ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
Σελ. /28
1827: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου

Η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου απο τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Τοιχογραφία του Γκουγκενμπέργκερ στο κτίριο της ελληνικής Βουλής.
Η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου απο τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Τοιχογραφία του Γκουγκενμπέργκερ στο κτίριο της ελληνικής Βουλής.
Στα 1825 η ρωσική κυβέρνηση βλέπει πως ήταν ανάγκη να βοηθήσει τους Ελληνες, για να δυναμώσει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Κάνινγκ φοβάται μήπως η Ρωσία επέμβει μόνο αυτή στις ελληνικές υποθέσεις και γι' αυτό στέλνει στην Πετρούπολη τον Ουέλινγκτον με εντολή να προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία με τη Ρωσία για μια κοινή ενέργεια στο ελληνικό ζήτημα. Υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο, που σύμφωνα με αυτό έπρεπε να πετύχουν από την Τουρκία να παραχωρήσει ανεξαρτησία στους Ελληνες.

Την άμεση επέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον ελληνικό αγώνα την επιτάχυνε το ότι τον Απρίλη του 1827 η εθνική συνέλευση της Τροιζήνας ανέδειξε κυβερνήτη της Ελλάδας τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια. Για το Λονδίνο και το Παρίσι η εκλογή Καποδίστρια αποδείκνυε πως η ρωσική επιρροή είχε δυναμώσει στην Ελλάδα.

Στις 6 Ιουλίου του 1827 η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για την «ειρήνευση στην Ελλάδα». Οι τρεις αυτές δυνάμεις πρότειναν στην Τουρκία να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, να ανακαλέσει από την Ελλάδα τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και στρατό και να παραχωρήσει στους Ελληνες ανεξαρτησία. Τυπικά θα εξουσίαζε την ανεξάρτητη Ελλάδα ο σουλτάνος. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις αυτές και άρχισε να προετοιμάζεται, για να επιτεθεί εναντίον των νήσων που τις κρατούσαν οι Ελληνες.

Οι σύμμαχοι απάντησαν στην εισβολή των Τούρκων στη Μεσσηνία στέλνοντας στις ελληνικές ακτές μια ναυτική μοίρα που κατέπλευσε στον όρμο του Ναυαρίνου, όπου ήταν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος. Πρώτος άνοιξε πυρ ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος που ήταν μεγαλύτερος (126 πλοία απέναντι σε 27 που είχε η ενωμένη ρωσοαγγλογαλλική μοίρα). Η ναυμαχία που άρχισε στις 20 Οκτώβρη 1827, τελείωσε με ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

Η τελική έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου ήταν, όπως αποδείχτηκε, έξω από τα σχέδια της Αγγλίας, η οποία δεν ήθελε την καταστροφή του τουρκικού στόλου, αφού έτσι θα άλλαζαν οι ναυτικές ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ρωσίας. Μάλιστα, ο βασιλιάς της Αγγλίας χαρακτήρισε τη ναυμαχία «θλιβερό επεισόδιο».

Ο Γιάννης Κορδάτος γράφει στην «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας»: «Η Συνθήκη του Λονδίνου, άσχετα αν δεν ικανοποιούσε απόλυτα τις ελληνικές βλέψεις, ήταν ο πρόλογος των κατοπινών διπλωματικών ζυμώσεων που καταλήξανε στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα βόρεια θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά και βόρειοι μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς και στα υπόλοιπα ασθενείς που το βράδυ θα γίνουν μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 22-38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 24-43 και πιθανόν κατά τόπους 44, στο Αιγαίο από 24-40 και στη Θεσσαλονίκη από 23-37 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, αλλά από τη νύχτα θα γίνουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27-43 και πιθανόν κατά τόπους 44, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1909 Γεννιέται ο Αντρέι Γκρομίκο. Εξέχουσα μορφή της σοβιετικής διπλωματίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης από το 1931. Το 1943 ορίστηκε πρεσβευτής της ΕΣΣΔ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα επιτετραμμένος στην Κούβα. Το 1946 έγινε υφυπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης και μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το 1957 έγινε υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1985. Στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από το 20ό Συνέδριο ήταν τακτικό μέλος της ΚΕ. Το 1985 εκλέχτηκε πρόεδρος του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ.

ΚΥΡΩΘΗΚΕ χτες από το Θερινό Τμήμα της Βουλής και νομοθετικά η απόφαση του υπουργού Παιδείας για την αναβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών (σελίδα 10)

ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ σχετικά με την πολιτική και το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συνεχίζεται και σήμερα από το «Ρ» η δημοσίευση των υλικών της αντίστοιχης ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδα 12)

ΣΤΟΝ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟ συνειδήσεων και τη δημιουργία μιας ελίτ καλοπληρωμένων στελεχών των ΕΛΤΑ, που θα αποδέχεται και θα προωθεί την όποια κυβερνητική απόφαση, προχωρά η διοίκησή τους, μοιράζοντας επιλεκτικά σε κάποιους παχυλά επιδόματα και μπόνους εκατομμυρίων (σελίδα 13)

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των ναυτεργατών «μπλόκαρε» την εφαρμογή της εγκυκλίου - έκτρωμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία υποβαθμίζει τα διπλώματα των μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων ναυτεργατών (σελίδες 14 - 15)

ΑΣΦΑΛΕΣ είχε κριθεί το 30χρονο σαπιοκάραβο «ΣΛΟΠ» που, ανατινάχτηκε στις 15 του Ιούνη, στέλνοντας στο χαμό έναν 23χρονο ναυτεργάτη, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ, τον περασμένο Απρίλη (σελίδες 14 - 15)

ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ και απελαύνονται αλλοδαποί εργαζόμενοι που αναμένουν τη δικαίωσή τους από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές του ΟΑΕΔ για την απόκτηση της πράσινης κάρτας, καταγγέλλουν Αλβανοί εργαζόμενοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη (σελίδα 16)

ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ κατά 5 περίπου δραχμές το λίτρο θα πρέπει να πωλούνται από χτες τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο κίνησης θα πωλείται και πάλι ακριβότερα (σελίδα 18)

ΣΥΣΚΕΨΗ για τον τρόπο που οι κυβερνώντες θα εισαγάγουν το ΕΥΡΩ στη ζωή μας έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου πάρθηκαν και οι πρώτες αποφάσεις για το λεγόμενο μεταβατικό καθεστώς (σελίδα 18)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου τη Δευτέρα, ζήτησε με παρέμβασή του στην αστυνομία, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Λάρισας Π. Σάπκας, για λόγους... κοινής ησυχίας (σελίδα 19)

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ του ιδιωτικού κεφαλαίου και ξένων συμφερόντων έχουν αφεθεί οι αρχαιότητες από την κυβέρνηση, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται απλώς να γνωμοδοτήσει προ τετελεσμένων γεγονότων (σελίδα 21)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1535 Εκτελείται σαν προδότης ο Σερ Τόμας Μουρ, μετά την άρνησή του να αναγνωρίσει τον Ερρίκο τον 8ο ως κεφαλή της Εκκλησίας.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ θεραπεύει έναν ασθενή με το εμβόλιό του κατά της λύσσας.

1928 Πρεμιέρα της πρώτης ομιλούσας κινηματογραφικής ταινίας στη Νέα Υόρκη. Είχε τον τίτλο: «Τα φώτα της Νέας Υόρκης».

1949 Εκτελείται ο Βασίλης Μαρκεζίνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

1974 Την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για τη διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο μέλλον, αποδέχεται η Βρετανία. Πρωταρχικός όρος η συμμετοχή των Καθολικών στο νέο Σώμα.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου Πίπερ Αλφα στο βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας. Σκοτώθηκαν 167 άτομα. Ηταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.

1998 Η ιταλική Αστυνομία εντοπίζει του κλέφτες που είχαν «σηκώσει» στις 20 Μάη, από την Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, τρεις σπουδαίους πίνακες. Οι πίνακες αυτοί ήταν η «Αρλεζιάνα» και ο «Κηπουρός» του Βαν Γκογκ και «Η καλύβα του Ζουρντάν» του Σεζάν. Οι κλέφτες εντοπίστηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να πουλήσουν τη «λεία» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ