Προκλητικά τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν χτες από τις Βρυξέλλες να κάνουν το μαύρο - άσπρο
Ξεσηκωμός τώρα, για να βρουν ισχυρές αντιστάσεις οι προωθούμενες ανατροπές, να δεχτεί πλήγμα η κυρίαρχη στρατηγική, να ανοίξουν ρήγματα για την ανατροπή της |
Μ' αυτά τα λόγια, που πρέπει να αποτελέσουν κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους και το λαό, ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, επιχείρησε προχτές να δικαιολογήσει τις βάρβαρες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό.
Εξειδικεύοντας την παραπάνω θέση, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε ότι «χωρίς την προσέλκυση επενδύσεων δε θα υπάρχει δουλειά», βαφτίζοντας «επιδότηση του εργαζόμενου και του εργοδότη» την καταβαράθρωση του βασικού μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με το προκλητικό επιχείρημα ότι «προέχει να σώσουμε τη χώρα».
Την ώρα που η κυβέρνηση τσακίζει κάθε δικαίωμα, επιχειρεί να παρουσιάσει το κεφάλαιο ως τον «σωτήρα» που έρχεται να κάνει επενδύσεις, σαν να πρόκειται η πλουτοκρατία να επενδύει «για την ψυχή της μάνας της», και όχι για την επέκταση της κερδοφορίας της.
Αυτήν ακριβώς υπηρετούν και οι προωθούμενες από την κυβέρνηση ανατροπές: Να γίνουν οι εργατοϋπάλληλοι φθηνότεροι για την εργοδοσία, ώστε οι επενδύσεις της να γίνουν πιο αποδοτικές, δηλαδή πιο κερδοφόρες. Ετσι, το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό, ζητάει περισσότερα κέρδη και νέα αντεργατικά μέτρα.
Αυτός ο φαύλος αντεργατικός κύκλος μπορεί να σπάσει μόνο με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, με τη μαζική λαϊκή πολιτική πάλη, που θα δυσκολεύει την εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων, στοχοποιώντας ταυτόχρονα τη στρατηγική του κεφαλαίου και το καπιταλιστικό σύστημα που τα αναπαράγει.
Με το φόβο της ανάπτυξης ενός τέτοιου ρωμαλέου κινήματος, η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακές μανούβρες και ελιγμούς. Στελέχη που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες αναλώθηκαν, χτες, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν το μαύρο - άσπρο και να εξωραΐσουν τη σφαγή εργασιακών δικαιωμάτων.
«Είμαστε ακόμα σε πλαίσιο διαλόγου», ισχυρίστηκε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Προτείνουμε ό,τι είναι εντός μνημονίου και είμαστε υποχρεωμένοι να το ακολουθούμε». Με αυτό και άλλα τερτίπια, προσπαθούν από τη μια να καθυστερήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις και από την άλλη να αποδώσουν τις στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο μνημόνιο, για το οποίο προσπαθούν προκλητικά να εμφανιστούν «αθώοι του αίματος», ενώ το έχουν συνδιαμορφώσει και το έχουν βέβαια ψηφίσει.
Ξεπερνώντας κάθε όριο, κυβερνητικά στελέχη έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι μέσω του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις «δίνουμε κίνητρα για την αποτροπή απόλυσης εργαζομένων που βρίσκονται στην ηλικία 57 - 64 ετών» και παρουσίαζαν σαν θετικό τη δυνατότητα αυτασφάλισης για όσους απολύονται στις παραπάνω ηλικίες!
Μεγάλο ήταν το άγχος τους να δημιουργήσουν και συνθήκες συναίνεσης, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «μια λύση κοινής αποδοχής απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους». Επί της ουσίας, αυτό που επίμονα αναζητά η κυβέρνηση είναι να δεχτούν οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στη σφαγή τους, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να βουλιάξουν από εργατόκοσμο οι απεργιακές και οι άλλες συγκεντρώσεις που ήδη έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ.
Οι ριζικές ανατροπές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο «κλείδωσαν» οριστικά χτες στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τα στελέχη της τρόικας και την Τετάρτη 23 του Ιούνη το νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή προς ψήφιση. Ετσι, το επικοινωνιακό παιχνίδι περί «διαβούλευσης» και «διεκδίκησης» τελειώνει με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, δηλαδή με τη θεσμοθέτηση των 40 χρόνων εργασίας ως βασικής προϋπόθεσης συνταξιοδότησης μαζί με το 65ο έτος ηλικίας. Κανένας εργαζόμενος, αρχίζοντας από το 2011, δε θα μπορεί να συνταξιοδοτείται νωρίτερα από το 60ό έτος της ηλικίας του, ακόμα και αν έχει 40 χρόνια εργασίας, ακόμα και αν είναι στο καθεστώς των ΒΑΕ. Ταυτόχρονα, το ύψος των συντάξεων συρρικνώνεται δραματικά και αυτές μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα.
Χτες, βέβαια, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σε μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού, εμφανίζονταν να υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου πέτυχε ακόμα μία «νίκη», αφού εξασφάλισε να μην υπολογίζονται στο ποσοστό αναπλήρωσης οι επικουρικές συντάξεις. Ομως, έτσι κι αλλιώς οι επικουρικές ποτέ δε συνυπολογίζονταν στην κύρια σύνταξη. Εξάλλου, και για τις επικουρικές το σχέδιο της κυβέρνησης ήδη έχει δρομολογήσει ανατροπές αφού αυτές πλέον δε θα αποδίδονται αλλά θα εξαρτώνται από τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν και τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν εγγυάται ούτε τις επικουρικές που αποδίδονται μέχρι σήμερα.
Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης κατά μέσο όρο, ανταποδοτικής και βασικής σύνταξης, θα φτάνει το 63% αντί του 70% που ισχύει σήμερα και άρα η μείωση θα είναι πολύ μικρή. Πρόκειται για μία ακόμα αλχημεία. Και αυτό γιατί η μεγάλη μείωση των συντάξεων επιβάλλεται με τη μείωση του συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι την τελευταία πενταετία. Σε αυτή τη μείωση θα προστεθεί και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης που από το 70% στην 35ετία πέφτει στο 42% και στο 48% για τα 40 χρόνια εργασίας (μέσος όρος). Ακόμα και αν στον υπολογισμό αυτό προστεθεί η «βασική», η τελική σύνταξη θα έχει συρρικνωθεί δραματικά. Πολύ περισσότερο που ούτε η «βασική» είναι εξασφαλισμένη για όλους, αφού το μνημόνιο ορίζει ότι θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, η «βασική» δεν είναι μέρος της σύνταξης αλλά έρχεται να αντικαταστήσει το σημερινό ΕΚΑΣ, που δίνεται σε αυτούς τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Και βέβαια οι ανατροπές στην Ασφάλιση γίνονται ακόμα πιο επώδυνες στο φόντο των ανατροπών στα Εργασιακά, με τις οποίες η μείωση των μισθών κάτω και από τα κατώτερα όρια και η απελευθέρωση των απολύσεων οδηγούν σε φτωχούς εργαζόμενους και σε ακόμα πιο φτωχούς συνταξιούχους.
Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ. Προκλητική η κυβέρνηση
Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, ενάντια στη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους και στα όσα επιφέρουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των πρώην ΔΕΚΟ και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Επίσης, χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν στην οδό Καρόλου. Ακόμα, οι συρμοί του Μετρό ακινητοποιήθηκαν όλο το 24ωρο καθώς τα τρία σωματεία της επιχείρησης είχαν κηρύξει διαδοχικές στάσεις εργασίας, κάτι που θα επαναλάβουν και σήμερα, αγωνιζόμενοι ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο 285 συμβασιούχους.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Το πανό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες καλούσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν «Καμία ανοχή - συναίνεση στα αντεργατικά μέτρα. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο».
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος κυνικά και προκλητικά ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά της χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων μετέφερε χτες, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Εξω από το σταθμό του Μετρό εντοπίστηκαν ασφαλίτες (το δήλωσαν οι ίδιοι) μέσα σε αυτοκίνητο. Μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων έφυγαν.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΜΜΜ καλούν όλα τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργάνων να αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργία στις 23/6. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν «για έναν Ενιαίο Φορέα Μεταφορών, ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και μέσα από κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο και με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες».
Αγωνιστικό κάλεσμα αντίστασης στην κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για τις 23 του Ιούνη με πανελλαδικά συλλαλητήρια μαζί με το ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, σημειώνει: «Η κυβέρνηση υλοποιώντας το μνημόνιο που έχει συνυπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προχωρά στην ολοκλήρωση της σφαγής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Τα δισεκατομμύρια που πληρώσαμε και πληρώνουμε στα ασφαλιστικά Ταμεία, πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των Τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων. Αυτούς θέλουν να προστατέψουν, όταν μιλάνε για κίνδυνο χρεοκοπίας.
Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που χειροκροτεί και στηρίζει ο ΣΕΒ και το μεγάλο κεφάλαιο. Τα μέτρα για το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων καταδικάζουν σε εξαθλίωση και χρεοκοπία τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και όλους τους αυτοαπασχολούμενους, σε ξεσηκωμό, για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έγκλημα. Να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες Συνδικαλιστικές ηγεσίες που με τη στάση τους στηρίζουν την κυβέρνηση, και να δώσουν Αγωνιστικό παρών μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».