ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών

Την Κυριακή 27 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Από την περσινή γιορτή της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τα παιδιά των μεταναστών
Από την περσινή γιορτή της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τα παιδιά των μεταναστών
Την Κυριακή, 27 Δεκέμβρη, τα παιδιά και οι οικογένειες των μεταναστών είναι «καλεσμένοι» της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στις 12 το μεσημέρι. Στη γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες με αφορμή τα Χριστούγεννα, εκτός απ' το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα μοιραστούν και δώρα στα παιδιά. Στην όμορφη αυτή εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η γιορτή της ΚΟΑ δεν είναι μια τυπική υποχρέωση του Κόμματος απέναντι στους χιλιάδες διωγμένους που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας μαζί και δίπλα στους Ελληνες συναδέλφους τους. Αποτελεί μέρος και δίνει συνέχεια στη διαρκή και πολύμορφη παρέμβαση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, την οργάνωση της κοινής, ενιαίας πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τους μετανάστες, ξεχωρίζουν το Διήμερο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια. Εργαζόμενοι από κάθε γωνιά του κόσμου, που ζουν στη χώρα μας, συμμετέχουν σε πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, στέλνοντας μήνυμα ταξικής ενότητας απέναντι στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του.

Φέτος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διήμερου, έγιναν και μικρότερες συγκεντρώσεις, σε γειτονιές της Αθήνας, όπου συζητήθηκαν οι λόγοι που οδηγούν στη μετανάστευση, τα κατασταλτικά μέτρα των κυβερνήσεων, η ανάγκη κοινής πάλης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Ξεχωριστή είναι η συμβολή των κομμουνιστών και στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, όπου μετανάστες μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.

Παράλληλα μ' αυτές τις δραστηριότητες, οι κομμουνιστές δίνουν, μαζί με τους μετανάστες, τη μάχη για τα δικαιώματά τους, με παρεμβάσεις και εξορμήσεις στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, σε χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, όπου ζουν και εργάζονται οι μετανάστες. Δεν είναι λίγες οι κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει οι μετανάστες, στον κοινό αγώνα με το ΚΚΕ και με το ταξικό εργατικό κίνημα. Οι συγκεντρώσεις στο κάτεργο της «Lady Fashion», στα τσιφλίκια της Μανωλάδας, οι παρεμβάσεις τον περασμένο Οκτώβρη ενάντια στην καταστολή και τις συλλήψεις στις οδούς Σωκράτους, Βερανζέρου, πλατεία Καραϊσκάκη, όπου στοιβάζονταν στις κλούβες μετανάστες από Σομαλία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν, είναι μερικές μόνο από τις μάχες που έδωσαν μαζί με το ΚΚΕ οι μετανάστες εργάτες.

«Ιδιαίτερη» εικόνα, που πρέπει να γίνει συνηθισμένη, ήταν αυτή του περασμένου Μάρτη, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Στην πλατεία Αμερικής, όπου έγινε η συγκέντρωση, ακούστηκε δυνατά το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Η ΚΟΑ είχε απευθύνει, και μ' αυτήν την αφορμή σε όλους τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες, μήνυμα ταξικής ενότητας, πάλης και αλληλεγγύης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
«Του λαού η πάλη θα σπάσει τα νέα κατασταλτικά μέτρα»

Ανακοίνωση - καταγγελία για τη νέα πολιτική εσωτερικής ασφάλειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Τα νέα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης που στρέφονται ευθέως κατά του εργατικού λαϊκού Κινήματος καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο μαζικός, λαϊκός, εργατικός ξεσηκωμός για τη διεκδίκηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, των δημοκρατικών ελευθεριών και λαϊκών δικαιωμάτων, μπορεί να ακυρώσει στην πράξη παλιούς και νέους κατασταλτικούς και χαφιέδικους μηχανισμούς. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η αύξηση της εγκληματικότητας, οι "τρομοπροβοκάτσιες", η δήθεν αγωνία για την "ασφάλεια των πολιτών" είναι το πρόσχημα για προσαρμογές των μηχανισμών και υπηρεσιών του αστικού κράτους στο γνωστό ιμπεριαλιστικό και ΝΑΤΟικό κατασκεύασμα των "ασύμμετρων απειλών" και στο δόγμα της προληπτικής καταστολής. Αυτές τις προσαρμογές εξυπηρετεί η νέα αντεγκληματική πολιτική και η νέα δομή εσωτερικής ασφάλειας που παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής για την αντιμετώπιση δήθεν του οργανωμένου εγκλήματος εξυπηρετεί τη διεύρυνση της καταστολής και των διασυνδέσεων με τις ξένες υπηρεσίες, με πραγματικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της "ελευθερίας" της εκμετάλλευσης σε βάρος της ελευθερίας του λαού να οργανώσει την αντεπίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική. Οπως έγινε με την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα "Τζάμπο", όπου την προώθηση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας έχει αναλάβει η κρατική ασφάλεια και η υπηρεσία προστασίας πολιτεύματος, που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση για τη μήνυση που υπέβαλε η επιχείρηση σε βάρος του απολυμένου συνδικαλιστή εργάτη. Οπως προβλέπουν οι διάφοροι τρομονόμοι που στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα και η στρατηγική αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης που ποινικοποιεί ακόμη και τη ριζοσπαστική σκέψη και που - σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και του δικομματισμού - αποτελούν μορφές του οργανωμένου εγκλήματος. Το πραγματικά οργανωμένο έγκλημα - έτσι όπως το καταλαβαίνει ο λαός μας - έχει διασυνδέσεις και διαπλοκές με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και θα εξαφανιστεί μαζί με αυτούς.

Η "συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική" που εξαγγέλθηκε για την αντιμετώπιση δήθεν της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, η ενίσχυση της συνεργασίας της Αστυνομίας με τους Δήμους και "την κοινωνία των πολιτών" είναι το ύπουλο και επικίνδυνο μέσο για να κάνουν το λαό συμμέτοχο και συνεργό στις αλυσίδες του. Ο αστυνόμος της γειτονιάς, ο εθελοντής αστυνόμος, τα "Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας" είναι μηχανισμοί ενσωμάτωσης και χαφιεδισμού. Εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα στη μείωση της κοινωνικής εγκληματικότητας, αλλά με σοβαρές επιπτώσεις στην αύξηση του κοινωνικού μακαρθισμού. Στη Δανία, στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμμάτων, οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους Δήμους καλούνται να καταγράφουν και φακελώνουν τις "ροπές προς τη ριζοσπαστικοποίηση" ακόμη και των νηπίων. Στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσουν!

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την ενημέρωση του λαού και του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Η καλύτερη απάντηση στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς και τα "νέα δόγματα ασφάλειας" είναι ο μαζικός, λαϊκός, εργατικός ξεσηκωμός για τη διεκδίκηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, των δημοκρατικών ελευθεριών και των λαϊκών δικαιωμάτων. Ενας τέτοιος ξεσηκωμός μπορεί και πρέπει να ακυρώσει στην πράξη παλιούς και νέους κατασταλτικούς και χαφιέδικους μηχανισμούς».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αγνοείται η τύχη 85 προσφύγων

Τους παρέλαβε η FRONTEX (σ.σ. αστυνομικό στρατιωτικό σώμα καταστολής) από το Κέντρο Κράτησης της Σάμου στις 12 Δεκέμβρη

Να δώσει απαντήσεις σχετικά με 85 πρόσφυγες που έφυγαν με άνδρες της FRONTEX από τη Σάμο στις 12 Δεκέμβρη και από τότε αγνοείται η τύχη τους, ζήτησαν μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιάννης Γκιόκας και Βέρα Νικολαΐδου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, εξηγούν πως:

«Tο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 10 πμ άνδρες της FRONTEX από το κλιμάκιο που εδρεύει στη Σάμο παρέλαβαν από το κέντρο κράτησης της πόλης της Σάμου 85 πρόσφυγες Αφγανούς και άλλων αραβικών χωρών. Με κλούβες της Αστυνομίας και ισχυρή αστυνομική δύναμη, τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο του νησιού απ' όπου τους παρέλαβε ναυλωμένο αεροπλάνο της SKY WINGS (Μπόινγκ 757) με προορισμό την Αθήνα.

Mέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η FRONTEX εμπλεκόταν στον έλεγχο των συνόρων και στην παρεμπόδιση της εισόδου μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα άνδρες της FRONTEX μπαίνουν στο κέντρο κράτησης με το διερμηνέα που διαθέτει το κλιμάκιό τους (να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κράτησης δε διαθέτει διερμηνεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των προσφύγων) και προβαίνει σε έλεγχο (ανάκριση) προκειμένου να διαπιστώσει αν λένε αλήθεια για τη χώρα προέλευσής τους κλπ.

Tο περιστατικό αυτό έχει προφανώς σχέση με το σχέδιο απέλασης των προσφύγων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή χρησιμοποίησαν σαν πέρασμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη ζωής τους.

To πλέον ανησυχητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αυτή η πτήση (και πόσες άλλες που δεν έπεσαν στην αντίληψή μας) έγινε εν κρυπτώ και δεν επιβεβαιώνεται (το αντίθετο μάλιστα) ούτε από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου. Προκύπτει επομένως μείζον θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών συνθηκών και στοιχειώδους νομιμότητας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

«Τι απέγιναν οι 85 πρόσφυγες που απήχθησαν από την FRONTEX; Εχει εκχωρήσει η Κυβέρνηση σε ξένα αστυνομοστρατιωτικά σώματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο Εσωτερικό της Ελλάδας; Πώς και πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει στελέχωση και χρηματοδότηση των Κέντρων Κράτησης ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, τη φιλοξενία και την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ