ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αντικομμουνιστικό έκτρωμα εξισώνει το ολοκαύτωμα με το σοσιαλισμό

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Νομοσχέδιο για την εξομοίωση των εγκλημάτων των Γερμανών ναζιστών και του ολοκαυτώματος των Εβραίων με ...τα «εγκλήματα» του κομμουνισμού στην Ουγγαρία ψήφισε την Τρίτη η πλειοψηφία των μελών της ουγγρικής Βουλής, μετατρέποντας σε «ποινικό αδίκημα» την άρνηση ή ακόμη και την αμφισβήτηση ότι έγιναν «εγκλήματα από κομμουνιστές» στη χώρα.

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, εφεξής όσοι παραβιάζουν το νέο αντικομμουνιστικό νόμο θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από ένα έως τρία χρόνια ανάλογα με την περίπτωση.

Στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα πρωτοστάτησε το κυβερνών κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ενωση Πολιτών), το οποίο στις εκλογές του περασμένου Απρίλη κατέκτησε απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με κύριο προεκλογικό σύνθημα την εξίσωση των ναζιστικών εγκλημάτων με την κομμουνιστική δράση. Το εκλογικό αποτέλεσμα εξασφάλισε έτσι στο «Fidesz» το «ελεύθερο» στο να κατασκευάζει και να ψηφίζει νομοσχέδια αγνοώντας τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δίνοντας παράλληλα «καλές εξετάσεις» στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις... Μετά την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, του σφυροδρέπανου και του κόκκινου αστεριού, η αστική τάξη προχωράει τώρα στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και, ταυτόχρονα, στην πλήρη παραχάραξη της Ιστορίας με την απαράδεκτη εξίσωση της πιο μαύρης ιδεολογίας του φασισμού - γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλισμού - με τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Το καθεστώς που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα, με αυτό που σταμάτησε το φασιστικό τέρας.

Αλληλεγγύη στους Πολωνούς κομμουνιστές

Αποψη από την προχτεσινή διαμαρτυρία των Πολωνών κομμουνιστών με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
Αποψη από την προχτεσινή διαμαρτυρία των Πολωνών κομμουνιστών με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
Aπό κάθε γωνιά της Γης φτάνει η αλληλεγγύη στους κομμουνιστές της Πολωνίας, που από προχθές έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργοποίηση του αντικομμουνιστικού νόμου, που ψηφίστηκε το Νοέμβρη του 2009 και απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα. Φυσικά, ο νόμος αυτός έχει την ανοιχτή στήριξη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και εκφράζει την προσπάθεια της αστικής τάξης κάθε χώρας να συκοφαντηθεί η σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 2Οό αιώνα, να ξαναγραφτεί η Ιστορία με την απαράδεκτη εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ εξέφρασε την Τετάρτη τη διεθνιστική του αλληλεγγύη του στο ΚΚ Πολωνίας με παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα και με αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και τον Βαγγέλη Κατσιάβα, μέλος του Ευρωκοινοβουλευτικού Τμήματος της ΚΕ, που μετέβη στην πολωνική πρωτεύουσα. Εκεί επίσης βρέθηκαν αντιπροσωπείες απο το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚ Ιρλανδίας, την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών.

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Ουγγαρία, στην Κύπρο, στο Λονδίνο και στο Μεξικό. Μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει προς το ΚΚ Πολωνίας δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις, όπως τα ΑΚΕΛ Κύπρου, ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Καναδά, ΚΚ Αυστραλίας, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚ Βολιβίας, Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού, ΚΚ στη Δανία κ.ά.

ΡΩΣΙΑ
Βραβεύει τον σκηνοθέτη, που εμπνεύστηκε από τον Γκαίμπελς!

Σε μιαν ακόμη απαράδεκτη ενέργεια προχώρησε η ρωσική ηγεσία την Τετάρτη 9/6, ανακοινώνοντας τη βράβευση του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, με το κρατικό βραβείο της Ρωσίας «για τις εξαίρετες κατακτήσεις του στον τομέα της ανθρωπιστικής δραστηριότητας το 2009».

Οπως είναι γνωστό, μέσα στο 2009, ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης παρουσίασε την ταινία του, που αναφέρεται στην εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν. Εμπνεόμενος από την προπαγάνδα του ιδεολογικού εκπροσώπου του γερμανικού φασισμού, τον Γκαίμπελς, επεδίωξε να μεταφέρει στην κινηματογραφική οθόνη τη ναζιστική προπαγάνδα και να πλημμυρίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες με τον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό!

Γι' αυτό το έργο του βραβεύεται από τη σημερινή ρωσική ηγεσία, των Μεντβέντιεφ - Πούτιν, που για άλλη μια φορά αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο ως υπερασπιστή των συμφερόντων του ρωσικού κεφαλαίου, που «διψά» για την κατάκτηση νέων αγορών (και της πολωνικής) και για κάτι τέτοιο δε διστάζει να «βιάσει» την Ιστορία και να βραβεύσει τον κινηματογραφικό αντικομμουνισμό!

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της ΕΣΣΔ και σημερινός βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αποκαλύπτει το μηχανισμό παραχάραξης των εγγράφων που βρίσκονταν στα ρωσικά αρχεία, με εντολή του αντικομμουνιστή Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν.

Η τοποθέτηση αυτή της σημερινής ρωσικής ηγεσίας ακυρώνει στην πράξη τις όποιες διαμαρτυρίες έκανε το προηγούμενο διάστημα για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στις χώρες της Βαλτικής και ευρύτερα στην Ευρώπη.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι αρχές της ΛΔ Κορέας έστειλαν χτες επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με την οποία απορρίπτουν τις αιτιάσεις ΗΠΑ και Ν. Κορέας πως ευθύνονται για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής πολεμικής κορβέτας «Τσεονάν» στα τέλη του περασμένου Μάρτη, χαρακτηρίζοντάς τες «κατασκευασμένο σενάριο με οργανωτικό εγκέφαλο τις ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο απεσταλμένος της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Σιν Σον-χο, ζήτησε από το Συμβούλιο να διευκολύνει τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια βύθισης του «Τσεονάν» από Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, κάτι που έχει απορρίψει η γείτονα Ν. Κορέα. Σύμφωνα με τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, κλειδί για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι να δοθεί στους ερευνητές της Πιονγιάνγκ η ευκαιρία να πιστοποιήσουν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας ειδικών «με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο».

Στην επιστολή της ΛΔ Κορέας γίνεται η ακόλουθη προειδοποίηση: Εάν οι νοτιοκορεατικές αιτιάσεις έναντι της Πιονγιάνγκ μπουν στην ατζέντα συζητήσεων του ΣΑ δίχως να επιτραπεί σε Βορειοκορεάτες ειδικούς να πραγματοποιήσουν τη δική τους έρευνα, «τότε θα υπάρξουν συνέπειες».

Πάντως, το ίδιο 24ωρο η Σεούλ προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας για την εχθρική της πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ, πολυδιαφημίζοντας την αποστολή δύο φορτίων με είδη βρεφικής και παιδικής διατροφής αξίας 320.000 δολαρίων σε περιοχές της βορειοανατολικής ΛΔ Κορέας καθώς και στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.

Τέλος, χτες οι Ρώσοι ειδικοί που είχαν μεταβεί προ ημερών στη Ν. Κορέα για να αξιολογήσουν από κοντά τα στοιχεία που συνέλεξε η διεθνής ομάδα ειδικών για τα αίτια του ναυαγίου του «Τσεονάν» ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα προκειμένου να βγάλουν το δικό τους πόρισμα.

ΔΑΝΙΑ
Στηρίζουν τους αγώνες του ΠΑΜΕ

Στην πρώτη γραμμή της πάλης βρίσκονται οι κομμουνιστικές δυνάμεις στους αγώνες που αναπτύσσονται στη Δανία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, για την κλιμάκωση των αγώνων σε αντιπαράθεση με τη διαχειριστική λογική των σοσιαλδημοκρατικών συνδικάτων. Πρόσφατα, σε μαζική συγκέντρωση του ΚΚ στη Δανία, του ΚΚ Δανίας και του Δανέζικου ΚΚ, στη πόλη Αρχους όπου από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Πάνος Απέργης, στέλεχος της ΚΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, αναδείχτηκε η σημασία της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος σε επαναστατική κατεύθυνση και η αναγκαιότητα επεξεργασίας και προσαρμογής των κομμουνιστικών κομμάτων στις απαιτήσεις της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής σε αντιπαράθεση με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις που σήμερα αναλαμβάνουν εργολαβικά να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα από το αδιέξοδο της κρίσης. Πάρθηκε πρωτοβουλία από συνδικαλιστές για να δυναμώσουν οι επαφές με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Στην εκδήλωση αυτή ως ένδειξη αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Ελλάδας, συγκεντρώθηκε για το ΠΑΜΕ το ποσό των 300 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ