ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παρά τους ελιγμούς ο πόλεμος μαίνεται

Βρετανοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες επί ...το έργον στην επαρχία Χελμάτ
Βρετανοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες επί ...το έργον στην επαρχία Χελμάτ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πολύωρες μάχες ακολούθησαν τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Διάσκεψης του Λονδίνου, περί ειρήνευσης και αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, στην επαρχία Χελμάντ, του νότιου Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, τουλάχιστον έξι «αντάρτες» να χάσουν τη ζωή τους. Οπως δημοσιοποιήθηκε αρχικά οι «αντάρτες» άνοιξαν πυρ εναντίον κυβερνητικών κτηρίων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις και αεροπορικές επιθέσεις από τις κατοχικές δυνάμεις, που κράτησαν οκτώ ώρες. Ωστόσο συχνά σε αυτές τις επιχειρήσεις τα κύρια θύματα είναι οι άμαχοι, που ήδη έχουν πληρώσει υψηλό φόρο αίματος, χωρίς να υπολογίζεται ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Πάντως, για το 2009, εκτιμάται ότι μόνο τα δολοφονημένα παιδιά είναι τουλάχιστον 1.050.

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους «Ταλιμπάν» και το πρόγραμμα «εθνικής συμφιλίωσης» που προγραμματίζεται να επιτευχθεί με χρηματισμό και εξαγορά των δυνάμεων των «ανταρτών», προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα, να συνεργαστούν και να δηλώσουν υποταγή στις δυνάμεις κατοχής και την εγκάθετη κυβέρνηση, υποστήριξε ότι θα αφορούν μόνο τους μετριοπαθείς «Ταλιμπάν» και όχι την ηγεσία τους, η οποία δεν «πρόκειται ποτέ να αποκηρύξει τη βία και να παραδώσει τα όπλα συμφωνώντας στην επανένταξη της κοινωνίας».

Οι «Ταλιμπάν», από την πλευρά τους, απαντούν ότι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα αποδεχτούν την πρόταση για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι και τις κατοχικές δυνάμεις.

Οσον αφορά το Πακιστάν, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σε μάχες που σημειώθηκαν χθες στα σύνορα με το Αφγανιστάν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 21 «ισλαμιστές μαχητές», στην περιοχή Μπαχούρ, ενώ ακόμα 23 έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανεξάρτητη πηγή που να επιβεβαιώνει την ταυτότητα των θυμάτων, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και αμάχους.

Και ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, διευρύνοντας τον πόλεμο του Αφγανιστάν, έρευνες αναφέρουν ότι τα 46 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει την ηγεσία του Ισλαμαμπάντ στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, δεν απέδωσαν τα προβλεπόμενα, στην εξαγορά των κατοίκων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ συνεχίζει να προκαλεί

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προκλητικός όπως πάντα εμφανίστηκε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εξάωρης κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Τσίλκοτ, που εξετάζει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

«Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής χωρίς το Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ κάποια μυστική συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους» και ότι θα το έκανε ξανά γιατί κατά τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «εάν η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε συμβεί, η εκτίμησή μας θα ήταν διαφορετική. Ομως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η άποψη η δική μας και των Αμερικανών άλλαξε δραματικά». Μάλιστα τόνισε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε απομακρυνθεί ο πλανήτης θα αντιμετώπιζε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση όπου το Ιράκ και το Ιράν θα ανταγωνίζονταν όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αλλά και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων»! Πάντως, όπως αποδείχθηκε, το Ιράκ δεν είχε ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ οι σχέσεις του με τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως την Αλ Κάιντα ήταν εχθρικές. Μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα - μην ξεχνώντας ουδεμία στιγμή το ρόλο του ως εκπρόσωπος του ιμπεριαλισμού παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση - δηλώνοντας ενώπιον της επιτροπής ότι θα έκανε σήμερα πόλεμο με το Ιράν, αφού «συνεργάστηκε με την Αλ Κάιντα για να αποσταθεροποιήσουν το Ιράκ» και αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή αλλά και τον πλανήτη!

Πάντως, ο Μπλερ αναγκάστηκε να φτάσει δύο ώρες νωρίτερα για την εξάωρη κατάθεσή του και εισήλθε στο κτίριο από μία είσοδο στην πίσω πλευρά με τη συνοδεία αστυνομικών με μοναδικό στόχο να αποφύγει τους διαδηλωτές που φώναζαν «Τόνι Μπλερ, εγκληματία πολέμου» κ.ά. Στην αίθουσα δε παρευρίσκονταν και συγγενείς των 179 Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Ο Μπιν Λάντεν σε ρόλο και ... «οικολόγου»

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ρόλο του προστάτη των φτωχών χωρών έναντι της ...κλιματικής αλλαγής έπαιξε χτες ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, με ηχογραφημένο μήνυμά του που μετέδωσε χτες το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, όπου ενσαρκώνοντας δήθεν το «αντίπαλον δέος» στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στο περιβάλλον λοιδώρησε τις χώρες της Δύσης πως ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη... Πάντως ο «φαντομάς» Λάντεν με τη νέα του εμφάνιση δίνει άλλο ένα πρόσχημα για τη συνέχιση του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού πολέμου» που χρησιμεύει στους ιμπεριαλιστές για να συνεχίζουν τα σχέδιά τους κατά των λαών.

Ο Λάντεν επίσης έκανε και έκκληση για μποϋκοτάρισμα του δολαρίου «ώστε να δοθεί ένα τέλος στη σκλαβιά της ανθρωπότητας απ' την Αμερική» όπως είπε.

Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι υιοθετούν την (ούτως ή άλλως ασήμαντη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος...) «Συμφωνία της Κοπεγχάγης» που υποτίθεται πως θέτει μη δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τέλος, ο προεδρεύων της Διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική Εξέλιξη (GIEC) Ραζέντρα Πασαουρί διέψευσε ότι θα παραιτηθεί με αφορμή το σκάνδαλο Climategate που είχε ξεσπάσει λίγο πριν τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη και όπου διέρρευσαν απόρρητες ηλεκτρονικές επιστολές μελών επιστημονικής επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στις οποίες διαφαίνονται προσπάθειες για τροποποίηση ή αποσιώπηση στοιχείων και δεδομένων που έρχονται σε αντίθεση με τις επικρατούσες απόψεις για λιώσιμο των πάγων...

IAΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Προς διευθέτηση το ζήτημα των βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Μέχρι το Μάη επανέλαβε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα πως θα έχει λυθεί το θέμα μετεγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στη νήσο Οκινάουα παρά τις αντιδράσεις ενάντια στην παρουσία των βάσεων στο νησί. Ανακοινώνοντας στο κοινοβούλιο τους βασικούς στόχους της πολιτικής του χαρακτήρισε «αδιασάλευτη» τη συμμαχία με τις ΗΠΑ «και κρίσιμη στην εμβάθυνση των δεσμών του Τόκιο με την Ασία» στο πλαίσιο ίδρυσης μιας καπιταλιστικής «Κοινότητας Ανατολικής Ασίας» (με πρότυπο την ΕΕ). Το ίδιο 24ωρο, πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο Τζον Ρους υπεραμύνθηκε της «ανάγκης» για συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, λέγοντας ότι είναι «απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Ουασέντα του Τόκιο, ο πρέσβης χαρακτήρισε τους περίπου 45.000 πεζοναύτες στην Ιαπωνία σαν «δυνάμεις πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ή περιφερειακών απειλών για την ασφάλεια», δείχνοντας και προς τη μεριά της ΛΔ Κορέας...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με αντίποινα προειδοποιεί ο ηγέτης της «Χαμάς»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Πράκτορες της ισραηλινής «Μοσάντ», κατηγόρησε χτες ως δράστες της δολοφονίας του πρώην στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, ο αρχηγός της οργάνωσης, Κχαλέντ Μεσχάλ. Μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων Παλαιστινίων που συνόδευαν το θύμα στην τελευταία του κατοικία σε νεκροταφείο έξω από τη Δαμασκό της Συρίας, ο Μεσχάλ προειδοποίησε το Ισραήλ «με αντίσταση».

Ο Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ βρέθηκε δολοφονημένος σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι στις 20 του μήνα. Χτες η αστυνομία του Ντουμπάι προχώρησε στην αναγνώριση υπόπτων, που, όπως ανακοίνωσε, ήταν «μέλη εγκληματικής συμμορίας που διέθεταν ευρωπαϊκά διαβατήρια και παρακολουθούσαν το θύμα τους προτού καν εισέλθει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Το Ισραήλ δεν αντέδρασε άμεσα στις κατηγορίες της «Χαμάς». Νωρίτερα, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι οι στρατηγικής σημασίας εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη θα παραμείνουν «τμήμα του Ισραήλ και σε μία μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους»...

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά από χτεσινοβραδινή συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει μία «νέα δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «μια διεθνής διάσκεψη είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τεθούν τα δύο μέρη γύρω από ένα τραπέζι»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ