ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τέλη Αυγούστου εφαρμόζουμε την πολιτική μας!

Η εμμονή στην πολιτική του Ελσίνκι καταγράφτηκε στη χτεσινή συνάντηση Σημίτη - Χυτήρη παρά τις τελευταίες εξελίξεις

Η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Τύπου Τηλ. Χυτήρη (που πραγματοποιήθηκε κατά το... πέρασμα του Κ. Σημίτη από την Αθήνα με κατεύθυνση τη Σίφνο) είχε χαρακτήρα ανασκόπησης της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης έως ότου η λειτουργία της κυβέρνησης επιστρέψει στους προ καλοκαιριού ρυθμούς. Κάτι που αναμένεται για μετά τις 20 Αυγούστου οπότε και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του, να είναι στα γραφεία τους και σε πλήρη ετοιμότητα...

Στη συζήτηση που διεξήχθη, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική (ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό) ανέφερε ότι παρά τη στάση της άλλης πλευράς η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στους προσανατολισμούς του Ελσίνκι και δε θα... «παρασυρθεί» από τις κινήσεις ή δηλώσεις της Αγκυρας, παρά τη στάση του Τζεμ με το πρόσφατο άρθρο και την τακτική του Ντενκτάς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η παραπάνω «γραμμή» επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα του ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις δεσμεύεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ και για τις οποίες θα δώσει «απολογισμό» σε δυο χρόνια...

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση, εκτιμήθηκε ότι η ΔΕΘ θα αξιοποιηθεί ως βήμα για την «ανάδειξη» του οικονομικού και «κοινωνικού» προγράμματος της κυβέρνησης καθώς και των... προοπτικών που ανοίγονται για τη χώρα. Οσο για τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί σε εργασιακά, υγεία κλπ., ο πρωθυπουργός φέρεται να εμφανίστηκε ανένδοτος, λέγοντας ότι η κυβερνητική πολιτική ουσιαστικά θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη Αυγούστου... Κατά τα άλλα η προπαγάνδα γύρω από την απάτη του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» θα συνεχιστεί.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Σωτηρία με τα λάβαρα της Ορθοδοξίας...

Τη μέρα του γιορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που ήταν η Κυριακή, επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για το δικό του κήρυγμα «σωτηρίας» του λαού με σημαία την Ορθοδοξία. Εξαπέλυσε, κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του την Κυριακή στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μοσχάτο, πυρά κατά «των εκσυγχρονιστών, που παραμελούν τις παραδόσεις μας», καλώντας τους πιστούς να σηκώσουν «στο όνομα του Χριστού τα λάβαρα της αντίστασης». «Ζούμε, είπε, το δίλημμα να υποταχθούμε ως Εκκλησία στο λόγο των κρατούντων ή στο όνομα του Θεού να άρουμε τα λάβαρα της αντίστασης».

Ο Αρχιεπίσκοπος καταφέρθηκε ακόμα εναντίον των πολέμιων της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε «σκοταδιστές» και «οπισθοδρομικούς», και σημείωσε ότι αυτοί έρχονται και παρέρχονται. Ζήτησε δε από τους πιστούς να θέτουν πάνω από ανθρώπινους λόγους το λόγο του θεού, θέτοντας, κατ' αναλογία, το δικό του λόγο, που υποτίθεται αντιπροσωπεύει τον θεό, υπεράνω του λόγου των ανθρώπων. Προέτρεψε ακόμα τους πιστούς, μέσω των όσων είπε σε έναν νέο ιερέα που χειροτόνησε, να έχουν «ψηλά τα λάβαρα της Ορθοδοξίας και της πίστεως, αφού η πρόοδος χωρίς τον Χριστό είναι προσχηματική πρόοδος».

Την ίδια ώρα, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, βάλλει κατά του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αναφέροντας ότι τηρεί στάση «μητριάς παρά μητέρας» απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων. Επίσης, χαιρετίζει την προσκόλληση του Αρχιεπισκόπου στη γραμμή που χάραξε η Ιεραρχία, «διακηρύσσοντας με ευθύτητα και παρρησία ότι ο αγώνας της Εκκλησίας υπέρ της αλήθειας και της ζωής είναι αταλάντευτος μέχρι τέλους». Επισημαίνεται ότι από το Σεπτέμβρη, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος θα συμμετέχει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπό τη νέα της σύνθεση.

ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης στους αγρότες της περιοχής

Κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης εναντίον στο ξεκλήρισμά τους και ενίσχυσης του ΚΚΕ και της προσπάθειας για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, απευθύνει με ανακοίνωσή της στους αγρότες της περιοχής η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση κάνει απολογισμό του χρόνου που μεσολάβησε από τις εκλογές και υπογραμμίζει: «Εβαλαν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, εδραιώθηκε η ΝΑΤΟκρατία, εξαγγέλθηκαν νέα αντεργατικά μέτρα, ρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση και την υγεία. Αποπειράθηκαν να διχάσουν το λαό, σε συνεργασία με την Εκκλησία, για το θέμα των ταυτοτήτων. Δυναμώνουν τον αυταρχισμό, επιτίθενται με όλα τα μέσα στο ΚΚΕ και όσους αμφισβητούν την πολιτική τους».

Αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών σημειώνεται: «Το λάδι μένει απούλητο και η τιμή του εξευτελιστική. Οι μεγαλέμποροι τρίβουν τα χέρια τους. Τα υπόλοιπα προϊόντα επίσης πλήττονται, στις δόξες του είναι μόνο το χασίς για να αποκοιμίζεται η νεολαία της χώρας. Τα χρέη και οι ασφαλιστικές εισφορές κυνηγάνε τον αγρότη. Η παραγωγή βρίσκεται στο έλεος της πυρκαγιάς, της ξηρασίας, της πλημμύρας και της παγωνιάς, καθώς υποδομές και αποζημιώσεις είναι ανύπαρκτες ή καθυστερούν. Λεφτά για τους αγρότες και την ύπαιθρο δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως για να φτιαχτεί η ΝΑΤΟική βάση στη Μεσσήνη».

Η ΚΟ τονίζει πως τα βάσανα των αγροτών έχουν την ίδια ρίζα με αυτά των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, απορρέουν από την προσαρμογή της χώρας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που διαφυλάσσει τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών. Καλεί το λαό της περιοχής να αντισταθεί και να παλέψει μαζί με τους εργάτες εναντίον αυτής της πολιτικής.

Καλεί τους αγρότες της περιοχής συγκεκριμένα να: «Οργανώσουν και να αναπτύξουν μια ενωμένη, αποφασιστική, συντονισμένη πάλη με αιτήματα και πλαίσιο που θα απαιτεί ριζικές λύσεις. Να ανασυγκροτήσουν το κίνημά τους, να αποκαταστήσουν την αγωνιστική του ενότητα, να καταργήσουν στην πράξη τη διάσπαση και τη νοθεία. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ένα Σύλλογο, μία Ομοσπονδία, μία Συνομοσπονδία».

Τους καλεί ακόμα να αλλάξουν τους συσχετισμούς στους συνεταιρισμούς και τους συλλόγους, υπέρ της ΛΑΕ, της παράταξης που ακολουθεί γραμμή αγωνιστικής συσπείρωσης, ενώ σημειώνει πως «αλλιώς θα αντιμετώπιζε ο αγρότης την αντιαγροτική επίθεση αν δεν όριζαν την τύχη του κινήματός του οι εργατοπατέρες των ηγεσιών των ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ».

Τέλος, οι αγρότες καλούνται να ενισχύσουν με πείσμα το ΚΚΕ, που εργάζεται για το αντίπαλο δέος, για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου κατά του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία που θα ανασυγκροτήσει τη χώρα και την αγροτική της οικονομία, θα κάνει πράξη τον παραγωγικό συνεταιρισμό και θα αναγεννήσει την ύπαιθρο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκέψεις για αποχώρηση από τις συνομιλίες

Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό έχει προκαλέσει απογοήτευση στη Λευκωσία και ήδη ακούγονται σκέψεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε πως Αθήνα και Λευκωσία συλλογικά, καθώς και φίλες χώρες πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση στο Κυπριακό και δε θα πρέπει, εάν η διαδικασία συνεχίσει όπως μέχρι τώρα, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μη συμμετοχής μετά το Σεπτέμβρη. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή ή διαδικασία από το διάλογο, επισήμανε ωστόσο ότι ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει σε απευθείας ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση που έχει καθορίσει εδώ και χρόνια ο Διεθνής Οργανισμός και που εκφράζεται μέσα από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως στο Κυπριακό βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση, σημειώνοντας πως αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση συναισθημάτων, αλλά εκτίμηση συρροής γεγονότων. Ο Δ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι υπήρξε οπισθοδρόμηση από τη βάση των συνομιλιών και παρά τη συλλογική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για αναστροφή, ο κ. ντε Σότο, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δίνουν το βάρος τους στη συνέχιση της διαδικασίας και να κρατήσουν τον Ντενκτάς στο τραπέζι του διαλόγου.

Εξοπλίζεται ο «Αττίλας»

Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή της, ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους νέους εξοπλισμούς του «Αττίλα». Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, η επιστολή προς τον Κόφι Ανάν αποτελεί απάντηση στις καταγγελίες του Ραούφ Ντενκτάς, για τους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς. Ο Σωκ. Χάσικος ανέφερε ότι στην επιστολή απαριθμούνται τα νέα οπλικά συστήματα που έφερε ο «Αττίλας» στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για αντιαρματικά συστήματα «Τόου», επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και άλλα. Ο υπουργός Αμυνας βεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα δεδομένα που έχει απέναντί της θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, ανεξάρτητα αν διεξάγονται συνομιλίες. Σε ερώτηση εάν με τη μεταφορά νέων οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης στα Κατεχόμενα παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τι κάνει για αυτό η κυβέρνηση, ο Σωκ. Χάσικος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν την κατάσταση. Ο Σωκράτης Χάσικος έκανε τις δηλώσεις αυτές, ύστερα από το εθνικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου, των αξιωματικών και στρατιωτών του 256 Τάγματος Πεζικού που έπεσαν στις μάχες των Λεύκας, Ελίας, Αγριδακίου, Καραβά και Λαπήθου, κατά την τουρκική εισβολή.

Κηδεύτηκε ο Π. Τζεβελέκος

Κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο στη Συκάμινο Ωρωπού ο αγωνιστής της Αντίστασης κομμουνιστής Παναγιώτης Τζεβελέκος. Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων οι σύντροφοί του από την Κομματική του Οργάνωση, αλλά και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αττικής του ΚΚΕ, αποχαιρέτησε τον Π. Τζεβελέκο. Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη, του Παραρτήματος Ν. Ερυθραίας της ΠΕΑΕΑ, καθώς και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αλλά και συνδικαλιστές, δήμαρχοι της περιοχής κ.ά.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί από την εκκλησία Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο.

Θα αναχωρήσει πούλμαν στις 7.30 το πρωί από το σπίτι του, Ιθάκης 52, Αγ. Παντελεήμονα - Αχαρνών.

Η οικογένειά του.

*Ο συναγωνιστής και σύντροφος Στάθης Τσερώνης προσέφερε στη μνήμη του 30.000 δρχ. στη ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ