ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Νόμος για μας είναι το συμφέρον του εργάτη

Η όξυνση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης είναι όρος για την επιτυχία και αυτής της μάχης, όπως αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

MotionTeam

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, όπου με εφόδιο την πείρα που αποκτήθηκε από τη μεγάλη απεργία της 17ης του Δεκέμβρη ανταλλάχτηκαν εμπειρίες, σκέψεις, προτάσεις σχετικά με τον καλύτερο σχεδιασμό της επόμενης μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που προκήρυξε το ΠΑΜΕ για τις 10 του Φλεβάρη. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από ταξικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, από τις κλαδικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, από τις επιτροπές αγώνα, ενώ ήταν πολλοί οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από εργασιακούς χώρους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Η απεργία της 17ης του Δεκέμβρη έκανε τομή όχι μόνο στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στην πολιτική σκηνή», τόνισε ο Γιάννης Νοτάκης, κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης που μίλησε από μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Εδειξε, συνέχισε, τις δυνατότητες του ταξικού κινήματος που δεν μπορούν να τις σταματήσουν ούτε οι επίπλαστοι συνδικαλιστικοί συσχετισμοί, ούτε οι θεσμοί και νομιμότητες στημένες από το κράτος των εργοδοτών. Εδειξε ότι όταν μιλά το ΠΑΜΕ για νόμο που είναι το δίκιο του εργάτη, το εννοεί. Αυτή είναι η παρακαταθήκη αυτής της απεργίας που πρέπει όλοι να μελετήσουμε συγκεκριμένα και να αξιοποιήσουμε και σ' αυτή την απεργία. Για να έχουμε μια απεργία ακόμα πιο μαζική, πιο μαχητική, πιο συνειδητή πολιτικά και ταξικά, αυτή τη φορά».

Γόνιμη ήταν η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη

MotionTeam

Γόνιμη ήταν η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη
Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις συνθήκες της όλο και πιο οξυμένης επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης, στο γενικευμένο πόλεμο κυβέρνησης - κεφαλαίου που έχουν τη συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλων των κομμάτων που ορκίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρθηκαν στην τρομοκρατία που εξαπολύει η εργοδοσία σε διάφορους χώρους, όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και που με την αποφασιστική του δράση μπόρεσε να την «σπάσει» το ταξικό κίνημα. Επίσης, τονίστηκε ότι με τις επιτροπές αγώνα σε διάφορους εργασιακούς χώρους (ιδιωτικοί υπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μεγάλα πολυκαταστήματα, κλπ.) βρίσκουν έκφραση οι αγωνίες και δυναμώνει η αγωνιστική στάση των εργαζομένων.

Ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «το περιεχόμενο της ανασυγκρότησης του ΠΑΜΕ θα πρέπει να διαπεράσει όλη τη δομή όλων των συνδικάτων και μπροστά στην απεργία».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην πειθαρχήσουν, να απομονώσουν, να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, να δώσουν δύναμη στο δικό τους μέτωπο, να εμποδίσουν τη λήψη αυτής της λαίλαπας των αντεργατικών μέτρων. Αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ να οδηγήσει δημοσιογράφο του «Ρ» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και διακήρυξε ότι το ΠΑΜΕ δε θα επιτρέψει κανένας εργαζόμενος να οδηγείται στο Πειθαρχικό για τη συνδικαλιστική του δράση. Κατήγγειλε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ γιατί βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική και συμφωνούν με τον ΣΕΒ ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση πρέπει πάνω απ' όλα να παίρνει υπόψη τις δυσκολίες των εργοδοτών. «Μπροστά μας έχουμε και μια ακόμη μάχη, αυτή των συλλογικών συμβάσεων», υπογράμμισε.

Να γίνουν παντού συνελεύσεις

Σημαντικό εργαλείο για να οργανωθεί αποφασιστικά η απεργιακή μάχη και να οξυνθεί η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συμβιβασμού αποτελούν οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά σε κλάδους και τόπους δουλειάς και πρέπει να γίνουν παντού.

Τέτοια δουλειά έκαναν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, όπου οι εργάτες συζήτησαν τη συμμετοχή στην απεργία και μέτρα για την επιτυχία της στους κλάδους τους.

Αύριο, Σάββατο 30 του Γενάρη, σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Μεθαύριο, Κυριακή 31 του Γενάρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Ακόμα, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στις 10 π.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Την 1η του Φλεβάρη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Στις 3 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού.

Στις 6 του Φλεβάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας.

Επίσης:

  • Σήμερα, Παρασκευή 29 του Γενάρη και την Τετάρτη 3 του Φλεβάρη, μετά από πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», ο Σύλλογος Εργαζομένων στο «Τζάνειο» προχωρά σε δίωρη στάση εργασίας, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., και σύσκεψη εργαζομένων για την προετοιμασία της απεργίας.
  • Την Κυριακή 31 του Γενάρη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και τις εργοστασιακές επιτροπές του κλάδου, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ.). Εκεί θα γίνει και η ετήσια κοπή της πίτας της Ενωσης.
  • Τη Δευτέρα 1η του Φλεβάρη, σε πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και γονιών καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στις 6.30 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βήμα συντονισμού και πρόγραμμα δράσης

Χτες, έκαναν σύσκεψη για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη, ενώ στις 24 σχεδιάζεται συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής στην περιφέρεια

Από κινητοποίηση της Πανελλαδικής Επιτροπής τον περασμένο Απρίλη
Από κινητοποίηση της Πανελλαδικής Επιτροπής τον περασμένο Απρίλη
Ενα βήμα μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους καλούνται να κάνουν στις 10 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες του Πειραιά, που και αυτοί συνθλίβονται από την αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί, στην περιοχή της πειραιώτικης περιφέρειας απευθύνει το κάλεσμα, την ημέρα αυτή, οι μικροί ΕΒΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να πάρουν τη θέση τους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης.

Η χτεσινή σύσκεψη ήταν ένα ακόμα βήμα, ώστε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ, για να κατέβουν πανελλαδικά τα ρολά στις 10 Φλεβάρη και να διαδηλώσουν μαζικά και μαζί με τους συμμάχους τους, εργάτες, ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο: τα μονοπώλια.

Η όλη προσπάθεια, για την προετοιμασία της συμμετοχής των μικρών ΕΒΕ στην απεργιακή μάχη, ξεδιπλώνεται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό με την προετοιμασία για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα πάρει σάρκα και οστά με τη συνδιάσκεψη που θα γίνει στον Πειραιά, στις 24 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή ήδη έχει αναλάβει δράση και έχει ξεκινήσει μια σειρά περιοδείες, εξορμήσεις στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και συσκέψεις με τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους σε όλους τους δήμους του Πειραιά, συζητώντας άνθρωπο τον άνθρωπο. Το πρόγραμμα δράσης που έχει καθοριστεί προβλέπει τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη σύσκεψη των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων του Κορυδαλλού στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, στις 3 θα γίνει ανάλογη σύσκεψη στο Πέραμα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα χορωδίας του δήμου, στις 8 Φλεβάρη θα γίνει κοινή σύσκεψη των μικρών ΕΒΕ Κερατσινίου και Ρέντη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών «Στοργή», ενώ την ίδια μέρα και ώρα θα γίνει σύσκεψη των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων της Κοκκινιάς στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Γυναίκες ξεσηκωθείτε»!

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ και να συμμετάσχουν στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και στις αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνει με σχετικό δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου, έχει ως εξής:

«Γυναίκες ξεσηκωθείτε.

Κήρυξαν πόλεμο ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η προηγούμενη επιτυχημένη απεργία της 17ης Δεκέμβρη άνοιξε το δρόμο για να βάλουμε τον πήχη των διεκδικήσεών μας πιο ψηλά.

Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά ΤΩΡΑ χωρίς καμιά καθυστέρηση, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας θα είναι η ανεργία και η απειλή της, η μερική δουλειά μέχρι και τα 71 μας χρόνια.

Βάζουν τέλος στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Γυναίκες εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες η απεργία που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 10 Φλεβάρη πρέπει να γίνει η ηχηρή αγωνιστική απάντηση σ' αυτή την επίθεση που δέχονται τα στοιχειώδη δικαιώματά μας. Κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Εχουμε χρέος να συμβάλλουμε, από κάθε μετερίζι, στην επιτυχία της απεργίας.

Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά μέσα από τα ταξικά τους συνδικάτα στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 10ης Φλεβάρη.

Για την Αθήνα το ραντεβού είναι στην Πλατεία Συντάγματος, στις 10 π.μ.».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «STAGE»
Διαδηλώνουν από σήμερα

Προκλητικά υπονομεύει την πάλη τους ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός

Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή πραγματοποιούν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή οι εργαζόμενοι των «stage», με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να κατασκηνώσουν για τρεις μέρες στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι με «stage» συνεχίζουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και στις 10 του Φλεβάρη, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία ενώνοντας τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πάλη ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης που η κυβέρνηση προωθεί με κάθε τρόπο.

Στο μεταξύ, χθες, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) - απέρριψε, με προκλητική επιχειρηματολογία, την πρόταση της ΔΑΣ ΟΤΑ, για να κηρυχθεί σήμερα 4ωρη στάση εργασίας, στην κατεύθυνση συντονισμού της αγωνιστικής δράσης με τους εργαζόμενους στα «stage» και το σύνολο των εργαζομένων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Η ΠΑΣΚΕ είπε ότι αν θέλουν οι εργαζόμενοι στα «stage» συμπαράσταση ας το ζητήσουν! Η ΔΑΚΕ απέφυγε να τοποθετηθεί και η ΑΣΚ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για στάση μία μέρα πριν την πραγματοποίησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ