ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκατάθεση στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα τη νέα διοικητική αλλαγή με το όνομα «Καλλικράτης»

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου
Ομόφωνα οι προσκείμενοι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αιρετοί, επιβεβαίωσαν τη συναίνεσή τους στον «Καλλικράτη» - όπως ονομάστηκε η αρχιτεκτονική της δημιουργίας ισχυρών μηχανισμών που θα είναι ικανοί να ασκήσουν αποτελεσματικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές - κλείνοντας με κοινό ψήφισμα τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη των αιρετών της ΝΔ για το αν θα σταθούν αρνητικά στη μεταρρύθμιση ή όχι, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο, ως επικεφαλής της «σημαίας του όχι» να αναθεωρεί προς χάριν της ενότητας και να καλεί από το βήμα του συνεδρίου να υπερψηφιστεί ομόφωνα το κείμενο του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Ενα κείμενο που συμφωνεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος - ζητείται μάλιστα βελτίωση των σχέσεων των δήμων με το υπόλοιπο διοικητικό σύστημα στην κατεύθυνση της συνέργειας και του συντονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΚΕ δήλωσε παρούσα στο διάλογο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ζητώντας από την κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να καταθέσει τις τελικές της προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων δήμων, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο. Ζητά επίσης να καταβληθούν οι οφειλές (σ. σ. ένα μέρος αυτών) της κυβέρνησης προς τους δήμους.

Αν αυτά δεν γίνουν, «απείλησε» ο Ν. Κακλαμάνης, θα πάμε σε έκτακτο συνέδριο και «δε θα είναι προς καλό», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι η παράταξή του σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα «πάει παρακάτω». «Δίνουμε πορτοκαλί φως στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, είπε: «βασική μας πρόθεση είναι να έχουμε μια δημιουργική συμβολή στη σύνταξη των νόμων» που θα συνοδεύουν τον «Καλλικράτη» και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την παράταξη του ΣΥΝ ότι κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν διαφοροποιείται από αυτό που εγκρίθηκε.

Με το ψήφισμα του συνεδρίου επικυρώνεται η σύμπλευση κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών μηχανισμών που θα υλοποιούν κρατικές πολιτικές. Τίθενται δέκα όροι για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, όπως: Η διοικητική συνένωση να γίνει με συμφωνημένα αντικειμενικά κριτήρια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και να εκλέγονται με ποσόστωση ανάλογη με τον πληθυσμό του κάθε συνενούμενου δήμου, με καθιέρωση ελάχιστης εκπροσώπησης τριών συμβούλων από κάθε δήμο. Να συγκεκριμενοποιηθούν οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν. Να διασφαλιστούν οικονομικοί πόροι και φορολογική αποκέντρωση. Να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΑ που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Το συνέδριο κατά πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα της παράταξης της ΝΔ με το οποίο δηλώνεται η αντίθεση στην αιφνιδιαστική παραχώρηση ψήφου στους μετανάστες και ζητείται να δοθούν πλήρη δικαιώματα στους ομογενείς.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Πρόταση που υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων

Υπογραμμίζοντας τις βασικές παραμέτρους του ψηφίσματος που κατέθεσε η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) που στηρίζεται από το ΚΚΕ, την «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών» και άλλους ριζοσπάστες, ο Χρ. Τέγος επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Η προτεινόμενη μείωση του αριθμού των ΟΤΑ, η διεύρυνση του χώρου ευθύνης τους, δε γίνεται για την απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά με την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση, για δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα, λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Προωθείται έτσι πιο αποτελεσματικά από την ΤΑ η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου».

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, τόνισε ο Χρ. Τέγος, έχουμε διαμορφώσει τα δικά μας φιλολαϊκά αιτήματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η παράταξη παλεύει, ανάμεσα σε άλλα, για:

  • Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους της ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Απαιτούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και ξαναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
  • Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, κάθε έμμεσης φορολογίας, κάθε έννοιας ανταποδοτικότητας που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα.
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
  • Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
  • Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.
  • Ενταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους, με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στο ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις.
  • Κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της γης, των δασών και δασικών εκτάσεων, της παραλίας και του αιγιαλού, των νερών, όλων των φυσικών πόρων.
  • Εξασφάλιση μεγάλων και μικρών ελευθέρων χώρων, ως χώρων πρασίνου.
  • Φτηνό πόσιμο νερό και νερό άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών.
  • Ορθολογική διαχείριση από δημόσιους φορείς των αποβλήτων με κεντρικό σχεδιασμό, με ουσιαστική ανακύκλωση και σύγχρονες εγκαταστάσεις, μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση.

Στο ψήφισμα της ΔΑΣ υπογραμμίζεται τέλος το αίτημα της παράταξης για καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλη την ΤΑ, αλλά και στα όργανά της (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ) και εκλογή του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ταύτιση θέσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αποφάσεις προσχηματικής διαφωνίας», με αφορμή το ξεχωριστό ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι σχεδόν ίδιο με το κοινό ψήφισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ!

Δε θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε καλύτερα τη στάση που κράτησε η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ από όσα είπε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης. Ο ίδιος, ταγμένος βέβαια στην προσπάθεια διαμόρφωσης ευρύτερης συναίνεσης στην αντιδραστική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους για την απόφαση της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΑΠ) (πρόσκειται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) να καταθέσει ξεχωριστό ψήφισμα από αυτό του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που τελικά υπερψηφίστηκε.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την παράταξη του ΣΥΝ, είπε ο Απ. Κοιμήσης, κάνοντας με νόημα λόγο για «αποφάσεις προσχηματικής διαφωνίας». Συμπλήρωσε δε ότι προχτές (σ.σ. όταν συντασσόταν το ψήφισμα του συνεδρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο) ζήτησε να ενημερωθεί ποια είναι τα σημεία εκείνα που καθιστούν απαραίτητο για την παράταξη να κατεβάσει ξεχωριστό ψήφισμα.

«Το ψήφισμα της "Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας" (ΑΠ) είναι ένα μικρό υποσύνολο του ψηφίσματος που έχει διαμορφώσει το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Απ. Κοιμήσης. Δηλαδή, το ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανομοιότυπο με αυτό που στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Προηγούμενα είχε πάρει ένα προς ένα τα σημεία του ψηφίσματος της παράταξης του ΣΥΝ, για να δείξει ότι αυτά υπάρχουν στο ψήφισμα του ΔΣ που ψηφίστηκε από τους συνέδρους που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

1. Στο ψήφισμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται: «Σχεδιασμός και υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος, σύμφωνα με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ».

Το ψήφισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λέει: «Επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΑ που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους».

2. Στο ψήφισμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Αμεση καταβολή των νέων παρακρατημένων πόρων (331 εκατομμύρια ευρώ) και συνολική απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων για το 2010, μαζί βέβαια με τη δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων.

Στο ψήφισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αναφέρεται: «Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2010 πρέπει να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331 εκατομμύρια ευρώ του 2009 καθώς επίσης και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων».

3. Στο ψήφισμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Απαιτούμε την εγκαθίδρυση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης με μεταφορά όλων των κρατικών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών σύμφωνα με τις προτάσεις μας».

Σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: «Προτείνεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια να αντιμετωπίζουν ενιαία τα προβλήματα της μητροπολιτικής περιοχής.

4. Λέει το κείμενο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι στις υποχρεωτικές συνενώσεις με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό μέγεθος. Ναι στους ισχυρούς δήμους, με κριτήρια κοινωνικά, χωροταξικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά, πληθυσμιακά, με θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και αποτελεσματικότητας».

Σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: «Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως ανοικτών πόλεων, με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων δήμων ή κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων».

Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΝ ανέμενε το ξεμπρόστιασμα της δήθεν διαφοροποίησής του, από την παράταξη με την οποία υπάρχει κοινή παραδοχή ότι έχουν συνεργαστεί πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε ότι αμφότερες παρατάξεις, και αυτή βέβαια της ΝΔ, έχουν σημαντικές ευθύνες για μια σειρά από αντιδραστικές επιλογές στο χώρο του θεσμού. Η τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ άλλα να λέει άλλα να εννοεί και άλλα να κάνει είναι βασικό του χαρακτηριστικό. Αρκετά επιζήμιο και επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ