ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επιμονή στις αντιλαϊκές ανατροπές

Με μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κατευνάσει το ογκούμενο κύμα αναβρασμού που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και έχει ως κορυφή του παγόβουνου τις δραματικές περικοπές στα προγράμματα των εφημεριών.

Επί της ουσίας, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε βασικές ανατροπές στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, με φόντο την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Και αυτό, όταν στα νοσοκομεία φουντώνει η αγανάκτηση για τις απλήρωτες εφημερίες του Δεκέμβρη 2009, του Γενάρη και Φλεβάρη 2010 και εκδηλώνονται γενικευμένες επισχέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων εξετάσεων και πράξεων που κυρίως αφορούν τα λαϊκά στρώματα που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση, παρότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι γυμνή, όχι μόνο δεν αποφάσισε την κάλυψη ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, αλλά στα πλαίσια του σταθεροποιητικού προγράμματος αποφάσισε τη μείωση των κονδυλίων για εφημερίες και από 470 εκ. ευρώ το 2009 τα περιόρισε σε 395 για το 2010. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα διατεθούν και αυτά, καθώς η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε σε 358 εκ. ευρώ ενώ χτες, όταν ρωτήθηκε απ' το «Ρ» αν τα κονδύλια είναι αυτά δεν επανέλαβε αυτό το κονδύλι.

Πέρα όμως απ' τα κονδύλια των εφημεριών υπάρχουν τα τρομακτικά κενά γιατρών και νοσηλευτών τα οποία η υπουργός Υγείας αντιπαρήλθε με τις δηλώσεις για την έγκριση της προκήρυξης 915 θέσεων γιατρών.

Διαχρονική η υποχρηματοδότηση

Η υπουργός Υγείας επέρριψε στην προηγούμενη κυβέρνηση τη δημιουργία του χρέους ύψους 6,2 δισ. ευρώ προς τρίτους, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνει προφάσεις για να προωθηθεί στο χώρο της Υγείας το πρόγραμμα της κυβέρνησης και να φορτωθούν τα βάρη στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. Αλλωστε, τα χρέη των νοσοκομείων δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά επαναλαμβανόμενο - για πέμπτη φορά - φαινόμενο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και της μετάθεσης της χρηματοδότησής του στα ασφαλιστικά ταμεία ιδιαίτερα μετά το 1998 που εφαρμόστηκε το διαφοροποιημένο νοσήλιο που ξετίναξε στην κυριολεξία τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα όταν τέθηκε το θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης απ' το «Ρ» η υπουργός επανέλαβε τα περί εξορθολογισμού όπου περιλαμβάνονται και τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία με φόντο πάντα το σχέδιο «Καλλικράτης».

Αγώνας για δημόσιο σύστημα Υγείας

Λίγο πριν τη συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προηγήθηκε συνάντησή της με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), απ' όπου δεν προέκυψε καμία νεότερη εξέλιξη όσον αφορά τις εφημερίες.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος είπε ότι η κυβέρνηση με την πρακτική μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο κλείσιμο εφημεριών. Την πραγματική διάσταση τόσο απ' τη σκοπιά των γιατρών όσο και των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων έδωσε ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ. «Η κυβέρνηση, είπε, έκοψε δυο μισθούς στους γιατρούς. Εκοψε 1,4 δισ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Δεν έχει κάνει προσλήψεις και με την ευκολία του πρώην υπουργού Υγείας ανακοίνωσε 6.000 προσλήψεις νοσηλευτών. Εκοψε 75 εκ. ευρώ για τις εφημερίες και έχει απλήρωτους τους γιατρούς για τέσσερις μήνες».

Και κατέληξε: «Υστερα από όλα αυτά, επιβάλλεται ο κοινός αγώνας όλων των υγειονομικών και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο για τους ασφαλισμένους και με αξιοπρεπείς αποδοχές για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτό».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Σημαντική η άνοδος των ταξικών δυνάμεων

Τρομοκρατική σύλληψη του συνδικαλιστή των ταξικών δυνάμεων, αμέσως μετά το τέλος των εκλογών

Με σημαντική άνοδο των ταξικών δυνάμεων ολοκληρώθηκαν χτες οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πάτρας. Η παράταξη της ΔΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πήρε 187 ψήφους (90 παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές) και 3 έδρες (από 2 που είχε). Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο παίρνοντας 315 ψήφους και 7 έδρες, ενώ η παράταξη ΣΕΑΜ 126 ψήφους και 3 έδρες.

Ωστόσο, από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψε και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, με τη σύλληψη του εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων Τ. Σκιαδά, ύστερα από μήνυση που του υπέβαλε η δικαστική αντιπρόσωπος, Κ. Ζαφειροπούλου, με τη δικαιολογία ότι της άσκησε πίεση και παρακώλυσε τη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η δικαστικός δεν επέτρεψε σε τέσσερις εργαζόμενους του δήμου, μουσικούς, να ψηφίσουν, με το πρόσχημα ότι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Ομως, οι εργαζόμενοι και ήταν μέλη του σωματείου και είχαν στην κατοχή τα έγγραφα που το αποδείκνυαν, αλλά η απερχόμενη διοίκηση (ΠΑΣΚΕ) με ευθύνη της δεν τους είχε εγγράψει. Κι όλα αυτά όταν την ίδια στιγμή επέτρεπε σε άλλο εργαζόμενο, που δεν ήταν εγγεγραμμένος, να ψηφίσει.

Ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων ζήτησε να ψηφίσουν και οι μουσικοί του δήμου και προχώρησε στην υποβολή ένστασης. Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας, η δικαστικός ζήτησε την απόσυρση της ένστασης και δήλωσε πως θα επέτρεπε στους μουσικούς να ψηφίσουν, κάτι που έγινε. Ωστόσο, αμέσως μετά, κάλεσε την αστυνομία και προχώρησε σε μήνυση κατά του Τ. Σκιαδά, ο οποίος και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου με εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας παρέμεινε έγκλειστος όλο το βράδυ. Αμεσα αντέδρασαν συνδικαλιστές και ταξικά συνδικάτα που προχώρησαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και σε πορεία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατούνταν ο συνδικαλιστής.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Ανέστειλε τις απεργίες

Την απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα ξεκινούσαν σήμερα, πήρε η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) - στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ) προκειμένου να συνεχιστεί ο «διάλογος» με την κυβέρνηση τον οποίο έκριναν ότι δήθεν κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισήμαναν ότι η στάση της πλειοψηφίας στηρίζει τα άγρια αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Εξήγησαν ότι δε συμμετείχαν στην προχτεσινή συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με το υπουργείο Εργασίας γιατί αποτελεί μέρος ενός «διαλόγου» που στόχο έχει τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Υπογράμμισαν ότι η μόνη απάντηση είναι η οργάνωση των εργαζομένων όλων των κλάδων και ο συντονισμός της δράσης για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους και έρχονται σε ρήξη με αυτή την πολιτική. Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφεραν ότι θα καταθέσουν ξανά συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και κλιμάκωσης αγωνιστικής δράσης και ανέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρούν στα συστήματα παρακολούθησης

Σε συμβολική κατάληψη του γκαράζ του Δήμου Πειραιά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο προχώρησε χτες το σωματείο Οδηγών Μηχανικών Εργατοτεχνιτών του δήμου, με απόφαση έκτακτου ΔΣ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει μηχανισμούς παρακολούθησης των απορριμματοφόρων κι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εκφράσει αντίθετη άποψη. Πρόκειται για τσιπάκια, τα οποία, κατά τη δημοτική αρχή δείχνουν ανά πάσα στιγμή στο κέντρο ελέγχου πού βρίσκεται το κάθε απορριμματοφόρο και κατά τους εργαζόμενους παραβιάζει τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Σε ανακοίνωσή τους, αφού σημειώνουν πως η δημοτική αρχή «μας προκαλεί με τις παράτυπες (ενίοτε παράνομες) μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούσαν σε εποχές "μαύρης Ιστορίας"» τονίζουν πως «οι προκλήσεις που δεχόμαστε καθημερινά σε όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας από τη Δημοτική Αρχή που καθημερινά δείχνει την πλήρη αντιπάθειά της προς το πρόσωπο των εργαζόμενων, δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους αλλά και απαθείς».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την αφαίρεση των συστημάτων παρακολούθησης και εντοπισμού από τα οχήματα που έχουν τοποθετηθεί και να γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους ώστε να γίνει γνωστός και κατανοητός ο ρόλος των συστημάτων αυτών και ο σκοπός που εξυπηρετούν.

Μιλώντας όμως χτες το πρωί στο «Κανάλι 1» ο δήμαρχος Πειραιά Παν. Φασούλας (ΠΑΣΟΚ) εμφανίστηκε αδιάλλακτος και ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις «βεβαίως προσφυγή στον εισαγγελέα θα κάνουμε».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώνονται οι εκλογές

Oλοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «η ΕΝΟΤΗΤΑ». Οι εκλογές διεξάγονται στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Οι συνταξιούχοι καλούνται με την ψήφο τους στην «Ταξική Ενότητα» να συμβάλουν ώστε να αναδειχθεί ένα σωματείο ταξικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό όπλο στα χέρια όλων των συνταξιούχων του νομού, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ