ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Ωθηση στο συντονισμό του αγώνα
  • Σε κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων και δράσης κατέληξαν, το Σάββατο στον Προμαχώνα, εκπρόσωποι 20 μπλόκων
  • Η κυβέρνηση δε θέλει να λύσει τα προβλήματα και υπονομεύει τους αγώνες

MotionTeam

Κοινό μέτωπο διεκδίκησης και δράσης συγκρότησαν εκπρόσωποι από 20 αγροτικά μπλόκα, που συναντήθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στο Αγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, και στη βάση εννέα κοινών αιτημάτων αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. «Ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός και η αγροτιά θα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσει τον αγώνα της», δήλωσε αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος από το μπλόκο της Νίκαιας. Επίσης ο εκπρόσωπος από το μπλόκο του Προμαχώνα σημείωσε ότι «σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους».

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου έγινε η συνάντηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα την ανακοίνωση της συμφωνίας στα εννέα αιτήματα, που λίγο νωρίτερα είχαν αποφασίσει τα μέλη των επιτροπών. Σημειώνεται ότι θα επιδιωχθεί διεύρυνση του μετώπου αυτού και με άλλα μπλόκα και για το σκοπό αυτό γίνονται σχετικές διεργασίες.

Τα εννέα σημεία - αιτήματα που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των 20 μπλόκων είναι:

  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.

Οι αγρότες που προσυπέγραψαν τα εννέα κοινά αιτήματα προέρχονταν από τα μπλόκα:

-- της Νίκαιας

-- του Προμαχώνα

-- του Ορμενίου και της Κορνοφωλιάς (Εβρος)

-- των Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης)

-- της Δοϊράνης (Κιλκίς)

-- της Γαλάτιστας, της Νέας Τρίγλιας, της Ορμύλιας και των Καλυβιών (Χαλκιδικής)

-- των Σερβίων (Κοζάνης)

-- του Μελισσίου, Κρύας Βρύσης, της Παραλίμνης Γιαννιτσών, του Λιτοχώρου (Πιερίας)

-- του Λούρου (Πρεβέζης).

Επίσης δηλώθηκε συμμετοχή από τα μπλόκα του Μαντουδίου Ευβοίας, της Κέρκυρας, των Χανίων, του Αιγίου και της Ερμίτσας Αιτωλοακαρνανίας.

Οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Χαλκηδόνας, Πλατύκαμπου και Επανωμής) αποχώρησαν από τη σύσκεψη, διαφωνώντας με το πρώτο αίτημα που αφορά το μητρώο αγροτών, δηλώνοντας ότι παραμένουν στα μπλόκα.

Το μπλόκο της Νίκαιας

Οι αγρότες συνεχίζουν, πιο δυνατοί, τον αγώνα, ανέφερε ο Βαγγ. Μπούτας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Κυριακή, στη Λάρισα, εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας, υπογραμμίζοντας ότι η κοινή αγωνιστική δράση που συμφωνήθηκε εδράζεται στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο των 9 σημείων.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι να υπονομεύουν την ενότητα - κυρίως οι «εν πολλαίς αμαρτίαις πεσόντες» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, στη Λάρισα - ο Βαγγ. Μπούτας είπε: Οσοι δεν ανταποκρίθηκαν στη ενωτική πρόσκληση σημαίνει ότι δε συμφωνούσαν με το κοινό πλαίσιο και, άρα, δεν μπορούσαν να 'ρθουν. Ολα όσα λένε εκ των υστέρων βάλλουν ευθέως ενάντια στην ενότητα. Αυτά τα οποία γράφονται, αυτά τα οποία λέγονται - ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα - δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μπορεί να είναι «διακαής πόθος» ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών που είναι κατά της ενότητας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα 20 μπλόκα συμφώνησαν για κοινή δράση.

Και συνέχισε: Λένε ότι αυτό που τους εμποδίζει να συμμετέχουν σ' αυτή την ενότητα, είναι ότι θέλουν να ισχύσει το Μητρώο Αγροτών. Σήμερα το Μητρώο εφαρμόζεται εις βάρος των μικρομεσαίων, αλλά και των μεγαλύτερων αγροτών, αφού οι επιδοτήσεις δίνονται σε μοναστήρια, σε βιομήχανους που έχουν εταιρείες μεγάλες, και δε δίνονται ή δε θα δίνονται στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, που είναι αναγκασμένοι να κάνουν κάποια μεροκάματα ή να έχουν ένα μικρομάγαζο κλπ. Κατά συνέπεια αυτό που λέγεται ότι δήθεν «το μπλόκο Νίκαιας είναι υπέρ των μεγαλογιατρών, των μεγαλοδικηγόρων κλπ», - ειπώθηκε από κεντρικά κανάλια - είναι ψευδέστατο.

Στο στόχαστρο οι φτωχοί

Σχετικά με τον ισχυρισμό κυβερνητικών στελεχών ότι «η κυβέρνηση, ασχολείται με τα θεσμικά αιτήματα, αλλά είναι φυσικό, μέσα σε τρεις μήνες θητείας, να μην μπορεί να λύσει τα προβλήματα των αγροτών», ο Βαγγ. Μπούτας σημείωσε ότι είναι «εκ του πονηρού» ο διαχωρισμός των αιτημάτων σε «θεσμικά» και «οικονομικά». Και επισήμανε ότι μέσα σ' αυτούς τους τρεις μήνες η κυβέρνηση έδωσε συγκεκριμένο δείγμα γραφής ότι εφαρμόζει πολιτική που, όχι μόνο δεν οδηγεί σε λύσεις των αγροτικών προβλημάτων, αλλά, το αντίθετο, προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών. Κι ως παράδειγμα ανέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει αύξηση εισφοράς των αγροτών στον ΟΓΑ, που μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσει, συνολικά, τα 1,47 δισ. ευρώ, δηλαδή οι ασφαλισμένοι αγρότες θα πληρώνουν 500 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον, το χρόνο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις και μέτρα, που δείχνουν, καθαρά, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «ξεπαστρέψει», πολύ γρήγορα, τους λεγόμενους «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.

Τέτοιες αποφάσεις είναι, ο αποκλεισμός των «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγροτών - δηλαδή, όλων εκείνων που, λόγω των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και, γενικότερα, των δυσκολιών και των προβλημάτων που δημιουργούν οι αντιαγροτικές πολιτικές, ιδιαίτερα η ΚΑΠ, είναι αναγκασμένοι να κάνουν κι άλλη δουλειά για να ζήσουν - από τη νέα ρύθμιση αγροτικών χρεών, που ψηφίστηκε πριν 10 μέρες, καθώς και ο αποκλεισμός τους από την επιστροφή του φόρου αγροτικού πετρελαίου, η οποία καταλήγει στους μεγαλοαγρότες, στις μεγάλες εταιρείες, αλλά και σε μοναστήρια. Επίσης, οι φτωχοί αγρότες που κάνουν και μια άλλη δουλειά, όπως και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, πλήρωσαν πέρσι και θα συνεχίζουν να πληρώνουν το «χαράτσι» για τη δήλωση στο ΟΣΔΕ.

Κατά συνέπεια - είπε ο Βαγγ. Μπούτας - όλη η προπαγάνδα περί «θεσμικών» και «οικονομικών» μέτρων κι ότι τάχα η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις επειδή είναι ακόμα καινούργια, «πέφτει στο κενό», αφού αποδεικνύεται πως οι τρεις μήνες της έφτασαν για να εφαρμόζει μέτρα εναντίον των φτωχομεσαίων αγροτών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε: Σαφώς και θα συναντηθούμε με την υπουργό, αλλά δεν είναι η ώρα. Μόλις χτες έληξαν οι συναντήσεις με τα άλλα μπλόκα και μάθαμε ότι ήταν αρνητική η κυβέρνηση, ακόμα και σ' αυτά που είχε πει νωρίτερα. Το να πάμε εμείς, σήμερα ή αύριο είναι πρόωρο.

Βρώμικο παιχνίδι

Τη σπίλωση και την υπονόμευση του αγώνα της αγροτιάς επιδιώκουν με κάθε μέσο τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Από εκπομπές, από «παράθυρα», από σελίδες, η προπαγάνδα στρέφεται σταθερά κατά του αγώνα της αγροτιάς. Δεν προβάλλονται τα πραγματικά προβλήματα και οι αιτίες που τα προκαλούν. Δεν προβάλλεται το δίκαιο του αγώνα. Κυριαρχούν οι φωνές και οι απόψεις που στηρίζουν την πολιτική που στρέφεται κατά των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και επιχειρείται να στραφεί η κοινή γνώμη, δηλαδή ο λαός, κατά του αγώνα της αγροτιάς.

Τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι αγρότες μπλόκαραν τα πάντα, ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν άνθρωποι και αγαθά, μέχρι και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έλαβε «πρωταγωνιστικό» ρόλο σ' αυτό το «σόου». Ο αγώνας της αγροτιάς όμως δεν κάμφθηκε και έτσι επιχειρήθηκαν και νέα τερτίπια. Αρχισε να γίνεται λόγος για ρωγμές και αποχωρήσεις. Το περασμένο Σάββατο η ΝΕΤ για πολλές ώρες διαλαλούσε ότι τα τρακτέρ φεύγουν από τη Λαμία. Το ΜΕΓΚΑ το ίδιο. Ομως, τα μπλόκα είναι εκεί. Η αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα της και με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας υπάρχει και κοινό πλαίσιο αγωνιστικής διεκδίκησης σε μια σειρά μπλόκα. Ομως τα κανάλια δεν είδαν αυτό, είδαν ρωγμές και αποχωρήσεις...

Ο αγώνας της αγροτιάς μπορεί να έχει απέναντι τους καναλάρχες, τους μεγαλοεκδότες και τους «μπιστικούς» τους, έχει όμως στο πλευρό του τα πλατιά λαϊκά στρώματα, την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους. Το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν τα αστικά ΜΜΕ σε βάρος του αγώνα της αγροτιάς δεν έχει πέραση στο λαό. Αυτό φανερώνει και ο μεγάλος αριθμός ψηφισμάτων και ανακοινώσεων συμπαράστασης από πλήθος σωματείων, οργανώσεων και φορέων όλης της χώρας. Η έμπρακτη συμπαράσταση της εργατιάς και των αυτοαπασχολούμενων είναι δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα της αγροτιάς, κόντρα σε κάθε δύναμη που θέλει να τον διαλύσει και να τον καταστείλει.


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ