ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια ζεστή γιορτή αλληλεγγύης για τα μεταναστόπουλα

Τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών εργατών έπαιξαν, τραγούδησαν και μοιράστηκαν δώρα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παιδική χορωδία από το Μπαγκλαντές τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας τους
Παιδική χορωδία από το Μπαγκλαντές τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας τους
Μια όμορφη, ξεχωριστή και πολύ «ζεστή» γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων διοργάνωσε την Κυριακή το μεσημέρι η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μια γιορτή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ για τους μετανάστες εργάτες και την προώθηση της κοινής πάλης με τους Ελληνες συναδέλφους τους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική του.

Στην όμορφη αυτή συνάντηση, παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία «καλωσόρισε» τα παιδιά και τους γονείς τους με ένα σύντομο χαιρετισμό.

Από νωρίς το μεσημέρι η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων γέμισε παιδικές φωνές, γέλια, τραγούδια και παιχνίδια. Παιδιά από διάφορες γωνιές του κόσμου, που η ανάγκη των γονιών τους για δουλειά και ειρήνη τα έφερε μετά από πολλές κακουχίες στην Ελλάδα, γιόρτασαν κι έπαιξαν μαζί με παιδιά Ελλήνων εργαζομένων. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλβανία, από πρώην σοσιαλιστικές χώρες, χώρες της Αφρικής και αλλού, ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση του ΚΚΕ και γιόρτασαν με «σημαία» τους την ταξική αλληλεγγύη, τον ενωμένο αγώνα, την «κοινή γλώσσα» όλων των εργαζομένων του κόσμου: Την πάλη κατά της εκμετάλλευσης.

Επαιξαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους παιδιά από διάφορες γωνιές του κόσμου μαζί με τα Ελληνόπουλα
Επαιξαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους παιδιά από διάφορες γωνιές του κόσμου μαζί με τα Ελληνόπουλα
Τα τραγούδια και τα παιχνίδια ενθουσίασαν τα παιδιά. Παιδική χορωδία τραγούδησε παραδοσιακά πατριωτικά τραγούδια από το Μπαγκλαντές, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν όλα μαζί και συμμετείχαν σε δρώμενα. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν δώρα - παιχνίδια και βιβλία - στα παιδιά.

Μαζί και στους αγώνες

Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες που βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων έχουν αγωνιστικούς δεσμούς με το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εργαζόμενοι στη ΦΑΓΕ, στην Κλωστοϋφαντουργία, στο Μέταλλο, οικοδόμοι και λιθογράφοι, η Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές κ.ά., που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν αγωνιστεί με τους Ελληνες συναδέλφους τους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενάντια στην καταστολή της μετανάστευσης, για κάθε δικαίωμά τους.

«Μου αρέσει πολύ η σημερινή ατμόσφαιρα, αυτής της γιορτής», λέει στο «Ρ» ο Καγιού από την Τανζανία, που ζει εδώ και 9 χρόνια στην Ελλάδα. «Είχα προσκληθεί και άλλες χρονιές, αλλά δεν είχα καταφέρει τελικά να έρθω. Φέτος πήρα την κορούλα μου και ήρθαμε και μας αρέσει πολύ. Είναι πολύ θετική αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Και αυτή δείχνει ότι είναι πολύ κοντά στους μετανάστες και σε αυτά που ζητάνε», συμπληρώνει και μας δείχνει τη μικρή που παίζει με τα υπόλοιπα παιδάκια και διασκεδάζει πολύ.


«Είναι το μόνο κόμμα που ενδιαφέρεται για μας», σημειώνει η Αμι από τις Φιλιππίνες. Πρόσφατα το ΠΑΜΕ είχε επισκεφτεί το σχολείο για τα παιδιά των μεταναστών από τις Φιλιππίνες, το οποίο αναγκάζονται να χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι γονείς, αφού καμία κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει τα παιδιά των μεταναστών να μαθαίνουν και τη μητρική τους γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας τους.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δικαιώματα και ανθρωπιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά με μητέρες μετανάστριες και τα παιδιά τους
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά με μητέρες μετανάστριες και τα παιδιά τους
Στο σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Αυτές τις μέρες συνηθίζεται οι άνθρωποι να λένε "χρόνια πολλά" και "καλή χρονιά". Εμείς τα λέμε με όλη μας την καρδιά. Και αν θέλετε τα λέμε και με διαφορετικό τρόπο. "Χρόνια πολλά", λέει και ο Ομπάμα, και η Μέρκελ, και ο Μπράουν, "χρόνια πολλά" λένε και εκείνοι οι πρόεδροι και οι κυβερνήτες της χώρας μας και εύχονται καλή χρονιά και όλοι αυτοί που ευθύνονται για τους πολέμους, την πείνα, τους εμφύλιους, για την υποχρεωτική μετανάστευση και προσφυγιά που σας έχουν καταδικάσει.

Εμείς τα εννοούμε ως εξής: Σας ευχόμαστε από καρδιάς τα παιδάκια σας να μεγαλώσουν όσο γίνεται καλύτερα, με υγεία, με τη δική σας φροντίδα αλλά και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Για εμάς, αυτό το "χρόνια πολλά" και "καλή χρονιά" σημαίνουν και κάτι άλλο: Ξέρουμε τα βάσανα που έχετε εσείς ως μετανάστες, αλλά και τα αδέρφια σας οι εργάτες και οι φτωχοί αγρότες εδώ στην Ελλάδα. Εμείς οι κομμουνιστές ξέρουμε και πού οφείλονται και ότι έχουν την ίδια αιτία. Για εμάς" καλή χρονιά" σημαίνει και καλοί αγώνες, δυνατοί αγώνες και για τους Ελληνες αλλά και για εσάς που, για εμάς, είστε το ίδιο με όλους.

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση είπε ότι έκανε ένα δώρο στους μετανάστες. Είπε ότι θα αναγνωρίσει τα παιδιά δεύτερης γενιάς, αυτά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ως ισότιμα με τα παιδιά των Ελλήνων. Και εμείς το ζητούσαμε αυτό, αλλά δεν μπορούμε να το χειροκροτήσουμε εύκολα και να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, γιατί από το ένα εκατομμύριο που είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα θα δώσει δικαιώματα, που θα δούμε και πώς ακριβώς θα τα δώσει, σε 150.000 έως 200.000 το πολύ. Δηλαδή τα 2/3 τα άφησε απέξω. Βεβαίως με τους αγώνες μας ξέρουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε, γιατί αν δεν υπήρχε η πίεση ούτε αυτό θα γινόταν, ωστόσο εμείς απαιτούμε ίσα δικαιώματα και ανθρωπιά για όλους τους μετανάστες και τα παιδιά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η χρονιά που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολη, αλλά με την αλληλεγγύη μεταξύ μας που χρειάζεται, όχι με την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία, αλλά με την αλληλεγγύη, και με τους αγώνες ελπίζουμε να την κάνουμε κάπως καλύτερη και σχετικά πιο εύκολη. Και πάνω απ' όλα θέλουμε αυτά τα παιδιά να μπορούν να χαμογελούν και να χαίρονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ