ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ο κατήφορος της συμβιβασμένης διοίκησης δεν έχει όρια

Παραπέμπει στο Πειθαρχικό την δημοσιογράφο Αννα Ανανιάδου, γιατί συμμετείχε σε συμβολική παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3

Την ώρα που στις 17 Δεκέμβρη οι απεργοί της Θεσσαλονίκης διαδήλωναν και το ΠΑΜΕ «έβγαζε» τη φωνή τους στον αέρα, η ΕΣΗΕΜΘ σκεφτόταν για λογαριασμό των μεγαλοεκδοτών...

MotionTeam

Την ώρα που στις 17 Δεκέμβρη οι απεργοί της Θεσσαλονίκης διαδήλωναν και το ΠΑΜΕ «έβγαζε» τη φωνή τους στον αέρα, η ΕΣΗΕΜΘ σκεφτόταν για λογαριασμό των μεγαλοεκδοτών...
Δεν έχει τέλος ο κατήφορος της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), η οποία κατέχει επάξια θέση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η απόφασή της να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο την δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου, επειδή συμμετείχε στη συμβολική ολιγόλεπτη παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, την ημέρα της πανεργατικής απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη, είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού να γονατίσει κάθε φωνή αντίστασης, που τολμά να αμφισβητεί την πολιτική υποταγής και συμβιβασμού στα σχέδια των εργοδοτών και την επίθεση που εξαπολύουν συντονισμένα με την κυβέρνηση. Τέτοια είναι η κατρακύλα τους, θέλουν τα ίδια τα συνδικάτα να ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και τις μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να επιλέγει αυτό τις μορφές δράσης και παρέμβασης που θα ακολουθήσει. Παίρνουν τη θέση τους δίπλα στους μηχανισμούς καταστολής, την ταξική Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζουν παράνομο και τιμωρούν ό,τι αμφισβητεί τη στρατηγική τους και αρνείται να συνταχθεί μαζί τους.

Αυτή είναι η ουσία της λυσσασμένης αντίδρασης, που εκδηλώθηκε από την ΕΣΗΕΜΘ (η οποία, βεβαίως, βρήκε φιλόξενο χώρο στην κρατική ΕΡΤ, αλλά και αστικά ΜΜΕ) από την ημέρα της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη και συνεχίστηκε με αποκορύφωμα - σε αυτή τη φάση - την απόφαση με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο την «περίπτωση» και τη συνάδελφο.

Θέλουν «πολυφωνία» μόνο για τα μονοπώλια

Στις 17 Δεκέμβρη, στελέχη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε ολιγόλεπτη συμβολική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 και η Α. Ανανιάδου ήταν αυτή που διάβασε το απεργιακό δελτίο. Το ΠΑΜΕ επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί από όλα τα ΜΜΕ (κρατικά και ιδιωτικά) και να βγάλει στον «αέρα» τη φωνή των εργατών. Επέλεξε την ΕΤ3, που εκείνη τη μέρα μετέδιδε ενημερωτικές εκπομπές, καθώς οι δημοσιογράφοι εργάζονταν κανονικά, αφού η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, λειτουργώντας ως απεργοσπάστης, όπως οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ δεν κήρυξε απεργία όπως έκαναν οι περισσότερες ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντάς την «παραταξιακή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ». Μέσα από το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ καταγγέλθηκε επίσης ότι η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ υπονόμευε την απεργία των δημοσιογράφων.

Αυτή η ίδια πλειοψηφία έσπευσε αυθημερόν να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία, ως εισαγγελέας, ανακοίνωνε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταλαμβάνουν τηλεοπτικό χρόνο σε δελτία ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Στις 21 Δεκέμβρη επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι «κάθε παρόμοια ενέργεια από οποιονδήποτε κι αν εκπορεύεται αποτελεί βίαιη καταπάτηση των αρχών της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας. Δημοσιογράφοι που ανέχονται, ασπάζονται ή προωθούν ανάλογες τακτικές - και πολύ περισσότερο συμπράττουν στην εφαρμογή τους - πέρα από τα προηγούμενα, παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Βέβαια, γι' αυτές τις κατάπτυστες ανακοινώσεις, η διοίκηση της ΕΤ3 διέθεσε αρκετό χρόνο στα δελτία ειδήσεων. Δεν έγινε όμως το ίδιο για τις ανακοινώσεις της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ που απαντούσαν στην εναντίον τους επίθεση.

Στη συνέχεια, η διοίκηση της ΕΤ3 έδωσε το πρόσχημα στη συμβιβασμένη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ να προσχωρήσει και στη δίωξη της Α. Ανανιάδου. Η γενική διευθύντρια της ΕΤ3 Θ. Ιωαννίδου έστειλε επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφραζε την «ελπίδα» η ΕΤ3 «να μην αποτελεί βήμα προβολής των απόψεων απρόσκλητων οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών». Και αυτό, «για την προστασία της ακώλυτης λειτουργίας της ΕΤ3, της πολυφωνίας, της δεοντολογίας αλλά και των εργαζομένων».

Για να δρουν ανενόχλητοι οι μεγαλοεκδότες

Την απόφαση δίωξης της Α. Ανανιάδου πήρε η συμβιβασμένη ηγεσία που:

-- Στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το σύστημα ενημέρωσης - χειραγώγησης που έχουν επιβάλει κυβερνήσεις και ΜΜΕ της πλουτοκρατίας.

-- Καλλιεργεί τη συναίνεση και το συμβιβασμό, περιοριζόμενη σε «διαβουλεύσεις» με την εργοδοσία. Η λέξη κινητοποίηση τους είναι άγνωστη. Πρόσφατο κατόρθωμα της «ισχυρής» ΕΣΗΕΜΘ ήταν η προσφυγή της στον ΟΜΕΔ για τη ΣΣΕ των επαρχιακών εφημερίδων.

-- Κάνει τα στραβά μάτια στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στις απολύσεις, στις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», στην απλήρωτη δουλειά, των συμβάσεων - καρμανιόλα με μπλοκάκι ή ορισμένου χρόνου που αντικαθιστούν τη σταθερή και μόνιμη εργασία, στην καθημερινή τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία και τους υποτακτικούς της. Κρατά εκατοντάδες νέους δημοσιογράφους εκτός του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι στην Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τον περασμένο Ιούνη εξακολουθούν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους με καθυστέρηση ενός μήνα, και παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραματικής αύξησης του κόστους ζωής. Διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων στην ΕΤ3. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» βρίσκονται αντιμέτωποι με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και ζουν και δουλεύουν κάτω από το φόβο των απολύσεων. Οι απολύσεις σε μια σειρά ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς είναι συχνό φαινόμενο. Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΜΜΕ ζουν κι αυτοί στο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας, αφού ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων επιβάλλει οι επιχειρήσεις αυτές να μετατραπούν σε ΑΕ που σημαίνει μαζικές απολύσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλαβαν συνδικαλιστές σε αφισοκόλληση

Καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

Την απόπειρα παρεμπόδισης της δράσης του Συνδικάτου από την Αστυνομία, καταγγέλλει η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, τρία μέλη της Διοίκησης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βασίλης Ρέππας, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας και το μέλος της διοίκησης Κώστας Εμμανουηλίδης προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα - με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων - επειδή μαζί με άλλα μέλη του Συνδικάτου ανάρτησαν αφίσες σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή. Η αφισοκόλληση γινόταν στα πλαίσια της ενημέρωσης των οικοδόμων για την απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη και στην οποία συμμετέχει ο κλάδος των κατασκευών. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές προπηλακίστηκαν από αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στο χώρο.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου, με σχετικό δελτίο Τύπου, καταγγέλλει τη συγκεκριμένη ενέργεια και δηλώνει πως «η συνδικαλιστική δράση είναι κατάκτηση του εργατικού κινήματος και ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν πρόκειται να αναστείλουν ούτε τη δράση των μελών της Διοίκησης του Συνδικάτου, ούτε τη συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, με γνώμονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την πολιτική της κυβέρνησης και τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα που αυτή εξήγγειλε, να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους και στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου».

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008
Ακτινογραφία της εμπορευματοποιημένης Υγείας

Ολα τα «καλά» της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας από το Δημόσιο και ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνονται στην Ετήσια Εκθεση Πεπραγμένων 2008 του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, την οποία ανάρτησε χτες αργά το βράδυ εσπευσμένα το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Μεταξύ των βασικών διαπιστώσεων για τα δημόσια νοσοκομεία είναι οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία και την εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων. Στις προτάσεις όμως - και με την παραδοχή ότι οι ελλείψεις θα υπάρχουν - αναφέρεται ως λύση η καλύτερη κατανομή. Το πώς αλωνίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται από το γεγονός ότι εκπρόσωποί τους μπαίνουν μέσα στα χειρουργεία σε ώρες εγχειρήσεων παραβιάζοντας ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους περιορισμούς που το απαγορεύουν.

Το τι σημαίνει η παράδοση της Υγείας στους νόμους της αγοράς αναδεικνύεται με χαρακτηριστικό τρόπο στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί αναφέρεται ένα περιστατικό όπου ένας άπορος χειρουργήθηκε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και χρειάστηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - και λόγω έλλειψης στο δημόσιο νοσοκομείο - μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου, το οποίο χρέωσε πενταπλάσια τιμή από την προβλεπόμενη σύμβαση. Πολλαπλάσια τιμή χρέωσε και ιδιωτική κλινική σε νεογνό που - λόγω ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία - νοσηλεύτηκε εκτάκτως σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ