεώρηση, επιχειρείται να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ο λαϊκός παράγων από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύεται η εκτελεστική κυβερνητική εξουσία σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ενα από κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αναθεώρησης είναι η προσπάθεια νομιμοποίησης της εκχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη μιας «προοδευτικής αναθεώρησης του Συντάγματος με ριζοσπαστικές τομές στο σύνολό του» έθεσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «το ισχύον Σύνταγμα είναι ένα συντηρητικό και αντιδραστικό Σύνταγμα, που θεσμοθετεί την υποτέλεια και την υποταγή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κατοχυρώνει μια περιορισμένη λαϊκή κυριαρχία με αφυδατωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και θεσμούς». Μάλιστα, αναφερόμενος στην κατάρτιση των Συνταγμάτων μετά τη μεταπολίτευση, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι συντηρητικό και αντιδραστικό ήταν το Σύνταγμα του 1975, ενώ η αναθεώρηση του 1986 δεν περιλάμβανε τίποτε περισσότερο από μικρές αλλαγές και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό.

«Διαπλεκόμενοι» εναντίον ενημέρωσης

Οι ανακατατάξεις στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυτή την περίοδο, έδωσαν το έναυσμα για την αναζωπύρωση της συζήτησης για το ρόλο και τις δραστηριότητες των λεγόμενων «διαπλεκόμενων συμφερόντων».

Οι εξελίξεις συντελούνται στο χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ, για τον έλεγχο των οποίων έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ νυν και επίδοξων μεγαλοκαναλαρχών. Τον τελευταίο καιρό διαδραματίζεται ένα απίστευτο αλισβερίσι για την εξαγορά τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και την επίτευξη ηχηρών «μεταγραφών» δημοσιογράφων, ενώ πακτωλοί χρημάτων διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η σφαγή ανάμεσα στους μεγαλοϊδιοκτήτες πλουτοκράτες προβάλλει ανάγλυφα το πραγματικό πρόσωπο και τοπίο της λεγόμενης "ελεύθερης ενημέρωσης", αναδεικνύει ταυτόχρονα το ρόλο, τις ευθύνες και την προκλητική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του καθεστώτος των τηλεοπτικών συχνοτήτων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ και η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τα τεκταινόμενα στο χώρο.

Η άγρια σύγκρουση συμφερόντων - τις πραγματικές διαστάσεις της οποίας μάλλον αδυνατούν να αποδώσουν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας - γίνεται με το βλέμμα των εμπλεκομένων προσηλωμένο στην ψηφιακή εποχή και στο λαμπρό από κάθε άποψη πεδίο που θα ανοιχτεί σε όσους καταφέρουν να μονοπωλήσουν το χώρο της λεγόμενης «τέταρτης εξουσίας». Το πλέον σίγουρο, πως θύμα αυτής της σύγκρουσης θα είναι ο ίδιος ο λαός, η ενημέρωση και πληροφόρησή του κι αυτό θα γίνει ηλίου φαεινότερον όταν κατακαθίσει ο κονιορτός της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ