ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητα τα γεράκια του ΝΑΤΟ

Με μια μαζική διαδήλωση, εργαζόμενοι και νεολαίοι εισέβαλαν χτες στο χώρο όπου διεξαγόταν συνέδριο για τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας

Σε πολιορκητικό κλοιό οι μακελάρηδες έξω...

MotionTeam

Σε πολιορκητικό κλοιό οι μακελάρηδες έξω...
Μαχητική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση διοργάνωσε χτες η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου διεξαγόταν συνέδριο με θέμα «Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», με την υποστήριξη του αμερικανικού και του γαλλικού προξενείου.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στο συνέδριο - στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί και διπλωμάτες - βρίσκονταν φοιτητές και μαθητές λυκείου από ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος, συντονισμένος απόλυτα με τις επιδιώξεις του συνεδρίου, υπερθεμάτισε για την ύπαρξη και τη διεύρυνση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ.

Εκφράζοντας τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης, που το 1999 έδωσε μάχες στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης, ενάντια στις ορδές των ΝΑΤΟικών που κατευθύνονταν προς τη Γιουγκοσλαβία, αμέσως μετά το βομβαρδισμό της, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της αίθουσας του ξενοδοχείου όπου γινόταν το συνέδριο. Φώναξαν αντιΝΑΤΟικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Το ΝΑΤΟ δολοφονεί λαούς στον πλανήτη».

Κηρύσσοντας ανεπιθύμητους στην πόλη τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, νεολαίοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Για πάνω από μία ώρα στους χώρους του ξενοδοχείου ακούγονταν τα οργισμένα συνθήματα των διαδηλωτών: «Η Θεσσαλονίκη πόλη των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

...και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου

MotionTeam

...και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου
Στο ψήφισμα της διαδήλωσης που διαβάστηκε στο χώρο του συνεδρίου υπογραμμιζόταν ανάμεσα σε άλλα: «Είναι πρόκληση σήμερα να παραβρίσκονται ΝΑΤΟικοί στο ξενοδοχείο αυτό που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το οποίο ξεκινούσαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να χτυπήσουν τη γειτονική μας χώρα. Οπως τότε έτσι και τώρα ο λαός της πόλης θα αντιστέκεται στους μακελάρηδες των λαών».

Προετοιμάζουν νέες σφαγές

Στις εργασίες του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την «τρομοκρατία», τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, την πειρατεία, τις κλιματικές αλλαγές. Τους ομιλητές απασχόλησε κυρίως το νέο στρατηγικό δόγμα που επεξεργάζεται ομάδα ειδικών, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει διοριστεί επικεφαλής ομάδας ειδικών που έχει αναλάβει τη χάραξη της στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, η οποία θα πάρει τη μορφή πολυσέλιδου κειμένου με τίτλο «Κεντρική ΝΑΤΟική Στρατηγική». Οι προτάσεις της Ολμπράιτ, που, ως γνωστόν, πρωτοστάτησε στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999, θα παραδοθούν έως τις αρχές του Μάη και θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία, στο τέλος του 2010.

Μάλιστα, σε σχετικό σεμινάριο που είχε γίνει το Νοέμβρη στη Σλοβενία, είχαν τεθεί επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχαν κάνει τότε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, και η Μ. Ολμπράιτ, οι νέες στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ υπαγορεύονται από τις «νέες απειλές», όπως τις ορίζουν οι ιμπεριαλιστές, κρίνοντας βέβαια με βάση το συνολικότερο συμφέρον της παγκόσμιας κυριαρχίας τους.

«Το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρθηκε από την Μ. Ολμπράιτ, πρέπει να μπορεί να απαντήσει σε απρόβλεπτες απειλές. Τρομοκρατικές, εθνικές συγκρούσεις, ενεργειακές κρίσεις, κλιματικές αλλαγές και ανθρωπιστικές καταστροφές είναι απειλές που απαιτούν προσοχή, τόσο εξατομικευμένη όσο και συνδυασμένη».

Στοχοποιούν τον «εχθρό λαό»

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι ομιλητές χτες στη Θεσσαλονίκη. Εγιναν αναφορές στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ΝΑΤΟ, βασικό εργαλείο της οποίας αποτελεί η διαρκής διεύρυνση των ορίων και του ρόλου του. Σ' αυτή τη βάση, αναπτύχθηκαν προτάσεις σχετικά με πτυχές του νέου στρατηγικού δόγματος, όπως αν θα επεκταθεί προς το νότιο μέρος του Ατλαντικού, το νότο της Μεσογείου, ή προς άλλη κατεύθυνση.

Με λίγα λόγια, η στρατηγική και η τακτική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα αποβλέπουν στην εδραίωση του παγκόσμιου ρόλου του και στην προληπτική αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ βρίσκονται οι λαοί και τα κινήματά τους, γι' αυτό οργανώνεται ως παγκόσμια κατασταλτική δύναμη.


Συνένοχες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι πρόκληση για τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας να πραγματοποιείται ένα τέτοιο συνέδριο για το πώς το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να δολοφονεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Την εγκληματική δράση και στρατηγική του ΝΑΤΟ τη βιώνουν οι λαοί της Ασίας, στο Αφγανιστάν, οι λαοί των Βαλκανίων, στο κατεχόμενο από το ΝΑΤΟ Κοσσυφοπέδιο, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Το ΝΑΤΟ, ο παγκόσμιος χωροφύλακας του ιμπεριαλισμού, είναι μια μηχανή δολοφόνων και δεν έχει καμία θέση στη Θεσσαλονίκη.

Προκλητική είναι και η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που επικροτούν τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν σε τέτοια συνέδρια με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλο, αλλά και με εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτοί έχουν αποφασίσει και στέλνουν Ελληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορα, στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σομαλία και αλλού. Ευθύνη έχουν και τα κόμματα του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχονται τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι μετέφεραν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μαθητές γυμνασίου και λυκείου ιδιωτικού σχολείου, για να μάθουν το "νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ", δηλαδή τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς και να δηλητηριάσουν τη συνείδηση της νεολαίας.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, όλους τους μαζικούς φορείς να απαντήσουν δυναμικά και αγωνιστικά και να απαιτήσουν:

  • Εξω οι μακελάρηδες των λαών από τη Θεσσαλονίκη
  • Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ
  • Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ