ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ SANOFI AVENTIS
Θέλει ν' απολύσει το 25% του προσωπικού

Παρέμβαση έκαναν χτες η Ομοσπονδία και το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας

Παρέμβαση στη φαρμακευτική εταιρεία SANOFI AVENTIS πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το Συνδικάτο Αθήνας του κλάδου, απαιτώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει τη μείωση προσωπικού κατά 25%, όπως εξήγγειλε τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100 άτομα θα βρεθούν στο δρόμο και μάλιστα με τη μέθοδο της οικειοθελούς αποχώρησης. Οπως κυνικά ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας υπάρχουν εντολές για περικοπές, ενώ με τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι θα... ζουν μέχρι να βρουν αλλού δουλειά!

«Με τα επιχειρήματά της περί "μείωσης του τζίρου", "πτώση των πωλήσεων", "ανάγκη να βάλουμε όλοι πλάτες και να θυσιάσουμε και κάποιες θέσεις εργασίας για να σωθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι", η εργοδοσία προσπαθεί να μας πείσει να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την ανεργία και τη μιζέρια. Τα ίδια έλεγαν βέβαια όλα τα χρόνια, παρότι δεν υπήρχε "κρίση" γιατί πάντα ήθελαν το ίδιο αποτέλεσμα φτηνούς εργάτες μεγάλα κέρδη.

Εμείς απαντάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν κόστος. Αντίθετα, παράγουν πλούτο, πλούτο τεράστιο που δεν τον μοιράζονται με τους εργοδότες. Επομένως, δεν έχουμε καμία ευθύνη και δε δεχόμαστε να πληρώσουμε και την οποιαδήποτε ζημιά τους. Απαιτούμε τώρα να ανακληθούν όλες οι απολύσεις "οικειοθελείς" και μη», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΟΕΦΣΕΕ.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση»

Μετά από πορεία, απέκλεισαν συμβολικά το υπουργείο Υγείας και κάλεσαν σε παλλαϊκό συντονισμό για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Την ίδια ώρα που η διαδήλωση πήγαινε στο υπουργείο Υγείας...
Την ίδια ώρα που η διαδήλωση πήγαινε στο υπουργείο Υγείας...
Την ανάγκη όλα τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν και να συντονίσουν την πάλη τους για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο, ανέδειξαν χτες οι συνταξιούχοι οι οποίοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια δυναμική πορεία στο υπουργείο Υγείας. Ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ απέκλεισαν συμβολικά για περίπου 2 ώρες το υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη και προκλητική, όπως χαρακτήρισαν, απουσία της ηγεσίας του υπουργείου, παρότι είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση.

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν και τη κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή συνολικά του λαού. Ξεκαθάρισαν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της προώθησης του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο αγώνας, διατράνωσαν σε όλους τους τόνους, θα κλιμακωθεί, θα ενταθεί σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δ. Μαυροδόγλου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σφοδρή αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση και τις επιπτώσεις της συνολικά στη ζωή του λαού της χώρας. Και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε σήμερα «έχουμε μόνο ένα δρόμο. Κοινός αγώνας με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα μέτρα που αποφάσισαν δεν είναι μόνο αυτά, έρχονται και άλλα, έρχεται καταιγίδα. Πρέπει όλοι οι συνταξιούχοι να ξεσηκωθούν από τα καφενεία, από τα ΚΑΠΗ. Να μπουν όλοι στη μάχη». Ενώ συμπλήρωσε ότι «τα Ταμεία είναι άδεια γιατί τα χρήματα είναι στις τσέπες του κεφαλαίου με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής νομιμότητας», που ταυτόχρονα θεωρεί «νόμιμο ο συνταξιούχος να μένει χωρίς φάρμακα».

... γινόταν και η παρέμβαση στο ΝΑΤ
... γινόταν και η παρέμβαση στο ΝΑΤ
Ανάλογους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Π. Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Π. Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γ. Κοντονάσιος από τα ΕΛΤΑ, ο Π. Βασιλόπουλος από τον ΟΣΕ, ο Μ. Στούνος από τους ΟΤΑ και ο Γ. Λέκκας πρόεδρος της ΠΕΣ-ΝΑΤ. Ακολούθησε μια δυναμική σε ένταση και παλμό πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας με κυρίαρχα τα συνθήματα: «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», κ.λπ.

Μετά τον αποκλεισμό του υπουργείου, ο Δ. Κουμπούρης δίνοντας το σύνθημα της αγωνιστικής ετοιμότητας και επιφυλακής ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι «δε θα γίνουμε τα άλογα που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν».

Μπλοκάρισαν το ΔΣ του ΝΑΤ

Αντίστοιχα, δυναμική παρέμβαση έκαναν και οι ναυτεργάτες, συνταξιούχοι και εν ενεργεία, που «εισέβαλαν» χτες το μεσημέρι στο ΝΑΤ και μπλοκάρισαν τη συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου, η οποία είχε κληθεί να επικυρώσει το πετσόκομμα των συντάξεων (επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα) των ναυτεργατών, σύμφωνα με το νόμο 3845/2010, δηλαδή το επαίσχυντο μνημόνιο κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ). Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, την αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση δήλωσαν εκπρόσωποι και άλλων ναυτεργατικών σωματείων που είναι μέλη της διοίκησης. «Αυτά που θέλουν να μας κόψουν τα δουλέψαμε φτύνοντας αίμα μέσα στα καράβια», «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» δήλωναν οργισμένοι οι ναυτεργάτες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα 4 ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν την πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου «που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, πετάει από τα καράβια τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα και προωθεί τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, με την άρση του καμποτάζ».


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μέχρι και οκτώ βάρδιες τη βδομάδα!

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απαντούν .... συζητώντας με τη διοίκηση

Μέχρι κι οκτώ βάρδιες τη βδομάδα εξαναγκάζονται να κάνουν οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στην κουζίνα, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα, δε, θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την εντατικοποίηση της εργασίας, το αίτημά τους, για να γίνουν προσλήψεις όχι μόνο δεν ικανοποιείται, αλλά στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης πολλών τομέων στα δημόσια νοσοκομεία, η διοίκηση αποφάσισε να «λύσει το πρόβλημα», δίνοντας μέρος της σίτισης σε ιδιωτική εταιρεία κέτερινγκ. Επίσης, πριν λίγο καιρό επιστράτευσε ακόμα και «εθελόντριες» για να βγάλουν τη δουλειά στην κουζίνα! Οσον αφορά στους οδηγούς, εκτός των άλλων, τους επιβάλλεται να κάνουν και τους τραυματιοφορείς.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - περιορίστηκε σε μια συνάντηση με τη διοίκηση, απορρίπτοντας την αγωνιστική διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων που προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

  • Σε νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι γιατροί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του τελευταίου τριμήνου, αλλά και του Νοέμβρη του 2009. Οπως αποφάσισαν σε γενική συνέλευσή τους, η μορφή των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί σε νέα γενική συνέλευση, στην ερχόμενη Τετάρτη, που θα γίνει εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν αποπληρωθεί οι εφημερίες για το μήνα Μάρτη και δε δρομολογηθεί η αποπληρωμή των υπόλοιπων δεδουλευμένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ