ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων

Τα μπλόκα των αγροτών της Νίκαιας και του Προμαχώνα καλούν για σήμερα σε σύσκεψη όσους συμφωνούν με το κοινό πλαίσιο δράσης

Eurokinissi

Σε κοινό πλαίσιο αιτημάτων συμφώνησαν αντιπροσωπείες των μπλόκων της Νίκαιας και του Προμαχώνα, που είχαν συνάντηση, χτες μετά το μεσημέρι, στη Λάρισα. Το κοινό πλαίσιο περιλαμβάνει εννιά σημεία. Πρόκειται για τα επτά σημεία, που είχε προτείνει το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα δύο που προστέθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης. Ετσι, στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται:

  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια
Μετά το τέλος της συνάντησης με δηλώσεις τους ο Β. Μπούτας, από το μπλόκο της Νίκαιας, και ο Π. Αραμπατζής, από το μπλόκο του Προμαχώνα, κάλεσαν όλα τα μπλόκα, που συμφωνούν με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, να στείλουν εκπροσώπους σε σύσκεψη που προγραμματίζεται για σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στον Προμαχώνα, τονίζοντας την ανάγκη της ενωτικής δράσης όλων των αγωνιζόμενων αγροτών ώστε να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση.

Δυναμικές ενέργειες

Για 12η συνεχή μέρα σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας, με ηθικό ακμαίο και αποφασισμένοι να δυναμώσουν την πάλη τους.

Με τα τρακτέρ να παραμένουν στις θέσεις τους οι αγωνιζόμενοι αγρότες προχωρούν και σε άλλες μορφές πάλης. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το απόγευμα προχώρησαν σε αποκλεισμό των διοδίων του Μοσχοχωρίου και το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στα γραφεία της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν δεκάδες αγρότες εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και καταγγέλλοντας τη συκοφαντική επίθεση εναντίον τους. Στη συνάντηση που είχαν με την περιφερειάρχη Καλλιόπη Γερακούδη επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Ταυτόχρονα, στη συζήτηση που είχαν μαζί της, οι εκπρόσωποι του μπλόκου κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης και συκοφάντησης του αγώνα τους.

Από την εξόρμηση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στα διόδια
Από την εξόρμηση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στα διόδια
Και διαμήνυσαν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο για να δοθούν λύσεις στα άμεσα προβλήματα, όσο και για την προοπτική της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η περιφερειάρχης υποστήριξε ότι οι αγρότες θα πρέπει «να κάτσουν να κουβεντιάσουν με την κυβέρνηση» και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους. Κι ανέφερε ότι από τα αγροτικά μπλόκα «δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη Θεσσαλία».

Στις 5 το απόγευμα, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του σταθμού των διοδίων Μοσχοχωρίου Λάρισας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και άνοιξαν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Εκεί έμειναν για μία ώρα, όπου ενημέρωναν για τα δίκαια αιτήματά τους τους οδηγούς, οι οποίοι επικροτούσαν την αγωνιστική πρωτοβουλία τους στα διόδια και δήλωναν ότι στηρίζουν τον αγώνα τους.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπονομεύουν τον αγώνα

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις Σαχινίδη

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του Φίλ. Σαχινίδη, υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επιχείρησε να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος επισημαίνει:

«Στρατευμένος στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς με ταυτόχρονη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, εμφανίσθηκε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.

Ο κ. Σαχινίδης επιχειρεί να ταυτίσει το ΚΚΕ με τη ΝΔ στις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κι αυτό γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάσσονται ανοιχτά κατά των μπλόκων της αγροτιάς και με φανερές αλλά κυρίως κρυφές και κάτω από το τραπέζι μεθοδεύσεις και διαδικασίες επιχειρούν το από κοινού "ξήλωμα" των μπλόκων, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που με συνέπεια στηρίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών. Εξάλλου, έχουν εμπειρία τα δύο κόμματα από την περσινή επιχείρηση διάλυσης των μπλόκων με πρωτεργάτες "γαλαζοπράσινους" αγροτοσυνδικαλιστές, που με τη στάση τους υπονόμευσαν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κάτι αντίστοιχο μεθοδεύουν και φέτος και επειδή το ΚΚΕ τους χαλάει τη σούπα αποκαλύπτοντας τα σχέδιά τους αλλά και την κοινή γραμμή πλεύσης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, επιχειρεί η κυβέρνηση με πρωτομάστορα τον κ. Πάγκαλο και κομιστή τον κ. Σαχινίδη να προβοκάρει το ΚΚΕ πετώντας αριστερά και δεξιά λάσπη και ψέματα.

Γιατί δεν μπορεί να έχει τόσο αδύνατη μνήμη ο κ. Σαχινίδης και να μη θυμάται ότι και μόλις λίγους μήνες πριν, επί κυβέρνησης ΝΔ, κατακαλόκαιρο του 2009 στο Ν. Λάρισας και γενικότερα στη Θεσσαλία έγιναν σκληροί αγροτικοί αγώνες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα για αποζημιώσεις από χαλαζόπτωση και ακαρπία στην επαρχία Αγιάς στους αμυγδαλοπαραγωγούς, στην επαρχία Τυρνάβου και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Δεν μπορεί να ξεχνά επίσης τόσο εύκολα το μεγάλο μπλόκο πέρυσι το Φλεβάρη πάλι στον κόμβο της Νίκαιας με κυβέρνηση ΝΔ και τον τρόπο που "έσπασαν" τον αγώνα "γαλαζοπράσινοι" συνδικαλιστές.

Φαίνεται πως ο κ. Σαχινίδης στη βιασύνη του να υλοποιήσει τη γραμμή της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον κ. Πάγκαλο για "χτύπημα" του ΚΚΕ με κάθε μέσο εξαιτίας της στάσης του στους αγροτικούς αγώνες αυτοαποκαλύπτεται με τα χοντροειδή αντιΚΚΕ προβοκατόρικα ψέματα που λέει.

Ολα δείχνουν ότι εκπαιδεύτηκε καλά σ' αυτού του είδους τη δουλειά από παλιότερα όταν επί κυβέρνησης Σημίτη, ως οικονομικός σύμβουλός του, στήριξε κι αυτός την επιχείρηση βουλκανιζατέρ στις Μικροθήβες με τα σπασμένα λάστιχα από τις ξιφολόγχες των ΜΑΤ, με τη ζάχαρη και την άμμο στα ρεζερβουάρ των τρακτέρ, καθώς και τα άλλα γνωστά αυταρχικά κατορθώματα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορήσει τους καπνοπαραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας τη στάση που κράτησε απέναντι στις αποφάσεις της ΕΕ που πρόθυμα υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "ξεπατώνοντας" τον καπνό και ξεκληρίζοντας περίπου 5.000 οικογένειες καπνοπαραγωγών δίνοντάς τους τα 30 αργύρια της αποσυνδεδεμένης επιδότησης.

Τέλος, δηλώνουμε προς τον κ. υφυπουργό ότι όσες προσπάθειες και αν κάνουν στο τέλος θα πάρουν αγωνιστική απάντηση από τη μικρομεσαία αγροτιά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΓΑ
Στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς

Στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς συμπαραστέκεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ αναφέρουν ότι είναι δίπλα στους αγρότες, στηρίζοντας την προσπάθειά τους για παραμονή τους στην παραγωγική διαδικασία, καθότι είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής Οικονομίας, σήμερα. Καλούν επίσης τους αγρότες σε συμπόρευση στην προσπάθεια για συνέχιση ύπαρξης του ΕΛΓΑ ως Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας με αντικείμενο την ενεργητική προστασία και την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας, καθώς και το έργο της χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των αγροτών

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Τέντε, και του εξέθεσε τη θέση, αλλά και την ανησυχία του ΚΚΕ για τα παρακάτω:

Πρώτο: Αναπτύσσεται μια συκοφαντική επίθεση εναντίον των αγροτών από κυβερνητικά στελέχη και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εναντίον των αγροτών, οι οποίοι αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο. Δηλαδή, να μείνουν και να δουλεύουν στα χωράφια τους, στη γη τους. Να έχουν εξασφαλισμένες τιμές στα προϊόντα τους, να ζήσουν στον τόπο τους, να μην ξεκληριστούν.

Δεύτερο: Μας ανησυχούν, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος, παραγγελίες ορισμένων εισαγγελέων για αυτόφωρες συλλήψεις αγροτών αλλά και δημοσιεύματα για συλλογή στοιχείων, όπως αριθμούς κυκλοφορίας τρακτέρ και άλλων στοιχείων, ώστε να συγκροτηθούν κατηγορίες εναντίον αγροτών μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων, κλπ. Ολα αυτά αποτελούν επικίνδυνες εξελίξεις και το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε αυτές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίκαιος αγώνας για την επιβίωση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση εκτός από τις απειλές, τους εισαγγελείς και τις συκοφαντίες, τώρα ελπίζει να κάμψει τον αγώνα της αγροτιάς αξιοποιώντας και την υπόγεια και ανοιχτή βοήθεια της ΝΔ, τους εμποροβιομήχανους και τους στρατευμένους δημοσιογράφους. Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει πείσμα γιατί είναι αγώνας για την επιβίωσή της. Εχει αντοχή γιατί υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά της η πλειοψηφία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ