ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στη λαιμητόμο του μνημονίου οι συντάξεις

Με το παιχνίδι των «πιέσεων από άλλους» προσπάθησε η κυβέρνηση να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της και στη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη

Συντάξεις πτωχοκομείου, που θα κυμαίνονται κάτω από 500 ευρώ (!) και θα κινούνται στα σημερινά επίπεδα των κατώτατων συντάξεων και μάλιστα μετά από 40 χρόνια δουλειάς, προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ ταυτόχρονα το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Χτες, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται - εφαρμόζοντας πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ - να θεσμοθετήσει το νέο Ασφαλιστικό, με το οποίο ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης μαζί με τη βασική θα ανέρχεται σε συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 48% για 40 χρόνια δουλειάς και θα οδηγεί σε σύνταξη κάτω των 500 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με το νέο υπολογισμό οι συντάξεις θα μετατραπούν σε προνοιακά επιδόματα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα χάνουν την εργασία τους χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα 40 χρόνια εργασίας και δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους θα εγκαταλείπονται χωρίς κανένα εισόδημα.

Επιπλέον, το νέο μοντέλο εξαφανίζει τη «βασική σύνταξη», πάνω στην οποία η κυβέρνηση είχε στηρίξει όλο το προπαγανδιστικό της οικοδόμημα. Και επειδή η χρηματοδότηση του κράτους στο νέο Ασφαλιστικό - όπως έχει δημοσιευτεί στο προσχέδιο νόμου - περιορίζονταν μόνο στο τμήμα της «βασικής», αυτό σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό καταργείται και η κρατική χρηματοδότηση. Ετσι, στις συντάξεις θα συνεισφέρουν μόνο οι εργαζόμενοι, αφού θα φορτώνονται αποκλειστικά στις πλάτες τους.

Κυβερνητική σύσκεψη

Η αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης που θα οδηγήσει το σύνολο των συνταξιούχων στην πλήρη ανέχεια όλα δείχνουν ότι «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον αρμόδιο υπουργό Αν. Λοβέρδο.

Αντικείμενο των διαδοχικών συσκέψεων αποτέλεσε το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η ΕΕ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία θέτει όρο «στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης συμπεριλαμβανομένης και της βασικής να μην υπερβαίνει το 45% έως 48%» κάτι που σύμφωνα και με την εκτίμηση του ίδιου του υπουργείου Εργασίας θα είχε ως αποτέλεσμα «το τελικό προϊόν να παράγει για την πλειοψηφία των συνταξιούχων συντάξεις, κοντά στα επίπεδα της κατώτατης, ακόμα και με 40 χρόνια εργασίας».

Αυτό, βέβαια, που η κυβέρνηση σήμερα παρουσιάζει ως νέα απαίτηση της ΕΕ ουσιαστικά αποτυπώνεται μέσα στο ίδιο το μνημόνιο, το οποίο έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, όπου σημειώνεται ότι «η τροποποίηση του τύπου απονομής σύνταξης στο ανταποδοτικό σχήμα θα περιορίζεται σε έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,2% και οι συντάξεις θα τιμαριθμοποιούνται». Το 1,2% πολλαπλασιαζόμενο με τα 40 χρόνια εργασίας αποδίδει το 48%. Στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν χτες ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί «ταφόπλακα» του Ασφαλιστικού και «βάρβαρο μέτρο» και εκτιμούσαν ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει.

Κουβέντα να γίνεται...

Ετσι και χτες συνέχισαν το επικοινωνιακό παιχνίδι των δήθεν «πιέσεων» που ασκεί η «τρόικα», όπως έπραξαν και με το ζήτημα για τα 40 χρόνια εργασίας, ώστε να εμφανιστούν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν παρότι δε συμφωνούν, κρύβοντας με τον τρόπο αυτό ότι τα έχουν συνυπογράψει.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος μετά το τέλος της σύσκεψης υποστήριξε ότι το «αίτημα της "τρόικα" δεν συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο», έσπευσε ωστόσο να σημειώσει ότι «θα συζητήσουμε το περιεχόμενο της επιστολής και όποιο αίτημα είναι εκτός μνημονίου το διαπραγματευόμαστε». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την "τρόικα" και σύντομα θα καταλήξουμε, θα υπάρξει αποτέλεσμα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωνε ότι «υπάρχει το μνημόνιο αλλά και μια ευρύτερη συζήτηση με την "τρόικα" για το Ασφαλιστικό», προσθέτοντας με νόημα ότι «υπάρχουν και πολλά πράγματα που δεν μπορούν να ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων». Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έπαιξε όλο αυτό το διάστημα ένα βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες του λαού γύρω από μια υποτιθέμενη «διαπραγμάτευση» με ΕΕ και ΔΝΤ, όταν επί της ουσίας είχε προαποφασίσει τα σκληρά μέτρα που θα προωθούσε με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, και χτες, κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» για να υπάρξει «βασική σύνταξη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «έχουμε λογικά επιχειρήματα για να υπάρξει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα του μνημονίου. «Το θέμα δεν είναι εάν αντιστεκόμαστε ή όχι. Το θέμα είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα γιατί δεν μπορούμε να πορευόμαστε με εντυπώσεις. Αυτό είναι το κριτήριό μας, ο γνώμονάς μας και ακριβώς αυτά τα κριτήρια θέτουμε και στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται με την τρόικα».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 4ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Αποφάσεις κόντρα σε εργαζόμενους και ανάγκες νοσηλείας

Σε πολιορκητικό κριό κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων μετατρέπει το «διευθυντικό δικαίωμα» ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας - Θράκης, Αριστείδης Μπουσουλέγκας.

Στις 25 του Μάη ο διοικητής της ΥΠΕ έστειλε προς τους διοικητές των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς του έγγραφο, με το οποίο ζητά να κατατίθενται τα προγράμματα των εφημεριών για τους γιατρούς και των υπερωριών, των εξαιρέσιμων και των αργιών για το υπόλοιπο προσωπικό μέχρι τις 20 του προηγούμενου μήνα. Και τούτο «για να κοστολογούνται ώστε να είναι μέσα στα πλαίσια των διατεθειμένων για το σκοπό πιστώσεων, και να εγκρίνονται από το ΔΣ του νοσοκομείου». Μ' άλλα λόγια, οι ανάγκες νοσηλείας πρέπει να προσαρμοστούν στα διατεθειμένα κονδύλια και να μην καταρτίζονται προγράμματα με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Την ίδια στιγμή, με έγγραφο της διοίκησης προς τα 15 νοσοκομεία που ανήκουν στην 4η ΥΠΕ, οι «μέρες απουσίας των ειδικευομένων ιατρών λόγω της συμμετοχής σε επίσχεση εργασίας - απεργίας δε συνυπολογίζονται ως πραγματικός χρόνος για την απόκτηση της ειδικότητας και θα πρέπει να αναπληρωθούν», εκβιάζοντας τους με στόχο να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Η ΟΕΝΓΕ καταδικάζει τις αποφάσεις της διοίκησης και ζητά απ' την υπουργό Υγείας να τις ακυρώσει.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΛΜΑΝ: Τετράωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες έκαναν χτες οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη όσων απέλυσε η εργοδοσία. Από αύριο ξεκινούν κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, ενώ για την Παρασκευή, στάση εργασίας προκήρυξαν σε ένδειξη αλληλεγγύης τα Συνδικάτα Ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας, Μετάλλου Εύβοιας, Λευκού κρέατος, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ, ΒΙΟΜΕΞ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σε έκτακτη γενική συνέλευση, αύριο Πέμπτη 3 Ιούνη, και ώρα 7 το απόγευμα, στα γραφεία της (5ος, Κάνιγγος 27), καλεί το ΔΣ της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, με θέματα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τη συλλογική σύμβαση.

ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ: Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν χθες οι εργαζόμενοι στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα, ενώ συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποίησαν νέο αποκλεισμό της Νομαρχίας και δίωρο αποκλεισμό της Οικονομικής Εφορίας Φλώρινας. Οι περίπου 70 εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα που από το Γενάρη τους χρωστά η κατασκευάστρια εταιρεία, «Κ. Κουρτίδης ΑΕ», τη συνέχιση του έργου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Φλώρινας.

ΒΥΡΩΝΑΣ: Με προπηλακισμό σε βάρος του Λυκ. Βασιλάκου, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα, επιχείρησε δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί την άγρια και βάρβαρη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Το γεγονός συνέβη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή με θέμα την απόλυση εννέα εργαζομένων που απασχολούνταν επί 30 μήνες με «stage» και το πρόγραμμα έληξε προχθές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ