ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Σε ενιαίο μέτωπο για τον εκβιασμό του λαού

Αλληλοσυμπληρώνονται στην προσπάθεια να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να περάσουν τα αντιδραστικά φιλομονοπωλιακά μέτρα

Ταξική συσπείρωση και δημιουργία προϋποθέσεων για αντεπίθεση. Αυτή είναι η μόνη απάντηση που τρέμουν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Ταξική συσπείρωση και δημιουργία προϋποθέσεων για αντεπίθεση. Αυτή είναι η μόνη απάντηση που τρέμουν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Σε ενιαίο μέτωπο, με εκβιασμούς και πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο συμμετέχουν στη συντονισμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν «αβρόχοις ποσί» τα αντιδραστικά μέτρα, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν και να επεκτείνουν τα καπιταλιστικά κέρδη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

«Θα ματώσουμε αν χρειαστεί για να βγούμε από την κρίση», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη μέρα στο Νταβός για τις εργασίες του 40ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εξέφρασε και μ' αυτόν τον τρόπο την αντιδραστική πυγμή της κυβέρνησης να επιβάλει τις σαρωτικές «ανατροπές» που έχει δρομολογήσει μέσω και του «Προγράμματος Σταθερότητας», τσακίζοντας τα λαϊκά δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και οικονομικά στελέχη, αλλά και στις συνεντεύξεις που έδωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης, παρουσίασε τις «δραματικές περικοπές», όπως τις χαρακτήρισε, στις κοινωνικές δαπάνες, τις μειώσεις των μισθών αλλά και τις «χιλιάδες κομμένες θέσεις εργασίας» στο δημόσιο τομέα, σαν τα πρώτα επιτεύγματα της «νέας διακυβέρνησης», προαναγγέλλοντας και νέα, παρόμοια μέτρα.

«Ανώφελα έξοδα» οι κοινωνικές παροχές!

«Επικεντρωνόμαστε στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, αλλά και στην περικοπή των μισθών του δημοσίου», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσμετρώντας σ' αυτά τις ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες και τους χαμηλούς μισθούς που παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη χώρα μας.

Σε συνάντηση που είχε με εκπρόσωπους του διεθνούς Τύπου αποκάλυψε ότι «η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα ανεργίας και θα επιφέρει κοινωνικές συνέπειες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «τα επίπονα αλλά αναγκαία μέτρα θα προχωρήσουν».

Ο πρωθυπουργός επίσης σημείωσε ότι τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν οι «δομικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο φορολογικό», που θα σηματοδοτήσουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

«Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ (σ.σ. 3% του ΑΕΠ) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι η ταξική πολιτική λιτότητας θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τον επικοινωνιακό «διάλογο» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις καπιταλιστικές αγορές, είπε ότι αυτός έδωσε «ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο». Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι η Ελλάδα δε θα ζητήσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι ουδέποτε έθεσε θέμα «διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τη χρεοκοπία».

Κοινά «οράματα» μόνο με το κεφάλαιο

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει και τον ελληνικό λαό σαν «σύμμαχο» της κυβέρνησης, επικαλούμενος από τη μια πλευρά την «κοινοβουλευτική πλειοψηφία» που πήρε το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

Με προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα».

Επί της ουσίας, κακοποιώντας σκόπιμα την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, και τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τη συμμετοχή των δύο χωρών στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Ομολογίες στο Νταβός

Στο Νταβός, όπου βρισκόταν και χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τους βρετανικούς «Financial Times», σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζει και προωθεί η κυβέρνηση. Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο είναι αποκαλυπτικός:

Δημοσιογράφος:Τι είδους περικοπές θα κάνετε; Θα μειώσετε θέσεις εργασίας;

Γιώργος Παπανδρέου:Εχουμε ήδη περικόψει θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Δημοσιογράφος: Πόσο βαθιά θα φτάσουν οι περικοπές;

Γιώργος Παπανδρέου:Εχουμε ήδη περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Διακόψαμε συμβάσεις και είμαστε σε διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Θα κάνουμε περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα. Αυτά είναι μόνο δύο από τα μέτρα. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό, τους επόμενους μήνες θα έχουμε και νόμους για τα ακίνητα. Θα στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και στον ελληνικό λαό, ότι δημιουργούμε ένα σύστημα όπου τα ευρώ τους δεν θα πηγαίνουν σε μια μαύρη τρύπα, σε διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, αλλά θα χρησιμοποιούνται για να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των επενδύσεων σε τομείς ανάπτυξης και, βεβαίως, όλα αυτά με κοινωνική δικαιοσύνη.

Αφοπλιστική η ειλικρίνεια του Γ. Παπανδρέου. Τι αποκαλύπτει στη συνέντευξή του;

  • Οτι η απόλυση των δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων με «stage», που έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα, δεν ήταν η αποθέωση της «αξιοκρατίας», όπως αναμασούσαν τα κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, αλλά ένα μέρος των περικοπών στο δημόσιο τομέα, που απλά άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες και μεγαλύτερες.
  • Οτι οι περικοπές των μισθών, που μελετά η κυβέρνηση, δεν είναι η «αποκατάσταση της αδικίας» απέναντι στα χαμηλά εισοδήματα, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει το πάγωμα μισθών ύψους 2.000 ευρώ (!), αλλά μια επιβεβλημένη από το κεφάλαιο («αγορές» το λένε τώρα) περικοπή στα μισθολογικά δικαιώματα, αναγκαία για να περισσέψουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία και να καταλήξουν στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία απροκάλυπτα ομολογεί και ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του. Και με δεδομένη αυτήν την ομολογία, προαναγγέλλει ότι και τα μέτρα που έρχονται (φορολογικό, συνταξιοδοτικό κ.ά.) τους επόμενους μήνες, είναι εξίσου αντιδραστικά και στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με αυτά που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση. Γιατί; Για να πάρουν το μήνυμα οι «αγορές», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο ότι μπορεί να στηρίξει τις προσδοκίες του για αύξηση της κερδοφορίας του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα δύσκολα και τα χειρότερα είναι μπροστά για τους εργαζόμενους και το λαό. Κι από αυτήν την άποψη, κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης είναι επιζήμια. Πρέπει τώρα να φουντώσει ο ταξικός αγώνας. Να τα βρούνε μπαστούνια η κυβέρνηση και οι «αγορές» των μεγαλοκαπιταλιστών, που τρέφουν τα κέρδη τους με περικοπές στο λαϊκό εισόδημα, απολύσεις και αφαίμαξη μισθών και δικαιωμάτων.


Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση δανείζεται για το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Νταβός

Για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Νταβός το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι τα άγρια μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του σε συνεργασία με την ΕΕ είναι οδυνηρά για όλους. Είναι οδυνηρά μόνο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ξανά από το κράτος η υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών. Γι' αυτούς δανείζονται και πάλι, επιχειρώντας με την παραπλάνηση και την κινδυνολογία να πείσουν το λαό να πληρώσει τους παλιούς και τους νέους λογαριασμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ