ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζει και προωθεί νέα ταξικά μέτρα

Συνάντηση με τους τραπεζίτες και σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για την οικονομία είχε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου

Την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, μέτρων - σοκ, με επιπλέον περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στους μισθούς, επιπρόσθετους φόρους και επίσπευση των διαρθρωτικών ανατροπών σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό, θέτει επί τάπητος η κυβέρνηση, σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ και με την ανοιχτή στήριξη της ΝΔ. Ηδη, αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο και αναμένεται να πάρει και τυπικά την έγκριση, ενώ θα υιοθετήσει συστάσεις για ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς στενής επιτήρησης, με τις οποίες καλείται η χώρα μας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2012 σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Οι σχεδιασμοί, που θα πλήξουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών υπό τον Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου συμμετείχε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Χτες ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το λαό με δραματικούς τόνους, ζήτησε από το βήμα της Βουλής να γίνουν σήμερα διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Μπαράζ νέων σκληρών μέτρων

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση έρχονται να συμπληρώσουν το ταξικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (ΠΣΑ). Αυτό που επιχείρησε μέσω της σύσκεψης η κυβέρνηση ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα λαίλαπα που ετοιμάζει, σε συνεργασία και απόλυτη σύμπνοια με την ΕΕ και τη στρατηγική της.

Το αντιλαϊκό «πακέτο» που εξετάζει η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνει:

  • Πρόσθετες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στα επιδόματα στους μισθούς των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εξετάζεται να κοπούν και άλλες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.
  • Επιβολή έμμεσου φόρου στα καύσιμα με αυξήσεις από 5 μέχρι 10 λεπτά το λίτρο. Το φορομπηχτικό «σενάριο» ήταν πάντα ενεργό από το κυβερνητικό επιτελείο και υπολογιζόταν να έρθει στα μέσα της άνοιξης.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα πλήξει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ή της επιβολής ενιαίου συντελεστή, που θα σημάνει αύξηση στις τιμές των ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Οσο μάλιστα η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει την εισοδηματική πολιτική (που θα καθορίσει τις «αυξήσεις» στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου) τα πάντα παραμένουν ανοιχτά...

Επισπεύδονται οι διαρθρωτικές ανατροπές

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε επίσης η επιτάχυνση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων με την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων. Ο κύριος όγκος έρχεται μέσα στο Φλεβάρη και στο Μάρτη, οπότε αναμένεται να κατατεθούν τα νομοσχέδια για:

-- Την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα προβλέπει: Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αλλαγή υπολογισμού των συντάξεων. Την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο και για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Τον περιορισμό των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών στα Ταμεία. Την επιβολή φόρου υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα θεσμοθετήσει το σύστημα των «τριών πυλώνων».

-- Τις Εργασιακές Σχέσεις. Που θα επεκτείνει το καθεστώς της «εκ περιτροπής εργασίας». Θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό έως τρεις μήνες με το μισό μισθό. Θα συντηρεί και θα ενισχύει το καθεστώς της «ενοικίασης εργαζομένων» και της «απασχολησιμότητας».

-- Το Φορολογικό Σύστημα. Σχεδιάζεται να καταργηθούν: Η πλειοψηφία των φορολογικών απαλλαγών για τους εργαζόμενους. Το αφορολόγητο όριο, που θα συνδυαστεί με την προσκόμιση αποδείξεων. Η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Τη Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης». Θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα δοθεί η δυνατότητα φορολογίας στους δήμους. Θα επεκταθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους διοικητές των δύο κρατικών τραπεζών (Αγροτικής - Ταμιευτηρίου) αλλά και της Εθνικής, όπου το δημόσιο έχει μετοχές, ο Γ. Παπανδρέου διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ΠΣΑ και την υλοποίηση του προγράμματός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να στηρίξουν τη «ρευστότητα» της αγοράς και να συγκρατήσουν τα επιτόκια, αλλά έλαβε την απάντηση ότι οι τράπεζες δανείζονται με «υψηλό τόκο» και είναι δύσκολο να μην αυξηθούν τα επιτόκια!

Ο Αλμούνια

Ενδεικτικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις, Χ. Αλμούνια. ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας «φιλόδοξο», ότι εμπεριέχει «κινδύνους», αλλά παρ' όλα αυτά «εφικτό», εάν και εφόσον συνοδεύεται από συμπληρωματικά μέτρα... Ο επίτροπος ανέφερε ότι στην τριετή περίοδο εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη διορθωτικών μέτρων, κάθε φορά που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους εφαρμογής του. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Με τις συστάσεις μας δημιουργούμε μια διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει την ανάγκη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στην περίπτωση που εκδηλωθούν ορισμένοι από τους κινδύνους αυτούς». Ενώ παράλληλα σημείωσε: «Δε θα δεχτούμε αποκλίσεις στην πορεία προς αυτούς τους στόχους».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Σάββατο, για τις εξελίξεις στην οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για να αποκρούσουμε τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που μαζί προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ, έχοντας τη συναίνεση της ΝΔ, είναι επείγον και χρειάζεται να συγκροτηθεί τώρα ένα ισχυρό λαϊκό μπλόκο. Με σημαία: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία.

Υπεύθυνη θέση για το λαό είναι να μη δεχθεί να τον καταδικάσουν μόνιμα και οριστικά στη φτώχεια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Μπόλικο χρήμα για το κεφάλαιο

Συνέδριο για τις τράπεζες

Με μπούσουλα τις στρατηγικές εξόδου από τη φάση της κρίσης που εφαρμόζεται σε επίπεδο ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ντόπια πλουτοκρατία έχουν έτοιμη τη θύελλα με τα αντιλαϊκά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική εξόδου απαιτεί μπόλικο κρατικό χρήμα και νέες ενισχύσεις σε όφελος των μερίδων της πλουτοκρατίας. Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέδριο, με θέμα «τράπεζες και οικονομία: το επόμενο βήμα».

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη η κυβέρνηση σε «συνεργασία με ξένους επενδυτές» συζητά για 5 μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα, ξεδιπλώνεται και η δέσμη μέτρων που αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ΕΣΠΑ, του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», των συμπράξεων με τους ιδιώτες, του λεγόμενου «αναπτυξιακού ταμείου», το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης κ.ά.

«Καταναλωτές, επιχειρήσεις και τραπεζικό σύστημα βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι», ισχυρίστηκε η υπουργός. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ και της κεφαλαιοκρατίας των κρατών - μελών της είναι η διοχέτευση κεφαλαίων όχι μόνον για τους τραπεζίτες, αλλά και για τις άλλες μερίδες επιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώνουν πλέον τους χαμηλούς ρυθμούς τραπεζικής χρηματοδότησης προς την «οικονομία» (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Ετσι και η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση απαιτεί τον ανασχεδιασμό των κρατικών ενισχύσεων. Η υπουργός σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να διοχετεύσουμε ρευστότητα σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά, έτσι ώστε «να μη μετατραπούν τυχόν ενήμερες οφειλές βιώσιμων επιχειρήσεων σε μη ενήμερη κατάσταση λόγω προβλημάτων ρευστότητας». Γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι η προβαλλόμενη ...διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες σχετικά με το νομοσχέδιο, δήθεν, προστασίας των δανειοληπτών είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, συντάσσονται απόλυτα και οι τραπεζίτες. Στο ίδιο συνέδριο, το μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Τ. Θωμόπουλος σημείωσε την ανάγκη διαχωρισμού βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες ήδη (χωρίς την κρατική διαμεσολάβηση) έχουν «ρυθμίσει» δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο ίδιο συνέδριο, στέλεχος της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) Γκ. Χαρδούβελης επιζήτησε αρωγή από την Κομισιόν, «εκτιμώντας» ότι μέχρι τότε οι «αγορές» θα χτυπούν την ...Ελλάδα. Είναι προφανές το γεγονός ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να προχωρήσει η αντιλαϊκή κλιμάκωση, προκειμένου και ντόπιοι τραπεζίτες να μπουν με ισότιμους όρους «ανταγωνισμού» στην απόσπαση μεριδίων αγοράς και κερδών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα είπε στο Συνέδριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτης, «ανοίγει» η αγορά φυσικού αερίου στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, καθώς είναι θέμα ημερών η παράδοση στο υπουργείο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) των σχεδίων του Κανονισμού Αδειών, του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ, του Μητρώου Χρηστών. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τους Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίο, αλλά και η συνάντησή τους προ ημερών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Εμφαση στην άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ («εγκληματική αμέλεια» χαρακτήρισε κάθε καθυστέρηση) και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έδωσε ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές «διαρθρωτικές αλλαγές», με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, άνοιγμα αγορών, προεκτίμηση των συνεπειών κάθε νόμου στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, άνοιγμα των προμηθειών του Δημοσίου σε περισσότερους.

ΚΚΕ
Η λαϊκή αντίδραση να τους προκαλέσει σοκ

Σε χτεσινό σχόλιο για τις εξελίξεις στην οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«

Πρέπει να υποστούν ένα ισχυρό σοκ από τη λαϊκή αντίδραση η κυβέρνηση, η ΕΕ, η ΝΔ και όλοι όσοι επιδιώκουν να καταδικάσουν οριστικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην κόλαση της φτώχειας και της ανασφάλειας, προκειμένου να διατηρηθούν και να ενισχυθούν η κερδοφορία και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ