ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΡΟ
Τρομοκρατική επίθεση για να σταματήσουν οι αγώνες

Αμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ απαιτώντας να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που έκαναν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που έκαναν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών
Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η διοίκηση της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) στους εργαζόμενους στο Μετρό που από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χτες βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας να μη γίνουν οι απολύσεις 285 συναδέλφων τους.

Χτες για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα κυβέρνηση και διοίκηση της ΑΜΕΛ έσυραν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί η κινητοποίησή τους παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ικανοποίησε την απαίτηση αυτή. Την απόφαση «αξιοποίησε» άμεσα η διοίκηση της ΑΜΕΛ που το απόγευμα άρχισε να ειδοποιεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά αλλιώς θα απολυθούν! Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τηλεφωνική παρέμβασή του στον πρόεδρο της ΑΜΕΛ, Σαράντη Μιχαλόπουλο, απαίτησε να σταματήσουν οι απειλές, να μη γίνει καμία απόλυση και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ακολούθησε επί τόπου παρέμβαση στα γραφεία της ΑΜΕΛ στα Σεπόλια από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΑΜΕΛ είχε φύγει μαθαίνοντας ότι θα έρθουν οι ταξικές δυνάμεις.

Το χτεσινό νέο επεισόδιο έντασης του αυταρχισμού αναδεικνύει την έντονη ανησυχία που προκαλούν στην κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα οι κινητοποιήσεις που αντιστέκονται στην τρομοκρατία και τονίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, αναφαίρετα δικαιώματα όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση ανήγγειλε ότι, ουσιαστικά, θα πετάξει στο δρόμου 285 συμβασιούχους επικαλούμενη νομικίστικα προσχήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τέτοιες αποφάσεις είναι απόρροια των σχεδιασμών για ένταση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ μεταξύ αυτών και των αστικών συγκοινωνιών. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν αμέσως προχωρώντας σε απεργία την Τετάρτη παρ' ότι η κινητοποίησή τους είχε ήδη χαρακτηριστεί παράνομη. Νωρίτερα χτες το μεσημέρι το μεγαλύτερο από τα τρία Σωματεία του Μετρό αποφάσισε να κάνει νέα 24ωρη μεθαύριο Δευτέρα.

Αντί για απολύσεις χρειάζονται προσλήψεις

Για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι μίλησε στο «Ρ» χτες ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του μεγαλύτερου απ' τα τρία Σωματεία Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.

«Οι εργαζόμενοι, μέχρι να γίνουν αορίστου εκπαιδεύονται για έξι μήνες. Πρέπει να εκπαιδεύσεις τον οδηγό, το σταθμάρχη, τον εκδότη, τον τεχνίτη. Τι κάνουν, δηλαδή; Εκπαιδεύουν κόσμο - και μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση στοιχίζει - και τώρα τους διώχνουν;» σημείωσε. «Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, ήδη δουλεύουμε με μεγάλη δυσκολία. Θα σας πω ένα μονάχα παράδειγμα: Με αυτούς που έχουμε και δε βγαίνουν καλά καλά οι θερινές άδειες. Δε μπορούν να πάρουν άδειες σταθμάρχες, εκδότες κλπ. Αν φύγουνε και αυτοί, θα έχουμε ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα. Πολύ φοβάμαι ότι δε θα λειτουργούμε. Θα φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να κλείνουν σταθμοί. Ποιος θα πάρει την ευθύνη. Οχι μόνο δεν πρέπει να απολύσουν κόσμο, αλλά επιπλέον, είναι απαραίτητο να πάρουν κι άλλους εργαζόμενους. Ανοίγει ένα καινούριο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα, ανοίγουν δυο τρεις καινούριοι σταθμοί. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, θα έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας».

Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι όλα δείχνουν πως θ' ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις: «Ναι. Μας το είπαν ξεκάθαρα. Τις προάλλες είχε έρθει ο πρόεδρος της εταιρείας, και μας είπε ότι θα φύγουν κι άλλοι. Τι πάνε να κάνουν; Να το πουλήσουν και γι' αυτό πάνε να το καταστήσουν προβληματικό; Θέλουν να φύγουν οι εργαζόμενοι που παίρνουν 1.000 ευρώ και να φέρει εργαζόμενους με 500 ευρώ; Και μας κατηγορούν ότι εμείς έχουμε καταστήσει το ΜΕΤΡΟ προβληματικό. Αυτό είναι ανήθικο. Το κτίριο απέναντι που στεγάζεται η διοίκηση, το έχουμε φτιάξει εμείς και το έχουμε με ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο».

«ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Απολύει ναυτιλιακούς υπαλλήλους

Ενώ προωθεί και ατομικές συμβάσεις

Ανάλογη με αυτή των ναυτεργατών είναι η επίθεση που αντιμετωπίζουν από τους εφοπλιστές και οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι. Η περίπτωση των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρίες «Μινωικές Γραμμές» είναι χαρακτηριστική. Μεγαλομέτοχος της εταιρείας είναι ο ιταλικός όμιλος «Grimaldi», ο οποίος στα πλοία του έχει εφαρμόσει το σύστημα «γαλέρας», με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους ναυτεργάτες, το ίδιο επιχειρεί τώρα και σε βάρος των υπαλλήλων.

Ετσι ήδη άρχισε η μείωση προσωπικού με την απόλυση 5 υπαλλήλων (4 από τα γραφεία στο Ηράκλειο και έναν στο Πειραιά) και έπεται συνέχεια. Με τη συναίνεση της εργοδοτικής πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, του οποίου ο πρόεδρος είναι μέλος της διοίκησης του κλαδικού σωματείου ΠΑΣΕΝΤ και είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με αυτό του προέδρου του κλαδικού σωματείου Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος του ΣΥΝ και της ΑΠ, υπογράφηκε ΣΣΕ για το 2010 με την εταιρεία με μηδενικές αυξήσεις, περικόπηκαν επιδόματα, δεν πληρώνονται υπερωρίες και πολλά ακόμα. Αποπειράθηκε να επιβάλει και ατομικές συμβάσεις χωρίς να το καταφέρει, κάτω αποφασιστική αντίσταση των εργαζομένων.

Η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων καταγγέλλει το σχέδιο της εταιρείας που ήδη υλοποιείται και στηρίζεται και από τον ΠΑΣΕΝΤ, επισημαίνει ότι η επίθεση αυτή είναι καθολική και γενικευμένη και γίνεται για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και καλεί τον κλάδο να συμμετέχει στην απεργία στις 23 του μήνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Νέες κινητοποιήσεις από Τετάρτη

Σε νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρώντας στο ξεπούλημα των σιδηροδρόμων. Ετσι από Τετάρτη 22/6 μέχρι Παρασκευή 26/6, αποφάσισαν τρεις δίωρες στάσεις εργασίας κάθε μέρα (7-9 π.μ., 3-5 μ.μ. και 10 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα). Επίσης, αποφάσισαν δύο 24ωρες απεργίες στις 29 και 30 Ιούνη.

«ΜΠΕΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΥ»
Αποθρασύνθηκε η εργοδοσία

Την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία με στόχο να τους εκφοβίσει για να σταματήσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Μπετόν Αγγέλλου» στη Μάνδρα Αττικής. Οπως σημειώνουν στο «Ρ», η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να χτυπήσει εργαζόμενο και μέλος της διοίκησης του σωματείο οδηγών σκυροδέματος. Μάλιστα, ο συνδικαλιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Οι εργαζόμενοι έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ελευσίνας και δικαιώθηκαν για ζητήματα απολύσεων, παράνομων ρεπό, απλήρωτων υπερωριών κτλ. Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους και αύριο προχωρούν σε Γενική Συνέλευση στις 9 π.μ. στα γραφεία του σωματείου τους στην Αθήνα (Σαπφούς 18, 7ος).

ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στις απολύσεις

Με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου καταγγέλλουν την τρομοκρατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η διοίκηση της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) στον αγώνα των εργαζομένων. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Αστικές Συγκοινωνίες καταγγέλλουν τη συνδυασμένη τρομοκρατική επίθεση της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΑΜΕΛ, που χρησιμοποιώντας τους δικαστικούς μηχανισμούς έβγαλαν για δεύτερη φορά παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά 285 συναδέλφων τους που απέλυσε η ΑΜΕΛ. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τρομοκρατική επίθεση του προέδρου της ΑΜΕΛ κ. Μιχαλόπουλου, που πατώντας στην δικαστική απόφαση, απείλησε ωμά και κυνικά τους εργαζόμενους, ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία τους!

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την ταξική αλληλεγγύη στους απεργούς της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Τους καλούμε να μην κάνουν πίσω σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση και ενωμένοι να παλέψουν να μην περάσουν οι απολύσεις που εξαγγέλθηκαν και αυτές που σχεδιάζονται.

Δηλώνουμε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα είναι στο πλευρό τους και τους καλούμε να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στη γραμμή της σύγκρουσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και των κομμάτων και των μηχανισμών που τη στηρίζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ