ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφώνησαν και για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

«Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί», διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών. «Κατά γράμμα» εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Κομισιόν

Ανθρωποθυσίες και παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα αξιώνουν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ) που συνεδρίασαν χτες και προχτές στις Βρυξέλλες. «Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί», διαβεβαιώνει τις μερίδες της πλουτοκρατίας η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της κατά γράμμα εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) με νέα μέτρα που ήδη έχουν στη φαρέτρα τους.

Ο υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, μεταφέροντας το κλίμα και τις απόψεις των συνεδριάσεων, σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να εμφανίζει «πολύ μεγάλες αβεβαιότητες» και ακόμη ότι απόσυρση των «έκτακτων μέτρων» οδηγεί σε «εύθραυστη ανάπτυξη». Από τα παραπάνω ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι τα «έκτακτα» και πρόσθετα κρατικά πακέτα ενίσχυσης των κοιναγορίτικων μονοπωλίων θα παραμένουν για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο. Στόχος τους να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν αναίμακτη έξοδος της πλουτοκρατίας από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης σε συνθήκες εντατικοποίησης των καπιταλιστικών κερδών. Οι αντιλαϊκοί και φιλομονοπωλιακοί σχεδιασμοί τους για τα επόμενα χρόνια παίρνουν ήδη σάρκα και οστά με τη Στρατηγική της ΕΕ - 2020, που αποτελεί τη συνέχεια της Στρατηγικής Λισαβόνας για την τρέχουσα δεκαετία.

Τα σπασμένα τα φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που συναποφασίστηκε με τα κοινοτικά επιτελεία αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συζητήθηκε και στα πρόσφατα συμβούλια Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ. Για το τυπικό της διαδικασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, στις 3 Φλεβάρη συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στη συνέχεια 15 και 16 Φλεβάρη τα συμβούλια Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ για την οριστική έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας, όπου θα συζητηθεί και το σχέδιο δράσης για τη λεγόμενη αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που εμφανίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αποφασιστικό λόγο θα έχει η Κομισιόν ακόμη και στη «νέα» στατιστική υπηρεσία.

Η όλη διαδικασία σηματοδοτεί αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ, κλιμάκια της οποίας θα επισκέπτονται κάθε μήνα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώνουν την κατά γράμμα εφαρμογή του ΠΣΑ. Τον Ιούνη του 2010 θα υπάρξει η πρώτη επίσημη έκθεση από την πλευρά της Κομισιόν, όπου και θα καταγράφεται η πρόοδος της αντιλαϊκής πολιτικής. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα η αντιλαϊκή επίθεση που ήδη ξεκίνησε με αυξήσεις πάνω σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.ά. προσλαμβάνει γενικό χαρακτήρα και εντατικότερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

  • Ανά πάσα στιγμή μπορούν να δρομολογηθούν νέα μέτρα. «Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί» σημείωσε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης σε ειδικούς φόρους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «πρόθεση» αύξησης του ΦΠΑ.
  • Τα πρόσθετα μέτρα κινούνται και στην παραπέρα καρατόμηση δαπανών. Σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων θα υπάρξει αντίστοιχη περικοπή στις κρατικές δαπάνες.
  • Οι φορολογικές ρυθμίσεις στο εισόδημα και η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, που θα ψηφιστούν στο επόμενο διάστημα, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη 2010. Πρόκειται για νέες επιβαρύνσεις από τη φορολογία πάνω στο λαϊκό εισόδημα που μεταφράζεται σε αυξημένη παρακράτηση φόρου και που οδηγεί ακόμη και σε μειώσεις μισθών και όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά και γενικότερα.
  • Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου σε επιχειρήσεις ή στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Σε αναζήτηση νέων πηγών κρατικού δανεισμού ο υπουργός θα επισκεφτεί στο επόμενο διάστημα τραπεζίτες στις αγορές της Ασίας και της Αμερικής.
  • Για το συντονισμό της αντιλαϊκής πολιτικής και την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα λειτουργεί και μια νέα κυβερνητική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εκροές καταθέσεων

Εκροές κεφαλαίων από τις ντόπιες τράπεζες σε άλλα κράτη και αγορές καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία η μάζα των καταθέσεων στο τέλος Νοέμβρη 2009 διαμορφώθηκε σε 234,2 δισ. ευρώ από 237,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς. Οι κινήσεις αυτές οφείλονται στις μερίδες της πλουτοκρατίας και έχουν να κάνουν με τα σκαμπανεβάσματα των επιτοκίων και τις προσφορές των τραπεζών σε συνθήκες κρίσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξετάζει το ενδεχόμενο ειδικής ρύθμισης για το λεγόμενο «επαναπταρισμό κεφαλαίων» με συμβολική η ακόμη και ανύπαρκτη φορολογία. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση φορολογικής αμνηστίας για κάθε είδους και προέλευσης χρηματικά ποσά. Σε αντίστοιχη ρύθμιση είχε προχωρήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που όμως είχε πενιχρό αποτέλεσμα. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου με φρέσκια ρευστότητα, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί προς τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

ΥΠΕΧΩΔΕ
Συνάντηση με Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίο

Συνάντηση «κορυφής» πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μεταξύ της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη και των Γ. Βαρδινογιάννη και Ε. Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν «θέματα ενεργειακής αγοράς». Και το πιο «καυτό» θέμα κοινού ενδιαφέροντος αφορά την προσπάθεια των δύο επιχειρηματιών να εισάγουν φυσικό αέριο για δική τους χρήση και εμπορία, παρακάμπτοντας τη ΔΕΠΑ, με την πρώτη απόπειρά τους να αποτυγχάνει. Οι δύο όμιλοι έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι θα επαναλάβουν την προσπάθεια, παρά τις αντιρρήσεις του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) που επικαλείται νομικό κενό για τη χρήση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταμειακές μηχανές με σύστημα εισροών - εκροών

Την αντίθεσή της στην απαίτηση, όπως αναφέρει, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) να τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων απομονωμένες από το σύστημα εισροών - εκροών εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ).

Κατηγορεί το ΣΕΕΠΕ ότι «προσπαθεί εναγωνίως εμμέσως να αποτρέψει την Πολιτεία από την κάθετη εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου στη διακίνηση και εμπορία των καυσίμων σε όλα τα στάδια». Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση εγκατάσταση ενός αδιάβλητου, ηλεκτρονικά σφραγισμένου, ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια που θα είναι πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο στο σύνολό του και παράλληλα συνδεδεμένο με φορολογικό μηχανισμό που θα εκδίδει αποδείξεις στα πρατήρια. Ζητάει, ακόμα, την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών - εκροών και συστημάτων δορυφορικής παρακολούθησης όλων των βυτιοφόρων και των πλωτών δεξαμενών για το ναυτιλιακό πετρέλαιο, παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος «Ποσειδών», καθώς και όλα τα συστήματα να είναι συμβατά και επαληθεύσιμα μεταξύ τους, ώστε πουθενά να μην παρουσιάζεται κενό παρακολούθησης και ελέγχου για κάθε επίδοξο παραβάτη και λαθρέμπορο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σφίγγει η φορολογική θηλιά στο λαιμό του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το ΦΠΑ και τα νέα φορολογικά μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΕΕ, σφίγγει τη φορολογική θηλιά στα λαϊκά στρώματα ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρηματιών. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Χρειάζεται τώρα λαϊκή αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ