ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πλησιάζουν τα 16 εκατομμύρια

Αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, από τον Αύγουστο του 1998 και στην Ευρωζώνη από το Γενάρη του 2000, καταγράφηκε το Δεκέμβρη του 2009, όπως σημειώνει η EUROSTAT με αφορμή τη χτεσινή δημοσίευση νέων στοιχείων. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη η ανεργία άγγιξε 10% (8,2% το Δεκέμβρη του '08), με συνολικά 15.763.000 εκατομμύρια ανέργους. Στην ΕΕ των «27» το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 9,6% (7,6% το Δεκέμβρη '08), που μεταφράζεται σε 23.012.000 εκατομμύρια ανέργους. Τα παραπάνω στοιχεία, όμως, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική ανεργία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ακόμη κι όσοι έχουν έστω και μια ώρα μέσα στη βδομάδα!

Σε σχέση με το Δεκέμβρη του '08, όλες οι χώρες - μέλη, παρουσιάζουν αύξηση στο ποσοστό της ανεργίας. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Λετονία, με 22,8% και η Ισπανία με 19,5%. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβρη, παρουσιάζουν οι βαλτικές χώρες. Η Λετονία από 11,3% σε 22,8%, η Εσθονία από 6,5% σε 15,2% και η Λιθουανία από 6,5% σε 14,6%.

Η ανεργία των νέων (κάτω των 25 χρόνων) παίρνει ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις. Στην ευρωζώνη εκτοξεύθηκε στο 21% (από 17%) και στην ΕΕ των 27 σε 21% από 16,9%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν η Ισπανία με 44,5% και η Λετονία 43,8%.

Τέλος, στις ΗΠΑ, η ανεργία έφτασε στο 10% το Δεκέμβρη του '09 και στην Ιαπωνία στο 5,2% το Νοέμβρη του '09.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο κεφάλαιο δίνει μόνο δώρα

Ενώ στους εργάτες μόνο βάρη, όπως αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλώντας σε παγκινητοποίηση για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας

Τα ταξικά συνδικάτα αντιπαλεύουν την πολιτική που θέλει τον ΟΑΕΔ πορτοφόλι των εργοδοτών (φωτ. από κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας)
Τα ταξικά συνδικάτα αντιπαλεύουν την πολιτική που θέλει τον ΟΑΕΔ πορτοφόλι των εργοδοτών (φωτ. από κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας)
«Ολοι στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη - Ολοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ»!

Με αυτό το μαχητικό κάλεσμα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες να απαντήσουν στα «δύο ακόμα δώρα της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο», όπως τονίζει σε σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του κι αναφέρεται στη μετατροπή του ΟΑΕΔ στο μεγάλο πορτοφόλι των επιχειρηματιών, καθώς και στο προσχέδιο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι, νέες, μετανάστες, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση προσθέτει και έναν ακόμα λόγο στους δεκάδες για τους οποίους πρέπει μαζικά να απεργήσουμε στις 10 του Φλεβάρη.

Τις τελευταίες μέρες πρόσθεσε ακόμα άλλους 2:

1) Ενώ δηλώνει ότι "δεν υπάρχει σάλιο" και μειώνει μισθούς, επιδόματα, Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, κ.ά., την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ, που το 80% των εσόδων του είναι χρήματα των εργαζομένων, επιδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες για δήθεν νέες θέσεις εργασίας και πληρώνει για λογαριασμό των εργοδοτών την ασφάλιση σταδιακά για 4 χρόνια.

2) Με το προσχέδιο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης προσφέρει προίκα στους καπιταλιστές όλο το προηγούμενο αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επέτρεπε:

  • Την εργασία με "μπλοκάκι"
  • Την εκ περιτροπής εργασία
  • Την επινοικίαση εργαζομένων
  • Τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων
  • Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων

Και όχι μόνο το διατηρεί όλο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ που το βρίσκει θετικό, αλλά το επαυξάνει κιόλας όπως γίνεται, για παράδειγμα, με την επέκταση της μερικής απασχόλησης στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μια και ενιαία απάντηση τους πρέπει:

Μαζική συμμετοχή στην απεργία με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Μαζική αποδοκιμασία και εγκατάλειψη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που δικό τους έργο είναι:

  • Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μεγάλο πορτοφόλι άντλησης χρημάτων για τους καπιταλιστές
  • Το αντεργατικό πλαίσιο των τελευταίων 10 ετών και η διατήρηση και ενίσχυση αυτού του αντεργατικού μεσαίωνα

ΜΑΧΗΤΙΚΑ - ΜΑΖΙΚΑ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ - ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ.»


ΟΡΥΧΕΙΟ ΔΕΗ - ΚΟΖΑΝΗ
Τραυματίστηκαν δύο οδηγοί

Τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας καταγγέλλει το τοπικό Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

Δύο εργάτες τραυματίστηκαν χτες στις 4.30 τα ξημερώματα στο χώρο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, στην Κοζάνη, όταν ανατράπηκε το όχημα μεταφοράς καυσίμων στο οποίο επέβαιναν. Οι τραυματίες, οδηγός και συνοδηγός του οχήματος, δουλεύουν με 8μηνη και 2μηνη σύμβαση αντίστοιχα. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι και το νέο «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας που έχει επιβάλλει η ΔΕΗ. Το εν λόγω όχημα αποτελεί ιδιοκατασκευή της ΔΕΗ ΑΕ, δηλαδή μετατροπή οχήματος UNIMOG σε όχημα μεταφοράς καυσίμων με την προσθήκη βυτίου. Μάλιστα σχολιάζουν πως είναι αφελής όποιος ρωτήσει αν το συγκεκριμένο όχημα έχει άδεια, αν πέρασε ΚΤΕΟ, αν πληροί έστω και τις ελάχιστες ή στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας για τους εργαζόμενους που το οδηγούν. «Το όχημα αυτό, και πολλά άλλα, είναι «χάρος με άδεια κυκλοφορίας από την ΔΕΗ ΑΕ» και βγαίνει παγανιά καθημερινά στα στρατόπεδα εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ. Ενίοτε δε, θερίζει με το δρεπάνι του».

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η ΔΕΗ ΑΕ όσο και κυβερνήσεις του κεφαλαίου για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ του ΛΚΔΜ. Εκθέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους στα ορυχεία, όταν επιτρέπουν να κυκλοφορούν ακατάλληλα οχήματα χωρίς τους ανάλογους ελέγχους ΚΤΕΟ κλπ σε ακατάλληλους δρόμους και οδηγούς με εξοντωτικά ωράρια (10-12 ώρες).

Η εμπειρία του ΣΕΕΕΝ λέει πως τέτοια φαινόμενα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, υψηλής ανεργίας, έντονου ανταγωνισμού και κυριαρχίας της "απελευθερωμένης αγοράς" θα εντείνονται, τις συνέπειες θα τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και με τη ζωή τους. Τα θύματα της εργατικής τάξης στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων στη βιομηχανία, στην οικοδομή, στα ναυπηγία και στα στρατόπεδα εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ πρέπει να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να προστατέψουν τη ζωή τους, να βάλουν φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν αναλώσιμο υλικό, να οργανωθούν στο συνδικάτο τους, να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και με την ενίσχυση του ταξικού πόλου να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα και στην κοινωνία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η πορεία της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη».


ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΤΕ
Εξαπολύει επίθεση εφ' όλης της ύλης

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αξιοποιώντας την οικονομική κρίση η διοίκηση του ΟΤΕ εξαπολύει επίθεση για την κατάργηση στα δικαιώματα που έχουν απομείνει στους παλαιότερους μόνιμους εργαζόμενους και συνολικά των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Στη χτεσινή δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων της εργοδοσίας με την Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ) για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010 η εργοδοσία απαίτησε: Την αλλαγή των όρων απόλυσης, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους. Την καθιέρωση της υπερεργασίας, με στόχο τη μείωση του κόστους των υπερωριών στο μισό. Την παραπέρα μείωση των επιδομάτων που ήδη έχουν απαξιωθεί καθώς υπολογίζονται με βάση το κατώτερο μισθό του 2001. Τον περιορισμό της διάρκειας της άδειας ασθενείας, την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών.

Με άλλα λόγια, η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της. Πρόκειται για αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στήριξε και στηρίζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Από την άλλη, οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ αφορούν και στην υπογραφή της κατάπτυστης ΣΣΕ του 2005 που κατάργησε το καθεστώς μονιμότητας για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται από το 2006 και μετά.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ, Ν. Σιτζάνης, δήλωσε ότι «οι απαιτήσεις της εργοδοσίας ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου στα δικαιώματα των εργαζομένων και πρέπει να τύχουν ανάλογης απάντησης με πρώτο βήμα τη συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ