ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
«Θερμή» υποδοχή από τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση καθυσηχάζει, η ΓΣΕΕ συμμετέχει με υποκριτική «γκρίνια», το ΠΑΜΕ αναπτύσσει το πλούσιο αγωνιστικό του πρόγραμμα σε όλη τη χώρα

Δυο μέρες πριν την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης για τις εργασιακές σχέσεις, δήθεν στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν ότι τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο και η ηγεσία της ΓΣΕΕ αγωνίζεται να πείσει ότι η συμμετοχή της στη διαδικασία γίνεται με το «ζόρι» και για τυπικούς λόγους. Στον αντίποδα όλων αυτών, εργαζόμενοι και στελέχη του ΠΑΜΕ ετοιμάζονται να δώσουν την αγωνιστική τους απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Τόσο η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, όσο και η κυβέρνηση, φοβούνται τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ανακοινώσει τον τόπο διεξαγωγής του «κοινωνικού διαλόγου», αν και είναι πλέον γνωστό ότι αποφασίστηκε η διάθεση γραφείων στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες, μαζί και με ιδιωτική αστυνομία! Η ΓΣΕΕ εξέτασε χθες κείμενο θέσεων που είχε αναλάβει να ετοιμάσει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, χωρίς όμως να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη.

Το ΠΑΜΕ, στο μεταξύ, προχωρά ακάθεκτο στην πραγματοποίηση του αγωνιστικού του προγράμματος, που περιλαμβάνει αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας στις 24 Αυγούστου. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Αρτα, Λέσβο, Κόρινθο, Αγρίνιο και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το ΠΑΜΕ έχει καταδικάσει τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», έχει απορρίψει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σαν θεματολογία του «διαλόγου» και έχει ζητήσει την αποχή της ΓΣΕΕ από αυτόν.

Τις δυο προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας προσπάθησαν να πείσουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι ειλικρινής και ότι θα οδηγήσει σε μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια «ισορροπία» σε σχέση με τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας ήταν ωστόσο κατηγορηματικός, λέγοντας στο «Βήμα της Κυριακής» πως «η συντήρηση των παλαιών δομών και σχέσεων είναι μια παγίδα με υψηλότατο κόστος σε όρους ανάπτυξης, κοινωνικού κράτους και απασχόλησης».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές επιβεβαίωσε και με παραδείγματα ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας. Σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ» προέβλεψε δυνατότητα συμφωνίας σε ένα 35ωρο παράλληλα με «μια νέα οργάνωση του εργασιακού χρόνου». Παράλληλα, απέκλεισε το 7ωρο επί πέντε μέρες. Σχετικά με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, έκανε λόγο για ένα ποσοστό 25%-30% με αύξηση της απασχόλησης κατά 10%, σαν προϋπόθεση εφαρμογής σε κάθε επιχείρηση.

Τέτοιου είδους δηλώσεις αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο αφού αρχίσει ο «διάλογος». Πρόκειται για δοκιμασμένη τακτική, όπου η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για τις ανατροπές με διάφορα σενάρια, από τα οποία άλλα είναι ακριβή και άλλα συνειδητά πιο προωθημένα από αυτό που πρόκειται να νομοθετηθεί. Η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και του χρόνου εργασίας είναι πάντως βασικά ζητήματα για την κυβέρνηση.

ΠΑΜΕ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα!

Εύφορο «έδαφος» βρίσκει το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, καθώς οι αποφάσεις για συγκεντρώσεις πληθαίνουν καθημερινά

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή και διοργάνωση κινητοποιήσεων στις 24 Αυγούστου, μέρα έναρξης του ψευτοδιαλόγου - απάτη μεταξύ κυβέρνησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, με στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Με τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ στο χέρι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλιάς, σε όλες τις πόλεις, στα χωριά και στις γειτονιές πραγματοποιούν περιοδείες και συσκέψεις, καλώντας τους εργαζόμενους να βάλουν φραγμό με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που προσπαθούν να επιβάλουν με τη συμμετοχή των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Συνδικάτο Οικοδόμων

Κάλεσμα προς όλους τους οικοδόμους να καταδικάσουν τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς και τους συνδικαλιστές (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) που γίνονται συνένοχοι του κεφαλαίου και να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 4 το απόγευμα που διοργανώνει το ΠΑΜΕ απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου, ο «κοινωνικός διάλογος» που ξεκινά στις 24 Αυγούστου είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που κόπηκε από τον προηγούμενο «κοινωνικό διάλογο» - απάτη του 1997-1998 με τους ίδιους πρωτεργάτες και τους ίδιους στόχους.

«Για άλλη μια φορά η ξεπουλημένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και όσοι συμμετέχουν σ' αυτή την παρωδία, καθώς και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έχουν ιστορικές ευθύνες. Ευθύνες γιατί όχι μόνο αρνούνται την ανάπτυξη των αγώνων για μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που προωθούνται, αλλά και με την τελευταία δέσμη μέτρων επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Αναφορικά με το τι πάει να γίνει με τον κοινωνικό διάλογο, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η ΓΣΕΕ συμμετέχει - παρά τις δήθεν ενστάσεις περί 35ωρου - σ' αυτό το ανοσιούργημα που πάει να συντελεστεί, που καταργεί το 8ωρο, που αφαιρεί από τα συνδικάτα τη δυνατότητα παρέμβασης, που επιτρέπει στους εργοδότες να «διευθετούν» το χρόνο εργασίας ανάλογα με τις «ανάγκες» τους.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, τονίζεται ότι: «Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από κάθε είδους στημένο διάλογο και να μετατρέψουμε τους τόπους δουλιάς σε μετερίζια αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας. Αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο και όχι αυτό που θέλει η εργοδοσία».

Κρήτη

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λασηθίου, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αγιο Νικόλαο, που διοργανώνει την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 6.30 το απόγευμα, ενάντια στις αντεργατικές αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για τις εργασιακές σχέσεις. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τα νέα αντεργατικά μέτρα όχι μόνο δε μειώνουν την ανεργία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά τη διογκώνουν και τη μοιράζουν σε πολλούς εργαζόμενους, που θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει η εργοδοσία, θα αμείβονται με μισθό πείνας και θα μένουν ανασφάλιστοι».

Επιπλέον συγκεντρώσεις την Πέμπτη 24 Αυγούστου διοργανώνουν στο Ηράκλειο Κρήτης το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών. Στα Χανιά το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

Βοιωτία

Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Βοιωτίας καλεί την εργατική τάξη του νομού και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά.

«Πριν να είναι αργά, μαζί με το Συντονιστικό να διαδηλώσουμε την ανυπακοή μας, την αντίδρασή μας. Να διαμαρτυρηθούμε για το "σικέ" διάλογο της ντροπής που στήνουν πίσω από την πλάτη μας. Για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν 8ωρο, κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση», υπογραμμίζει η Συντονιστική στην ανακοίνωση - κάλεσμα στο λαό της περιοχής.

Παράλληλα το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την απόσυρση όλων των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τους κάθε είδους στημένους διαλόγους. «Να μετατρέψουν τους χώρους δουλιάς, τους κλάδους, τις υπηρεσίες σε απροσπέλαστα οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεων, να οργανώσουν Επιτροπές Αγώνα και να αναπτύξουν πολύμορφους τρόπους πάλης, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων», κάλεσε το Συντονιστικό τους εργαζόμενους.

Αρτα

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του Νομού Αρτας κάνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Νομού Αρτας, να πάρουν μέρος μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 8.30 το απόγευμα στην πλατεία Κιλκίς.

Στο κάλεσμα η Συντονιστική επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από κάθε είδους στημένους διαλόγους, να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς σε εστίες υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων, να αναπτύξουν πολύμορφους τρόπους πάλης στην κατεύθυνση υπεράσπισης των ταξικών αγώνων».

«Η τακτική της "ταξικής συναίνεσης" είναι άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, τα περιβόητα "εννιά" σημεία που προβάλλει η κυβέρνηση ως βάση του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης συμπυκνώνουν τις βασικές θέσεις του ΣΕΒ και συνθέτουν το περιεχόμενο μιας νέας μαύρης "αντεργατικής βίβλου"» επισημαίνει.

«Η κυβερνητική επίθεση, καταλήγει, δεν περιορίζεται στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων. Εξαγγέλθηκαν σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, μέτρα υπονόμευσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οργανώνεται η επίθεση ενάντια στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προετοιμάζεται η μείωση συντάξεων, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 6μμ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου των Διοικήσεων των σωματείων - μελών του ΕΚ Ρόδου. Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει πορεία προς το Δδημαρχείο Ρόδου όπου θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία.

Στο ΓΣ εκτιμήθηκε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στον κοινωνικοασφαλιστικό τομέα, ανατρέπουν συνολικά όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατέκτησαν εδώ και δεκάδες χρόνια.

Τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 24 Αυγούστου δηλώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και καλεί όλα τα μέλη του να πάρουν μέρος.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα του ΠΑΜΕ και στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 24 Αυγούστου στο Σύνταγμα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛΣ).

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΠΕΛΣ, στη συγκέντρωση θα διατρανωθεί για ακόμα μια φορά η απόφαση των εργαζομένων της Αθήνας για την υπεράσπιση των ιερών δικαίων και κατακτήσεών τους. Παράλληλα καλεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της Αθήνας και της Αττικής να συμπαραταχτούν στους δίκαιους αυτούς αγώνες των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικά και ταξικά

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Αγωνιστικά, ενωτικά, ταξικά απαντά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Β. Ελλάδας, στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί πανεργατικό συλλαλητήριο μεθαύριο, Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πρόσφατη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής στοχεύει, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας. Με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» από τους εργοδότες η ξεκάθαρη πρόθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 10ωρα και 4ωρα, όποτε θέλει ο εργοδότης.

Με την αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% σε 10%, θα ενταθεί η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς και θα αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία. Με τη μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών θα δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Με τη μερική απασχόληση θα καταργήσουν τη σταθερή εργασία σε όλους τους χώρους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στις αντιλαϊκές αυτές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης, που πάνε να επιβληθούν μέσα από το στημένο «κοινωνικό διάλογο», η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχει μία μόνο επιλογή. Το δρόμο του αγώνα, της συσπείρωσης και αντίστασης. «Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Κανένας στημένος "διάλογος" δεν πρόκειται να έχει καλό αποτέλεσμα για την εργατική τάξη», τονίζει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν, να σηκώσουν το ανάστημά τους. «`Η θα δράσουμε με αγωνιστική ενότητα και ταξική συνέπεια, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προτιμήσεις, ή θα υποταχτούμε στην παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων μας», υπογραμμίζει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, όπως όλοι μαζί συσπειρωμένοι αγωνιστούν δυναμικά, κάνοντας μια πρώτη αρχή αυτού του αγώνα στο μεθαυριανό συλλαλητήριο, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια.

Κοζάνη

Για την έκφραση «μιας πρώτης δυναμικής καταδίκης» των αντεργατικών μέτρων καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Κοζάνης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 8 το βράδυ.

Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους της Κοζάνης όπως με αφετηρία αυτή τη συγκέντρωση, ξεδιπλώσουν, μια ποικιλόμορφη αγωνιστική δράση που όχι μόνο θα αποτρέψει τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και θα δημιουργήσει τους όρους για νέες κατακτήσεις, αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Καβάλα

Συγκέντρωση ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ και στην Καβάλα μεθαύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη στις 11 π.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Γαλαξίας», με θέμα «Εργασιακές σχέσεις - κατακτήσεις εργαζομένων- αντιμετώπιση κυβερνητικής πολιτικής».

Αλεξανδρούπολη

Στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, πραγματοποιείται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Νομού Εβρου μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. την Πέμπτη μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου καλούν τους εργαζόμενους του νομού να απαιτήσουν "την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από κάθε είδους στημένους "διαλόγους" και να αναπτύξουν κάθε μορφή πάλης στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων."

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Απάντηση με συσπείρωση κι αγώνα

Με πικετοφρία στους δρόμους της Πάτρας αντέδρασε η Συντονιστική Σωματείων και Συνδικαλιστών, καταγγέλλοντας την αντιδημοκρατική ενέργεια της δημοτικής αρχής

Με πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας απάντησαν το Σάββατο το πρωί εργαζόμενοι και νέοι, στην αντιδημοκρατική ενέργεια της σύλληψης τεσσάρων νέων εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή, οι οποίοι κολλούσαν αφίσες της Συντονιστικής Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Αχαΐας, καλώντας τον κόσμο στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 24 του Αυγούστου ενάντια στον κοινωνικό διάλογο-απάτη. Οι τέσσερις νέοι συνελήφθησαν μετά από μήνυση του αντιδημάρχου Πάτρας Η. Αγγελόπουλου, με την κατηγορία της αφισορύπανσης... και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη.

Στην πικετοφορία που διοργάνωσε η Συντονιστική έγινε συμβολική αφισοκόλληση στους δρόμους της Πάτρας και μοιράστηκε στον κόσμο ανακοίνωση-καταγγελία, στην οποία επισημαίνεται ότι «πρόκειται για ενέργεια φασιστικού τύπου, που γυρίζει τη μνήμη πολλές δεκαετίες πίσω, με τη γελοία δικαιολογία της καθαριότητας της πόλης.

Αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απευθείας επικοινωνία με το λαό και τους εργαζόμενους, ανοίγοντας δρόμο σε νέα "εκσυγχρονιστικού" τύπου ενημέρωση και επαφή μέσω των διαφημιστικών εταιριών». Συνεχίζει τονίζοντας ότι «επιδιώκει να φιμώσει την ταξική φωνή στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στους εργαζόμενους. Αυτή η ενέργεια της δημοτικής αρχής αποδεικνύει την ταύτισή της με την κυβερνητική τακτική και τις άλλες δυνάμεις, που επιθυμούν να επιβάλουν με το ζόρι τις δυνάμεις καταστολής του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να περάσουν τα απάνθρωπα-αντεργατικά σχέδια και να εξαφανίσουν τις εκδηλώσεις αντίστασης και συσπείρωσης των εργαζομένων».

Καταλήγοντας η Συντονιστική καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν ενωτική-αποφασιστική-αποστομωτική απάντηση στις προσπάθειες παρεμπόδισης της δημοτικής αρχής, με την ενεργητική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει, για να «δοθεί μαζικό μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση και στις ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΕΚ Πάτρας, για τα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζουν». Παράλληλα, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που ορθώνεται και θα δώσει όλες τις δυνάμεις προκειμένου «να προχωρήσει η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων, η ενότητα της εργατικής τάξης με τα μικρά και μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού και η αλλαγή των συσχετισμών για την ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των φορέων που την εφαρμόζουν».

Την αντιδημοκρατική ενέργεια της σύλληψης των τεσσάρων νέων εργαζομένων καταγγέλλει σε ανακοίνωση η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και σημειώνει ότι «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών ενεργειών και της τρομοκρατίας, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει το μαζικό λαϊκό κίνημα, να καταστείλει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Φαίνεται ότι με ιδιαίτερο ζήλο θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ για τη με κάθε τρόπο αντιμετώπιση της δράσης του ΚΚΕ και του ταξικού μαζικού κινήματος».

«Με απύθμενο θράσος η δημοτική αρχή προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της πόλης, τη στιγμή που η ίδια όχι μόνο αδιαφορεί αλλά και ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και φτωχά λαϊκά στρώματα στην Πάτρα», τονίζει.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «το ΚΚΕ όχι μόνο δε θα "συμμορφωθεί" στις προσπάθειες παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ενημέρωσης με κάθε τρόπο των εργαζομένων και του λαού, αλλά και θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντεργατικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και στη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου πάλης, το οποίο μπορεί να επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική δομή του τόπου στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας».

Το πρόσχημα της «ανταγωνιστικότητας»

Τον τίτλο «Διαρθρωτικές πολιτικές και ανταγωνιστικότητα», έχει ένα ακόμη από τα εννιά σημεία που η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης. Η λέξη «ανταγωνιστικότητα» είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και των τεχνοκρατών που τους υπηρετούν, ενώ εκφέρεται συχνά και από τα στόματα συνδικαλιστικών στελεχών των εργαζομένων, που έχουν πειστεί πως η «ανταγωνιστικότητα» είναι το φάρμακο «διά πάσαν νόσον». Η ανταγωνιστικότητα είναι σφιχτά αγκαλιασμένη με την «ανάπτυξη» και, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η «ανάπτυξη» είναι η μόνη προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, οι «διαρθρωτικές πολιτικές» είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, για να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα.

Ηκυβέρνηση υποστηρίζει, για παράδειγμα, ότι η ανεργία είναι «διαρθρωτική», ότι δε σχετίζεται δηλαδή τόσο με την εντατικοποίηση, την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων από πλούσιους επιχειρηματίες, τη διάλυση κρατικών επιχειρήσεων βαριάς βιομηχανίας που κάποτε μεγαλουργούσαν και την εξολόθρευση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την κυβέρνηση, η ανεργία οφείλεται σε «μεταβολές» της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θα ξεπεραστούν και προτείνει την επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων, οι οποίοι δήθεν θα βρουν δουλιά, αμέσως μόλις εκπαιδευτούν σε ένα νέο αντικείμενο από αυτά που η αγορά έχει ανάγκη.

Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει «διαρθρωτικά» μέτρα ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους είναι ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη των βιομηχάνων, ότι η «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτεί: Μείωση του εργασιακού κόστους, δηλαδή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, μείωση ή πάγωμα μισθών, φορολογικές ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο και νέες αφαιμάξεις για το λαό, νέους ειδικούς φόρους για στήριξη των «αδυνάτων», νέες εργασιακές σχέσεις, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας. Πρόκειται τελικά για μια ενότητα, που χωρά τα πάντα και που στο όνομα των στόχων που θέτει, θα παρθούν όσα μέτρα παραλειφθούν από τις άλλες ενότητες του «κοινωνικού διαλόγου». Ενός διαλόγου που έχει τόσο γενικό αντικείμενο συζήτησης, ώστε να στηρίξει με την υποτιθέμενη συμβολή του δεκάδες ρυθμίσεις για διαφορετικά θέματα.


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ