ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δίνουν δυνατότητα γενίκευσης της εργασίας ανηλίκων!

Με το φερετζέ της «μαθητείας» οι εργοδότες θα μπορούν να ξεζουμίζουν ακόμα και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΚΝΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΚΝΕ
Δυνατότητα γενίκευσης της εργασίας ανηλίκων, παιδιών από 15 έως 18 χρόνων που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Με το ΠΔ «απελευθερώνεται» η δυνατότητα για μαθητές ακόμα και Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων να δουλεύουν παράλληλα με το σχολείο, ως μαθητευόμενοι στις πιο άγριες εργασιακές σχέσεις!

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρεται:

«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16οέτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

Πρόκειται για ρυθμίσεις που πατούν πάνω στις τεράστιες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, η οποία βλέπει το εισόδημά της κυριολεκτικά να τσακίζεται και δεν είναι μακριά από το σημείο εκείνο που θα αναγκαστεί να βγάλει στην παραγωγή και τα ανήλικα παιδιά της που βρίσκονται στα θρανία. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις αυτές ανοίγουν όλο και περισσότερο την όρεξη των εργοδοτών, αφού με το φερετζέ της «μαθητείας» παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν στην εκμετάλλευση ακόμα και μικρά παιδιά, κανονικά και με τη βούλα του νόμου!

Οι περιορισμοί που βάζει το ΠΔ σχετικά με το ωράριο εργασίας των ανηλίκων είναι άκρως υποκριτικοί, γιατί η πραγματικότητα και η ζωή έχει δείξει ότι και μέχρι σήμερα, στις περιορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες ίσχυε η μαθητεία σε αυτές τις ηλικίες (π.χ. σπουδαστές ΕΠΑΣ), αυτοί καταστρατηγούνταν πανεύκολα από τους εργοδότες, που πατούσαν πάνω στην ανάγκη των «μαθητευόμενων» ακόμα και για αυτά τα λίγα ψίχουλα που κέρδιζαν από τη «μαθητεία». Προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά, οι νέοι (που αντικειμενικά έχουν πολύ μικρή κοινωνική πείρα) δέχονται συχνά να δουλεύουν παραπάνω ώρες, αλλά και να κάνουν δουλειές που καμιά σχέση δεν έχουν με «μαθητεία» (π.χ. να φτιάχνουν καφέδες και να κάνουν θελήματα στα αφεντικά)... Με τη γενίκευση της «μαθητείας» που φέρνει το ΠΔ και με τα δεδομένα που δημιουργεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι εργοδότες θα γίνουν εντελώς ασύδοτοι.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Προβληματισμός στους επιστήμονες

Εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, για τη μείωση της ύλης στη Φυσική, από την Ε' Δημοτικού μέχρι το Λύκειο

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών ΕΕΦ, όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη μείωση της ύλης των μαθημάτων των θετικών επιστημών στην Ε' και Στ' Δημοτικού, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, εξέδωσε ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή στην υπουργό και εισηγήθηκε «τη διατήρηση του εύρους της διδακτέας ύλης της Φυσικής του Λυκείου, αλλά τη σημαντική μείωση του επιπέδου δυσκολίας της διδασκαλίας της». Την Τρίτη 15 Ιουνίου διοργάνωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ζήτημα, με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της Ενωσης, φυσικών σε σχολεία της χώρας και πανεπιστημιακών καθηγητών Φυσικής. Ολοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη μείωση της ύλης, αλλά και για τον τρόπο που το υπουργείο προχώρησε σε ένα «κόψε - ράψε» στην ύλη των σχολικών βιβλίων.

Αξιοσημείωτη και αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής που εισηγήθηκε την πρόταση για τον «εξορθολογισμό» της ύλης της Φυσικής, Παναγιώτη Κουμαρά, καθηγητή στο ΑΠΘ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Παρουσίασε το σκεπτικό με το οποίο αφαιρέθηκαν συγκεκριμένα κεφάλαια, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι καλό να πάρεις κάτι να το γεμίσεις και να το αδειάσεις, γιατί γίνεται ...κεφαλοτύρι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ύλη στη Φυσική, όπως διαμορφώθηκε μετά τη μείωση, θα παραμείνει μόνο για ένα ή δύο χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο. Απ' την παρέμβαση του - ανεξάρτητα απ' το περιεχόμενο που κόπηκε και θα κριθεί απ' τους επιστήμονες όταν αποφασίσει το υπουργείο να δημοσιοποιήσει τις μειώσεις - έγινε φανερό ένα πράγμα: Το υπουργείο Παιδείας έκανε μια «παραγγελία» για ένα κόψε - ράψε, κάτι που από μόνο του είναι αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό, όπως επισημάνθηκε από πολλούς στην εκδήλωση.

Αναφέρουμε, ενδεικτικά, ότι στη Φυσική μειώνεται κατά 34% η ύλη στην Ε' Δημοτικού, στη Β' Γυμνασίου και στη Γ' Γυμνασίου. Το γεγονός ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο ποσοστά για τις μειώσεις κρίθηκε ως απαράδεκτο, απ' την πλειοψηφία των παρευρισκομένων.

Στη εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων και ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Τριμπέρης, ο οποίος χαρακτήρισε το μέτρο της περικοπής της ύλης «επιστημονικά και διαπαιδαγωγητικά απαράδεκτο», «εκπαιδευτικά επισφαλές έως επικίνδυνο και κοινωνικά, δραματικά επιζήμιο». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «επιστημονικά απαράδεκτο» το να αποδέχεσαι και να διαπαιδαγωγείς με «το πρότυπο του "εύκολου", δηλαδή του "άκοπου"». Είναι εκπαιδευτικά επισφαλές έως επικίνδυνο γιατί «η μετάβαση από το Λύκειο στο πανεπιστήμιο, η οποία είναι ήδη ασυνεχής, θα επιδεινωθεί», σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα μέτρα που προωθούνται για το «νέο» σχολείο και το πανεπιστήμιο. Είναι μέτρο κοινωνικά δραματικά επιζήμιο, γιατί «θα υψώσει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στα παιδιά των φτωχών οικογενειών να αποκτήσουν τη μόρφωση που δικαιούνται». Ο Κώστας Χέλμης, πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για τον ευκαιριακό τρόπο που αντιμετώπισε ένα τόσο σοβαρό θέμα το υπουργείο Παιδείας, ενώ μίλησε για προχειρότητα και αποσπασματικότητα. Το λόγο για εισηγήσεις και παρεμβάσεις, πήραν πολλοί ακόμα φυσικοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

ΚΚΕ
Σκλαβοπάζαρο για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την επέκταση της μαθητείας στο Γυμνάσιο και σε όλα τα Λύκεια με το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Ενα ανατριχιαστικό στοιχείο που περιλαμβάνει το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι με αυτό εισάγει τον απαράδεκτο θεσμό της μαθητείας, δηλαδή το σκλαβοπάζαρο της φθηνής εργατικής δύναμης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας ακόμα και γι' αυτά που πάνε στο γυμνάσιο. Την επεκτείνει εκτός από τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ και σε όλα τα λύκεια και τα γυμνάσια. Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του "νέου σχολείου" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.

Η λεγόμενη μαθητεία στο σχολείο ανοίγει την πόρτα στις επιχειρήσεις και κλείνει την πόρτα στη γνώση. Η προώθησή της αποτυπώνει και υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου για να εναρμονιστεί το περιεχόμενο όλης της εκπαίδευσης στα συμφέροντα και τους στόχους των επιχειρήσεων.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας εκπαιδευτικός, κανένας νέος να μην αφήσει να περάσει αυτό το μέτρο, αυτή η πολιτική. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ζει ο λαός και η νεολαία καλύτερα. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, ώστε κάθε νέος να μορφώνεται μέχρι τα 18 χρόνια του.

Κοινό μέτωπο πάλης τώρα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δρόμος για να κατακτήσουν η εργατική τάξη και ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ