ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρομοκρατική αριθμητική και κήρυγμα συναίνεσης

Με αποσπασματικά νούμερα, ξεκομμένα από την πολιτική που δημιούργησε τα προβλήματα, προσπάθησαν τα κυβερνητικά στελέχη να νομιμοποιήσουν τις επερχόμενες νέες ανατροπές

Την καραμέλα των οικονομικών σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία επικαλέστηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου να αιτιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων.

Υποστήριξε πως «η περιουσία που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία είτε είναι 31 δισεκατομμύρια ευρώ, που λέει η καταγραφή με βάση όσα είχε η προηγούμενη κυβέρνηση αποτιμήσει, είτε είναι στα 24 με 25 δισεκατομμύρια, εμείς κάνουμε πλήρη καταγραφή αυτή την περίοδο, σίγουρα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει το ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή, αν σταματήσουμε να εισπράττουμε, αν σταματήσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τα ταμεία, όλη αυτή η περιουσία επαρκεί για να καλύψει, μόλις, έξι, επτά μηνών τις δαπάνες, δηλαδή, τις συντάξεις και τις άλλες παροχές. Είναι μικρή η περιουσία σε σχέση με τις υποχρεώσεις των Tαμείων. Πρέπει να πω ότι σε άλλες χώρες η περιουσία που δημιουργήθηκε συμβάλλει στη χρηματοδότηση των συστημάτων εκεί σε ποσοστό 10% και πάνω. Στη χώρα μας, αυτή η περιουσία που έχουμε, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του συστήματος μόλις κατά 2%».

Προσπαθώντας να ρίξει τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο καναβάτσο του δικομματικού καβγά και να διαγράψει τη διαχρονική ευθύνη των δύο, είπε ότι «το 2002, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλήρωσε 9,5 δισ. ευρώ για χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ, της περιόδου από το 1975 μέχρι το 2000. Μπορεί να ήταν περισσότερα τα χρήματα, πάντως πλήρωσε. Το 2004, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τα ταμεία ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ».

Εκκληση για συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο» απηύθυνε εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Μιλώντας για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, υποστήριξε ότι «δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να μειωθούν τα όρια ηλικίας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλήσει κανείς για βασικό μισθό 1.400 ευρώ, δυστυχώς και βεβαίως υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες και στο θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών».

Διαστρεβλώνοντας τέλος της πρόταση του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η υιοθέτηση της πρότασης του ΚΚΕ να μην εμπλέκονται τα Ταμεία στο χρηματιστηριακό τζόγο και να μην κατέχουν μετοχές, εκθέτει τα ασφαλιστικά ταμεία στην ελεύθερη αγορά. Οπως είπε, τα Ταμεία σήμερα «εάν δεν είχαν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, όπως ζητάτε στην πρότασή σας, κυρίες και κύριοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, ουσιαστικά λέμε "δώσ' τα στη Morgan τάδε, η στην παράταξη δείνα"». Κουβέντα βέβαια δεν είπε για την πραγματική πρόταση του Κόμματος να τοποθετούνται τα αποθεματικά αποκλειστικά και μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η πρόταση του ΚΚΕ πλήττει τις επιχειρήσεις

Κυνική ταξική ομολογία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ

Με πολωτικές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, συμφώνησε όμως στο βασικό κυβερνητικό επιχείρημα απόρριψης της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, που είναι η έλλειψη πόρων από την πλευρά των Ταμείων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για διαχειριστική ανεπάρκεια σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες ισχυρίστηκε ότι πρέπει ενεργά να εμπλακούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «όταν εμείς κάναμε την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, η μετοχή τότε ήταν 25 ευρώ και σήμερα πωλείται 4 ευρώ. Και ξέρετε τότε γιατί αρνήθηκαν να δώσουν τα Ταμεία μετοχές της Εμπορικής; Γιατί είχαν πεισμώσει οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούσαν και έρχονται σήμερα οι ίδιοι οι συνδικαλιστές να πουλάνε με 4 ευρώ τη μετοχή».

Τέλος, υπερασπίστηκε τη διακυβέρνηση της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «δεν μείωσε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Τα περιφρούρησε, τα προστάτευσε και τα αύξησε».

«Μονόπλευρη» χαρακτήρισε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ βλέπει ίσως περισσότερο μονόπλευρα τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ίσως λόγω κοσμοθεωρίας πολιτικής, αγνοώντας το γεγονός με τον τρόπο με τον οποίο - διότι προφανώς δεν τον αγνοεί - διαλέγεται, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υπάρχουν αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει η ισορροπία μεταξύ της επιβίωσης των επιχειρήσεων, αλλά και της δυνατότητας των εργαζομένων να έχουν και αμοιβές ικανοποιητικές, και ποιότητα ζωής, αλλά και θέσεις εργασίας. Αυτή η ισορροπία είναι ίσως το σημαντικότερο δίλημμα για τον τρόπο που πρέπει να το διαχειριστούμε για την κοινωνική συνοχή και την πολιτική και κοινωνική ευταξία».

ΛΑ.Ο.Σ.
Ρατσιστικό παραλήρημα

Οι οικονομικοί μετανάστες ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκο Βελόπουλο, που επιδόθηκε χθες σε ένα ακόμη ρατσιστικό παραλήρημα. Οπως είπε, «είναι 5 δισ. ευρώ ετησίως οι απώλειες των εισφορών, από τους λαθρομετανάστες. Εάν υπολογίσετε για περίπου επτακόσιες χιλιάδες λαθρομετανάστες που δουλεύουν με μαύρη εργασία 3 δισ. ευρώ το χρόνο επί δέκα χρόνια είναι 30 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά φοβάστε να τα πείτε μήπως θεωρηθείτε ρατσιστές και κακοί άνθρωποι. Από πότε η πραγματικότητα είναι κακία και ρατσισμός;». Επίσης υποστήριξε ότι «είναι 10 δισ. ετησίως η φοροδιαφυγή. Και δεν το λέει ο Βελόπουλος, αλλά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Φοροδιαφυγή, ξέρετε από τι; Θέλετε να πάμε μια βόλτα όλοι μαζί εδώ απέναντι στο Σύνταγμα; Εχει κάτι σεντόνια με Louis Vuitton μαϊμούδες τσάντες, με Burberry, με κάποιες μάρκες, οι οποίες είναι ακριβές βέβαια στην αγορά, αλλά τις πουλούν με 10 και 20 ευρώ».

ΣΥΡΙΖΑ
Προγραμματική αβάντα στο ΠΑΣΟΚ

Σπέρνοντας αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις όσον αφορά τα Εργασιακά, παρουσιάστηκε στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «μικρή προσπάθεια κάνει για να κάνει μικροβελτιώσεις, αλλά παράλληλα διατηρεί και μονιμοποιεί τον εργασιακό μεσαίωνα, που προεκλογικά μόνο ενόχλησε τον κύριο πρωθυπουργό, γιατί τώρα δεν τον άκουσα να πει ότι αυτό συνεχίζεται. Και δεν άκουσα καθόλου να πει ότι έστω κάνω σήμερα μικροδιορθώσεις, μπαλωματάκια, αλλά αύριο θα κάνω κάτι διαφορετικό για να αλλάξω αυτήν την κατάσταση. Αρα, προεκλογικά ειπώθηκαν σωστά πράγματα, ενώ τώρα δεν λέγονται αυτά που πρέπει».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δωρεάν παροχές Υγείας για όλους

Τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, με ευθύνη της πολιτικής του δικομματισμού, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Στο φλέγον θέμα των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας την υποβάθμισή τους προς όφελος των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οπως τόνισε, «ο κλάδος Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, ήδη, έχει αυτονομηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κρατικά νοσοκομεία έχουν, ήδη, αυτονομηθεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Λιγότερο από το 10% είναι η συμμετοχή του κράτους στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Λιγότερο από το 8% είναι η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού στα έσοδα των κρατικών νοσοκομείων. Ναι, το 75% έως και 90% των εσόδων των κρατικών νοσοκομείων είναι πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων. Η άμεση συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πληρωμές στα κρατικά νοσοκομεία έχει φτάσει, ήδη, το 8%».

Παράλληλα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος φταίει για το γεγονός ότι από τους 323 μαστογράφους, μόνο 52 είναι σε κρατικές δομές; Ποιος φταίει που από τους 159 αξονικούς τομογράφους, μόνο 48 είναι σε κρατικές δομές; Ποιος φταίει που από τις 109 "γ-κάμερες" σπινθηρογραφήματος, μόνο οι 38 είναι σε κρατικές δομές; Οι μαγνητικοί τομογράφοι και οι υπερηχοτομογράφοι κατά τα τρία τέταρτα ανήκουν σε επιχειρηματικά και κερδοσκοπικά δίκτυα. Το 55% των ετήσιων εισπράξεων που έχουν είκοσι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι Υγείας είναι από πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων».

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «τα πολιτικά συνθήματα περί αυτοτέλειας των νοσοκομείων, περί οικονομικής ανταποδοτικότητας του συστήματος, περί αποκέντρωσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η χρυσόσκονη και η ομίχλη της κερδοφορίας των ορεκτικών ποσοστών κέρδους στη διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και της ανημπόριας μπροστά στην αρρώστια. Η φιλανθρωπία, η επίδειξη φαρισαϊκής ευαισθησίας, τα δίκτυα της κοινωνικής ευαισθησίας είναι το βελούδινο γάντι μιας ατσάλινης αντιλαϊκής επιχειρηματικής στρατηγικής, που είτε ξεφωνημένα είτε κομψά αρμέγει τα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα τους ίδιους τους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ