Απο παλιότερη κινητοποίηση διαμαρτυρία των Συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη |
Εφαρμόζοντας μια μορφή «κινητικότητας» της εργασίας, το ΥΠΠΟ-Τ απέστειλε προς τους προϊστάμενους των υπηρεσιών έγγραφο με το χαρακτηριστικό θέμα «Διευκόλυνση κινητικότητας μεταξύ Υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών». Στο έγγραφο ομολογείται ότι αυτό γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες, κυρίως των περιφερειακών υπηρεσιών, από τη «δεδομένη έλλειψη προσωπικού». Προσθέτει μάλιστα και την «αδυναμία στελέχωσή τους, το τρέχον έτος με νέο μόνιμο προσωπικό, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας (...)»! Ετσι, η καπιταλιστική κρίση χρησιμοποιείται από το αστικό κράτος ως πρόφαση για την επιβολή αντεργατικών πρακτικών και στο μηχανισμό του. Επιπλέον, πρόκειται για ανοιχτό εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους του υπουργείου, όπου επί δύο δεκαετίες κυριαρχεί όλη η γκάμα των συμβάσεων και η εργασιακή ομηρία, ακόμη και όταν δεν υπήρχε οικονομική κρίση. Και προφανώς η φράση «κατά το τρέχον έτος» σημαίνει πως η πρακτική της κάλυψης των κενών, εκ των ενόντων, ήρθε για να μείνει...
Σε πρώτη φάση «ιδιαίτερα ενδιαφέρει» η «κινητικότητα υπαλλήλων από την περιοχή Αττικής προς την επαρχία ή και από μεγάλες πόλεις της επαρχίας προς μικρότερες (...) κυρίως των υπηρετούντων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου» (σ.σ. και έπονται ...οι συμβασιούχοι). Προσθέτει ότι οι «ενδιαφερόμενοι» καλούνται να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις έως και τις 18/3, παρότι στο τέλος του εγγράφου υπονοείται ότι η μετακίνηση δε θα αφεθεί στη θέληση των εργαζομένων, επισημαίνοντας «την αναγκαιότητα μετακινήσεων προσωπικού προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» και την «παράκληση» προς τους προϊσταμένους «για τις απαιτούμενες άμεσες ενέργειές τους»...
Και αυτό το παράδειγμα εντάσσεται στη γενικότερη απόπειρα εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων γενικά στον κρατικό μηχανισμό «προστασίας» (;) της πολιτιστικής κληρονομιάς και άπτεται του στρατηγικού στόχου της εμπορευματοποίησής της. Στόχος που προϋποθέτει την απαξίωση των δημόσιων φορέων προστασίας της και «περνά» και με την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο σύνολο των υπηρεσιών και φορέων του υπουργείου.
Από την παράσταση «Δάφνις και Χλόη» |
Στη βραδιά μνήμης στον Νίκο Ξυλούρη, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Χρ. Λεοντή, συμμετείχαν επίσης, οι: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ross Daily, Νίκος Ανδρουλάκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασίλης Καρεφιλάκης, Μάνος Μουντάκης, Στέλιος Πετράκης, Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης κ.ά. Παρουσίαση: Μιχάλης Αεράκης. Τιμητική πλακέτα δόθηκε στην σύντροφο της ζωής του Ν. Ξυλούρη, Ουρανία, ενώ προβλήθηκε βίντεο με στιγμές της καλλιτεχνικής και αγωνιστικής πορείας του αξέχαστου τραγουδιστή. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ενωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς», με τη στήριξη των Νομαρχιών Αθηνών, Ηρακλείου και Ρεθύμνης.
Σαν εικόνα ...από το άμεσο μέλλον που επιφυλάσσει - στο λαό, στην πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον - το σχέδιο «Καλλικράτης» ήταν η σύσκεψη με φορείς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποίησε (19/2) στην Κοζάνη ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των ενώσεων ξενοδόχων, των προέδρων των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων και των ενώσεων αθλητικών σωματείων της Δ. Μακεδονίας.
Εχοντας επιλέξει αυτό το πολύ χαρακτηριστικό ακροατήριο, ο υπουργός εξαρχής αναφέρθηκε στις «δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», τονίζοντας ότι «τώρα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να επιλέξουμε πού θα επενδύσουμε για το αύριο».
«Για να γίνει κάτι τέτοιο», είπε, «αντί να παίρνω εγώ τις αποφάσεις για το τι ιεραρχούμε πρώτο και τι τελευταίο, αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνετε εσείς». Δηλαδή οι ξενοδόχοι, οι βιομήχανοι και η συμβιβασμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση!!!
«Εξήρε» μάλιστα ...«το πνεύμα περιφερειακής συνείδησης που κυριάρχησε» στη σύσκεψη και τόνισε ότι «η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει πρότυπο τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, επειδή δε βασίστηκε ποτέ στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα, το οποίο σε πολλές περιοχές της χώρας έχει πια εκλείψει. Για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί, για να αναδείξουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής και την πολιτιστική της κληρονομιά»...
Το συγκρότημα «Παράξενες μέρες» δίνει μια ροκ συναυλία, στις 24/2 (9.30μμ), στο «Συνεργείο» (Κολωνού 31, Μεταξουργείο, 698-1802544). Παίζουν: Αντώνης Μοσχούτης (φωνή, ακουστική κιθάρα, φυσαρμόνικα). Αρης Τρουπάκης (φωνή). Μάκης Παραδεισόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα). Αλέξανδρος Αλεξίου (τύμπανα). Τάσος Ιωαννίδης (μπάσο). Γιάννης Στεργίου (ηλεκτρική κιθάρα). Τη βραδιά θα ανοίξει ο Dj Haqq-Ali, με ρυθμούς indie/ alternative rock.