ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παλεύουμε για την πλήρη προστασία κάθε ανέργου

Η ανεργία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συνάντηση με συνδικαλιστές της Ξάνθης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό, στην οποία συμμετείχαν ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ. Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης εκπροσωπούσαν ο πρόεδρός του Αγγελος Μπεμπεκίδης και ο γραμματέας Σπύρος Παπαχρήστου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αυξημένη ανεργία και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ξάνθη. Οπως σημειώθηκε, η ανεργία έχει εκτοξευτεί στην περιοχή, αγγίζοντας ακόμη και το 25%, τόσο με το σταδιακό κλείσιμο και τη μεταφορά εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας σε άλλες βαλκανικές χώρες την τελευταία 20ετία, όσο και με τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και με τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνεχείς απολύσεις από τα εργοστάσια της περιοχής.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την εξής δήλωση: «Η ανεργία στην Ξάνθη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν είναι αποτέλεσμα μιας ξαφνικής αρρώστιας που ενέσκηψε, ούτε ενός φυσικού φαινομένου. Εχει να κάνει με το ότι τα εργοστάσια βρίσκονται στα χέρια εκείνων που επενδύουν όσο έχουν κερδοφορία και όταν δυσκολεύεται η κερδοφορία τα κλείνουν. Εμείς παλεύουμε βεβαίως για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι σε όλη την Ελλάδα και στην Ξάνθη αν η κυβέρνηση δε θέλει να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχει 100% πλήρης προστασία των ανέργων, και για όσο διάστημα είναι άνεργοι, γιατί δεν έχουν αυτοί ευθύνη. Βεβαίως, πάνω απ' όλα έχει σημασία να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Οταν δε δημιουργούνται, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την πλήρη προστασία του ανέργου, της οικογένειάς του για όσο διάστημα χρειάζεται, χωρίς περιορισμούς και όρια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίσχεση εργασίας στο εργοστάσιο ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε: «Ηδη το ΚΚΕ έχει κάνει παρέμβαση στο Βόλο, με την τοπική του οργάνωση, με το βουλευτή του. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης, όπως και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες προτιμούν να διατηρούν θέσεις εργασίας και εργοστάσια μακριά από την Ελλάδα, όπου υπάρχουν τα πιο φθηνά μεροκάματα. Οι απολύσεις οφείλονται, όχι γιατί δεν έχει δουλειά η επιχείρηση, αλλά στη μεγάλη της δίψα για κερδοφορία. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, για να μην απολυθούν και να μη μείνουν στο έλεος και στο φάσμα της πείνας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανεργία της περιοχής και εξήγησε ότι το ΕΚΞ επιδιώκει συναντήσεις με όλα τα κόμματα, τους τοπικούς παράγοντες και φορείς ζητώντας τη βοήθειά τους.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΒΕΡΟΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Σύσκεψη συντονισμού την ερχόμενη Τρίτη

Στις 7.30 μ.μ., με πρωτοβουλία της ΟΕΚΙΔΕ, του κλαδικού συνδικάτου και του ΕΚ Νάουσας

Σύσκεψη - συζήτηση με στόχο την οργάνωση του αγώνα για τη διέξοδο σε όφελος των εργαζομένων και των συμφερόντων τους, διοργανώνουν, απέναντι στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία, την Τρίτη 15 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας «ΚΛΩΘΩ». Η σύσκεψη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Καλούνται να συμμετέχουν εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις στη Νάουσα, στη Βέροια και στην Πέλλα, αλλά και οι άνεργοι κλωστοϋφαντουργοί που απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ΟΕΚΙΔΕ, ΕΚΝ και «ΚΛΩΘΩ», καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στον πόλεμο που εξελίσσεται σε βάρος τους, με πρόσχημα την κρίση, σε όλα τα επίπεδα, εργασιακά, ασφαλιστικά, παντού. Αναφέρονται και στις εξελίξεις στον κλάδο όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται ακόμα για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό σε βάρος των εργαζομένων.

«Ο όμιλος ΑΚΚΑ, ο όμιλος ΔΟΝΤΑ, η "ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ" χρηματοδοτήθηκαν με αποτέλεσμα απολύσεις, τριήμερα και τετραήμερα, ενοικιαζόμενους εργάτες, εντατικοποίηση της εργασίας, αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ο όμιλος ΛΑΝΑΡΑ, δεκαπέντε χρόνια τώρα, χρηματοδοτείται με κρατικό χρήμα για να κλείνει τα εργοστάσια και να απολύει εργάτες. Ο ίδιος ζει μέσα στις βίλες και στα κότερα σαν μεγιστάνας. Επενδύει τα κέρδη του από τον ιδρώτα των εργατών σε άλλες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Με τα τελευταία 62 εκατ. που του έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπαίνει ταφόπλακα και στα τελευταία εργοστάσια του ομίλου. Εκατοντάδες απολύσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Τα δεδουλευμένα είναι σε κίνδυνο», σημειώνουν.

Ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα μας, με την πάλη τους, δείχνουν τη διέξοδο. Στη σχεδιασμένη οικονομία, στη λαϊκή οικονομία χωράει η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας, του ρούχου και του δέρματος. Χρειάζεται όμως αλλαγή της εξουσίας, το πέρασμά της στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ «ΔΕΛΦΙΝΙ» - ΚΑΒΑΛΑ
Εκατοντάδες απολύσεις μέσα σε δύο χρόνια

Αγώνα για τη διασφάλιση της λειτουργίας της βιοτεχνίας και των θέσεων εργασίας, πραγματοποιούν οι 50 εναπομείναντες εργαζόμενοι της βιοτεχνίας ιματισμού «Δελφίνι» στην Καβάλα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια της εργοδοσίας να βάλει οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση και να μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη Βουλγαρία, για να αυξήσει την κερδοφορία της εξασφαλίζοντας φθηνότερο εργατικό κόστος.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν η εργοδοσία απέλυσε περίπου 350 εργαζόμενους. Σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται 50 οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Ηδη προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στους φορείς του νομού, αναζητώντας στήριξη στον αγώνα τους. Το απόγευμα της Παρασκευής διοργανώνουν μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο κέντρο της Καβάλας. Διεκδικούν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός του που έφυγε στη Βουλγαρία και να επαναπροσληφθούν όλοι όσοι εργάζονταν στο εργοστάσιο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η επίθεση που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση είναι σχεδιασμένη εδώ και χρόνια και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι το κλείσιμο της Βιοτεχνίας "Δελφίνι". Η ασυδοσία του κάθε εργοδότη να κλείνει ή να μεταφέρει τις δραστηριότητες εκεί που τον συμφέρει οικονομικά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που έφτασαν στο σημείο να επιδοτούν τις επιχειρήσεις που μετακομίζουν εκεί που έχει φθηνό εργατικό δυναμικό. Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Καβάλας να βρεθούν στο πλευρό των απολυμένων της Βιοτεχνίας».

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» αυτής της Κυριακής, κυκλοφορεί περιέχοντας ειδική έκδοση με ένα DVD με το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη, στο Πεδίον του Αρεως και μαζί σε ειδικό ένθετο την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκας Παπαρήγα στο Συλλαλητήριο. Η έκδοση του φύλλου με το DVD θα διατίθεται στην τιμή των 2,5 ευρώ.

Σήμερα στη Λάρισα

Σε ενημερωτική συγκέντρωση, σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλεί τους απολυμένους της επιχείρησης «Ραπτέξ», το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος του νομού.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία στον «Ευαγγελισμό»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σήμερα Πέμπτη 10 Ιούνη, στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ