ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Γυναίκα, φόρμα, χρώμα

«Ηρεμες λίμνες τα μάτια της». Εργο του Σταύρου Μπαλτογιάννη
«Ηρεμες λίμνες τα μάτια της». Εργο του Σταύρου Μπαλτογιάννη
Συνεχίζεται στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (Τοσίτσα 16, Ιωάννινα) η έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Μπαλτογιάννη με τίτλο «Γυναίκα, φόρμα, χρώμα». Παρουσιάζονται έργα φιλοτεχνημένα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η καλλιτεχνική δημιουργία του Στ. Μπαλτογιάννη χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα και τις προσωπικές του αφαιρετικές τάσεις: στη σύνθεση, στο γυναικείο γυμνό, στο πορτρέτο, στις νεκρές φύσεις και το τοπίο. Συνοδοιπόρος στη ζωγραφική του, η τεχνική της κηρόχυτης ζωγραφικής ή εγκαυστικής. Μία πανάρχαια τεχνική, που διασώθηκε σε εξαίρετα έργα ζωγραφικής πάνω σε ξύλο, λινάτσα και μαρμάρινες επιφάνειες.

Το ποικίλο τοπίο της Ελλάδας υπήρξε σημείο αναφοράς σε όλη τη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία. Το φωτεινό τοπίο των νησιών του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, το διαφορετικό σε φόρμες τοπίο της Κρήτης, το πρωινό θάμπωμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, συγκινούν και εμπνέουν το ζωγράφο μέχρι σήμερα. Η ζωγραφική του, ύμνος στη γυναίκα μάνα, σύντροφο και αγαπημένη, που βρίσκει εκεί - όπως σημειώνει ο ίδιος - «τις τέλειες αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, στην ποικίλη έκφραση των ματιών της, τις περισπωμένες των χειλιών της στο χαμόγελο ή στη θλίψη, στο πείσμα ή στην κατάφαση. Είναι οι πόνοι της, οι θλίψεις και οι χαρές της, οι θυσίες της που κάνουν τη ζωή σύνθετη, ενδιαφέρουσα και πολύτιμη».

Οπως σημειώνει ο Θάνος Χρήστου: «Ζωγραφική όμοια με ποίηση, δημιουργία που μετατρέπεται σε λυρικό τραγούδι, έκφραση που κατακτά την ψυχή, η καλλιτεχνική δημιουργία του Μπαλτογιάννη δεν έχει την ανάγκη ούτε να αφηγηθεί, ούτε να περιγράψει. Βρίσκει τον δρόμο της μέσα από τη δύναμη των αβίαστων γραμμών και των έντονων χρωμάτων, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων και της εσωτερικότητας. Δημιουργώντας τη σύγχρονη "αγιογραφία" της γυναικείας μορφής και κατακτώντας την ψυχή της, ο δημιουργός μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί της, να την αισθανθούμε οικεία, να την κάνουμε δική μας».


Κυριακή 31/1
  • Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Κ. Ιωάννου, Μάνια Παπαδημητρίου
    Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Κ. Ιωάννου, Μάνια Παπαδημητρίου
    «Γέφυρες της Μεσογείου», τιτλοφορείται η συναυλία της Τυνήσιας ερμηνεύτριας Lamia Bedioui, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός). Μαζί της οι μουσικοί: Γιώργος Βουρνάς, Λουκία Κωνσταντάτου, Νίκος Σουλιώτης, Αχιλλέας Τίγκας. Φιλική συμμετοχή: Στέργιος Τάτσιος (φωνή). Είσοδος ελεύθερη.
  • Με το γενικό τίτλο «Ο,τι προτιμάτε», από σήμερα, στο θέατρο «Αλίκη» ανεβαίνουν η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ και το έργο του Τζο Ορτον «Τι είδε ο μπάτλερ», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Στη «Δωδέκατη νύχτα» παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Ιωάννα Παππά, κ.ά. Στο «Τι είδε ο μπάτλερ» οι: Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ομηρος Πουλάκης, Λυδία Φωτοπούλου, κ.ά.
  • Τη ζωή της θρυλικής Εντίθ Πιαφ αναπλάθει η μουσικοθεατρική παράσταση «Εντίθ Πιαφ, μια ζωή σε ροζ και μαύρο», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πραγματοποιούνται δύο παραστάσεις (5 μ.μ. και 8.30 μ.μ.).
  • Το «New York Ska-Jazz Ensemble» συνεχίζει (μέχρι 4/2) τις εμφανίσεις του στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), μ' ένα πρόγραμμα που αναμειγνύει μουσικά είδη και αποκαλύπτει κρυφούς δεσμούς ανάμεσα σε ska και τζαζ.
  • Patricia Kaas
    Patricia Kaas
    Στη σκηνή «Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38 - Ηλιούπολη), συναντώνται (10 μ.μ.) δύο συγκροτήματα, εκπρόσωποι της progressive ελληνικής ροκ, οι «D-VOLUME» και οι «9ΜΜ».
Δευτέρα 1/2
  • Η Τάνια Τσανακλίδου ξεκινά τις εμφανίσεις της στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με αφορμή τον καινούριο της δίσκο «Προσωπογραφία». Μαζί της ο Blaine Reinenger (των Tuxedomoon). Πρόγραμμα: κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.30 μ.μ.).
  • «Το παραμύθι της Ευτυχίας», τιτλοφορείται το αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, που διοργανώνουν οι Σπύρος Κουρκουνάκης και Γιάννης Σάμπας, στις 9.30 μ.μ., στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος και Γεωργία Γρηγοριάδου.
  • «Κουρέας της Σεβίλης» από τη Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και τη Μικτή Χορωδία, στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης, 8 μ.μ.). Συμμετέχουν οι σολίστ: Μάιρα Μηλολιδάκη, Νίκος Στεφάνου, Χάρης Ανδριανός, Τάσος Αποστόλου, Ακης Λαλούσης, Λυδία Αγγελοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Λυδία Αγγελοπούλου. Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 2/2
  • Η Μάρθα Μαυροειδή παρουσιάζει (10.30 μ.μ.) τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Ο κήπος της Ρίλα» με δικές της συνθέσεις επηρεασμένες από τις μουσικές των Βαλκανίων, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074).
Τετάρτη 3/2
  • Τάνια Τσανακλίδου
    Τάνια Τσανακλίδου
    Μοριάς και Ρούμελη, τσάμικα και καλαματιανά, καθιστικοί σκοποί και τραγούδια της τάβλας, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος. 210 9270628) από τον δάσκαλο του κλαρίνου Δημήτρη Κώτσικα και την κομπανία του.
Πέμπτη 4/2
  • Αφιερωμένη στον συνθέτη και αρχιμουσικό Θόδωρο Αντωνίου, για τα 75 χρόνια του, είναι η συναυλία με έργα του, που ερμηνεύει η Καμεράτα και διακεκριμένοι σολίστες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8.30 μ.μ.).
  • Μια παράσταση για ακορντεόν και πιάνο παρουσιάζουν από σήμερα και κάθε Πέμπτη η βιρτουόζος ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και ο πιανίστας Αστέρης Παπασταματάκης, στον Πολυχώρο «Pandou» (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή). Μαζί τους οι: Αναστασία Γεωργάκη και Μαρία Κατσούλη (ακορντεόν) και η Μεξικάνα Μartha Moreleon (τραγούδι).
Παρασκευή 5/2
  • Το θέατρο «Σημείο» παρουσιάζει το έργο της Μαργκερίτ Ντιράς «L' amante anglaise» («Η Αγγλίδα ερωμένη», 1968). Σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μετάφραση Μπουμπουλίνας Νικάκη, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Νατσούλη. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Νίκος Διαμαντής.
  • Τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο παρουσιάζουν το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, μέχρι 7/2).
Σάββατο 6/2
  • Η μεγάλη ντίβα του γαλλικού τραγουδιού Patricia Kaas ξετυλίγει την παράσταση «Kabaret», στο θέατρο «Μπάντμιντον».
  • «...Λίγος καπνός ακόμα», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, με τους Καλλιόπη Βέττα, Μάνια Παπαδημητρίου και Γιάννη Κ. Ιωάννου, στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 2103217810, 10.30 μ.μ.).
  • Το μπαλέτο «Ευγένιος Ονιέγκιν» (αποσπάσματα) του Τσαϊκόφσκι ανεβαίνει (8 μ.μ.) στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ.
  • Οι «Uriah Heep», ένα από τα σημαντικότερα ροκ γκρουπ, με καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της σκηνής του progressive rock, δίνουν συναυλία στο «Gagarin 205».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ