ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Ορος ζωής το μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία

Εχει χτήμα, είπε, στα Λιβάδια της Αράχοβας και τον εμποδίζουν αυτοί που κλείνουν τους δρόμους να πάει να το οργώσει. Κοιτάγανε «αυτοί που κλείνουν τους δρόμους» το Range Rover με τα τρακτερωτά λάστιχα κι έψαχναν να βρούνε τον αγρότη. Παπουτσάκι Τίμπερλαντ, παντελόνι Κολούμπια, μπουφάν Νορθ Φέις, γυαλιά Ρέιμπαν, κάτι δε κόλλαγε. Μετά έμαθαν πως οι ξενοδόχοι της Αράχοβας διαμαρτύρονταν στον εισαγγελέα για τους κλειστούς δρόμους.

Με αυτά, πάντως, και κάτι άλλα για τα φορτηγά στα σύνορα, εξασφαλίστηκε η άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης.

Γιατί, λέει, πρέπει επιτέλους να σπάσουν οι μύθοι. Οπως αυτός που κρύβει ότι οι αγρότες κολυμπάνε στο χρήμα («Καθημερινή»). Γιατί είναι βέβαιο πως ο αγρότης που δηλώνει πως δεν τα φέρνει βόλτα και γι' αυτό πάει στην οικοδομή είναι ένας τεμπέλης και μισός, διπλοθεσίτης και άρπαγας (ΒΗΜΑ).

Γι' αυτό και η ΝΔ υπενθυμίζει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι τώρα πρέπει να χτυπήσει τους αγρότες, τώρα που έχει νωπή λαϊκή εντολή (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

Πάνω στη βιάση τους, όμως, τους ξεφεύγουν κι ορισμένα: Οπως ότι είναι οι αγορές που πιέζουν, οι αγορές που δε λένε να χωνέψουν αυτό το ιστορικό παράδοξο των κινητοποιήσεων (η κ. Μακρή στο «Αλτερ» επαναλάμβανε χτες το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» σα να πρόκειται για ευαγγέλιο).

Αλλά όλοι αυτοί είναι απλά αστείοι. Οι επικίνδυνοι είναι οι άλλοι. Αυτοί που κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι η ΚΑΠ ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες για να ενισχύσει τη μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή. Αυτοί, λοιπόν, πάντα «στο πλευρό των αγροτών», ανακάλυψαν ότι τη λύση μπορούν να τη δώσουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που, αφού έλυσαν τα προβλήματα εργατών και υπαλλήλων, τώρα θα λύσουν και των αγροτών με τη δημιουργία ενός «καταναλωτικού κινήματος» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Και για να μη μένει αμφιβολία για το αγαθό των προθέσεων, προβάλλουν και μια μούφα απεργία από τη ΓΣΕΕ. Τη μέρα που η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία στις 10 Φλεβάρη, τη μέρα που η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται το πρόβλημα των αφεντικών και γι' αυτό δε θα ζητήσει καν αυξήσεις μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.

Πάνω που σκέφτεσαι πώς θα βρεις τρόπο να πάρεις αμπάριζα να τους σαρώσεις, έρχεται από τα κανάλια η συγκλονιστική είδηση: Βρέθηκαν αυτοί που τινάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα. Είναι οι συνταξιούχοι που παίρνουν το ΕΚΑΣ (ΑΛΤΕΡ). Δηλαδή, το πιο εξαθλιωμένο τμήμα των συνταξιούχων. Που κατά το αρμόδιο υπουργείο είναι κομπιναδόροι και παίρνουν το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται. Το σενάριο προβλέπει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο χιλιάδες συνταξιούχοι συνεννοήθηκαν - προφανώς μέσα από το Ιντερνέτ - και έκαναν όλοι μαζί και ταυτόχρονα την ίδια κομπίνα. Ετσι, το υπουργείο διέταξε να μην καταβληθεί το ΕΚΑΣ.

Κατά τ' άλλα, μετά την πράσινη ανάπτυξη, τώρα μας προκύπτει και μπλε ανάπτυξη. Τη διακήρυξε η Μ. Δαμανάκη άμα τη αναλήψει του ρόλου της ως Επίτροπος της ΕΕ.

Κι εκεί που αρχίζεις να ρωτάς αν κινδυνεύει ο γάβρος, ώστε να χρειάζεται επειγόντως μια μπλε ανάπτυξη, μαθαίνεις ότι και η πράσινη ανάπτυξη μια μούφα είναι. Κάποιος, αναφέρει η σχετική έρευνα, είπε κάποτε στην Ινδία ότι θα λιώσουν οι πάγοι στα Ιμαλάια. Το πήρε ένας άλλος το παρουσίασε ως «επιστημονική έρευνα», μετά το πήρε το WWF (ξέρει πού επενδύει ο Αλαφούζος) το έκανε διακήρυξη και μετά ο ΟΗΕ το ανακοίνωσε σαν παγκόσμια πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Τώρα αποκαλύπτεται πως όλο αυτό είναι μια απάτη. Ε, και; Οταν οι «σφαγές εργατών» στο Γκντανσκ της Πολωνίας αποδείχτηκαν απάτη, ήταν αργά. Η δουλειά είχε γίνει. Οταν ο κορμοράνος του Περσικού αποδείχτηκε απάτη, πάλι η ζημιά είχε γίνει.

Απάτη - ξεαπάτη εσύ πλήρωσες ήδη πράσινο τέλος κυκλοφορίας, θα πληρώσεις και πράσινη ανακαίνιση του σπιτιού, θα ακριβοπληρώνεις στο διηνεκές και πράσινα τρόφιμα από σπόρους που θα έχουν τη σφραγίδα της Μοσάντο.

Εκτός κι αν τα βάλεις όλα στη σειρά, ώστε να δεις ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' όσο φαίνεται.

«Μικρό» παράδειγμα: Η ιστορία με τα χιλιάδες παιδιά (ορισμένες καταγραφές μιλούν για εκατομμύρια) που ετοιμάζονται να αρπάξουν οι Αμερικανοί από την Αϊτή (για να τα σώσουν!) είναι εφιαλτική. Κι όμως πάει να περάσει σαν ανθρωπιστική βοήθεια. Οπως έγινε στην Κούβα του '60, όπως έγινε στην Ελλάδα της Φρειδερίκης του '50.

Το να βγεις στο δρόμο σήμερα να διαδηλώσεις είναι το λιγότερο που επιβάλλεται να κάνεις. Να συναντηθείς μ' αυτούς που τον εχθρό τον δείχνουν με το όνομά του: Μονοπώλια, είναι ένα βήμα.

Το ΚΚΕ, συνοπτικά, το διακήρυξε μόλις προχτές ξανά: Αυτός ο δρόμος πάλης αντικειμενικά είναι κοινός για τους μικρούς αγρότες, τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, για τους νέους και τις γυναίκες. Και μόνο σ' αυτήν την προοπτική, στο λαϊκό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, μπορεί να αποκτά δύναμη κάθε σημερινός αγώνας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΠΑΡΙΖΑ

ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ: «η ελληνική κοινωνία είναι θύμα των "αριστερών" μύθων που καλλιεργήθηκαν χρόνια τώρα. Ενας από αυτούς είναι του δύστυχου αγρότη». (το άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΙ: «μέγα μέρος των αγροτών επέμεινε σε λεγόμενες "τεμπελοκαλλιέργειες" ειδών ασύμφορων, αντιμετώπισε τις επιδοτήσεις ως δωρεές (...) στράφηκε σε άλλες δραστηριότητες ανεπίσημα, διατηρώντας τύποις την ιδιότητα του αγρότη για την κάρπωση των σχετικών προνομίων». (το άρθρο στο ΒΗΜΑ)

ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ: «χρειάζεται πολιτική πυγμή και αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, με δεδομένο, μάλιστα, ότι διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή. Αλλιώς, η μέθοδος του πολιτικού εκβιασμού θα "θριαμβεύσει" για ακόμα μια φορά στη χώρα μας». (το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

ΑΓΡΥΠΝΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ: «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να επαναλάβει το λάθος των προκατόχων της. Οιαδήποτε υποχώρηση έναντι των αγροτών θα δώσει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές». (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΡΗΜΕΣ ΟΙ ΠΙΣΤΕΣ: «η Ενωση Ξενοδόχων Αράχωβας έχει ήδη στείλει έγγραφη καταγγελία στον Εισαγγελέα Θήβας ζητώντας του να επιληφθεί άμεσα του θέματος προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι (...) στο Καρπενήσι πάλι ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων εκτιμά πως (...) είναι αδίκημα να εμποδίζει κανείς την πρόσβαση στο Καρπενήσι και να μην τιμωρείται». (το θέμα στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ)

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ: «πρέπει να ξυπνήσουν και οι καταναλωτές με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κτλ.) για να οργανώσουν καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα συνδεθούν με τις επιχειρηματικές μονάδες των παραγωγών». (το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΚΑΙ ΜΟΥΦΑ ΑΠΕΡΓΙΑ: «την κήρυξη πολιτικής απεργίας στα τέλη Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ (...) ως κεντρικό σύνθημα επελέγη το μήνυμα: "πάνω από τις αγορές είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους"». (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ για τις διατροφικές ανάγκες του λαού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συναγερμός για τα μπλόκα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπλόκα στους δρόμους

ΤΑ ΝΕΑ: Αλμα στις δόσεις για δάνεια, κάρτες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φορολογικός «Καλλικράτης»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΡΟΙ ΜΕ ΠΟΝΗΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΑΡΑΤΣΙ 2% σε ακίνητα - εισόδημα

Η ΧΩΡΑ: Η Αθήνα θα περνάει από εξετάσεις κάθε 3μηνο

ΑΥΡΙΑΝΗ: 660.000.000 ευρώ ΦΕΣΩΣΕ ΤΟ ΙΚΑ Η ΠΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΠΟΝΙΑ για το οικιακό προσωπικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακριβός δανεισμός λόγω δυσπιστίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που «παίζει» την Ελλάδα και το ευρώ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΛΟΚΑ στο ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ οικογενειακού προϋπολογισμού

Η ΑΥΓΗ: «Σύνδρομο Σίσυφου» απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χρυσοφόρα «τεμπελιά»

«Στην έκθεση-σταθμό που δημοσιοποίησε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων, πως οι παγετώνες των Ιμαλαΐων κινδυνεύουν να έχουν εξαφανιστεί έως το 2035. (...) αποκαλύπτεται πως βασίστηκε σε σαθρά επιστημονικά θεμέλια (...) οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την προειδοποίηση ομολόγησαν τις τελευταίες ημέρες πως στηρίχθηκε σε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Νew Scientist" το 1999 (...) Αποκαλύφθηκε επίσης πως το εν λόγω άρθρο βασίστηκε σε μια σύντομη συνέντευξη που πήρε μέσω τηλεφώνου ο δημοσιογράφος Φρεντ Πιρς από τον Σιέντ Χασνάιν, έναν Ινδό επιστήμονα με έδρα, τότε, το Πανεπιστήμιο Γιαβαχαρλάλ Νεχρού στο Νέο Δελχί (...) ο Χασνάιν έχει αναγνωρίσει πως απλώς "πιθανολογούσε" και οι προειδοποιήσεις του δεν στηρίζονταν σε επίσημες έρευνες (...) το άρθρο στο "Νew Scientist" είχε λίγο-πολύ ξεχαστεί μέχρι το 2005, όταν το επικαλέστηκε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) σε μια έκθεση με τίτλο "Μια επισκόπηση των παγετώνων: Η υποχώρηση των παγετώνων και οι πιθανές επιπτώσεις της στο Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα" (...) έγινε μια από τις βασικές πηγές του Μουράρι Λαλ, επιβλέποντα του κεφαλαίου που αφιέρωσε η ΙΡCC στους παγετώνες στην έκθεση του 2007. Μάλιστα, η ΙΡCC έκανε ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας "πολύ πιθανή" (με πιθανότητες, δηλαδή, άνω του 90%) την τήξη των παγετώνων (...) Ο Γκράχαμ Κόλι, γεωγράφος από το Πανεπιστήμιο Τρεντ του Οντάριο που ανακίνησε το όλο θέμα, χαρακτηρίζει μιλώντας στους "Sunday Τimes" "απίστευτη τεμπελιά" εκ μέρους της ΙΡCC το γεγονός πως στηρίχτηκε στην έκθεση του WWF και δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει και να αξιολογήσει την αρχική πηγή» (το θέμα σε Sunday Τimes / TA NEA).

Κοινοί σωματέμποροι κατ' επανάληψη

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν επιχείρηση μαζικής μεταφοράς παιδιών και ορφανών από την Αϊτή (...) ειδικοί αναλυτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις καλές προθέσεις της επιχείρησης αυτής, υπενθυμίζοντας το αντίστοιχο παράδειγμα του σχεδίου "Πέδρο Παν", όταν μεταξύ 1960-1962 πάνω από 14.000 Κουβανοί ηλικίας 9-17 ετών είχαν μεταφερθεί από την επαναστατική Κούβα στο Μαϊάμι χωρίς τους γονείς τους. Η μαζική έξοδος είχε ενορχηστρωθεί από κοινού από τη CIA και την Καθολική Εκκλησία με σκοπό τα παιδιά να υιοθετηθούν από αμερικανικές οικογένειες και να απομακρυνθούν από τον κομμουνιστικό τρόπο ζωής» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ