ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια στις 8 Απρίλη για το φορολογικό

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών το ΠΑΜΕ στις 8 του Απρίλη κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7.30 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που σηματοδοτεί τη σταθερή και συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και την ακόμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση του μεγάλου κεφαλαίου. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με το φορολογικό, ώστε να πάρουν σειρά τα επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια (ασφαλιστικό, εργασιακά κλπ.), υπαγορεύει και την ταχύτητα, εκτός κοινοβουλευτικών συνηθειών, με την οποία προβλέπεται η ψήφισή του.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες στη Βουλή, η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις, τη Μ. Δευτέρα, τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα σε 5 συνεδριάσεις, οι οποίες όμως θα συρρικνωθούν σε ένα 3ήμερο με συνεδριάσεις πρωί-βράδυ. Μάλιστα, για την επιτάχυνση της διαδικασίας η Βουλή θα συνεδριάσει και το μεθεπόμενο Σάββατο.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται στην κατεύθυνση των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, που συναποφασίστηκαν με τα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας (ΕΕ, ΔΝΤ, κ.ά.). Είναι η πρώτη φάση και για το επόμενο βήμα. Σήμερα πετσοκόβουν το αφορολόγητο όριο συνδέοντάς το με την αξία των αποδείξεων λιανικής, δηλαδή με την ικανότητα προς κατανάλωση που έχει το κάθε νοικοκυριό. Εφαρμόζουν σειρά από δήθεν «αντικειμενικά» κριτήρια διαβίωσης προκειμένου να ανεβάσουν κατακόρυφα τον πήχη της φοροαφαίμαξης. Αποκαλυπτικό ακόμη γι' αυτά που μεθοδεύουν είναι και το γεγονός ότι τα αντικειμενικά κριτήρια έχουν κατώτατο σημείο «αντικειμενικού εισοδήματος» στα 3.000 ευρώ το άτομο και στα 5.000 ευρώ για το ζευγάρι!

Σωρεία πρόσθετων επιβαρύνσεων προβλέπονται για τις όποιες δαπάνες που μειώνουν το φόρο, όπως για τους τόκους που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Η κάθετη μείωση των ονομαστικών μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αποφασίστηκε με την εισοδηματική πολιτική, κλιμακώνεται παραπέρα με τη δήθεν ενιαία φορολογική κλίμακα, από την οποία όμως αφήνουν απέξω τους τόκους και τις άλλες πηγές πλουτισμού για την πλουτοκρατία. Σε πρωτόγνωρα ύψη απογειώνεται και η φοροαφαίμαξη των μικροεπαγγελματιών, ενώ οι διαπιστωμένοι μεγαλοφοροφυγάδες που έχουν φεσώσει την εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, συνεχίζουν να παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο. Από την άλλη πλευρά τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» που εμφανίζει η πολιτική τους δεν τους εμπόδισε να προχωρήσουν στη μείωση κατά 5 ολόκληρες μονάδες (20% από 25%) του συντελεστή για τα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων. Ετσι, για παράδειγμα, το τραπεζικό κεφάλαιο θα καταβάλει για τα υπερκέρδη φόρο της τάξης του 10%, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται στις μερίδες της πλουτοκρατίας νέα προνόμια και ενισχύσεις.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οδηγούν τη ΣΒΕΚΗ σε κλείσιμο

Σε οριακή κατάσταση ακόμη μια συνεταιριστική επιχείρηση

Οι πολύπλευρες επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με οδηγό την συνεχώς αναπροσαρμοζόμενη ΚΑΠ που απαξιώνει και υποβαθμίζει παραγωγικές μονάδες σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών αλλά και των εργαζομένων σε αυτές, αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στην Συνεταιριστική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ).

Η συγκεκριμένη συνεταιριστική επιχείρηση που λειτουργεί από το 1992 με προδιαγραφές παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος, υποπροϊόντων και παραπροϊόντων για βοοειδή, χοιρινά, αμνοερίφια, αιγοπρόβατα με δυνατότητα παραγωγής 9.250 τόνων κρέατος ετησίως, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Από τις αρχές του μήνα είναι εκτός λειτουργίας και για τις 28 του Απρίλη έχει προσδιοριστεί ο πρώτος πλειστηριασμός καθώς πλην των δανείων στην ΑΤΕ οφείλονται σε χοιροτρόφους ποσά της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί.

Η ένταση της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων παραγωγών, η ενίσχυση της διόδου ιδιωτών και μονοπωλίων και στον κερδοφόρο τομέα του κρέατος σε βάρος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που και στην ΣΒΕΚΗ εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με την συνειδητή αδρανοποίηση των αυξημένων δυνατοτήτων και προδιαγραφών της λειτουργίας του εργοστασίου, το φέσωμα από τους ληστρικούς και κερδοσκοπικούς όρους χρηματοδότησης μέσω δανεισμού από την ΑΤΕ, είναι από τις βασικές αιτίες για τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει σήμερα η παραπάνω παραγωγική μονάδα.

Η φθίνουσα πορεία στο νομό Ιωαννίνων του αριθμού των αιγοπροβάτων από το 1992 έως και σήμερα κατά 5% περίπου κάθε χρόνο (από 540.000 στις 280.000) μείωσε τις ποσότητες κρέατος, περιόρισε ουσιαστικά στο μισό το αντικείμενο της πρωτογενούς δραστηριότητας στην ΣΒΕΚΗ. Οι επιπτώσεις από την μείωση της παραγωγής κρέατος επιδεινώθηκαν το 1998 με την πριμοδοτούμενη εγκατάσταση ιδιωτικής βιομηχανίας στο ίδιο αντικείμενο. Τα προβλήματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της αντισυνεταιριστικής πολιτικής, που εξωθεί τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στο πνεύμα της πολιτικής του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς» εντάσσοντας σε αυτή την κατεύθυνση και την όποια χρηματοδότησή τους από την ΑΤΕ με ληστρικούς όρους δανεισμού όπως συνέβη και στην ΣΒΕΚΗ. Ολα αυτά εξηγούν τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει και η παραπάνω παραγωγική μονάδα.

Αδιέξοδα από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική, την οποία ουσιαστικά στηρίζουν και οι συνεταιρισμοί -μέτοχοι στην διοίκηση της ΣΒΕΚΗ (ΠΙΝΔΟΣ, Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων κ.ά.) με τους «γαλαζοπράσινους» εκπροσώπους τους να περιορίζονται στην διαχείριση αυτής της πολιτικής, ζητώντας νέα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους από την ΑΤΕ, δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος με διεύρυνση της μετοχικής βάσης.

Σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα, στους υπεύθυνους και στις διαχρονικές συνέπειες από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, εργαζομένων αλλά και των διατροφικών αναγκών του λαού αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ ο Νίκος Σιαράβας.

«Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, σημείωσε, θα οδηγηθούν στα χέρια του ιδιωτικού μονοπωλίου για την διάθεση των προϊόντων και την τιμή στο κρέας. Οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία, θα καταστεί περισσότερο επισφαλής η διατροφική υγεία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος γιατί οι προδιαγραφές της ΣΒΕΚΗ ήταν υψηλού επιπέδου και σε θέμα ελέγχου των προϊόντων και με την μονάδα αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων».

«Η ρεαλιστική λύση, επισήμανε, περνά μέσα από τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής με παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα ενισχύονται από το κράτος σε όλα τα επίπεδα, για καθετοποιημένη παραγωγή και ανάπτυξη της βιομηχανίας στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο τουρισμός θα μας «σώσει» από την κρίση

Επανέρχονται οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων στις θέσεις τους για πολύπλευρη στήριξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός έχει τη δυναμική για να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και ζητώντας μια συμμαχία για την τόνωσή του. Ωστόσο, αυτή η «δυναμική» δεν πάει και τόσο καλά, τουλάχιστον βασιζόμενη στα δικά της «πόδια», καθώς σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρη, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά και αναμένεται και το 2010 να είναι ανάλογη, με συνέπεια τη μείωση του αριθμού των τουριστών και κυρίως των εσόδων.

Σημειώνοντας ότι είναι «ώρα μάχης», ο πρόεδρος του ΞΕΕ μίλησε για μακρόπνοο όραμα και ξεκάθαρη στρατηγική, πριν στραφεί στα γνωστά θέματα που παραμένουν στην «ατζέντα» των μεγαλοξενοδόχων, την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα (του προστατευτισμού που έχει να κάνει με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της απασχόλησης των ελληνικών πληρωμάτων), την έλλειψη γηπέδων γκολφ, την έλλειψη γενικότερων υποδομών στους τουριστικούς προορισμούς, την έλλειψη Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι οι μεγαλοξενοδόχοι κρίνουν πως η σημασία του τουρισμού και συνακόλουθα της προνομιακής μεταχείρισης αυτών που τον ασκούν, δεν έχει γίνει «κτήμα» της κοινωνίας και ένας βασικός στόχος είναι το άνοιγμα σε αυτή. Για το πώς θα γίνει αυτό, φάνηκε να δίνουν μεγάλη σημασία στο ...εκπαιδευτικό σύστημα. Στα πρότυπα του ΣΕΒ, που προωθεί μαθήματα στα σχολεία για να μαθαίνουν τα παιδιά πόσο καλό πράγμα είναι το «επιχειρείν», οι επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους, οι ξενοδόχοι επιδιώκουν να εισαχθεί στα σχολεία η σημασία του τουρισμού!

Ετσι, το ΞΕΕ θα επιδιώξει: Την ανάδειξη της «κεφαλαιώδους» σημασίας του τουρισμού στην οικονομία. Την συστράτευση όλων των φορέων. Την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού.

Ωράριο καταστημάτων στις γιορτές

Ισχύει από αύριο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις γιορτές του Πάσχα. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου προτείνει τα καταστήματα να λειτουργήσουν ως εξής:

  • Παρασκευή 26 Μάρτη: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 27 Μάρτη: 9 π.μ. - 4 μ.μ. Τα καταστήματα της Αθήνας θα λειτουργήσουν 9 π.μ. 6 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα - Μ. Πέμπτη: 9 π.μ. -9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9 π.μ. -3 μ.μ. Τα καταστήματα της Αθήνας θα λειτουργήσουν μέχρι τις 4 μ.μ.

Σημειώνεται ότι όπου υπάρχει διαφορετική ώρα έναρξης, όπως στον Πειραιά, όπου τα καταστήματα ανοίγουν νωρίτερα, αυτή θα ισχύσει κανονικά και στην περίοδο των γιορτών.

Από την Τρίτη 6 Απρίλη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ