ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατασκευάζουν άλλοθι για πιο σκληρά μέτρα

Βολική για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η συζήτηση για το δανεισμό και τη χρεοκοπία, που σκόπιμα συντηρείται σε Ελλάδα και ΕΕ

Κάθε μέρα που περνάει, καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο με την πάλη του στην επέλαση του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Κάθε μέρα που περνάει, καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο με την πάλη του στην επέλαση του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα σε ακόμα πιο άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων και μεγαλύτερο πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών που έχουν απομείνει, στα πρότυπα της ιρλανδικής κυβέρνησης, αναδεικνύουν κύκλοι της ΕΕ, αβαντάροντας την κυβέρνηση στο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στήσει για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί. Παράλληλα, η όλη φιλολογία, στρώνει το έδαφος για τα χειρότερα που θα έρθουν, αν το εργατικό λαϊκό κίνημα δε βάλει έγκαιρα ισχυρά ταξικά εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική.

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να αξιοποιούν προπαγανδιστικά τα σενάρια περί πτώχευσης της χώρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αναζητά διεθνή στήριξη και ότι θα δείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα και πυγμή για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας. Το ίδιο κλίμα, που αντικειμενικά ευνοεί την προώθηση σκληρών μέτρων στη χώρα μας, συντηρούν και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε επίπεδο οργάνων της ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο Κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, ερωτηθείς για το αν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας ανέφερε: «Οχι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει. Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία». Οσο για την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Καμία πιθανότητα. Επειδή είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός ευρωζώνης».

Ντελάλης των καπιταλιστικών συμφερόντων

Σε διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε χτες στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε εκ νέου ότι η Ελλάδα «ζήτησε ή ανέθεσε σε κάποιον, να ζητήσει από Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα», πρόσθεσε ωστόσο ότι κάθε χώρα αναζητά να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει περιοδεία προώθησης τόσο στη Ν. Υόρκη όσο και στην Ασία.

Οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούν να καθησυχάσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, τα οποία φοβούνται ότι η προοπτική προσέγγισης της Ελλάδας με τις αγορές της Ασίας, θα οδηγήσει αφ' ενός στην απώλεια της αποκλειστικότητας του δυτικού κεφαλαίου να χρηματοδοτεί το ελληνικό κρατικό χρέος, αφ' ετέρου θα επιτρέψει στην Κίνα να βάλει για τα καλά «πόδι» και να προωθήσει τις θέσεις της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, ισχυρίστηκε ότι η κοινοτική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί εγγύηση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της, αλλά και της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΕΕ μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις κατά της αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων, ωστόσο παρέχει εγγύηση απόδοσης. Η ΕΕ θα επιτηρεί ακριβώς τι κάνουμε, κάθε μήνα όλοι θα γνωρίζουν αν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας ή όχι». Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα σχέδια διάσωσης.

Πίεση για νέες ανατροπές

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς του αντιλαϊκού της έργου.

«Πιστεύω ότι τα σύννεφα θα αρχίσουν να διαλύονται σύντομα, ώστε σύντομα να αρχίσουμε λίγο λίγο να επανερχόμαστε σε ομαλότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα: «Φαίνεται ότι οι πιστωτές μας θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά, με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και αυτό αντανακλάται στα spreads που έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΟΥΤΣΑ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Συζήτηση για τη διαδικασία των «διευθετήσεων»

Δρομολογείται ο διμερής διάλογος στα πρότυπα της περιόδου 1999 - 2004

«Φιλικές διαβουλεύσεις» - κατά δήλωση του δεύτερου - διάρκειας τρεισήμισι ωρών (!) είχαν το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου. Οι διαβουλεύσεις είχαν σαν αντικείμενο την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τις επιστολές που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Στη βάση των παραινέσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ, η διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών αποκτά ταχύτητα, καθώς στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ελληνας πρωθυπουργός προτείνει την παραπομπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης.

Στις δηλώσεις τους μετά την τρίωρη συνάντηση, Δρούτσας και Νταβούτογλου έκαναν λόγο για μία «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανακοίνωσαν ότι ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αγκυρα. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τις «μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών» στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στα θέματα της Ευρώπης και στις διμερείς σχέσεις.

«Συζητήσαμε στο πνεύμα συνεργασίας, όπως το έχουν εκφράσει οι πρωθυπουργοί των χωρών μας και στις επιστολές τις οποίες αντάλλαξαν πρόσφατα. Θα ήθελα να πω πάλι ότι μοιραζόμαστε πολύτιμες εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε στη χρονική περίοδο 1999 - 2004 και το πνεύμα αυτής της συνεργασίας μάς ωθεί τώρα» δήλωσε ο Δ. Δρούτσας.

Η αναφορά στη διαπραγματευτική περίοδο 1999 - 2004 παραπέμπει ευθέως στις διμερείς επαφές Ελλάδας - Τουρκίας με αιχμή το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, στο τέλος των οποίων η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία.

Αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας συνδέεται άμεσα με τα σύνορα, τα οποία αμφισβητούνται από την πλευρά της Τουρκίας με τις γνωστές «γκρίζες ζώνες». Από δω προκύπτουν και τα ερωτηματικά για τη συμφωνία που προωθούσε τότε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την «πείρα» την οποία ισχυρίζεται ότι αποκόμισαν από τις συνομιλίες εκείνης της περιόδου οι δυο χώρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε συμβουλές». Βάζοντας τα θέματα της ατζέντας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πρώτες συναντήσεις, είπε ότι «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να συνεργασθούμε στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Μπορούμε επίσης, να συνεργασθούμε και στις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τις χώρες μας».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Στο «κόκκινο» τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών

Εκλεισε το 2009 στα 119,6 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 3,1%

Το κράτος και οι κυβερνήσεις μέσω της εκρηκτικής διόγκωσης του χρέους και των αλλεπάλληλων νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων έρχονται να ενισχύσουν τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου για πολλά επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Την ίδια κατεύθυνση πριμοδοτεί και η υπάρχουσα μάζα των δανείων προς τα νοικοκυριά που συνεχίζει να αυξάνει, αν και με σαφώς μικρότερους ρυθμούς από αυτούς που καταγράφονταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο Δεκέμβρη του 2009:

  • Τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά έφταναν σε 119,6 δισ. ευρώ ή περίπου στο 50% του ΑΕΠ που παράχθηκε μέσα στην ίδια χρονιά. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται σε 3,1% από 12,8% το Δεκέμβρη του 2008.
  • Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων φτάνουν σε 80,6 δισ. ευρώ (αύξηση 3,7%) και τα κάθε είδους καταναλωτικά σε 36 δισ. ευρώ (αύξηση 2%).
  • Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνονται σε 133,8 δισ. ευρώ με αύξηση 4,2%. Με πτωτικό ρυθμό (-3,5%) κινείται η τραπεζική χρηματοδότηση προς τη βιομηχανία, εξέλιξη που έχει να κάνει και με την πτώση της παραγωγής, με τις μικρότερες ανάγκες της μεταποίησης για κεφάλαια κίνησης κ.ά.
  • Η συνολική μάζα του τραπεζικού δανεισμού έκλεισε το 2009 στα 253,4 δισ. ευρώ φτάνοντας στο 105,6% του ΑΕΠ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ