ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συντονισμένα «πυρά» από τα ταξικά συνδικάτα

Νέες κινητοποιήσεις χτες σε Αττική και Αχαΐα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα «Village Park»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα «Village Park»
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα «CLAIRE'S» στο εμπορικό κέντρο VILLAGE στου Ρέντη πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Αθήνας με τη στήριξη κι άλλων ταξικών σωματείων.

Ο εργοδότης του καταστήματος απέλυσε εργαζόμενη, επειδή απήργησε στην προηγούμενη απεργία στις 10 Φλεβάρη, με στόχο να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Οι φιλοσοφίες μας δεν ταιριάζουν» ήταν το πρόσχημα της απόλυσης κι όπως τόνισε και η ίδια η εργαζόμενη είναι λογικό να μη ταιριάζουν οι φιλοσοφίες εργοδοτών και εργαζομένων. Ενώ επισήμανε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην επόμενη απεργιακή κινητοποίηση.

«Με πρόσχημα την κρίση, τόνισε η Μαρία Κουρέα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, προχωρούν στην απελευθέρωση των απολύσεων και στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων, γι' αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε με κοινούς αγώνες ν' ανατρέψουν τα σχέδιά τους».

Συζητώντας με εργαζόμενους και περαστικούς της περιοχής, οι διαδηλωτές αναδείκνυαν ότι το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - εργοδοσίας έχει ανοίξει ενιαίο ολομέτωπο αντεργατικό πόλεμο σε συνεργασία με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε βάρος των εργαζομένων. Οι χιλιάδες απολύσεις, η νέα αντιασφαλιστική βαρβαρότητα, η νέα φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, η μείωση μισθών και ημερομισθίων είναι μόνο ορισμένες πλευρές της χειρότερης επίθεσης των τελευταίων δεκαετιών που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι στη χώρα. Γι' αυτό σήμερα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης εκεί που γίνονται απολύσεις. Σήμερα πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά κάθε τόπος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης και αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στο αντεργατικό τσουνάμι που υψώνεται. Γι' αυτό όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της 24 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση αποδεικνύοντας ότι η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φραγμό στη λαίλαπα που της ετοιμάζουν.

Σε «Αρβανιτίδη» και ΜΑΚΡΟ

Εξόρμηση στο κατάστημα «Μάκρο» στην Πάτρα πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόλυση ενός εργαζόμενου προχτές Πέμπτη. Με το επιχείρημα της περιστολής των δαπανών εξαιτίας της κρίσης, η εργοδοσία απειλεί πως θα προχωρήσει και σε νέες απολύσεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν σε πάλη για σταθερή δουλειά για όλους και με δικαιώματα και κατήγγειλαν την ασυδοσία της εργοδοσίας, σημειώνοντας ότι στην πολυεθνική «Μέτρο Γκρουπ» (διαθέτει στην Ελλάδα 9 καταστήματα με 1.400 εργαζόμενους) μόνο το 2007 οι πωλήσεις της έφτασαν τα 456 εκατομμύρια ευρώ.

Τον αγώνα τους για την ανάκληση των απολύσεων από το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Αρβανιτίδης» συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου και στη Θεσσαλονίκη, με μπροστάρη την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ. Σήμερα Σάββατο, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί σε τρία καταστήματα της επιχείρησης, στην Καλαμαριά, στους Αμπελόκηπους και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απεργούν Τετάρτη και Πέμπτη

Την Τετάρτη θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας

Σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την επόμενη Τετάρτη 24 Φλεβάρη και την Πέμπτη 25 του μήνα. Την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. και θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Κρήτη, οι 300 περίπου εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, εδώ και δύο βδομάδες, με την πλειοψηφία να παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη του 2008. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία του κλάδου τους που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Φλεβάρη.

Οι δήμαρχοι λένε ότι εισπράττουν τα χρήματα καθυστερημένα από το κράτος και όταν τα παίρνουν καλύπτουν ανάγκες και πρόστιμα από την καθυστέρηση, με αποτέλεσμα - ισχυρίζονται - να μην αρκούν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στον οποίο εγκλωβίζονται αφ' ενός οι εργαζόμενοι στα προγράμματα και αφ' ετέρου οι αποδέκτες των σχετικών υπηρεσιών. Υπηρεσιών που θα έπρεπε να είναι κομμάτι ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρόνοιας. Με την προώθηση του «Καλλικράτη» και την πλήρη παραχώρηση τέτοιων υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ταξικοί φραγμοί θα ενταθούν ακόμα περισσότερο. Επιλογή των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη» είναι το πέρασμα των τομέων Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας από την ευθύνη που πρέπει να έχει το κράτος στην τοπική διοίκηση και κατ' επέκταση στις τσέπες των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Σημαντική άνοδος των ταξικών δυνάμεων

Σε αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο ενώθηκαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Με άνοδο των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΚ σημαδεύτηκαν οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς που έγιναν την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ, παρά τον ανηλεή πόλεμο που είχαν κηρύξει ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον των ταξικών δυνάμεων, βγήκε ενισχυμένο σε ποσοστά και ψήφους (16 ψήφους από 12 στις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 19,27% από 12,64%) περνώντας στη δεύτερη θέση (από τρίτη) και εκλέγοντας 2 εκπροσώπους στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου (από έναν). Η ΠΑΣΚΕ σημείωσε πτώση: Από 58 ψήφους έπεσε στις 46 με ποσοστό 55,42% από 71,26%, ενώ παίρνει 6 έδρες στο ΔΣ από 8 που είχε. Η ΔΑΚΕ πήρε 14 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ. Ενας «ανεξάρτητος» συνδυασμός πήρε 7 ψήφους και κατέλαβε μία έδρα.

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, η ΕΣΚ είχε κατακόρυφη άνοδο και πήρε 21 ψήφους από 12 (από 14,86% πήγε στο 28,76%). Συμμετείχαν ακόμα δύο ψηφοδέλτια που στήριξε η ΠΑΣΚΕ η οποία συνολικά πήρε 26 ψήφους (πέρυσι πήρε 29) και εξέλεξε και τους δύο αντιπροσώπους. Η ΔΑΚΕ πήρε μία ψήφο.

ΡΟΔΟΣ
Υπέκυψε ο 23χρονος οικοδόμος

Εχασε τη μάχη με το θάνατο ο 23χρονος οικοδόμος Ομουρί Γκισμέτ, αλβανικής καταγωγής, που στις 10 Φλεβάρη τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα». Το οποίο έγινε όταν ο εργάτης έπεσε από το δεύτερο όροφο οικοδομής (6,3 μέτρα) μαζί με το κομπρεσέρ με το οποίο εκτελούσε εργασίες στο στρατόπεδο της Καλάθου. Ο νεαρός οικοδόμος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Ρόδου. Δούλευε ανειδίκευτος, ανασφάλιστος και ήταν χωρίς χαρτιά - ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την εργατική δύναμη, ως αναλώσιμο υλικό, η εργοδοσία.

Την ίδια στιγμή, γίνεται δύσκολο ακόμη και να σταλεί η σορός του νεαρού οικοδόμου στην Αλβανία, όπου διαμένει η οικογένειά του, αφού δε βρίσκονται τα απαραίτητα κονδύλια, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νομό, που προσπαθούν να συνδράμουν οικονομικά. Οι ταξικές δυνάμεις στη Ρόδο καταγγέλλουν πως τα εργατικά «ατυχήματα», ιδιαίτερα στα γιαπιά και σε οικοδομικές εργασίες του νησιού, είναι συχνό φαινόμενο, καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι στην ουσία ανύπαρκτα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Στις κάλπες από μεθαύριο

«Οι εκλογές του σωματείου γίνονται σε μια περίοδο, όπου η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση μεγαλώνει», επισημαίνει η «Δημοκρατική Ανεξάρτητη Συνεργασία» (ΔΑΣ) στη διακήρυξή της για τις εκλογές του Συνδικάτου Αποκλειστικών Νοσοκόμων και Νοσηλευτριών «Ενωση Αλληλεγγύη», που ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα και ολοκληρώνονται στις 26 Φλεβάρη.

Οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη (5ος όροφος). «Στο χέρι των εργαζομένων είναι με τη δράση μας και τους αγώνες όχι μόνο να ματαιώσουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και να ανοίξουμε δρόμο για συνολικότερες ανατροπές», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και τονίζει οτι γι' αυτόν το λόγο προχώρησε στην κατάρτιση ξεχωριστού ψηφοδελτίου «που στηρίζει και στηρίζεται στο ΠΑΜΕ», καθώς η «πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου δεν υπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα των συναδέλφων».

Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ για το ΔΣ της «Ενωσης Αλληλεγγύης» και το ΕΚΑ είναι: Γεωργίου Φρίντα («Σωτηρία»), Καρέλλου Τασία («Ευαγγελισμός»), Κούλη Γωγώ («Σωτηρία») και Παπαγεωργίου Ελένη (Λάρισα).

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σύσκεψη τη Δευτέρα

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της δουλειάς μπροστά στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης, καλεί η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, μεθαύριο Δευτέρα, στις 11 π.μ. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ