ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Επίμονο άνοιγμα κόντρα σε κάθε τρομοκρατία

Πολύτιμο εργαλείο αποτελούν οι συνελεύσεις μέσα στους τόπους δουλειάς, όπου οι εργάτες καταλήγουν σε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας

Η συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι απάντηση στην ένταση της τρομοκρατίας με την οποία η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της προσπαθούν να επιβάλλουν τα αντεργατικά τους σχέδια.

Αυτό είναι το μήνυμα που καθημερινά μοιράζεται με περιοδείες, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς. Χτες, η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποίησαν εξόρμηση στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», καλώντας τους εργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία. Την ανάγκη γι' αυτό αναδεικνύει η κατάσταση που η εργοδοσία καλλιεργεί μέσα στην επιχείρηση που, με το πρόσχημα της ...προστασίας του χώρου, έχει γεμίσει με κάμερες, καταγράφοντας κάθε κίνηση των εργατών. Επιπλέον, εμπόδισαν τους συνδικαλιστές να μιλήσουν με τους υπαλλήλους των γραφείων.

Ομως η προσπάθεια του κεφαλαίου να επιβάλλει σιγή ιχθύος πέφτει στο κενό. Το πλατύ άνοιγμα εντείνεται καθημερινά, όλο και πιο αποφασιστικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση, χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πραγματοποίησε περιοδείες στα κατασκευαστικά έργα του ΜΕΤΡΟ στο Ελληνικό, ενώ η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου, πραγματοποίησε χτες περιοδεία σε εργοστάσια του κλάδου στην Πάτρα, σε «GEORGIA PACIFIC», «EL PACK» και «ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ», όπου και πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των εργαζομένων.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τα εργοστασιακά σωματεία του χώρου και την Ενωση Τύπου και Γραφικών Τεχνών Νομού Αχαΐας, με τους εργάτες του κλάδου να δηλώνουν αποφασισμένοι για τη συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση. Τις επόμενες μέρες, η Ομοσπονδία, θα προχωρήσει σε αντίστοιχες συσκέψεις και στη Θεσσαλονίκη (2/2) και στο Βόλο (3/2).

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων οι εξής γενικές συνελεύσεις:

  • Σήμερα, Σάββατο 30 του Γενάρη, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Αύριο, Κυριακή 31 του Γενάρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στις 10 π.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Την 1η του Φλεβάρη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στις 3 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού. Στις 6 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Ζακύνθου, στο Εργατικό Κέντρο (Ευγενίδου 5). Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
  • Στις 6 του Φλεβάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας.

Επίσης:

  • Αύριο, Κυριακή 31 του Γενάρη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και τις εργοστασιακές επιτροπές του κλάδου, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ.). Εκεί θα γίνει και η ετήσια κοπή της πίτας της Ενωσης.
  • Μεθαύριο Δευτέρα 1η του Φλεβάρη, σε πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και γονιών καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στις 6.30 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
  • Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Μετά από πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», ο Σύλλογος Εργαζομένων στο «Τζάνειο» προχωρά σε δίωρη στάση εργασίας, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., και σύσκεψη εργαζομένων για την προετοιμασία της απεργίας. Αντίστοιχη στάση εργασίας πραγματοποίησε και χτες.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STAGE
Στις 10 Φλεβάρη απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους

Στέλνουν μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης και συντονισμού, έχοντας κατασκηνώσει από χτες έξω απ' τη Βουλή

Τα ΜΑΤ έστειλε η κυβέρνηση για να υποδεχτούν τους εργαζόμενους
Τα ΜΑΤ έστειλε η κυβέρνηση για να υποδεχτούν τους εργαζόμενους
Σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι και απολυμένοι των προγραμμάτων stage από όλη την Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν και το Σαββατοκύριακο. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας «Βγείτε έξω απ' τα γραφεία να δείτε τι σημαίνει μαύρη εργασία», έστησαν συμβολικά σκηνές για να δηλώσουν στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που συναινούν στην αντεργατική πολιτική, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθεί το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή «πάνε πακέτο», απάντησε στις δίκαιες διεκδικήσεις τους στέλνοντας αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, που περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στο πεζοδρόμιο έξω από τη Βουλή!

Στο πλευρό τους βρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Γιώργος Μαυρίκος, ενώ η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου επικοινώνησε με το προεδρείο της Βουλής απαιτώντας να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής δεν έφυγαν. Σταθεροί συμπαραστάτες στον αγώνα των εργαζομένων στα stage, στη χτεσινή κινητοποίηση, βρέθηκαν και στελέχη του ΠΑΜΕ.

Ταξιδεύοντας όλο το βράδυ και άλλοι από τα ξημερώματα εργαζόμενοι με stage, που πετιούνται βίαια στο δρόμο της ανεργίας χωρίς να δικαιούνται ακόμα και την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, όπως η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, κατέφτασαν στην Αθήνα και δήλωσαν αγωνιστικό «παρών», το οποίο, όπως έλεγαν, θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

«Παίρνουμε δύναμη από το συλλογικό αγώνα...»

«Θα έρθουν μαύρες, δύσκολες μέρες. Οι απολυμένοι θα φτάσουν τις 600.000 σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας, ο οποίος σε λίγο θα πρέπει να λέγεται υπουργός Ανεργίας», λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πελέκης, εργαζόμενος στα stage του ΟΓΑ. «Το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης ήταν να πάρει από τους μικρούς και να δώσει στους μεγάλους μέσα από την ελαστική εργασία. Αυτό ήταν το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης, να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο το κεφάλαιο!», υπογραμμίζει. Οπως σημειώνουν πολλοί, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων είναι απαραίτητη. «Φυσικά θα απεργήσουμε στις 10 Φλεβάρη, πρέπει να απεργήσουμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα βγάλουμε κάποια ανακοίνωση με τα αιτήματά μας», λένε. «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των αγροτών. Αυτοί είναι που ταΐζουν όλη την Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε κι εμείς στα μπλόκα μαζί τους», συμπληρώνει ο Π. Πελέκης.

«Παίρνουμε θάρρος από τον αγώνα, από τη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αυτό που παλεύουμε, αλλά είναι μονόδρομος. Θα ήταν χειρότερα αν ήμασταν έξω από τους αγώνες εμείς που έχουμε ημερομηνία λήξης, που βλέπουμε τον εφιάλτη της ανεργίας να πλησιάζει κι επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουμε χωρίς κανένα δικαίωμα», τονίζει ο Λυκούργος Φουντούλης.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση «παρέλασαν» για τη... φωτογραφία στα ΜΜΕ και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν «αγωνιστικοί» και να καπηλευτούν έναν αγώνα που ούτε οργανώνουν, ούτε ουσιαστικά στηρίζουν. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά εμφανιζόταν ως ο «μοναδικός υπερασπιστής» των «παιδιών με stage», ενώ και τις ελαστικές μορφές εργασίας έχει στηρίξει και μετεκλογικά τάχθηκε υπέρ της μοριοδότησης στον ΑΣΕΠ και όχι της μονιμοποίησής τους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων

Δεκάδες ομοσπονδίες και σωματεία από όλη τη χώρα αποφάσισαν να κατεβάσουν τα ρολά στις 10 του Φλεβάρη

Κατεβάζουν τα «ρολά» οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εμποροι της χώρας, στις 10 του Φλεβάρη, αντιστεκόμενοι στην κυβερνητική πολιτική που τους έχει ήδη καταδικάσει στον αφανισμό και απαιτώντας αγωνιστικά άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Πλήθος Ομοσπονδιών και Σωματείων ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ για πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών, με αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.

«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ. Τα ελλείμματα δεν είναι δικά μας, τα δημιούργησε η πολιτική τους. Ψάχνουν να βρουν εξιλαστήρια θύματα για την κρίση των μονοπωλίων», τονίζει η Συντονιστική στο κάλεσμά της για την κινητοποίηση. Το πλαίσιο πάλης αποτελείται από αιτήματα που μπορούν, όχι μόνο να δημιουργήσουν ένα ικανό «ανάχωμα» στην επίθεση που δέχονται οι ΕΒΕ, αλλά και να πάνε ένα βήμα μπροστά την υπόθεση της βιωσιμότητάς τους σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, με τη δύναμη που αντλούν και από τις οργανώσεις που στηρίζουν την αγωνιστική πρωτοβουλία της Συντονιστικής, έχουν να αντιπαλέψουν και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που επιμένουν ακόμη και αυτή την κρίσιμη στιγμή στη λογική των στημένων «κοινωνικών διαλόγων», στην κατάθεση υπομνημάτων και στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, που επιδιώκει για μια ακόμη φορά να ενισχύσει τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στο όνομα των μικρών και πολύ μικρών.

Αποφάσεις για την κινητοποίηση έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι εξής Ομοσπονδίες:

  • Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.
  • Ομοσπονδία Κομμωτών Ελλάδας (ΑΣΚΟΚΚΚΕ).
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών - Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ).
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών & Βιβλιοπωλών.
  • Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.
  • Ομοσπονδία Εμποροραπτών - Ραπτών Ελλάδας.
  • Ομοσπονδία ΕΒΕ Καρδίτσας.
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ).
  • Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Σωματεία που έχουν ήδη λάβει αποφάσεις:

  • Ενωση Βιοτεχνών Μηχανουργικών Επιχειρήσεων Αττικής.
  • Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ).
  • Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Βαφείων & Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών - Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».
  • Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων & Κομμωτών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ».
  • Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ).
  • Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ).
  • Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών & Κλιματιστικών Εργων.
  • Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας.
  • Ενωση Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας.
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων Υγρών & Αερίων Καυσίμων & Συντηρήσεως Λεβητοστασίων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ».
  • Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων.
  • Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Αγ. Παρασκευής - Χολαργού.
  • Σύνδεσμος Εμποροραπτών- Ραπτών Καταστηματαρχών Αθηνών.
  • Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου.
  • Ενωση ΕΒΕ Αχαρνών.
  • Ενωση ΕΒΕ Ν. Ερυθραίας.
  • Ενωση Βιοτεχνών Τυπογράφων.
  • Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Εργολάβων Ν. Ιωαννίνων.
  • Σωματείο Ξυλουργών Ν. Ιωαννίνων.
  • Σωματείο Μηχανικών Αυτοκινήτων Ν. Ιωαννίνων.
ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Διεκδίκησαν δεδουλευμένα και λίγες μέρες μετά βρέθηκαν στο Τμήμα

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ταξικού συνδικάτου του κλάδου, αλλά και του ΚΚΕ

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι ασπίδα για τους εργάτες
Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι ασπίδα για τους εργάτες
Πήγαν να διεκδικήσουν τα μεροκάματά τους από το αφεντικό τους και λίγες μέρες μετά βρέθηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας μετά από «ανώνυμη» καταγγελία σε βάρος τους.

Ο Μ. Μ. και ο Τ. Α., μετανάστες από το Πακιστάν, εργάζονταν σε βιοτεχνία μεταλλικών κατασκευών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εργοδοσία, στα πλαίσια περικοπών, τους υποχρέωνε να δουλεύουν ορισμένες μέρες της βδομάδας εναλλάξ. Πριν λίγες μέρες, η εργοδοσία τους είπε να μην πάνε στην εργασία τους για 2-3 μέρες και όταν ξαναπήγαν για μεροκάματο τους είπαν ότι είναι «περιττοί» για την επιχείρηση.

Την περασμένη Δευτέρα, οι εργάτες έκαναν παρέμβαση μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στον εργοδότη ζητώντας τα μεροκάματά τους, αλλά ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εκείνοι αποχώρησαν με τη θέλησή τους από τη δουλειά.

Χτες το πρωί, όταν οι εργάτες επέστρεψαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου έκαναν τη σχετική καταγγελία, βρήκαν μέσα στο σπίτι τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να τους περιμένουν, επειδή - όπως ενημερώθηκαν - υπήρχε «ανώνυμη» καταγγελία ότι διέθεταν πλαστά έγγραφα. Γι' αυτό και οι αστυνομικοί τους οδήγησαν στο τμήμα Ασφαλείας Κολωνού. Στο Τμήμα έσπευσε άμεσα το συνδικάτο του κλάδου. Το γεγονός κατήγγειλε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κυπραίος, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Βιομηχανίας του Κόμματος, που βρέθηκε στο πλευρό των εργατών, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση για την απελευθέρωσή τους πραγματοποίησε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Παρέμβαση πραγματοποίησε και η Μαρία Λαγουβάρδου από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Τελικά ο Μ. Μ. αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο T. Α. κρατείται. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, αφού κάποιο από τα χαρτιά του δεν ήταν «εντάξει». Ο «Προμηθέας» θα βρεθεί στα δικαστήρια μαζί με τον εργάτη, ενώ, σήμερα, θα κάνει νέα παρέμβαση στην εργοδοσία. Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «το συνδικάτο μετάλλου και το ταξικό κίνημα δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη ούτε και στο συγκεκριμένο τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος εργαζόμενων ιδιαίτερα μεταναστών. Είμαστε αποφασισμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουμε από κοινού άμεση δυναμική απάντηση στην εργοδοσία και στους μηχανισμούς της».

Πριν δυο χρόνια ο Τ. Α. είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό» αλλά τη μέρα που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έχασε τη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για άδεια διαμονής, η οποία έχει εκδοθεί από την κοινότητα Συκαμίνου Αττικής, καθώς και διάφορα έγγραφα του «Ευαγγελισμού». Το γεγονός βεβαιώνεται και με σχετικό έγγραφο του τμήματος Ασφαλείας Κολωνού που εκδόθηκε ύστερα και από σχετική δήλωση του μετανάστη προς τις αρχές. Αργότερα, απευθύνθηκε σε κάποιο άτομο, προκειμένου να προμηθευτεί με νέα έγγραφα. Ομως, ένα από αυτά ήταν πλαστό. Αξίζει να σημειωθεί πως επιτήδειοι, μέλη κυκλωμάτων, πλησιάζουν αλλοδαπούς και με «ταρίφες» των 1.000 - 1.500 ευρώ τους εκδίδουν τα έγγραφα, τα οποία χρειάζονται για τις άδειες παραμονής.

ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Προκήρυξαν νέα απεργία

Για τα συμφέροντα των πλοιοκτητών «σκούζει» το εργοδοτικό συνδικάτο αλιεργατών!

Με προκήρυξη τέταρτης, νέας απεργίας, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει αποδεκτή την αγωγή των πλοιοκτητών και να βγάλει παράνομη και την τρίτη απεργιακή τους κινητοποίηση. Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, κλιμακώνουν την πάλη, κόντρα στη λυσσασμένη εργοδοτική επίθεση που από χτες έγινε πιο άγρια μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση για να στενέψει ο κλοιός που σφίγγει γύρω από τους απεργούς ώστε να παραδοθούν άνευ όρων.

Πατώντας στην επίσημη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος προχτές είπε κατάμουτρα στους απεργούς πως δεν μπορούν να απεργούν, οι εργοδότες απαιτούν από τους Αιγύπτιους να αποδεχθούν να δουλέψουν με 800 ευρώ ανεξαρτήτως μερτικού ή να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, διαφορετικά τους απειλούν ότι θα πάνε στη φυλακή. Την ίδια ώρα το εργοδοτικό Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώντας με ανακοίνωση που εξέδωσε αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία των εργοδοτών, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην άτυπη τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοινώνει ότι οι αλιεργάτες που κατάφεραν να βγάλουν πράσινη κάρτα και να δουλεύουν στη χώρα μας εκβιάζουν τους πλοιοκτήτες πως η δουλειά που κάνουν δεν είναι ούτε επικίνδυνη ούτε σκληρή, και άλλα τέτοια. Αποκαλυπτικό για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι το σημείο όπου δίνουν πλήρη κάλυψη στους εργοδότες για την κατακόρυφη πτώση του μερτικού των αλιεργατών από τα 1.200 ευρώ στα 300-400, υιοθετώντας τα περί «κρίσης».

Τέλος, παραδέχονται πως το Σωματείο τους είναι δημόσια τοποθετημένο υπέρ της ΠΑΣΚΕ και κατά του ΠΑΜΕ και δρα υπό την καθοδήγηση του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ, αποκαλύπτοντας ποιοι είναι οι καθοδηγητές αυτής της άθλιας επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Στη μάχη κι οι συνταξιούχοι

Κάλεσμα στα συνταξιουχικά σωματεία να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ.

Σε πρόσφατη σύσκεψη, υπογραμμίστηκε ότι η απεργία στις 10 Φλεβάρη αποκτάει ιδιαίτερη σημασία και έρχεται να δώσει απάντηση της εργατικής τάξης σε συνέχεια της μεγάλης απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη, στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου. Να διεκδικήσει αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν, να βάλουν πρόγραμμα δράσης, να μοιράσουν υλικό, ανακοινώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να ενημερώσουν τους συνταξιούχους στους χώρους που συχνάζουν. Μαζί με τα εργατικά σωματεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δράσης τους, για μοίρασμα υλικού, περιοδείες και περιφρούρηση στους χώρους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ