ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
Οι εξελίξεις πεισμώνουν τους εργάτες

Οι απολύσεις, η ένταση της τρομοκρατίας επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη να είναι μαζική και αποφασιστική η συμμετοχή στην απεργία

Μήνυμα κλιμάκωσης έστειλαν το Σαββατοκύριακο και οι εργαζόμενοι στα stage

Eurokinissi

Μήνυμα κλιμάκωσης έστειλαν το Σαββατοκύριακο και οι εργαζόμενοι στα stage
Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 10 Φλεβάρη αποφάσισαν με γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «Βαρβαρέσος», στη Νάουσα, απαντώντας με αποφασιστικότητα στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, όπως αυτή εκφράστηκε και χτες, με νέα απόλυση, στο όνομα περικοπών του εργασιακού κόστους.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι προχωρούν αύριο σε 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, ενώ στις 10 Φλεβάρη συντονίζουν τα βήματά τους με όσους ανταποκρίνονται στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή, οι εργαζόμενοι απέρριψαν τα σχέδια της εργοδοσίας, αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και μείωση αποδοχών. Επίσης εξουσιοδότησαν το σωματείο τους να προγραμματίσει και άλλες άμεσες κινητοποιήσεις. Οι καθημερινές εξελίξεις στους τόπους δουλειάς αναδεικνύουν την ανάγκη, η απεργία στις 10 Φλεβάρη να πάρει χαρακτήρα γενικευμένης πανεργατικής μάχης, μετατρέποντας την οργή που προκαλούν οι καθημερινές απολύσεις, διαθεσιμότητες κλπ. σε μαχητική ένταξη στο συλλογικό αγώνα. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι που αυτή την περίοδο δέχονται πρώτοι τα «πυρά» της αντεργατικής πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της απεργίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν και οι εργαζόμενοι με stage που το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας νέα κινητοποίηση, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα σταματήσουν την πάλη για σταθερή εργασία.

Περιοδείες και εξορμήσεις σε ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής, συμπαρατασσόμενη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από το χώρο της πρόνοιας και της ειδικής αγωγή, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων, αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 5 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. και πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους, για να σταματήσουν οι περικοπές σε παροχές για τα ΑμΕΑ κ.ά.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Σήμερα οι περιοδείες συνεχίζονται μεταξύ άλλων στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο και στη μονάδα της ΝΙΚΑΣ στο Κρυονέρι. Ακόμα, στις επιχειρήσεις Μετάλλου ΣΒΑΜΠΕ και ΒΙΚΤΩΡΙΑ στο Κορωπί, στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο και σε εργοστάσια Μετάλλου στο Θριάσιο. Ακόμα, στη Φθιώτιδα, σε ΠΑΚΟ, ΑΓΚΡΟΪΝΒΕΣΤ, ΛΑΡΚΟ. Ακόμα, τις επόμενες μέρες, σε ΤΣΙΠΙΤΑ, ΑΓΚΡΟΠΑΚ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ, LERVENBROY, «ΣΑΜΠΟ», «ΒΙΟΜΕΚ», νοσοκομείο Χαλκίδας κτλ.

Σε γενική συνέλευση προχωρούν:

  • Αύριο, Τετάρτη 3 Φλεβάρη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ που θα κάνει τετράωρη στάση (9 π.μ. - 1 μ.μ.) για να κάνει ΓΣ, στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Επίσης, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού. Στις 6 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Ζακύνθου, στο Εργατικό Κέντρο (Ευγενίδου 5). Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
  • Στις 6 του Φλεβάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας.

Επίσης:

  • Αύριο Τετάρτη 3 Φλεβάρη, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Μετά από πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», ο Σύλλογος Εργαζομένων στο «Τζάνειο» προχωρά σε δίωρη στάση εργασίας, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., και σύσκεψη εργαζομένων για την προετοιμασία της απεργίας.
  • Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., θα κάνει εξόρμηση και πικετοφορία στους κεντρικούς - εμπορικούς δρόμους της Χαλκίδας.
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής

Την προετοιμασία τους οργανώνουν και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες

Ολο και περισσότερα σωματεία εντάσσονται στη μάχη της απεργίας, αποφασίζοντας τη συμμετοχή τους με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Στον ιδιωτικό τομέα, απόφαση για 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη πήραν ακόμα:

Στην Αττική: το Εργατικό Κέντρο Μεγάρων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας, τα σωματεία εργαζομένων στον «ΚΑΤΣΕΛΗ», στον «ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ». Σε Καρδίτσα: το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού δικαίου, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Γρεβενών. Σε Λάρισα: η ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΞΗΡΑΣ, η Ενωση Μηχανοξυλουργών - Επιπλοποιών & Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Κοζάνης, Γρεβενών. Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας. Σε Λήμνο τα Σωματεία Οικοδόμων, Επισιτισμού, ΕΑΣ. Σε Φθιώτιδα τα σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, στο εργοστάσιο «ΠΑΚΟ».

Απόφαση για εικοσιτετράωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη και συμμετοχή στη συγκέντρωση, που στην Αθήνα το ΠΑΜΕ θα κάνει στο Σύνταγμα, πήρε και το Σωματείο Χορωδών Εθνικής Λυρικής Σκηνής που σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Στη Λυρική το ΔΣ που έχει απομείνει ψάχνει τρόπους να μειώσει το προσωπικό επικαλούμενο τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Ζητάει τη βοήθεια των σωματείων για να μην ανανεώσει συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων της ΕΛΣ εξετάζεται από το ΥΠΠΟ και γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησής της. Η τρομοκρατία και η εργασιακή ανασφάλεια αυξάνεται καθημερινά». Παράλληλα με τα γενικότερα εργασιακά και ασφαλιστικά αιτήματα (κατώτερο μισθό 1.500, σύνταξη 1.200 ευρώ, ενίσχυση ανέργων, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων κλπ.) διεκδικεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ακύρωση της ληστρικής σύμβασης που εκχωρεί την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη στο «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», εφαρμογή του Ν. 966/79 (αποζημίωση καλλιτεχνών - τεχνικών της ΕΛΣ) για όλους τους εργαζομένους της Λυρικής με σύμβαση αορίστου χρόνου, να μη βγει καμιά κατηγορία καλλιτεχνών από το καθεστώς των ΒΑΕ κλπ.

Στο δημόσιο τομέα, σε Λήμνο το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ, ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Σε δράση για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων καλεί μεταξύ άλλων η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή στο Παράρτημα Σάμου - Ικαρίας της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ.

ΕΜΠΟΡΙΟ
Νέες απολύσεις

Νέες απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, δύο απολύσεις έγιναν στο κατάστημα της αλυσίδας ΒSB και στο βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ, στο Βόλο. «Οι εργαζόμενοι αυτοί προστίθενται στον κατάλογο των 1.400, περίπου, απολυμένων, συνολικά στο νομό, μέσα στο 2009, τη στιγμή που τα κέρδη αυξάνονται, ειδικά στις μεγάλες πολυεθνικές του εμπορίου μετά και την περίοδο των γιορτών», τονίζει η Επιτροπή. Απευθύνει δε στους εμποροϋπαλλήλους κάλεσμα ταξικής συσπείρωσης και μαζικής συμμετοχής στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη.

Απολύσεις έγιναν στον κλάδο του εμπορίου και στην Αθήνα, όπου η διοίκηση των εκδόσεων ΑΓΡΑΣ έδιωξε από τη δουλειά τον συνδικαλιστή Ντίνο Παλαιστίδη επειδή, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αντιστάθηκε σε παρανομίες και αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Στο πόστο του αγώνα κι οι αντιστασιακοί

Με δική της προσυγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα Κολοκοτρώνη, στην Παλαιά Βουλή, ώρα 10 το πρωί της 10ης Φλεβάρη, θα συμμετέχουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι Φίλοι και οι Απόγονοι και οι πολιτικοί πρόσφυγες στην κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Οπως τονίζεται σε χτεσινό κάλεσμα για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) υποστηρίζει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και καλεί όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και τους μαχητές του ΔΣΕ να συμμετέχουν μαζικά στα «μπλόκα» του ΠΑΜΕ, σ' όλη τη χώρα. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συστρατεύεται στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ, τονίζεται, χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ