ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιμέτωπος με τη δεξιά αντιπολίτευση και συμπολίτευση ο Μπάρακ

Εγκρίθηκε από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη

Δια της βίας απομάκρυνε ο ισραηλινός στρατός τους καταληψίες εποίκους του Μάον Φαρμ

Από τις συγκρούσεις των εποίκων με το στρατό

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των εποίκων με το στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ._ Την έγκριση του Υπουργικού του Συμβουλίου για την παραχώρηση περαιτέρω εδαφών στην Παλαιστινιακή Αρχή στα πλαίσια της «ενδιάμεσης» συμφωνίας του Σαρμ ελ Σέιχ εξασφάλισε, χτες, με άνετη πλειοψηφία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Μπάρακ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εκκένωσε δια της βίας το ύψωμα Μάον Φαρμ, το οποίο είχαν καταλάβει τρία εικοσιτετράωρα νωρίτερα εβραίοι έποικοι, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης αλλά και των δεξιών συγκυβερνώντων του Εχουντ Μπάρακ. Με, σχεδόν, απόλυτη πλειοψηφία το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Η μόνη αρνητική ψήφος ήταν αυτή του υπουργού Οικισμού Γιτζάκ Λεβί, ο οποίος είναι μέλος του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, που εκπροσωπεί και τους εβραίους εποίκους. Απείχε της ψηφοφορίας ο ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών «Ισραελ μπ'Αλίγια» και υπουργός Απορρόφησης Νατάν Σαράνσκι. Το σχέδιο αποχώρησης, κανονικά, θα πρέπει να υποβληθεί προς συζήτηση και στην Κνεσσέτ, χωρίς, όμως, να έχει ξεκαθαριστεί πότε θα γίνει αυτό. Αν και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο σχέδιο αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, φαίνεται ότι υπό πλήρη παλαιστινιακό έλεγχο θα περάσει η περιοχή δυτικά της Ραμάλα, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την «ενδιάμεση» συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, ο ισραηλινός στρατός θα παραδώσει, τη Δευτέρα 15 του Νοέμβρη, στον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ακόμη 2% του εδάφους της Δυτικής Οχθης, ενώ θα περάσει υπό παλαιστινιακή διοίκηση και ένα επιπλέον 3%, στο οποίο, όμως, το Ισραήλ θα παραμείνει υπεύθυνο για την ασφάλεια. Η τρίτη και τελευταία φάση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τη συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, θα γίνει στις 20 του Γενάρη, ενώ η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 10 του Σεπτέμβρη. Μετά το τέλος των αποχωρήσεων αυτών, η Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει υπό τον πλήρη ή μερικό της έλεγχο το 40% της Δυτικής Οχθης, ενώ το τελικό ποσοστό των εδαφών θα καθοριστεί από τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας. «Επεισοδιακή» απομάκρυνση

Τρεις ώρες πριν ξημερώσει εμφανίστηκε ο ισραηλινός στρατός στο ύψωμα Μάον Φαρμ προκειμένου να απομακρύνει τους εποίκους και άλλων οικισμών που είχαν καταλάβει τον αραιοκατοικημένο οικισμό για να εκβιάσουν την παραμονή του υπό ισραηλινή κυριαρχία. Οι ισραηλινοί στρατιώτες απομάκρυναν δια της βίας τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι φώναζαν «ντροπή» και καταφέρονταν κατά της κυβέρνησης Μπάρακ. Οπως ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ έγιναν 50 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της 3ωρης επιχείρησης. Η βίαιη εκκένωση του υψώματος Μάον Φαρμ ήταν η πρώτη απευθείας «σύγκρουση» του ισραηλινού στρατού με εποίκους εδώ και πολλά χρόνια. Το πρώτο, και τελευταίο μέχρι χτες, ανάλογο περιστατικό ήταν η εκκένωση του μεγάλου εβραϊκού οικισμού Γιαμίτ στην περιοχή του Σινά, το 1982, όταν παραδόθηκε στην Αίγυπτο. Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο Μάον Φαρμ συγκέντρωσε τα πυρά της δεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά και των δεξιών συγκυβερνώντων του Μπάρακ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι κατάφερε το πρωτάκουστο: να βρεθούν αντιμέτωποι Ισραηλινοί με Ισραηλινούς. Από την πλευρά του, ο Εχουντ Μπάρακ απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Φέρεται, όμως, να εμφανίστηκε ιδιαίτερα οργισμένος, μιλώντας στο Υπουργικό του Συμβούλιο, όπου δήλωσε ότι «αυτό που έγινε στο Μάον Φαρμ ήταν ένας συναγερμός για το Ισραήλ, γιατί δεν πρόκειται για δοκιμασία της δημοκρατίας αλλά για πράξη αναρχίας». Η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε, και αυτή, τις μεγαλόστομες δηλώσεις.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ψάχνοντας το διάδοχο του Καμντεσί

 

[ΛΟΝΔΙΝΟ.-]

Τελικά το είπε και το έπραξε. Ο λόγος για το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ανακοίνωσε και επισήμως χθες το πρωί την παραίτησή του από την ηγεσία του χρηματο-οικονομικού ιδρύματος. Ο Μισέλ Καμντεσί ύστερα από 13 χρόνια στη θέση του Γενικού Διευθυντή θα πει οριστικά αντίο.

Αν και η είδηση είναι η αιφνίδια παραίτησή του, καθώς όλοι γνώριζαν ότι είχε σκοπό να αποχωρήσει αλλά όχι πριν από το Φλεβάρη του 2000, ο περισσότερος ντόρος γίνεται για αυτόν που θα τον αναπληρώσει. Βρετανός, Γερμανός, ή Ιταλός, αλλά οπωσδήποτε όχι Γάλλος, μπορεί να είναι ο διάδοχος του Καμντεσί στη διεύθυνση του ΔΝΤ, αναφέρει σε χτεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», και αυτό γιατί ο Καμντεσί ήταν ο τρίτος κατά σειρά Γάλλος που είχε διοριστεί στη θέση αυτή.

Οι «Φ.Τ» εκτιμούν πως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία μπορούν να παρουσιάσουν αξιόλογους υποψηφίους για τη θέση αυτή. Πάντως, σημειώνει, «το μόνο βέβαιο είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται ο νέος διευθυντής να είναι Γάλλος», ενώ η βρετανική εφημερίδα προβάλλει και τα ονόματα ορισμένων προσωπικοτήτων του χώρου, που εμφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι για το διορισμό τους στη διεύθυνση του ΔΝΤ.

Από βρετανικής πλευράς προβάλλουν ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρβιν Κινγκ, κι ο Αντριου Κρόκετ, διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Ρυθμίσεων (BRI) η οποία εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Επίσης, αναφέρονται οι Γερμανοί, Κάιο Κoχ Βέζερ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και νυν διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανάπτυξη και την Ανοικοδόμηση (BERD), Χορστ Κέλερ. Παράλληλα, με μεγάλες πιθανότητες προβάλλει και το όνομα του γγ του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Εκλογές - «αστραπή» αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μαχαθίρ!

 

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ._

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε χτες αιφνιδιαστικά σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το Ραμαζάνι, που στη Μαλαισία αρχίζει στις 9 του Δεκέμβρη!

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας θα επιλέξει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως αυτές θα διεξαχθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέσα στις επόμενες 15 μέρες... Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μ. Μοχάμαντ είχε προσθέσει σε συνέντευξη Τύπου πως το Κοινοβούλιο θα τερματίσει τις εργασίες του σήμερα (Πέμπτη) και η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει ευθύς αμέσως. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε την απόφαση για τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών γενικών εκλογών λίγο αφότου ακύρωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Αφρική και αφού στη συνέχεια συναντήθηκε με τον μονάρχη, Σουλτάνο Σαλαχουντίν Αμπντούλ Αζίζ Σαχ.

Πολλοί εκτιμούν πάντως πως οι πρόωρες εκλογές θα είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις της μαλαισιανής κοινής γνώμης μετά την απόλυση και παραπομπή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ανγουάρ Ιμπραχίμ, σε δίκη, που από πλειάδα πολιτικών της αντιπολίτευσης εγχώριων και ξένων ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική». Γιατί, όμως, ο πρωθυπουργός Μ. Μαχαθίρ επέλεξε τη διεξαγωγή εκλογών τόσο σύντομα; Οι φήμες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία στην Κουάλα Λουμπούρ υποστηρίζουν πως η «σπουδή» του πρωθυπουργού συνδέεται άμεσα με την προγραμματισμένη στην αρχή του νέου χρόνου εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 650.000 νέων ψηφοφόρων. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα πως η μαλαισιανή νεολαία είναι ιδιαίτερα μαχητική αλλά και εξοργισμένη από τη στάση του πρωθυπουργού Μ. Μαχαθίρ έναντι του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κρατούμενου στη φυλακή, Ανγουάρ Ιμπραχίμ. Μάλλον, εύκολο να προβλέψει κανείς πως πολλοί από τους 650.000 νέους ψηφοφόρους δε θα προτιμούσαν να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο από τους υποψήφιους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου του πρωθυπουργού Μ. Μαχαθίρ. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία προβλέπουν πως νικητής αυτών των ξαφνικών εκλογών θα είναι η παράταξη του 73χρονου και επί 18 (!) χρόνια πρωθυπουργού Μ. Μαχαθίρ (Εθνικό Μέτωπο), με τη διαφορά πως αυτό που θα κριθεί σ' αυτές τις κάλπες - αστραπή θα είναι ο αριθμός των εδρών που θα πετύχει να εκλέξει στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αντιδράσεις στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του κόμματος Δημοκρατική Δράση, Λιμ Κιτ Σιανγκ, χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως «σκανδαλώδη και εξοργιστική», λέγοντας πως δεν υπήρχε δα κάποια πιεστική ανάγκη ή τρομερή πολιτική κρίση στη χώρα...

Κανονικά οι γενικές εκλογές στη Μαλαισία δεν προβλεπόταν επισήμως νωρίτερα από τον Ιούνη του 2000, ωστόσο, η χώρα επί μήνες ζούσε με το «σενάριο» των πρόωρων εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ