ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επεκτείνεται το χαράτσι στα Επείγοντα

Μετά το «Αγία Σοφία» σειρά έχει το «Αγλαΐα Κυριακού»

Σαν ...σινιάλο λειτούργησε η απάντηση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπακωνσταντίνου για τη - μεταξύ των άλλων θεμάτων - αμοιβή τριών ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά από το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Ετσι, από την περασμένη Δευτέρα, η Διοίκηση του «Αγλαΐα Κυριακού» έδωσε εντολή στο Γραφείο Κινήσεως για την επέκταση των τριών ευρώ και στα Επείγοντα, ακολουθώντας το ...παράδειγμα του «Αγία Σοφία» που προχώρησε σε αυτήν την πρακτική από τις 12 Μάη. Τα τρία ευρώ καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.

Κάλυψη στο «Αγία Σοφία», αλλά και πάτημα για επέκταση και στο «Αγλαΐα Κυριακού - που μπορεί να αποτελέσουν τον προάγγελο και για «μεγαλύτερα ανοίγματα» στα νοσήλια των Επειγόντων μόνο με αποφάσεις των διοικητών - φαίνεται ότι αποτέλεσε η απάντηση της υπουργού Υγείας από το βήμα της Βουλής στην κριτική του ΚΚΕ. «Αυτό, είπε, δεν είναι κάτι που αφορά το νοσοκομείο "Αγ. Σοφία", αλλά είναι νόμος του ελληνικού κράτους που ισχύει από το 1991», υποστήριξε η υπουργός Υγείας...


ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποτέλεσμα οικονομικού στραγγαλισμού η επικίνδυνη κατάσταση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία

Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια Υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού
Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια Υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού
Για την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Η τραγική και επικίνδυνη για τους ασθενείς κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχει στοιχειώδες υγειονομικό υλικό για τα χειρουργεία, για τα εργαστήρια και τα άλλα τμήματα, είναι αποτέλεσμα του οικονομικού στραγγαλισμού που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένους τους δείκτες της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία. Στην κατάσταση αυτή των νοσοκομείων συμβάλλει και η εξάρτησή τους από τους μονοπωλιακούς ομίλους φαρμάκου και ιατρικού υλικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αναμονή των ασθενών, να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών και να αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους υγειονομικούς, να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, με αυτήν την πολιτική που βάζει στη λαιμητόμο του μνημονίου την υγεία του λαού, προκειμένου να βγει αλώβητο από την κρίση το κεφάλαιο. Να δυναμώσουν την πάλη τους για το δρόμο ανάπτυξης που τα μέσα παραγωγής και αυτά που σχετίζονται με την υγεία και το φάρμακο θα είναι λαϊκή περιουσία. Για να λειτουργεί ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Κινητοποιήσεις σε Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας

Επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιούν οι γιατροί στο Τζάνειο νοσοκομείο, καθώς είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες των μηνών Μάρτη και Απρίλη, ενώ τους οφείλονται και αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, σε κάθε γιατρό, οφείλονται 1.000-1.200 ευρώ δεδουλευμένων εφημεριών. Χτες, που το νοσοκομείο εφημέρευε, αντιμετωπίστηκαν μόνο τα ιδιαίτερα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Οπως κατάγγειλαν, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας έχει σαν αποτέλεσμα την περικοπή στα κονδύλια των εφημεριών. Αποτέλεσμα να περικόπτεται αριθμός των εφημερευόντων ιατρών αδιαφορώντας για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Εξαιτίας της έλλειψης υλικών αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία καρδιολογικών και οφθαλμολογικών περιστατικών. Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν το 40% του προβλεπόμενου από τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του νοσοκομείου, ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στα εργαστήρια.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας λύσεις στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συνταξιούχους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

  • Χτες το βράδυ, μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση κατέφυγε σε νέο ελιγμό για να εκτονώσει την οργή ασθενών και εργαζομένων. Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζουν ότι ρυθμίστηκαν τα χρέη προς τους προμηθευτές (η πληρωμή των χρεών των ετών 2005, 2006 και μερικώς του α' εξαμήνου του 2007 έχει γίνει ή διασφαλιστεί ότι θα γίνει εντός του τρέχοντος μηνός. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χρέη των ετών 2007, 2008, 2009, ύψους 5,36 δισ., αναφέρεται ότι θα εξοφληθούν με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου).

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις

Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και με την ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει μετά και τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Και στη χτεσινή συνάντηση η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επέμενε στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που εκτός απ' τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, θα περιλαμβάνει διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις για νοσηλείες μιας μέρας και τούτο για να μην παραβιαστεί η λεγόμενη λίστα των τακτικών περιστατικών. Και σε περίπτωση που ο ασθενής, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, η εισαγωγή θα γίνει στο εφημερεύον και όχι στο νοσοκομείο που εξετάστηκε το περιστατικό.

Εργασιακές σχέσεις λάστιχο

Απ' τα λεγόμενα της υπουργού προέκυψε ότι αυτή η ολοήμερη λειτουργία θα είναι μια υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού, στην οποία αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές), με χρησιμοποίηση στη συνέχεια επικουρικού προσωπικού. Δηλαδή δε θα λειτουργήσει μια βάρδια ακόμα με εργαζόμενους που θα έχουν πλήρη και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά με εξουθένωση μέσω των υπερωριών των ήδη εργαζομένων - ή άλλων μορφών απασχόλησης - ή με προσλήψεις ελαστικών σχέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μέσα από αυτή την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων επιδιώκεται, σύμφωνα με τα λεχθέντα της υπουργού, η σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Που σημαίνει πληρωμή της παροχής των υπηρεσιών, επομένως εμπορευματοποίηση, την οποία αντικειμενικά επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι. Ενώ ανοίγεται ο δρόμος εκμετάλλευσής τους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω συμφωνιών.

Η υπουργός, όπως έλεγαν συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη συνάντηση, φάνηκε ικανοποιημένη αν τα δημόσια νοσοκομεία καταφέρουν και πάρουν το 20% των περιστατικών που κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και τα οποία καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή η κυβέρνηση εκείνο που την ενδιαφέρει δεν είναι η πλήρης και καθολική κάλυψη των λαϊκών αναγκών και τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ο λεγόμενος ανταγωνισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα για το σύστημα των εφημεριών των νοσοκομείων η υπουργός ανέφερε ότι αυτά θα διευθετηθούν με την τεχνοοικονομική μελέτη του νομοσχεδίου, τη δημοσιοποίηση του οποίου προσδιόρισε τις επόμενες μέρες.

Αποχώρησε η ΔΗΠΑΚ

Μετά την ενημέρωση της υπουργού Υγείας, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» Νίκος Μπουντούρογλου στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ ζήτησε το λόγο και δήλωσε ότι αποχωρεί απ' τη συνάντηση, καλώντας και τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων να αποχωρήσουν από ένα διάλογο που μεταξύ των άλλων οδηγεί στο τελειωτικό ξεπούλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας και μετατρέπει τον όρκο του Ιπποκράτη σε εμπορικό συμβόλαιο. Οι παρατάξεις του Μετώπου - στηρίζεται απ' το ΣΥΝ - της ΠΑΣΚ Γιατρών και της ΔΗΚΝΙ παρέμειναν στη συνάντηση στην οποία δε συμμετείχε η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ