Από την 1η του Γενάρη αρχίζει η υποχρεωτική αναγραφή των τιμών και σε δραχμές και σε ευρώ
Σύσκεψη, για τον τρόπο που οι κυβερνώντες θα εισαγάγουν το ΕΥΡΩ στη ζωή μας έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου πάρθηκαν και οι πρώτες αποφάσεις για το λεγόμενο μεταβατικό καθεστώς, που αφορά κύρια την αναγραφή των διαφόρων ποσών και σε δραχμές και σε ΕΥΡΩ, που θα γίνει σταδιακά από τον ερχόμενο Γενάρη. Για τα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στο νέο νόμισμα συστάθηκε η λεγόμενη Εθνική Επιτροπή του ΕΥΡΩ, η οποία και συνεδρίασε χτες πρώτη φορά υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, την επόμενη Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου που θα αφορά τη μετατροπή της δραχμής σε ΕΥΡΩ και το οποίο θα δοθεί για παρατηρήσεις σε φορείς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να ψηφιστεί στο Βουλή το Σεπτέμβρη.
Η διπλή αναγραφή των τιμών και άλλων στοιχείων που αφορούν συναλλαγές (η εμφάνιση δηλαδή των ποσών και σε δραχμές και σε ΕΥΡΩ) θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ.Αποστολάκη, υποχρεωτικά από την 1η Γενάρη και θα αφορά τις τράπεζες, τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς καθώς και τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 υπαλλήλους η διπλή αναγραφή θα αρχίσει την 1η Μάρτη του 2001. Η περίοδος της διπλής αναγραφής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 του Δεκέμβρη, την παραμονή δηλαδή της εισαγωγής του νέου νομίσματος στις συναλλαγές μας. Βέβαια, ο Γ.Παπαντωνίου έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα λεγόμενα της υφυπουργού είναι «μια σκέψη του υπουργείου Ανάπτυξης που έγινε κατ' αρχήν δεκτή» συμπληρώνοντας με έμφαση ότι η τελική απόφαση «θα είναι γενική, θα υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, για να ληφθούν υπόψη ιδιαίτερα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζονται σε κάποιους κλάδους της οικονομίας». Πάντως, παρά το ασαφές αυτών των διαδικασιών, ο υπουργός ήταν σαφέστατος ότι στα πλαίσια της μετάβασης στο ΕΥΡΩ «θα υπάρχει πρόβλεψη προσαρμογής των ταμειακών μηχανών και κάλυψη του κόστους».
Αν τα παραπάνω και ειδικά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διπλή αναγραφή των τιμών είναι γνωστά εδώ και κάποιο καιρό, οι ιδιοκτήτες των Σούπερ Μάρκετ, με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου τους (ΣΕΣΜΕ), κάνουν γνωστό ότι συμφωνούν η περίοδος της διπλής αναγραφής να ξεκινήσει από την...1η του Ιούλη του 2001. Βέβαια, όπως προκύπτει από το κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης στόχος των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν ήταν να αναφερθούν στα θέματα της διπλής αναγραφής, αλλά κύρια για να επισημάνουν πως «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάρτιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας, όχι μόνο των στελεχών, αλλά και των υπαλλήλων που εργάζονται στα ταμεία». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί έναυσμα - οδηγία προς τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά σηματοδοτεί την πρόθεσή τους να προβάλουν αξιώσεις για κρατικά κονδύλια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία κατάρτιση.
Το αρνητικό αυτό φαινόμενο, που πανθομολογουμένως είναι παρεπόμενο του... «ανταγωνισμού» και της έλλειψης κρατικής παρέμβασης, επισήμως δεν έχει ξεκαθαριστεί πού οφείλεται. Οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στην παραγωγή και διακίνηση των υγρών καυσίμων (διυλιστήρια, Εταιρίες Εμπορίας, βενζινοπώλες) αποποιούνται τις ευθύνες, επιχειρώντας ο ένας να ρίξει τις ευθύνες στον άλλο.
Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές των βενζινών ανά περιοχή της χώρας θα πρέπει να διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 280, αμόλυβδη 263,9 δρχ/λίτρο. Α' Ζώνη: σούπερ 284,9, αμόλυβδη 268,8. Β' Ζώνη: σούπερ 287,9, αμόλυβδη 271,8 δρχ/λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 289,9, αμόλυβδη 273,8 δρχ/λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13% σούπερ 280,1, αμόλυβδη 265 δρχ/ λίτρο.
Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι τα ιδιωτικά διυλιστήρια της χώρας δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα παραγωγής καυσίμων με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές «Auto Oil 1» (καύσιμα «φιλικά» προς το περιβάλλον) προχώρησε στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει παράταση για την εφαρμογή της ανάλογης Κοινοτικής Οδηγίας, ανέφερε ότι η διάθεση των καυσίμων στην ελληνική αγορά είναι με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, διευκρινίζοντας ότι τα ιδιωτικά διυλιστήρια εισάγουν βενζίνες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή μόνο τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) έχουν τη δυνατότητα παραγωγής καυσίμων με τις προδιαγραφές «Auto Oil 1».
Και στο υπουργείο Ανάπτυξης βάζει πόδι ο όμιλος του Σ. Κόκκαλη, αφού σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, η «Intrasoft» αναλαμβάνει ανάδοχος για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σε κάθε τομέα του υπουργείου (βιομηχανία, ενέργεια, τουρισμός, έρευνα και τεχνολογία) δημιουργείται η απαραίτητη υποδομή, ώστε όλες οι λειτουργίες να διεξάγονται ηλεκτρονικά (μέσω Ιnternet). Την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 750 εκατ. δραχμών, έχει αναλάβει η διεύθυνση Πληροφορικής της ΓΓ Βιομηχανίας, με σύμβουλο την εταιρία Q&R του ομίλου Πουλιάδη και ανάδοχο την εταιρία «Intrasoft» του ομίλου Κόκκαλη.
Η ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας (ΕΠΒ) του Β΄ ΚΠΣ και ήδη έχουν εγκατασταθεί 205 σταθμοί εργασίας, 91 εκτυπωτές και 11 servers. Το σύστημα για τη ΓΓ Ενέργειας χρηματοδοτείται από το αντίστοιχο ΕΠ, με ανάδοχο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και επιστημονικό σύμβουλο το ΕΜ Πολυτεχνείο. Αντίστοιχα συστήματα αναπτύσσονται στο υπουργείο Εμπορίου και στη ΓΓ Ερευνας-Τεχνολογίας, ενώ σημαντικό θεωρείται το έργο, με βάση το οποίο καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή προσφορών για τις κρατικές προμήθειες.
Ενώ συνολικά ο τομέας του φυσικού αερίου έχει παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, χτες ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την... αισιοδοξία του για το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα, αγνοώντας προφανώς ότι το έργο έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80 και μέχρι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαγωνισμοί για τη σύσταση των ΕΠΑ. Με αφορμή την ολοκλήρωση των συμφωνιών με την «Italgas» για τα δίκτυα πόλεων στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για... αυξημένο ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών εταιριών για τη σύσταση της Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής. Αναφερόμενος στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστούν από την ιταλική εταιρία 500 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ στη Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) άλλα 300 χιλιόμετρα. Η συνολική επένδυση στις δύο περιοχές θα ανέλθει σε 32 δισ. δρχ.
Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, η κατανάλωση φυσικού αερίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα ξεπεράσει τα 3,1 δισ. κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με τα 2,3 δισ. κ.μ. που καταναλώνονται σήμερα. Για το δίκτυο της Αττικής, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των δύο άλλων περιοχών, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι εντός του Ιούλη θα ολοκληρωθεί η προεπιλογή των εταιριών που εξέφρασαν ενδιαφέρον, ενώ στις αρχές Οκτώβρη, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα έχει αναδειχτεί και η ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει τα έργα.
Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των δημοτικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΥΠΑΝ τίθενται εκτός έργων οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλούν τον υπουργό να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο και να καθορίσει τα ποσοστά συμμετοχής των δήμων στις εταιρίες διανομής αερίου.