ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής για άλλο δρόμο ανάπτυξης

Συνέντευξη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα» έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα» έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

-- Λέει σήμερα το ΚΚΕ, ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει μεταξύ ληστών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ. Επειδή, όμως, στις 19 Μαΐου λήγει ομόλογο και θα πρέπει η χώρα μας να δανειστεί πάνω από 9 δισ. ευρώ, αν λέμε όχι στο ΔΝΤ, όχι στην ΕΕ, θεωρείτε ότι είναι λιγότερο ληστρικό να πάμε και να δανειστούμε στις αγορές με 8%, 9% και 10%.

-- Το θέμα είναι ότι πίσω απ' αυτή την επιλογή, ευρωζώνη ή ΔΝΤ, κρύβεται μεγάλη διαπάλη, μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο. Και μάλιστα, απ' ό,τι λέγεται, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά νομίζω έχει μια βάση, εδώ γίνεται προσπάθεια να πάει 1 προς 1, ένα ευρώ προς ένα δολάριο. Επομένως, πρέπει να δούμε τι ανταγωνισμός υπάρχει. Κι εμείς ανάμεσα στους δύο ανταγωνιστές δεν μπορούμε να διαλέξουμε τον ένα από τους δύο.

-- Πάντως, κάποιον θέλουμε. Δηλαδή, από κάποιον πρέπει να βρούμε τα λεφτά.

-- Θα πω, για άλλη μια φορά, ότι όταν αδειάζουν τα ταμεία πρέπει να απαντήσεις ποιος τα άδειασε τα ταμεία. Αν τα άδειασε ο λαός, καλώς πρέπει να πληρώσει και να δουλεύει 100 χρόνια για να βγάλει μια σύνταξη...

-- Είπατε μεταξύ ευρώ και δολαρίου δεν μπορούμε να επιλέξουμε. Μα, έχουμε ήδη επιλέξει, έχουμε το ευρώ εμείς εδώ.

-- Μιλάμε για το ΚΚΕ και για τα αντικειμενικά συμφέροντα του λαού.

-- Ναι, αλλά κι εσείς στο ΚΚΕ με ευρώ συναλλάσσεστε, το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ.

-- Και δραχμή να είχαμε δε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.

-- Συμφωνώ μαζί σας, αλλά λέω πάντως ότι εμείς με το ευρώ είμαστε να το διευκρινίσουμε.

-- Λέμε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή μια διαπάλη ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μια σκληρή διαπάλη. Και οι μεν και οι δε δεν παλεύουν για το πώς θα ζήσουν καλύτερα οι λαοί, αλλά τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τα ταξικά, ποια θα κυριαρχήσουν. Προηγουμένως έγινε μια συζήτηση για το καμποτάζ...

-- Εγώ περιμένω να απαντήσετε πρώτα στην ερώτηση της κ. Τρέμη πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί σας είπε πολύ σωστά ότι στο τέλος του μήνα 10 δισ. θα χρειαστούμε. Εκτός, αν πιστεύετε ότι υπάρχουν τα χρήματα.

-- Θα σας απαντήσω. Αυτά τα χρήματα, όταν θα τα δανειστεί η ελληνική κυβέρνηση, ποιος θα επωφεληθεί; Θα βρεθούν τα λεφτά, εγώ σας λέω και με επιτόκιο 1%...

-- Πού θα βρεθούν;

-- Απ' το Νομισματικό Ταμείο, ή την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση - κι εδώ είναι η υποκρισία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων - δεν έχει άλλη επιλογή απ' το να δανειστεί χρήματα, για να τα επιστρέψει σ' αυτούς που ενδιαφέρονται να ανεβάσουν την κερδοφορία και την ίδια στιγμή να απελευθερωθεί το όριο απολύσεων, να δουλεύουμε μέχρι τα 70. Η κυβέρνηση, απ' την πλευρά της, καλά κάνει. Ο λαός όμως δεν μπορεί να δεχτεί ότι καλά κάνει η κυβέρνηση.

-- Κυρία Παπαρήγα, ξέρετε καμία κυβέρνηση που να μη θέλει να κάνει το χατίρι των ψηφοφόρων της, να τιμωρεί αυτούς που τη φέρνουν στην εξουσία για να τη ρίξουν; Ξέρετε καμία κυβέρνηση που να μη θέλει να κάνει όλα τα χατίρια; Μήπως φτάσαμε, αντίθετα, στο σημείο που φτάσαμε, στο παραπέντε της χρεοκοπίας, γιατί ακριβώς οι κυβερνήσεις κάναν μόνο χατίρια, προσλήψεις και φτάσαμε εδώ;

-- Μα τι λέτε; Οχι. Κύριε Καψή χατίρια και προσλήψεις κάνανε για να υπάρχει εκλογική πελατεία. Εμείς δε θα εκδικηθούμε την εκλογική πελατεία, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, όταν πρόκειται για λαϊκά στρώματα. Θα πάμε να τους πούμε ότι έχετε ευθύνη πολιτική. Οχι για τα άδεια ταμεία, γιατί δεν τα άδειασαν οι εργαζόμενοι ούτε τα ρουσφέτια, τα άδειασαν οι τραπεζίτες, τα άδειασαν οι βιομήχανοι, τα άδειασε η πλουτοκρατία.

Θα τους πούμε ότι έχουν πολιτική ευθύνη, γιατί δέχτηκαν να γίνουν εκλογική πελατεία των κομμάτων που σήμερα έρχονται και τους πετάνε κυριολεκτικά τα πάντα στο κεφάλι και τους βάζουν, για άλλη μια φορά, να κάνουν θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα γι' αυτούς. Δε θα εκδικηθούμε την εκλογική πελατεία των κομμάτων. Εμείς θα τους πούμε, αν θέλετε, βάλατε ένα σταυρό στα κόμματα, κάντε και την αυτοκριτική σας, μην την κάνετε και δημόσια και ελάτε αύριο να παραλύσει όλη η Ελλάδα.

-- Εδώ που φτάσαμε, δε φτάσαμε επειδή υπάρχουν κέρδη απ' τους καπιταλιστές. Φτάσαμε γιατί έχουμε δεκαπλάσιους δημοσίους υπαλλήλους απ' όσο αντέχει η ελληνική οικονομία, γιατί παίρνουμε συντάξεις πιο νωρίς απ' ό,τι παίρνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

-- Απορρίπτουμε αυτό το επιχείρημα ως αιτία της κρίσης. Υπάρχει και η φοροδιαφυγή, αλλά υπάρχει πάνω απ' όλα η φοροαπαλλαγή. Οχι. Και να σας πω και κάτι: Λείπουν 30.000 περίπου άνθρωποι χρήσιμοι στον τομέα της Υγείας, πάμε για τάξεις των 30 ατόμων, το αίσχος των μονοτάξιων στα νησιά. Θα πάρουμε υπόψη π.χ. ότι η Ελλάδα έχει νησιά και απαιτείται να υπάρχει ίδια αναλογία εκπαιδευτικών και στα νησιά με τα λίγα παιδιά;

Πάρτε τον τομέα προστασίας των ηλικιωμένων. Πάρτε τον τομέα προστασίας της μητρότητας. Υπάρχουν τομείς, κοινωνικοί και παραγωγικοί που σήμερα έχουν έλλειψη. Αν ένας τομέας είναι υπερτροφικός - και μπορεί να υπάρχει αυτό - γι' αυτό δε φταίνε οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού: Ενας τομέας να έχει υπερτροφία και ο άλλος να έχει ατροφία.

-- Μπορεί να μη φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά είναι η αιτία του κακού.

-- Οχι. Αιτία δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά κανόνα ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς δε σκεφτόμαστε με όρους εκλογικής πελατείας. Λοιπόν, από τις 17 Δεκέμβρη και μετά ξεκίνησε μια τάση - δεν είναι κυρίαρχη ακόμα, αλλά αυτή η τάση πρέπει να ενισχυθεί, αυτή θα δώσει απάντηση - να πραγματοποιείται απεργία και εκεί που η απεργία έχει βγει εκτός νόμου και να γίνεται απεργία και εκεί που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν πάρει αποφάσεις. Αυτή η τάση πρέπει να ενισχυθεί. Αυτό που έγινε σήμερα στο λιμάνι.

-- Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Πιστεύετε ότι μπορεί να πάρουν πίσω τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και τα άλλα που μας έρχονται; Τι επιδιώκετε; Ποιος είναι ο στόχος;

-- Ο στόχος είναι να κερδίσει χρόνο ο λαός, να μην περάσουν όλα τα μέτρα και κυρίως να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Καθαρά πράγματα. Η κυβέρνηση έχει δίκιο που παίρνει αυτά τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα όμως δεν είναι δίκαια για το λαό. Και δε θα παίξουμε το υποκριτικό παιχνίδι του κυρίου Σαμαρά γύρω από το ΔΝΤ.

-- Αρα ξαναφτάσαμε στην αρχική μας ερώτηση. Αν κάνει η κυβέρνηση αυτό που λέτε και πάρει πίσω τα μέτρα ή οι εργαζόμενοι την αναγκάσουν, δε θα έχουμε να δανειστούμε στις 10 Μαΐου. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ποιοι θα πεινάσουν; Σας διαβεβαιώ δε θα πεινάσει ούτε ο κύριος Βγενόπουλος, ούτε ο κύριος Δασκαλόπουλος, ούτε κανένας πλουτοκράτης που λέτε εσείς. Θα πεινάσουν όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους δε θέλετε να εκδικηθείτε.

-- Το λέω άλλη μια φορά: Δεν έχουμε μετρομανία και μετρολογία, να προτείνουμε εμείς μια λίστα μέτρων. Εχει νόημα αυτός ο αγώνας για να μην απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, για να μην περάσουν τα μέτρα του κυρίου Λοβέρδου - που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ λέει ότι τα αγνοεί και δίνει μάχη με τον κύριο Λοβέρδο γιατί τον έχει ανενημέρωτο, ενώ όλοι ξέρουμε ποια θα είναι τα μέτρα. Εμείς αυτόν τον αγώνα τον εντάσσουμε σε μια πάλη για αλλαγή και ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο πολιτικό επίπεδο.

-- Συμφωνώ μαζί σας και πολύ καλά κάνετε. Ερωτώ: Μέχρι να ανατραπεί ο συσχετισμός, που θα ανατραπεί κάποια στιγμή, εφόσον ανατραπεί...

-- Μα αυτό λέμε ότι πρέπει να αρχίσει να ανατρέπεται.

-- Γύρω στις 10 Μαΐου θα έχει ανατραπεί που λήγει το ομόλογο;

-- Να τα πάρει από την πλουτοκρατία η κυβέρνηση. Καταγγέλθηκε στο λιμάνι και ήταν γνωστό για εμάς, ότι πάνω από 600 πλοία οι Ελληνες εφοπλιστές τα κατασκευάζουν και δεν τα κατασκευάζουν στην Ελλάδα. Γιατί δεν έρχονται να τα κατασκευάσουν στην Ελλάδα;

-- Συμφωνώ και εγώ μαζί σας, να τα πάρει από την πλουτοκρατία, γιατί δεν μπορώ να πω να τα πάρει από κάποιον που δεν έχει. Αλλά με ποιον τρόπο;

-- Γιατί παίρνουν τα κεφάλαιά τους και πάνε στο εξωτερικό;

-- Μα, δεν μπορεί να τους αναγκάσει, τι να κάνει;

-- Η κυβέρνηση δεν μπορεί γιατί δε θέλει να τους αναγκάσει. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να τους αναγκάσει ο λαός. Για μια άλλη πορεία. Διαφορετικά θα δανειστεί η Ελλάδα, θα βγούμε και από την κρίση - δε θα είναι η κρίση διαρκής - και θα βγει ο ελληνικός λαός από την κρίση έχοντας πάθει συντριπτικά κατάγματα που δε διορθώνονται. Δεν υπάρχει ενιαίο συμφέρον. Εμείς θα συνδράμαμε στην κυβέρνηση αν νιώθαμε ότι υπάρχει ενιαίο συμφέρον στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί ο λαός να κάθετε και να ακούει όλα αυτά. Ακουσα σήμερα τον κύριο Καρατζαφέρη που λέει να μην πάει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ. Μέχρι προχτές έλεγε και στο ΔΝΤ και να φέρουμε και το μαύρο χρήμα από τη σωματεμπορία, από παντού στην Ελλάδα για να γίνουν επενδύσεις. Αυτοί οι οποίοι κάνουν εμπόριο λευκής σαρκός, να έρθουν να κάνουν εμπόριο στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι και για να μην απολύονται. Κοροϊδεύουμε;

Και εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιες ωραίες, πασπαλισμένες προτάσεις σαν αυτά που λέει ο ΣΥΝ, να γίνει κρατική η Εθνική Τράπεζα, το Χρηματιστήριο κλπ. Μα αυτά τα μέτρα για να γίνουν, αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν μόνο αν είσαι σε μια πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε σήμερα και δεν μπορεί να κάνουμε υποκριτική κριτική στην κυβέρνηση και να κοροϊδεύουμε ότι μπορεί να παρθούν μέτρα που να συμφέρουν όλους. Δε γίνεται.

Τώρα, ήρθε η ώρα της επιλογής. Και αυτό που έγινε σήμερα στο λιμάνι, αυτό που έχει αρχίσει και γίνεται από τις 17 Δεκέμβρη, πρέπει να γενικευθεί. Οχι να εμπιστεύεται ο λαός τις ηγεσίες τις συνδικαλιστικές, που λέει ο κύριος Παναγόπουλος ότι δεν τον ενημέρωσε ο κύριος Λοβέρδος. Μα, αστεία πράγματα είναι αυτά. Ο κύριος Λοβέρδος έχει ενημερώσει. Δεν τον υπερασπιζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε με πλαστά και ψεύτικα επιχειρήματα να πολεμάμε την κυβέρνηση. Θα την πολεμήσουμε καθαρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ