Στο όνομα της εύρυθμης εξυπηρέτησης των τουριστών ζητούν περιορισμό των κινητοποιήσεων και συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τον κλάδο που εκπροσωπούν
Ταξικό μίσος κατά του αγωνιζόμενου εργατικού κινήματος στάζει η κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), η οποία, στο όνομα της προστασίας του «τουριστικού προϊόντος», δηλαδή των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη, εναντίον όλων εκείνων που διαταράσσουν την ...ομαλή κοινωνική ζωή και προξενούν ζημιά στον τουρισμό...
Παράλληλα, πετώντας τις μάσκες των ...φιλήσυχων επιχειρηματιών, των οπαδών της τάξης και της ησυχίας, εμφανίζονται με το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό των στυγνών εκπροσώπων της μεγάλης εργοδοσίας, οι οποίοι επιτίθενται βίαια κατά των εργασιακών σχέσεων στον τουριστικό κλάδο, απαιτώντας την επιβολή ακόμα πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ με απύθμενο θράσος θέτουν θέμα απολύσεων, περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων και - βεβαίως - οικονομικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις τους.
Προκαλώντας με τον απόλυτο κυνισμό τους, επιχειρούν να εμφανίσουν τις εργατικές κινητοποιήσεις κόντρα στην εξαθλίωση ως παράγοντα ανωμαλίας, αναταραχής και χάους, που υπονομεύουν την ομαλή κοινωνική ζωή και, με το σκεπτικό αυτό, απαιτούν από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς καταστολής του λαϊκού κινήματος. Αναφέρουν ενδεικτικά στην ανακοίνωση: «Είναι στατιστικά παράδοξο που έχουμε τόσα λίγα θύματα, όταν πολλές δεκάδες ημέρες ετησίως κλείνουν οι δρόμοι και διασταυρώνονται δοκάρια, μάρμαρα, πέτρες, δακρυγόνα, βομβίδια και μολότοφ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Είναι αδιανόητο και για την πιο στοιχειώδη ευνομούμενη χώρα να εμποδίζονται και να προπηλακίζονται εργαζόμενοι και τουρίστες για να μπουν στα ξενοδοχεία, στα πλοία, ή στους αρχαιολογικούς χώρους...».
Ως εκ τούτου, και με το επιχείρημα ότι «οι ζημιές στον τουρισμό και γενικά στις επενδύσεις είναι τεράστιες», απαιτούν την εφαρμογή εδώ και τώρα όλου του απεργοσπαστικού μηχανισμού (διοικητικά, θεσμικά και δικαστικά μέτρα) ώστε «να τηρούνται οι υφιστάμενοι νόμοι για την παρακώλυση της κυκλοφορίας των συγκοινωνιών, του δικαιώματος της εργασίας, της αξιοπρέπειας των πολιτών και των ξένων τουριστών και κυρίως της ανθρώπινης αρτιμέλειας και ζωής».
Την ίδια στιγμή, κατά τρόπο αισχρό, οι κρατικοδίαιτοι κεφαλαιοκράτες του τουρισμού συνδέουν τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με εγκληματικά και προβοκατόρικα στοιχεία, τα οποία ευδοκιμούν και εκκολάπτονται στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών.
Μπορεί οι υπογράφοντες την ανακοίνωση να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον κατάπλου του «Ζενίθ» στη Μάλτα, «όπου αγαπούν τον τουρισμό και όχι στην Ελλάδα που τον προπηλακίζουν» (!!!), ωστόσο, όπως τελικά αποκαλύπτεται, το πρόβλημά τους είναι αλλού.
Εκεί, λοιπόν, που δείχνουν θυμό και δίψα αιμοβόρου θηρίου, είναι τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολουμένων στον τουρισμό. Αφού υποκριτικά αναφέρουν ότι στον τουρισμό έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά (η αλήθεια είναι ότι το τουριστικό κεφάλαιο επενδύει με το κρατικό χρήμα που ενθυλακώνει), αξιώνουν «ευέλικτες μορφές εργασίας, με δυνατότητα έντονης χρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού στις αιχμές της ζήτησης των τουριστικών προϊόντων και μείωσης της ωραριακής ή ημερήσιας απασχόλησης στην περίοδο της χαμηλής ζήτησης, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της εποχικότητας και της διατήρησης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας»!
Κατά τους κύριους αυτούς στο χώρο του τουρισμού «είναι αδύνατο, και ευθέως σε βάρος των εργαζομένων η 5ήμερη ή και 4ήμερη εργασία (όταν μεσολαβούν και αργίες) να εξυπηρετείται ο τουρισμός με εργασιακές συνθήκες του δημοσίου ή των γραφειακών άλλων δραστηριοτήτων»! Το καλύτερο θα ήταν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, όπως τα σκυλιά, και ανάλογα με την ανάγκη της επιχείρησης να τους χρησιμοποιούν...
Μπαίνοντας στο ...ψητό και με πρόσχημα ότι τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, περνούν σε ανοιχτές απειλές, αναφέροντας ότι η αντιμετώπιση αυτή «οδηγεί τις επιχειρήσεις μας στην εποχιακή χρησιμοποίηση του προσωπικού τους, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεών μας διατηρούν επί 12μηνο το προσωπικό και πληρώνουν με οδυνηρές προσπάθειες 14 μισθούς»!
Οι ...φιλεύσπλαχνοι και ...φιλήσυχοι επιχειρηματίες του τουρισμού απειλούν με απολύσεις προσωπικού και με μειώσεις μισθών, αν η κυβέρνηση δεν τους βάλει πιο βαθιά στα κρατικά συστήματα χρηματοδότησης που γεμίζουν τις τσέπες τους...
Ενα ακόμη νομοσχέδιο, με σαφή προσανατολισμό στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, αυτό του υπουργείου Οικονομίας για τη λεγόμενη «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών», υπερψήφισαν χτες στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το ΚΚΕ να κατάγγειλε το φιλο - μονοπωλιακό χαρακτήρα του.
Το νομοσχέδιο «προωθεί τον αστικό εκσυγχρονισμό στην ίδρυση μιας επιχείρησης», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι το πραγματικό ερώτημα είναι το αν «μπορεί να επιβιώσει μια μικρή, μικρομεσαία επιχείρηση που ανοίγει στο σημερινό περιβάλλον» τη στιγμή που «ο μέσος όρος ζωής είναι 2,5 χρόνια», ενώ η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική «ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων».
Ειδικά για το θέμα των ελέγχων στις εταιρείες που ιδρύονται επισήμανε «δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος από τις ΔΟΥ στην έδρα της επιχείρησης», αναρωτώμενος αν αυτό είναι ...διαφάνεια. Αναφερόμενος στο χαρακτήρα του νομοσχεδίου επισήμανε ότι λόγω της φιλο - μονοπωλιακής πολιτικής του «δεν μπορεί να προστατεύσει τον καταναλωτή από τις τιμές». Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε ρύθμιση που περιέχει σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται ο χώρος που μπορούν να διαθέτουν τα σούπερ - μάρκετ για την πώληση προ - ψημένου ψωμιού, λέγοντας πως «γίνεται μια νέα ρύθμιση ευνοϊκή για 4-5 αρτοβιομηχανίες και τα σούπερ - μάρκετ» και είναι «σε βάρος 15.000 αρτοποιών και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στα αρτοποιία». Οσον αφορά το περίφημο ΕΣΠΑ ο Α.Τζέκης επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ, ώστε να υπάρξει αποτίμηση των προγραμμάτων προκειμένου να φανεί πού πήγαν και υπέρ ποιων αυτά τα χρήματα.
Ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης όπως τον παρέθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος. Οπως είπε «σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές ρυθμιστικό περιβάλλον που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα», παράλληλα «να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις» και «να αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση, ώστε να είναι πιο φιλική προς την επιχειρηματική κοινότητα». Υποστήριξε, επίσης, πως «το κόστος ίδρυσης για τις ανώνυμες εταιρείες φθάνει τα 9,2 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος», ενώ «στο δείκτη ευκολίας επιχειρείν βρισκόμαστε στην 104η θέση».
«Είμαστε εδώ για να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση γι' αυτό και ψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ζητώντας την ενεργοποίηση επιπλέον μέτρων ενίσχυσης των επιχειρηματιών. Οπως είπε «ο επενδυτικός νόμος είναι σε αναστολή», ενώ «δε βλέπουμε συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ. Δε χρειάζονται καθυστερήσεις πρέπει να τρέξουν τα προγράμματα και να «τρέξει» χρήμα στην αγορά». Επίσης, ζήτησε «να δούμε ουσιαστικά τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τις συμβάσεις παραχώρησης». «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους στόχους του νομοσχεδίου», δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης.
Τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε χτες στο υπουργείο Οικονομικών ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Σπέκχαρντ. Καμία δήλωση ή άλλη διευκρίνιση δε δόθηκε, αλλά είναι προφανές ότι η συνάντησή τους αποτελεί συνέχεια των διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων που έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικής παρουσίας αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα.