ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Συντριπτικό κάταγμα στην Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μεταφέρεται στους δήμους και 70 νοσοκομεία στις Περιφέρειες

Συντριπτικό κάταγμα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπως αποκαλύπτεται από σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, σε επίπεδο δήμων θα μεταφερθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μ' άλλα λόγια, στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ, στην περίπτωση που θα προχωρήσει η ενοποίηση των κλάδων Υγείας και η μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία, όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα εφτά πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος που περιγράφονται στο νόμο 2889/2001 (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αγλαΐα Κυριακού», κλπ.).

Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών όπως, περίπου, περιγράφονται, με εναλλακτικά βέβαια σενάρια στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε και η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννοκοπούλου στη χτεσινή συνάντησή της με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όταν ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» έθεσε το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον «Καλλικράτη» στην Υγεία η υπουργός απάντησε ότι θα δοθούν αρμοδιότητες των σημερινών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) στους εκλεγμένους της Αυτοδιοίκησης με πρώτη προτεραιότητα τη μεταφορά της ΠΦΥ στους δήμους. Εξάλλου, προχτές, σε μια βιβλιοπαρουσίαση και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, είπε ότι στα πλαίσια του «Καλλικράτη» θα εκχωρηθεί η ΠΦΥ στους δήμους, για να εισπράξει την παρατήρηση απ' τον παραβρισκόμενο δήμαρχο Αθηναίων - και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ - Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η μεταφορά αυτή θα συνοδευτεί και με τους απαραίτητους πόρους.

Αλλωστε, είναι διακηρυγμένη η δικομματική συναίνεση στο χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Οι «διαφωνίες» αφορούν στο πού θα διατεθούν τα κονδύλια γι' αυτό το συντριπτικό κάταγμα στις - ήδη υποβαθμισμένες - δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Επικίνδυνες επιλογές

Η επιλογή αυτή - ιδιαίτερα στα νοσοκομεία - κρύβει επικίνδυνες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Υγείας. Η χρηματοδότηση και άρα η επιβίωση, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, κτλ. θα εξαρτώνται από τους πόρους που ο δήμος ή η περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει. Επειτα, προκαλούνται μια σειρά αλυσιδωτά προβλήματα.

Για παράδειγμα, με την επιλογή της διατήρησης νοσοκομείων στο υπουργείο - π.χ. του Γενικού Κρατικού Αθήνας - και της εκχώρησης άλλων - π.χ. του «Αγία Ολγα» στην Περιφέρεια - πώς θα γίνει ο συντονισμός τη μέρα της εφημερίας, που τα δύο νοσοκομεία θα συνεφημερεύουν; Τέτοια προβλήματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αφορούν πάνω από 2.500 περιστατικά στην Αττική καθώς τόσοι είναι οι ασθενείς που απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των τρομακτικών ελλείψεων στην ΠΦΥ.

Συνολικά το σχέδιο προβλέπει ότι οι 7 ΥΠΕ θα ενταχθούν στις 13 νέες αιρετές Περιφέρειες και θα δημιουργηθεί «κάθετη δομή των νέων διοικητικών περιφερειών με τις εξής διευθύνσεις: Προγραμματισμού και Ανάπτυξης πολιτικών παροχής υγείας, οικονομικής οργάνωσης και υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας». Δηλαδή, η σημερινή κεντρική διάρθρωση διασπάται και μεταφέρεται «προς τα κάτω» με απρόβλεπτες από εκεί και πέρα συνέπειες. Ως εναλλακτική πρόταση παρουσιάζεται η «μετατροπή των ανωτέρων διευθύνσεων σε τμήματα και η απορρόφησή τους από την αρμόδια Διεύθυνση και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφέρειας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υπηρεσίες Πρόνοιας προτείνοντας τη διάρθρωσή τους σε «τμήματα αντίστοιχα με το αντικείμενο των Εθνικών Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας».

Εθελοντισμός για τους ανασφάλιστους

Τέλος, προβλέπει τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος εθελοντισμού και πιστοποίησης φορέων στην περιφέρεια, όπου θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες που ασκούνται από το σχετικό τμήμα του υπουργείου Υγείας.

Αν και στο σχέδιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομοτεχνικά στοιχεία εκείνο που προκύπτει είναι ότι οι Περιφέρειες θα έχουν τη διαχείριση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού που αφορούν στην κάλυψη των ανασφάλιστων και των λειτουργικών δαπανών. Εκεί δηλαδή που ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνει συνεχώς τη συμμετοχή του και τα βάρη του τα μεταθέτει στην αιρετή Αυτοδιοίκηση, η οποία θα υποχρεωθεί να θεσπίσει νέους πόρους για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αλωνίζουν ανενόχλητοι οι εργολάβοι

Επιβεβαιώνονται όσα έλεγε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ανατολικής Αττικής

Επιβεβαίωση των καταγγελιών που έκαναν οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας και τραπεζοκόμων της εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ» στο «Θριάσιο Νοσοκομείο», για την εργοδοτική ασυδοσία στους συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, έφερε ο έλεγχος που έκανε η επιθεώρηση εργασία Ελευσίνας.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο, από το πόρισμα της έρευνας επιβεβαιώνεται ότι: Η εταιρεία συστηματικά παραβιάζει εργατική νομοθεσία και Συλλογικές Συμβάσεις. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν τις Συμβάσεις που έχουν υπογράψει και δεν έχουν αντίγραφα. Πληρώνονται λιγότερο από όσα ορίζει η Συλλογική Σύμβαση του κλάδου. Δε λαμβάνουν αναλυτική κατάσταση μισθοδοσίας, και όταν τους παρέχεται αναγκάζονται να υπογράφουν μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που παίρνουν. Δηλώνονται ότι εργάζονται 6 ώρες ημερησίως, ενώ είναι πολύ περισσότερες. Δεν πληρώνονται τη νόμιμη προσαύξηση για υπερεργασία και υπερωρία και εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες.

«Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της εταιρείας "ΑΝΟΔΙΚΗ" και των εκπροσώπων της δεν είναι τυχαία. Στηρίζεται στην ανοχή και στήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου, κυβέρνησης και υπουργείου Υγείας που, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων, "κλείνουν τα μάτια" και επιτρέπουν στις ιδιωτικές εταιρείες "ΑΝΟΔΙΚΗ" και "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" να παραβιάζουν συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις, να τρομοκρατούν και να απολύουν εργαζόμενους. Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, γιατί αφήνει ανενόχλητους τους εργοδότες να εκμεταλλεύονται και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους», επισημαίνει το Σωματείο.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν μαζί του και να διεκδικήσουν: Να σταματήσουν οι εκβιασμοί, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων. Να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΔΗΠΑΚ
Πάρτε πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα

Να κρύψει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης επιχείρησε η υπουργός Υγείας και κατά τη χτεσινή συνάντηση με τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, όπου τόνισε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η υγεία είναι στις προτεραιότητές της.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ περιορίστηκε σε ζητήματα όπως η σύμβαση και τα επιδόματα χωρίς να θέσει βασικά θέματα, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης έθεσε θέμα να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν και στον τομέα της Υγείας, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση επί των εκρηκτικών προβλημάτων υγείας. Η υπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε σε επιμέρους ζητήματα, όπως ότι θα διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών - που ισχύει σήμερα - ενώ όταν τέθηκε το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων περιορίστηκε μόνο στους επικουρικούς γιατρούς, λέγοντας ότι θα εξεταστεί, γιατί δεν εφαρμόζεται σωστά ο θεσμός. Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και αν θα υπάρξει κρατική φαρμακοβιομηχανία και έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Σήμερα η συνέλευση

Σε συντονισμό με την εργατική τάξη καλεί η ΔΗΠΑΚ

Κρίσιμη για τον αγωνιστικό προσανατολισμό των φαρμακοποιών της χώρας αποδεικνύεται η σημερινή συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς σε γενικές γραμμές διαμορφώνονται τρεις κατευθύνσεις.

Απηχώντας την αναγκαιότητα της ενιαίας απάντησης των λαϊκών στρωμάτων στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» θα καταθέσει στην αυριανή συνέλευση την πρόταση τα φαρμακεία να κατεβάσουν ρολά στις 24 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Στον αντίποδα, το προεδρείο του ΠΦΣ θα προτείνει κινητοποίηση στις 22.2.2010, με πλαίσιο που αφήνει ουσιαστικά στο απυρόβλητο την πολιτική που μετατρέπει το φάρμακο σε εμπόρευμα.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Νέα θύματα

Σε 131 έχουν φτάσει τα θύματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) μετά την ανακοίνωση τριών θανάτων απ' το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τα νέα θύματα της νέας γρίπης είναι ένας 31χρονος με ιστορικό αιματολογικού νοσήματος, μια 62χρονη με ιστορικό αναπνευστικού νοσήματος και σακχαρώδη διαβήτη και μια 83χρονη με νεφρολογικό, αναπνευστικό νόσημα και σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, τρεις ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1), εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ