ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
«Πακέτο» αφιερωμένο στις πολυεθνικές και το κεφάλαιο
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χτες το Γ` ΚΠΣ, συνολικού ύψους 15 τρισ. δρχ. για την περίοδο 2000-2006
  •  Μ. Μπαρνιέ: Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας!

Το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, συνολικού ύψους 15 τρισ. δρχ. που αφορά την Ελλάδα για την περίοδο 2000-2006, ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα ακόμα «πακέτο» που οι πόροι του δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά των πολυεθνικών και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας. Ακόμα τα «μεγάλα έργα» που θα γίνουν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας, αλλά στις γενικότερες ανάγκες της «ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος επίτροπος Μπαρνιέ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι το Γ` ΚΠΣ συνοδεύει τις διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και «δίνει έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας»! Επιπλέον, το Γ` ΚΠΣ θα απορροφήσει τεράστιους «εθνικούς πόρους», περίπου 3,5 τρισ. δρχ. που θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Η Κομισιόν κατέστησε και χτες καθαρό ότι η διοχέτευση των κονδυλίων θα εξαρτηθεί από τη διαχείρισή του, ενώ ήδη έχει διαμορφώσει αυστηρότερους κανονισμούς «εκταμίευσης» και μηχανισμούς ελέγχου.

Το συνολικό ύψος των δαπανών του Γ` ΚΠΣ ανέρχεται σε περίπου 15 τρισ. δρχ. (44,29 δισ. ευρώ), εκ των οποίων οι μισές θα καλυφθούν από τα κοινοτικά ταμεία (22,71 δισ ευρώ), ενώ οι υπόλοιπες δαπάνες θα καλυφθούν εξ ημισείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας (11,20 δισ. ευρώ και 10,38 δισ. ευρώ αντιστοίχως).

Οι «στόχοι»

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προβλέπει τους εξής μεγάλους άξονες παρεμβάσεων:

Α. Βελτίωση του επιπέδου των προσόντων των ανθρώπινων πόρων, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης, με σκοπό να ευνοηθεί η «κοινωνία των γνώσεων».

Β. Συνέχιση της προσπάθειας για την περάτωση των κυριοτέρων υποδομών στο επίπεδο των συγκοινωνιακών αξόνων (οδικών, σιδηροδρομικών και αστικών).

Γ. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και ιδίως του ιστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη βάση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Μια διαφοροποιημένη σειρά παρεμβάσεων προβλέπεται για το σκοπό αυτό, επί παραδείγματι στους τομείς των χρηματοδοτήσεων και της διάδοσης της καινοτομίας.

Δ. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας της γεωργίας και στήριξη της ανάπτυξης της υπαίθρου, καθώς και εξορθολογισμός και αξιοποίηση του τομέα της αλιείας.

Ε. Βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της χώρας, τόσο στον τομέα του περιβάλλοντος (διαχείριση των φυσικών πόρων, επεξεργασία των αποβλήτων) όσο και στον τομέα του πολιτισμού και της υγείας.

Στ. Προαγωγή της ανάπτυξης της κοινωνίας της πληροφορίας προς όφελος του πολίτη σε όλους τους τομείς, ιδίως στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και στην απασχόληση.

Ζ. Προαγωγή της ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών και της εθνικής συνοχής μέσω της εφαρμογής περιφερειακών προγραμμάτων για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού, το μέρος των κοινοτικών ενισχύσεων που χορηγούνται μέσω περιφερειακών προγραμμάτων.

Εμφαση στην ανταγωνιστικότητα...

Παρουσιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής για το Γ` ΚΠΣ, ο Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Παγιώνει και εμβαθύνει την αξιοσημείωτη εξέλιξη, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην άνευ προηγουμένου προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα προκειμένου να προσχωρήσει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και χάρη στα δύο προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (1989-1999). Το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα συνοδεύσει τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα. Θα βοηθήσει τη χώρα αυτή να προχωρήσει, τόσο από απόψεως πραγματικής σύγκλισης όσο και συνοχής, θέτοντας έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

... και αποτελεσματικότητα διαχείρισης

Πέραν του Γάλλου Επιτρόπου την ιδιαίτερη σημασία του Γ` ΚΠΣ υπογράμμισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Επιτροπή όσο και οι Ελληνικές Αρχές έχουν πλήρη συνείδηση ότι το Τρίτο ΚΠΣ αντιπροσωπεύει μία πρόκληση όσον αφορά τη διαχείρισή του. Στο πλαίσιο των διατάξεων που προβλέπονται από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων, η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει ταχέως σε εφαρμογή επαρκείς διαρθρώσεις, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης, του ελέγχου, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης για το εν λόγω ΚΠΣ και για τα επιχειρησιακά προγράμματα που θα ακολουθήσουν. Από την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αυτής και, κατά συνέπεια, από την ποιότητα των διαδικασιών και των αρμόδιων προσώπων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η τελική επιτυχία. Αφ' ετέρου, οι Ελληνικές Αρχές, οι οποίες έχουν ήδη κοινοποιήσει τον κατάλογο των περιοχών στο πλαίσιο της οδηγίας περί οικοτόπων, δεσμεύτηκαν να μην επιτρέψουν την υποβάθμισή τους κατά την εκτέλεση έργων».

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά τη σημερινή ανακοίνωση θα ακολουθήσει η οριστική απόφαση για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που θα ληφθεί από την Επιτροπή μετά από διαβούλευση των επιτροπών που προβλέπονται από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων. Η ουσιαστική θέση σε εφαρμογή του μηχανισμού προγραμματισμού στο πλαίσιο του ΚΠΣ θα πραγματοποιηθεί προοδευτικά κατά τη διάρκεια του έτους 2000.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων

Στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων τίθεται ανοιχτά το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προωθήσει τις «θέσεις» τους ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής «διείσδυσης» στην περιοχή. Η συμμετοχή των επιχειρηματιών στη χάραξη και διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε προσκαλούνται με κάθε επισημότητα στα σεμινάρια των στελεχών του ΥΠΕΞ, στα οποία «ανταλλάσσονται απόψεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής».

Ενα τέτοιο διήμερο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό και θα μιλήσουν εκτός από την ηγεσία του ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η βαλκανική πολιτική, ευρωπαϊκά θέματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική συζήτηση και Ελληνες επιχειρηματίες αναφορικά με την αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων προώθησης των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων»! Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική με γνωστούς εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας.

Στο μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε και χτες στην ωμή ανάμειξη της κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών και σε δηλώσεις του (στο «Φλας») προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν δε συμμετέχει το Μαυροβούνιο στις εκλογές, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην «ενιαία» Γιουγκοσλαβία τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για το Κόσσοβο! «Νομίζω - είπε - ότι θα πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και βεβαίως να αποκατασταθούν εκείνες οι δημοκρατικές διαδικασίες εσωτερικά στη Γιουγκοσλαβία που θα επιτρέπουν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν, αλλά και όλες τις εθνότητες να αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν σε μια ενιαία Γιουγκοσλαβία ως έχει σήμερα. Αυτό βεβαίως έχει σχέση και με το Κόσσοβο και βεβαίως με το Μαυροβούνιο». Παράλληλα επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι συνταγματικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία «υπονομεύουν την ευρύτερη συνοχή της Γιουγκοσλαβίας»!

Επιθεώρηση Ράλστον στην Αθήνα

Χαρακτήρα επιθεώρησης πήρε η χτεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του ανωτάτου διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Αμερικανού πτέραρχου Τζόζεφ Ράλστον, ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Παραγιουδάκη και τους αρχηγούς των τριών γενικών επιτελείων, καθώς και με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη.

Στις 12 το μεσημέρι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και στη συνέχεια αναχώρησε για τις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη, που χαρακτηρίζεται ως εθιμοτυπική, είναι η πρώτη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΝΑΤΟικού διοικητή της Ευρώπης, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκαν θέματα που αφορούν στην κατάσταση στη Βαλκανική και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε το θέμα της προώθησης της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας που εγκαινιάστηκε με την άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000», στα πλαίσια της εδραίωσης της αμερικανοΝΑΤΟικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ