ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Διαφωνείς με τα μέτρα, βγες στο δρόμο»

Σε βροχή συνθημάτων έγινε η χτεσινή πικετοφορία. Επόμενος σταθμός η απεργία της Τετάρτης και τα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια του Μάρτη

«Ούτε συμβιβασμός, ούτε αυταπάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες», διατράνωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στην πικετοφορία που οργάνωσαν από κοινού οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ. Η χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων αποτελεί μια πρώτη αντίδραση ενάντια στη σφοδρή επιδρομή στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο.

Οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 του Φλεβάρη και τα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 3, 4 και 5 Μάρτη. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 3 Μάρτη, ενώ το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Για την καλύτερη ενημέρωση, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 22 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27).

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, από την ντουντούκα δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι οι συνταξιούχοι απορρίπτουν τα νέα μέτρα, απορρίπτουν την τρομοκρατική προπαγάνδα της κυβέρνησης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραχωρήσουν τίποτα στην πλουτοκρατία. Κάλεσε όποιον διαφωνεί με τα μέτρα να βγει στο δρόμο, κάλεσε σε δράση για να ξεσηκωθεί κάθε συνταξιούχος, να πουν όλοι «σήκω από τα ΚΑΠΗ, σήκω από το καφενείο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι με πικέτες και πανό πραγματοποίησαν πορεία, η οποία διέσχισε την οδό Σταδίου και κατέληξε στο Σύνταγμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα όπως «πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση», «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», ενώ κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά μπροστά στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Οικονομίας τα νέα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κάτω τα χέρια απ' το συνδικάτο μας

Η χτεσινή σύσκεψη απολυμένων μετατράπηκε σε πορεία ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Η ανάγκη έντασης της πάλης για την υπεράσπιση της εργασίας και συνολικά των δικαιωμάτων τους μαζί με το ταξικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας αναδείχθηκε στη χτεσινή σύσκεψη απολυμένων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έγινε στο φόντο της έντασης της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του κλαδικού συνδικάτου για την καλύτερη οργάνωση της πάλης απέναντι στην προσπάθεια των μεγαλοξενοδόχων να διαμορφώσουν, ενόψει της νέας σεζόν, συνθήκες αυξημένης κερδοφορίας μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η σύσκεψη μετατράπηκε σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης, σπίλωσης και συκοφάντησης του ταξικού σωματείου, καταλήγοντας μπροστά από το «Corfu Palace».

Χτες, έγινε συνάντηση με τη διοίκηση ενός από τα ξενοδοχεία του ομίλου «Aquis», όπου ξεκαθαρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι πάλευαν και θα παλεύουν συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο, ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους. Επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται, δεν «τσιμπούν» στους ελιγμούς της εργοδοσίας. Την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης των εργαζομένων επιβεβαίωσε και η στάση της εργοδοσίας, που είπε ότι θα επανεξετάσει τις 20 απολύσεις που έχει ανακοινώσει. Δε δεσμεύτηκε για την ανάκλησή τους, ούτε για την καταβολή των απλήρωτων υπερωριών.

Συμβάλλοντας δε στη συντήρηση του κλίματος τρομοκράτησης η εργοδοσία μεταβίβασε τις ευθύνες για τη μήνυση που υποβλήθηκε - πέρα από το εξώδικο - σε βάρος του προέδρου του ταξικού σωματείου, Σταμάτη Πελάη, στον διευθυντή ξενοδοχειακής της μονάδας. Σε αυτές τις άθλιες εργοδοτικές πρακτικές σε βάρος της διοίκησης του ταξικού σωματείου, τις οποίες καταδεικνύουν και με επιστολή τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ομίλου «Aquis» και που συνάδουν με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματά τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας απαντούν με κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού στην απεργία στις 24 του Φλεβάρη μαζί με το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις.

Να απομονωθούν οι υποταγμένοι

«Σύμφωνα με το πνεύμα των κυβερνητικών μέτρων για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας» - όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) - οι ακτοπλόοι εφοπλιστές απαίτησαν προς την ΠΝΟ, στη χτεσινή τέταρτη στη σειρά διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας, μηδενικές αυξήσεις και μείωση κατά 10% των επιδομάτων.

Οι αξιώσεις που προβάλλουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν διατυπώσει χωρίς περιστροφές: Κατάργηση των οργανικών συνθέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του δεκάμηνου επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων, του πιστοποιητικού ελληνομάθειας, «ελευθερία» πρόσληψης ναυτεργατών με μισθούς από τη χώρα που προέρχονται, οι αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί των ναυτεργατών να υπαχθούν στο υπουργείο Εργασίας.

Το «ξεσάλωμα» των ακτοπλόων εφοπλιστών είναι μέρος της σφοδρής και χωρίς προηγούμενο επίθεσης στην οποία έχει επιδοθεί συνολικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αξιοποιώντας την κρίση, σε βάρος του συνόλου των εναπομεινάντων ναυτεργατικών δικαιωμάτων και με «εφόδιο» την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κανονισμός 3577/92), της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ευρωυποταγής. Η έφοδος του μεγάλου κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού είναι ενιαία σε βάρος των εργατών της στεριάς και της θάλασσας.

Πώς αντιδρά η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση εναντίον των ναυτεργατικών συμφερόντων; Οπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΠ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» «αναπτύσσουν» και στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα «δράση» τέτοια που να διευκολύνει την επέλαση του κεφαλαίου. Ειδικά αυτή την περίοδο επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στους ναυτεργάτες την αυταπάτη ότι αυτοί «είναι μέσα σε προστατευτική γυάλα» και δεν πρόκειται να τους πλήξουν όλα όσα προωθούνται στους εργαζόμενους της στεριάς.

Επιχειρούν δηλαδή να τους απομονώσουν από το εργατικό κίνημα, να υπονομεύσουν την ανάγκη οργάνωσης των ναυτεργατών για να αποκρούσουν την επίθεση εναντίον τους, να ανακόψουν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Τελευταία απόδειξη, η απόφαση αυτής της πλειοψηφίας να κηρύξει η ΠΝΟ απεργία στις 24 Φλεβάρη, μόνο μέσα στο λιμάνι του Πειραιά - απεργία που ήδη είχαν κηρύξει τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - και με πλαίσιο διεκδικήσεων - κοροϊδία.

Οι ναυτεργάτες ένα δρόμο έχουν να ακολουθήσουν. Αυτόν που δείχνουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Απομόνωση των υποταγμένων παρατάξεων, οργάνωση δυνάμεων, μετατροπή των πλοίων σε κάστρα της ταξικής πάλης. Η απεργία της Τετάρτης, η μαζική συμμετοχή τους κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ θα είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα μπρος για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.


Α. Ζ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μεθαύριο η συνέλευση

Σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, τη Δευτέρα, 22 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Εκδηλώσεις για το Ασφαλιστικό

Μεθαύριο Δευτέρα 22 Φλεβάρη διοργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις για το Ασφαλιστικό:

  • Εκδήλωση διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.
  • Εκδήλωση διοργανώνουν η Δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της οδού Χιλής. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ.
  • Ανοιχτή σύσκεψη διοργανώνουν, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (Παγκάλου 52, 2ος όροφος), ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Θριασίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ