ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στο πόδι» για δεύτερη βδομάδα

Αγωνιστικό αναβρασμό σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το γκρέμισμα του οικοδομήματος των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Την πρωτοβουλία των αγωνιστικών εκδηλώσεων έχει αναλάβει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο του οποίου οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων και τη συμπείρωσή τους. Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του ΠΑΜΕ θα καθοριστούν σήμερα από την ανοιχτή συνεδρίαση της Γραμματείας του, που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Παράλληλα σήμερα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό προσκλητήριο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε Λέσβο, Λευκάδα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, ενώ αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι της Αμφισσας.

Σήμερα

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει συλλαλητήριο και πικετοφορία στις 7 το απόγευμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα 24 του μήνα, διοργανώνει συλλαλητήριο στις 9 το βράδυ στον Αγιο Μηνά. Θα ακολουθήσει πικετοφορία.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στον πεζόδρομο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορίνθου διοργανώνει συγκέντρωση και πικετοφορία στις 8 το βράδυ στα Περιβολάκια.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Χαλκίδας διοργανώνει συγκέντρωση στις 7.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και πικετοφορία.

Παρασκευή

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Φωκίδας διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου η ΕνωσηΙδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Σε ενημερωτικό δελτίο των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων γίνεται κάλεσμα στα υπόλοιπα σωματεία ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα του Νομού «αν πράγματι έχουν διάθεση και προσανατολισμό για ανατροπή των αντεργατικών μέτρων, με άμεσα και δραστικά μέτρα κινητοποίησης των εργαζομένων», να παραβρεθούν στην αγωνιστική κινητοποίηση. Τα δύο σωματεία θέτουν τις αποφάσεις τους και υπόψη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος του διαλόγου η «εκτόνωση των εντάσεων»

Κατά τα πρότυπα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων για την απασχόληση που έθεσε στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου». Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του συντονιστικού κυβερνητικού οργάνου που έγινε χτες στο ΥΠΕΘΟ, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Τ. Γιαννίτση. Οπως έγινε καθαρό χτες, η τριανδρία Παπαντωνίου, Γιαννίτση, Χριστοδουλάκη αναλαμβάνουν για λογαριασμό του συνόλου της κυβέρνησης να φέρουν σε πέρας τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, «μέσα από την επανεξέταση όλων των πολιτικών απασχόλησης».

Το κυβερνητικό όργανο επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ώστε στο τέλος του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ενέργειες. Δίνοντας το στίγμα αυτών των ενεργειών, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας, «όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία...», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης, με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας, να μοιράσει τη μια θέση απασχόλησης σε περισσότερους εργαζόμενους και να δημιουργήσει μαζικά «απασχολήσιμους» με επιδοτήσεις στους εργοδότες και απαλλαγές από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, επικαλούμενος το «διάλογο για την ανταγωνιστικότητα» που έγινε το 1998 με τη ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας περιέγραψε και το στόχο του νέου διαλόγου για τα εργασιακά, που δεν είναι άλλος από την «εκτόνωση των εντάσεων»...

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Ταυτότητα» του «New Tempo» ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, αναφερόμενος στους εννέα άξονες του «κοινωνικού διαλόγου», επιβεβαίωσε απερίφραστα ότι εκεί εντάσσονται και οι πέντε αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής. Επιπλέον ο Χρ. Πρωτόπαππας έκανε λόγο «για κάποια επικοινωνιακά λάθη», επειδή αναδείχτηκαν οι πέντε προτάσεις, ομολογώντας έτσι ότι οι εννέα άξονες του «διαλόγου» είναι ένας εκ των υστέρων ελιγμός της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν στα μαλακά τα αντεργατικά μέτρα.

Σήμερα το πρωί το προεδρείο της ΓΣΕΕ, δίνοντας συνέχεια στο έργο του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, συναντιέται με το προεδρείο του ΣΕΒ για να μάθει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις των βιομηχάνων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Καθημερινές οι εκδηλώσεις

Αποφασιστικό ΟΧΙ στις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είπαν χτες οι εργαζόμενοι της Νάουσας μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μετά από κάλεσμα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Εκεί, στην πλατεία Καρατάσου, ένωσαν τη φωνή τους οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία, οι οικοδόμοι, οι υπάλληλοι, μαζί με τους άνεργους και διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν αγωνιστικά τη νέα επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, που έχει στόχο να οδηγήσει την εργατική τάξη σε μεγαλύτερη εξαθλίωση. Την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Κορδελιού, εκδηλωνόταν η αντίθεση των εργαζομένων στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου, που με τη συναίνεση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών θέλει να επιβάλει έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Νάουσας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, μίλησαν ο Αντώνης Αντύπας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, ο οποίος σημείωσε πως «αυτή η κινητοποίηση είναι η αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή αυτών των αντεργατικών μέτρων στους χώρους δουλιάς, όπως και όλων των μέτρων που έρχονται να ποδοπατήσουν κατακτήσεις της εργατικής τάξης».

Η νεολαία μαζί με το λαό

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε χτες το βράδυ, από το Κορδελιό όπου μίλησε, ο Ν. Χριστάνης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής εκδήλωσης της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στην αλάνα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ο ομιλητής κατέληξε θέτοντας μπροστά σε κάθε νέο και νέα το δίλημμα: «θα δεχτεί να γίνει σύγχρονος δούλος του 2000 ή θα παλέψει για μια ζωή με δικαιώματα; Εμείς πιστεύουμε ότι η νεολαία μπορεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της ένα άλλο μέλλον. Να παλέψει μαζί με το λαό για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια κοινωνία σοσιαλιστική».

Εξάλλου μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μέλη των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ, ενημερώνοντας το λαό και τη νεολαία της πόλης για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης. Μέσα από την επαφή της Οργάνωσης με τους νέους αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά η έντονη ανησυχία των νέων ανθρώπων που αισθάνονται κυριολεκτικά να συνθλίβονται μέσα στη μέγκενη της ανεργίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει η Καλαμαριά. Στον κεντρικό πεζόδρομο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στα Γιάννενα

Την αντίθεσή τους στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών διαδήλωσαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι της πόλης των Ιωαννίνων. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο και διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, μίλησε ο Νίκος Χρύσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι τα μέτρα της Κυβερνητικής Επιτροπής όχι μόνο δε θ' ανακουφίσουν τους άνεργους, αλλά θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τη θέση της εργατικής τάξης του νομού. Ο ομιλητής κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε κλιμάκωση της αντίστασης και των αγώνων.

Ξεσηκώνονται και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, 1η Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση. Ρυθμίσεις, που, όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Εργαζομένων ΟΤΑ Αθήνας, θα ενισχύσουν τον εναγκαλισμό της ΤΑ από την κυβέρνηση «με την παρότρυνση για επιβολή νέων φορομπηχτικών μέτρων στο λαό εκ μέρους της» και θα επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση σε τομείς και αρμοδιότητες της ΤΑ.

«Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και άλλα που θα επακολουθήσουν, κατά δήλωση της υπουργού Εσωτερικών, έρχεται ως συνέχεια για την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης, όπου, με τις οδηγίες της ΕΕ, των πολυεθνικών και του ΟΟΣΑ, στοχεύουν, στο όνομα καταπολέμησης τάχα της ανεργίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπενθυμίζει πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδοτούνται οι επιχειρηματίες διά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τους, πλήττονται βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων με την επέκταση του ωραρίου εργασίας τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, με τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προχωρεί στην επέκταση της μερικής και έκτακτης απασχόλησης στην ΤΑ και γενικότερα στο δημόσιο. Επίσης αναφέρει πως καταργούνται ουσιαστικά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, «αφού θα υπερέχουν οι ατομικές συμφωνίες», πως θα αυξηθούν τα ποσοστά των απολύσεων και πως θα καταργηθεί η αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση διά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας!

«Ο σκοπός τους είναι ένας και μοναδικός: Αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών από τη μία και πτώση του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού από την άλλη», επισημαίνει η Συντονιστική. Ξεκαθαρίζει δε πως «ως εργαζόμενοι στην ΤΑ και κατανοώντας το βάθος της επίθεσης που δεχόμαστε απ' την αντεργατική αυτή λαίλαπα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε, αρνούμενοι να υιοθετήσουμε τον "κοινωνικό διάλογο" που έχουν κάνει πρώτο μέλημά τους οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι Ομοσπονδίες του κλάδου μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ