Μέτρα που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το δανεισμό των μικρομεσαίων αγροτών λαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια ν' αυξήσει τα κέρδη της, ενόψει και της συμμετοχής της στο Χρηματιστήριο και με στόχο να ξεμπερδέψει από τους φτωχούς αγρότες - πελάτες της, σπρώχνοντάς τους στο ξεκλήρισμα, όπως επιτάσσει η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΑΤΕ, Π. Λάμπρου και στάλθηκε στα καταστήματα της Τράπεζας, καταργείται το δικαίωμα των συνεταιρισμών να εγγυώνται για λογαριασμό των αγροτών - μελών τους που δανείζονται, αλλά και το δικαίωμα των ίδιων των συνεταιρισμών να δανείζονται για να αγοράζουν αγροτικά μέσα και εφόδια που θα τα διαθέτει στους συνεταιρισμένους αγρότες. Η απόφαση αυτή αποκλείει από τη δανειοδότηση της ΑΤΕ όσους αγρότες έθεταν ως εγγυητή τις συνεταιριστικές οργανώσεις, για να πάρουν δάνεια για καλλιεργητικά, ή άλλα έξοδά τους, μ' αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και, εξ αντικειμένου, να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Σοβαρό πλήγμα θα υποστούν και οι συνεταιρισμοί, καθώς δε θα μπορούν πλέον ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών, θα χάσουν τον φιλοαγροτικό χαρακτήρα τους και θα πληγεί έτσι η συνεταιριστική ιδέα που ακόμα υπάρχει στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο.
Ως δικαιολογία για τη λήψη αυτού του νέου αντιαγροτικού μέτρου, η ΑΤΕ - όπως αναφέρεται στην εγκύκλιό - θεωρεί το γεγονός ότι «η μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία έδειξε ότι η επί σειρά δεκαετιών αποδοχή και προσμέτρηση της αλληλεγγύης συνεταιριστικής ευθύνης, ως στοιχείου διασφάλισης των δανείων που χορηγήθηκαν τόσο προς τους συνεταιρισμένους αγρότες μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο και προς τα ίδια τα νομικά πρόσωπα των συνεταιριστικών οργανώσεων ή των εταιριών τους, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αφού αποδείχτηκε στην πράξη μέτρο ανεπαρκές και ανενεργό». Και ερχόμενη επί του πρακτέου η εγκύκλιος συνεχίζει: «Για το λόγο αυτό, από τη λήψη της παρούσας και στο εξής δε θα προσμετράται η αλληλέγγυα συνεταιρική ευθύνη ως διασφαλιστικό στοιχείο κάθε δανειοδότησης, ανεξαρτήτως ύψους και κατηγορίας, τόσο προς τους συνεταιρισμένους αγρότες που δανειοδοτούνται είτε με τη μεσολάβηση και την εγγύηση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, είτε μέσω Συνεταιριστικής Οργάνωσης που ασκεί με εντολή της ΑΤΕ αυτοτελώς αγροτική πίστη, όσο και προς νομικά πρόσωπα συνεταιριστικών οργανώσεων ή εταιριών τους». Η απόφαση της ΑΤΕ κάνει μια εξαίρεση για όσους διαθέτουν «άριστη συναλλακτική τάξη» κι αυτή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κατ' εξαίρεση και μόνο μέχρι 30.9. 2000 είναι δυνατόν η αλληλέγγυα ευθύνη των συνεταιρισμένων μελών να καλύπτει κύρια ή συμπληρωματικά δανειοδοτήσεις (επιχορηγήσεις ή αναχορηγήσεις) προς συνεταιρισμένα φυσικά πρόσωπα (ή συνεταιριστικές οργανώσεις) άριστης συναλλακτικής τάξης και μέχρι ποσού ίσου με το εξαπλάσιο της προβλεπόμενης από το καταστατικό της Οργάνωσης συνεταιριστικής μερίδας και όχι μεγαλύτερο του ορίου προσωπικής ασφάλειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες της Τράπεζας για τις περιπτώσεις δανείων προς φυσικά συνεταιριστικά πρόσωπα». Με άλλα λόγια η ΑΤΕ θα δίνει για 3 ακόμα μήνες κάποια δάνεια στους συνεταιρισμένους αγρότες τα οποία, όμως, θα είναι πολύ μικρά και δε θα φτάνουν, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Στις προθέσεις της Τράπεζας είναι να χωρίσει τους αγρότες σε τρεις κατηγορίες κι αναλόγως να τους δανειοδοτεί, ή όχι. Η πρώτη κατηγορία, στην οποία θα περιλαμβάνονται κυρίως οι μεγαλοαγρότες που έχουν τη δυνατότητα να εγγυούνται οι ίδιοι με την περιουσία τους το δάνειο και οι οποίοι θα δανείζονται όποτε και όσο θέλουν. Στη δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνονται κυρίως οι μεσαίοι αγρότες που θα δανείζονται αναλόγως των εγγυήσεων που διαθέτουν κι αναλόγως με τα «κέφια» της τράπεζας. Και στην τρίτη κατηγορία οι μικροί αγρότες, οι οποίοι θ' αποκλειστούν παντελώς από τη δανειοδότηση. (Βεβαίως η Τράπεζα που εξακολουθεί ακόμα να φέρει την ονομασία αγροτική, δεν κάνει διακρίσεις σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των αγροτών σ' αυτή και τις δέχεται από όλους, ανεξαρτήτως των εικονικών ή άλλων δεδομένων και διαφορών τους...) Ταυτόχρονα, η ΑΤΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για την είσπραξη όσων χρεών των αγροτών δεν έχουν πληρωθεί - έτσι ώστε να «εξυγιάνει» το χαρτοφυλάκιό της και να μπει με καλύτερους όρους στο Χρηματιστήριο» - μ' αποτέλεσμα ν' αυξηθούν πάρα πολύ οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων - χωραφιών, αλλά και σπιτιών - των ανήμπορων να αποπληρώσουν άμεσα τα χρέη τους αγροτών.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η Αγροτική Τράπεζα, κινείται στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας. Και τώρα φαίνεται πόσο αλήθεια είναι όσα λέγονται από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες ότι δήθεν με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα βελτιωθεί η θέση των Ελλήνων αγροτών, εκτός των άλλων και γιατί θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Τι σημασία έχει η πτώση των επιτοκίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, όταν αποκλείονται από τον δανεισμό; Τι σημασία έχει και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όταν κι αυτοί αποκλείονται; Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι μεγαλοαγρότες που έχουν «άριστη συναλλακτική τάξη», μαζί, βεβαίως, με τα άλλα στρώματα της οικονομικής ολιγαρχίας, για τα οποία όσο πιο φτηνός είναι ο δανεισμός από τις Τράπεζες, τόσο πιο πολλά είναι τα κέρδη τους...
Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο «μεταλλάσσει» τον ΕΛΓΑ και στρώνει το χαλί στις κεδροσκοπικές επιδιώξεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
Νομοσχέδιο που θα επιβάλει ολέθριες αλλαγές στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Γεωργίας μέσα στον Ιούλη. Στην κατεύθυνση αυτή συνεδρίασε και το ΔΣ του ΕΛΓΑ και όπως ανακοινώθηκε χτες ψήφισε ομόφωνα την αποδοχή και την άμεση προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Γεωργίας.
Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να εμφανιστεί από την κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ως η βάση για τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού γεωργικοασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο όμως, η βασική φιλοσοφία των αλλαγών που προωθούνται είναι η κατάργηση του ΕΛΓΑ και η αντικατάστασή του από ένα άλλο αντιαγροτικό σύστημα ασφάλισης. Παρά τα εμφανιζόμενα ότι επεκτείνεται η ασφαλιστική κάλυψη, ο ΕΛΓΑ θα έχει στην ουσία περιορισμένο αντικείμενο, για να δοθεί η μερίδα του λέοντος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα εξαναγκαστούν αν επιθυμούν να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες θα επιδοτούνται και από τον κρατικό προϋπολογισμό! Φαίνεται δηλαδή ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν «τα μαλλιά της κεφαλής τους» για να έχουν πολύ χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής και του κεφαλαίου τους. Κάτι ανάλογο άλλωστε έγινε ήδη και με το νόμο για το νέο ΟΓΑ και το ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτών.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ που «μαγειρεύεται» εδώ και χρόνια, κινείται στη βάση των επιταγών της ΕΕ και του ΠΟΕ για δραστική συρρίκνωση της κρατικής ασφαλιστικής κάλυψης στον γεωργικοκτηνοτροφικό τομέα. Στα πλαίσια αυτά, δημιουργείται το Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας (ΕΣΠΑΔ) στο οποίο θα υπάγεται πλέον ο ΕΛΓΑ και ενσωματώνονται και οι αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ. Το σύστημα αυτό, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα καλύπτει ζημιές άνω του 20% για τους κατά κύριο επαγγέλματα αγρότες και άνω του 30% για τους υπόλοιπους. Οσο για τα ποσοστά κάλυψης αυτά θα είναι ανάλογα με την περίπτωση 75% ή 70% της ζημιάς.
Οι αγρότες θα καταβάλλουν υποχρεωτική εισφορά, η οποία είναι σήμερα το 3% του τζίρου με βάση τα τιμολόγια και το ποσοστό αυτό άλλαζε με νόμο. Τώρα το υπάρχον νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για κλιμακούμενη εισφορά από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις «ζώνες επικινδυνότητας». Μόνο όμως που οι ζώνες επικινδυνότητας και το ύψος της εισφοράς θα ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ύψος της εισφοράς σε κάποιες περιοχές θα «πετάξει» από το 3% στο 8%.
Την κυβερνητική «πατέντα» ιδιωτικοποίησης των γεωργικών ασφαλίσεων θα εποπτεύει ένας νέος οργανισμός που θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία Οργανισμός Διοίκησης και Αντασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας, που θα φέρει το διακριτικό τίτλο ΟΔΑΕΣ. Ο οργανισμός αυτός θα λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και θα καθορίζει τους όρους του «παιχνιδιού», προφανώς σε βάρος του ΕΣΠΑΔ και του ΕΛΓΑ
Το κακό όμως δε σταματά στα παραπάνω. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά από... πονηρές διατάξεις και το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων ουσίας θα ρυθμίζεται με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
Οι κυβερνητικές πονηριές στο νομοσχέδιο σχετίζονται επίσης με την εισαγωγή όρων, όπως, προστασία του αγροτικού εισοδήματος και καταστροφικοί φυσικοί κίνδυνοι.
Το πρώτο σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το ΕΣΠΑΔ όταν η ζημιά που θα υποστεί ένας αγροτοκτηνοτρόφος θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού εισοδήματός του. Δηλαδή, αν, π.χ., ένας αγρότης, που καλλιεργεί βαμβάκι, τεύτλα, σιτάρι και κηπευτικά, πάθει ζημιά στο βαμβάκι ακόμα και 100%, εφόσον η ζημιά αυτή είναι μικρότερη του 30% του συνολικού εισοδήματος που θα εισπράξει από όλες τις καλλιέργειες μαζί, τότε δε θα δικαιούται αποζημίωσης.
Ο όρος «καταστροφικός φυσικός κίνδυνος» έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο «φυσική καταστροφή» και στον πρώτο προστίθενται στο νομοσχέδιο άλλοι δύο όροι: «Κατ' ένταση» και «κατ' έκταση».
Τούτο σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένας κεραυνός σκοτώσει μεγάλο αριθμό ζώων ενός μεμονωμένου κτηνοτρόφου, τότε τίθεται όρος κατ' έκταση, που σημαίνει ότι οι άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έπαθαν ζημιά και έτσι δε δικαιούται αποζημίωσης!