ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιμορραγία για το λαό σε χρήμα και έμψυχο υλικό

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο ξοδεύονται για τη συντήρηση περισσότερων από 2.100 Ελλήνων στρατιωτών σε όλη τη Γη

Πάνω από 2.100 Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Eurokinissi

Πάνω από 2.100 Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα
Συνολικά 395 αξιωματικοί και 1.727 οπλίτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΕΔΥΕ σε σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη. Σε ετήσια βάση, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής μόνο στις ιμπεριαλιστικές αποστολές ξεπερνά ετησίως τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, την τελευταία δεκαετία, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι αποστολές, έχουν δαπανηθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Η λίστα της ντροπής

Ενδεικτική για την ελληνική στρατιωτική παρουσία ανά τον κόσμο είναι η παρακάτω λίστα:

1. Επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

-- Enduring Freedom. Στο Γενικό Επιτελείο Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ (USCENTCOM) συμμετέχουν 3 Ελληνες αξιωματικοί, με ευθύνη το σχεδιασμό και τη διοίκηση των επιχειρήσεων των λεγόμενων «ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.

-- Επιχείρηση ΕΛΔΑΦ (Αφγανιστάν). Διεξάγεται στα πλαίσια της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης ISAF του NATO. Μετά τη συμφωνημένη αναβάθμιση της αποστολής θα συμμετέχουν συνολικά πάνω από 250 αξιωματικοί και οπλίτες.

-- Επιχείρηση Active Endeavour (Ενεργός Προσπάθεια). Η Ελλάδα συμμετέχει με 66 αξιωματικούς και 365 οπλίτες και με εξοπλισμό 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατο, 1 υποβρύχιο, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Είναι επιχείρηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, που ξεκίνησε στις 6/10/2001.

-- Μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό (STANAVFORMED και STANAVFORLAND Standing Naval Forces Mediterranean and Atlantic) που εκτελούν περιπολίες σε όλη τη Μεσόγειο.

-- Επιχείρηση JOINT ENTREPRISE (ΕΛΔΥΚΟ-2), Κοσσυφοπέδιο. Συμμετέχουν 92 αξιωματικοί και 738 οπλίτες, με στρατιωτικό εξοπλισμό.

-- Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ (NHQT-Sk). Συμμετέχει ένας αξιωματικός. Πρόκειται για κλιμάκιο του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να σταθμεύει στη χώρα.

-- Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην Αλβανία (NHQT). Συμμετέχουν 2 αξιωματικοί. Πρόκειται για τμήμα της δύναμης του ΝΑΤΟ που είχε εισβάλει στη χώρα για την «επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας» μετά την εξέγερση του 1997.

-- Ναυτική Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σομαλία OCEAN SHIELD. Συμμετέχουν 30 αξιωματικοί και 170 οπλίτες. Πρόκειται για επιχείρηση που οργανώνεται με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας. Διεξάγεται παράλληλα με την αντίστοιχη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ΑΤΛΑΝΤΑ».

2. Επιχειρήσεις της ΕΕ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

-- Αφγανιστάν: Αστυνομική - στρατιωτική επιχείρηση EUPOL AFGΗANISTAN. Αναπτυγμένη στην Καμπούλ και σε 16 επαρχίες.

-- Γεωργία: EUMM Georgia και Georgia Border Support Team. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων και επίβλεψης συμφωνίας ΕΕ - Ρωσίας.

-- EUMM και EUJUST Themis. Επιχειρήσεις αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής «οικοδόμησης κρατικής δομής».

-- Μολδαβία και Ουκρανία: EUBAM Moldova - Ukraine. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων.

-- Παλαιστίνη: Αστυνομική επιχείρηση EUPOLCOPPS: Εκπαίδευση πολιτοφυλακής της Παλαιστινιακής Αρχής και EUBAM.

-- Ιράκ: Επιχείρηση δικαστικής αρωγής και εκπαίδευσης EUJUST LEX. Εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων.

-- Ινδονησία: Αποστολή για την επίβλεψη της περιοχής του Ατσεχ, ΑΜΜ.

3. Επιχειρήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ

-- Αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL ναυτικής επιτήρησης, στα ανοιχτά του Λιβάνου. Αποτελείται από 19 Ελληνες αξιωματικούς και 144 οπλίτες. Είναι εξοπλισμένη με μια τορπιλάκατο ή κανονιοφόρο και ένα αρματαγωγό.

-- Αποστολή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σαχάρα. Συμμετέχει ένας Ελληνας αξιωματικός.

-- Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNMISUD στο Σουδάν. Συμμετέχουν 4 Ελληνες αξιωματικοί.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΝΑΤΟποίηση και συνδιαχείριση του Αιγαίου

Η λυκοσυμμαχία έχει το κουμάντο, παραδέχεται η ελληνική κυβέρνηση

Τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και τη συνδιαχείριση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία επιβεβαίωσε με τα όσα είπε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος.

Για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού αεροπορικού κέντρου στη Λάρισα (CAOC), ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι θα υπάρξει ενεργοποίησή του και «θα δούμε με ποιο σχήμα διοίκησης», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θέτει με έντονο τρόπο το θέμα της διασυνδεσιμότητας των ραντάρ στο Αιγαίο», ενώ «εκκρεμεί το θέμα των θέσεων διοίκησης». Βέβαια, προσπέρασε το κρίσιμο ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, την υψηλή ευθύνη για τον οποίο έχει ούτως ή άλλως το ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης. Να επισημάνουμε ότι η «διασυνδεσιμότητα των ραντάρ» αποτελεί την εφαρμογή της ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε εφαρμογή της ενοποίησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ του εναέριου χώρου και της κατάργησης των εθνικών συνόρων μεταξύ των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Δηλαδή επικοινωνία και ενιαίο ελληνοτουρκικό σύστημα ραντάρ παρακολούθησης του εναέριου χώρου, τόσο του διεθνούς όσο όμως και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου πάνω και γύρω από τα νησιά και μέχρι τις ακτές της Εύβοιας και έξω από την Αττική. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στο ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης μεταξύ στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η ΝΑΤΟποίηση, άλλωστε, του Αιγαίου είναι μια διαχρονική διαδικασία, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους.

Στην παρούσα φάση, στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται να παραμείνει ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου και για το σκοπό αυτό, ως προς τη λειτουργία του CAOC της Λάρισας, «προτείνουμε μια ευέλικτη λύση διατήρησης της παλαιάς δομής ή εφαρμογή της νέας δομής, χωρίς, όμως, να λυθούν θέματα διασυνδεσιμότητας και χωρίς να λυθούν θέματα κατανομής θέσεων ανωτάτων αξιωματικών». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο είναι μια «γκρίζα περιοχή».

Μάλιστα πάει και παραπέρα, προτείνοντας έναν τρόπο διοίκησης «πιο ευέλικτο, πιο απλό, πιο λιτό, λιγότερο ακριβό τρόπο, ενδεχομένως, θα ήταν για μας και για την περιοχή μια λύση αποσυμφόρησης, η οποία θα έλυνε και δε θα δημιουργούσε προβλήματα».

Ο υπουργός Αμυνας στο σημείο αυτό φέρνει το ζήτημα του χαρακτηρισμού μιας μεγάλης ζώνης του Αιγαίου ως «περιοχής αποφυγής εντάσεων», σενάριο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας υπό τη μορφή «αποφυγής εντάσεων» ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή της γραμμής διχοτόμησης του Αιγαίου που μεθοδεύει η τουρκική πλευρά.

Σε άλλο σημείο ο Ε. Βενιζέλος ήταν πιο αποκαλυπτικός, αφού παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι το αφεντικό του Αιγαίου και στα επιτελεία του φθάνει από τα ραντάρ πρώτα η εικόνα του Αιγαίου. «Οσο η Τουρκία, είπε, θέτει με τέτοια επιμονή ζήτημα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ της για μια εικόνα που ούτως ή άλλως την έχει γιατί είναι κοινό κτήμα στις νατοϊκές δομές, υπονοώντας ότι έτσι θα πρέπει να της αναγνωριστεί επίσημο δικαίωμα ελέγχου σε μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, η οποία τελικώς είναι περιοχή του FΙR Αθηνών και του ελληνικού εναερίου χώρου».

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Δρομολογούνται εξελίξεις

Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρουέφσκι την Πέμπτη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ν. Γκρουέφσκι θα έχει ο Γ. Παπανδρέου, την ερχόμενη Πέμπτη 25 Μαρτίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η διμερής συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και προμηνύει εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας, με δεδομένο ότι σχετική συζήτηση έγινε και στη συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτή τη συνάντηση - σύμφωνα με διαρροές - συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - την οποία δυσκολεύει το βέτο της ελληνικής πλευράς. Η αμερικάνικη πλευρά πρότεινε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Οπως ανακοίνωσε επίσημα, η κυβέρνηση η συνάντηση γίνεται «στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας θετικότερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα και κατ' επέκταση την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ