ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Μοντάρισέ το αλλιώς

Επιτέλους, θα γιορτάσουμε! Τώρα που τέλειωσε η συζήτηση στη Βουλή, όλο αυτό το θλιβερό παζάρι για το αν παίρνει λίγα ή πολλά ο Μπένι και το υπουργείο του ενώ τόσοι εχθροί καιροφυλακτούν, για το πόσα ακόμα πρέπει να πληρώσουν οι γνωστοί φοροφυγάδες που δε ζητάνε απόδειξη για ένα ματσάκι μαϊντανό, τώρα μπορούμε να γιορτάσουμε. Και μάλιστα με έναν εξτρέμ τρόπο. Η μόδα φέτος επιβάλλει: Νύχτα Χριστουγέννων στα χαμηλά της Σοφοκλέους τυλιγμένοι σ' ένα «Snugpak Special Forces Combo System» και με μόλις 400 ευρώ έχουμε κάνει το πάρτι της ζωής μας. Το έκανε και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην Αγγλία. Σε πιο σοφτ πρόγραμμα μπορούμε να χαρίσουμε ένα σιντί της Κάρλας - μία είναι η Κάρλα, του κολλητού, του Νικολάκη του Σαρκοζί - στον άστεγο της γειτονιάς μας, να 'χει ο άνθρωπος να φαντάζεται... Δοκιμασμένο κι αυτό, εξασφαλίζει και κάτι περισσότερο από τα περίφημα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Θέλει, βέβαια, και προσόντα Κάρλας, αλλά αυτό είναι μάλλον μία λεπτομέρεια.

Το κύριο είναι πως τώρα είναι ώρα να γιορτάσουμε. Και να αφήσουμε κάθε «λογιστή» να ψάχνει να βρει προτάσεις για το φορολογικό. Ετσι κι αλλιώς καθένας τους έχει κι από μία πρόταση να κάνει. Οτι κανένας τους δεν ακουμπά έστω και σαν πρόταση το Κεφάλαιο είναι επίσης μια λεπτομέρεια, που δεν αναιρεί την «αυταπόδεικτη παρανομία» του ψιλικατζή που δεν κόβει αποδείξεις στα τσιγάρα. Κάτι κρυπτοκομμουνιστικά περί του ότι στην τιμή των τσιγάρων είναι ήδη ενσωματωμένοι της Παναγιάς οι φόροι προσπέρασέ τα. Γιατί άμα σταθείς σε κάτι τέτοια θα φτάσεις να διαδηλώνεις «την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Δε συνάδει με το γιορτινό κλίμα αυτό.

Σκέψου το κι αλλιώς. Στο τέλος όλα είναι μοντάζ. Ας μην αφήσουμε ένα κακό μοντάζ να χαλάσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Σε μια και μόνο εφημερίδα καθένας μπορεί να βρει ό,τι τραβάει η ψυχή του. Απ' αυτόν εξαρτάται αν θα μοντάρει στο μυαλό του το θέμα για τον πρίγκιπα δίπλα σ' αυτό της Κάρλας ή θα κολλήσει το μάτι του στον Τσιγγάνο που πέθανε από ασφυξία κάτω από τόνους σκουπιδιών. Θέμα μοντάζ είναι αν θα δεις σαν «λεύτερα πουλιά» αυτούς που ξεβράζει κάθε μέρα η θάλασσα στα βράχια των νησιών, ή κυνηγώντας τη θλίψη πας παρακάτω κι αρχίζεις να ρωτάς πού πάνε όλοι αυτοί που τους μαζεύει η Frontex;

Κάθε στάση απέναντι στα γεγονότα παράγει τη συνέχειά της. Θες γιορτή, έχεις γιορτή, άμα έχεις και το μπαγιόκο. Θες να γίνει ο κόσμος γιορτινός; Ε, παλεύεις να εξαλείψεις την αιτία του κακού κι άρα τέτοιες ειδήσεις συλλέγεις για να οπλίσεις την οργή σου.

Τέτοιες μέρες συνίσταται να κάνεις παρέα με δικηγόρους. Θα σε κάνουν να νιώσεις χαρά ακόμα και με τα λόγια του Λοβέρδου που βεβαιώνει πως δεν είσαι εσύ αλλά ο επόμενος που δε θα πάρει σύνταξη. Το διαίρει και βασίλευε εκτός των άλλων παράγει και πελατεία για το μέλλον. Ο κόσμος καίγεται και τους ακούς να λένε στα πάνελ πως δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει ισχυρό νομικό οπλοστάσιο που θα τινάξει στον αέρα τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Βάρδα μην κάνεις παρέα με κομμουνιστές. Αυτοί είναι ικανοί να στείλουν στην ανεργία και τους δικηγόρους. Εχουνε κάνει σλόγκαν το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Καταλαβαίνεις πού το πάνε...

Με τέτοιες παρέες δε φτάνει που δε θα χαρείς εσύ, χαλάς και το κέφι του σκύλου, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που ψάχνει τέτοιες μέρες γιορτινές να βρει σε τι ρυθμό χορεύουν τ' αφεντικά του, εντός και εκτός, για να γρυλίσει κι αυτός. Ασε που επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα φτάσεις να διαδηλώνεις, θα ανεβάσεις τους δείκτες της παραβατικότητας και θα αναγκάσεις έτσι τον αφέντη του σκύλου να ξοδευτεί κι άλλο για να βρει τους χαφιέδες που χρειάζεται για να προλάβει το κακό. Πάνε οι γιορτές, τινάχτηκαν στον αέρα.

Εσύ διαλέγεις πώς θα μοντάρεις μέσα σου το αύριο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

ΑΣΤΕΓΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ: «Τη σκληρή εμπειρία της καθημερινότητας ενός αστέγου έζησε για μια παγωμένη νύχτα ο πρίγκηπας Ουίλιαμ (...) τον 27χρονο πρίγκηπα, πάντως, συνόδευε και ο γραμματέας του (...) η ομάδα κοιμήθηκε σε σλίπινγκ μπαγκ μέχρι τις 6 το πρωί και στη συνέχεια έκανε μια βόλτα στο Ουέστ Εντ για να μιλήσει σε αστέγους». (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Η ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΙ: «Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν ήταν η Κάρλα Μπρούνι και ένας 53χρονος άστεγος ονόματι Ντενί. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πρόσφατα στο Παρίσι - στο σικ 16ο διαμέρισμα - και έκτοτε τους ενώνει μια αταίριαστη φιλία που έγινε πρωτοσέλιδο στο γαλλικό Τύπο». (το θέμα επίσης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ: «Καταπλακωμένο από σκουπίδια βρέθηκε χθες το πρωί στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων το πτώμα 25χρονου Αθίγγανου ρακοσυλλέκτη από υπαλλήλους που πραγματοποιούσαν εργασίες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 25χρονος καταπλακώθηκε καθώς έψαχνε μέσα στα σκουπίδια, ενώ ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία». (κι αυτή η είδηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΟΙ «ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ»: «Απόβαση στη Σάμο έκαναν χθες συνολικά 135 λαθρομετανάστες που έφτασαν με τρεις καραβιές από τα απέναντι τουρκικά παράλια». (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΟ ΠΑΡΤΙ: «Με την ιστορία στα Τέμπη καταπλακώθηκαν και τα ΜΜΕ (...) διότι όπως και να το κάνουμε έχουν σχέση με τους εργολάβους του έργου (...) ύστερα από λίγες ημέρες το θέμα εξαφανίστηκε (...) όταν λέμε ελίτ των εργολάβων εννοούμε τις έξι μεγάλες εταιρείες που αποτελούν τους μετόχους της "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (...) και συγκεκριμένα: τη HOCHTIEF (...) την ΑΚΤΩΡ (...) το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο (...) το μόνο σίγουρο είναι ότι το "πάρτι" τώρα αρχίζει». (το θέμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ακυρώνοντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέος φόρος για ενίσχυση των Ταμείων

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων

Η ΑΥΓΗ: Ασφαλιστικό: Δώρο στους εργοδότες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ: Ζητήστε απόδειξη για μείωση φόρου

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΖΕΨΤΕ όσες αποδείξεις μπορείτε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φέρτε αποδείξεις για έκπτωση φόρου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ στο «ΧΑΡΑΤΣΙ» των επιδομάτων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ της φορολογίας με αποδείξεις

Η ΧΩΡΑ: Τέλος στην εθελουσία

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Στων εργολάβων τα στενά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευλογημένη συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΙΑ «ΑΝΑΣΑ» μέχρι τον Μάρτη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα αδιέξοδα της διαχείρισης

«Πέρα από την ανυπέρβλητη αδυναμία ελέγχου εκατοντάδων εκατομμυρίων στοιχείων, υπάρχει εξίσου ακαταμάχητη και η εφευρετικότητα των φοροφυγάδων (...) Είναι το "καπέλο" στην απόδειξη (...) Συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες σού δήλωναν και δηλώνουν ακόμη καθαρά: "Χωρίς απόδειξη θέλω για τη δουλειά μου 50 ευρώ, αν θέλεις απόδειξη, 70 ευρώ"» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το παλιό «διαίρει και βασίλευε»

«Oι όποιες αλλαγές γίνουν στο καθεστώς των συντάξεων θα αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη σε 8 με 10 χρόνια μετά την ψήφιση του νέου νόμου που θα έχει γίνει έως τον Iούνιο του 2010, δηλαδή από το 2018 και μετά και παράλληλα με τις νέες ενοποιήσεις των Tαμείων. Aυτό αποκαλύπτει στην "H" ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης A. Λοβέρδος (...)» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο αντίπαλος

«Μα ποιες είναι, τέλος πάντων, αυτές οι "αγορές" που μας κυνηγούν αλύπητα; (...) Είναι κάτι που, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αποφεύγουν (σας αφήνω να υποθέσετε το γιατί) να το ονομάσουν επακριβώς, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Μαρξ το κατονομάζουν ξεδιάντροπα ως Κεφάλαιο! (...) Ψευδώνυμο του "Κεφαλαίου" είναι, λοιπόν, οι περίφημες "αγορές". Και, κατ' απαίτησιν του "Κεφαλαίου", η ελληνική κυβέρνηση μας επιβάλλει (...) Εισπράττουμε από τον ήδη πτωχευμένο Ελληνα εργαζόμενο, για να τα δώσουμε στις... "αγορές"! Να μην πέσει έξω το Κεφάλαιο! (...) Να στραβώσουμε εμείς, να ισιώσουν οι αγορές, να ευδοκιμήσει το Κεφάλαιο! Ελεος!..» (ο Νίκος Τσαγκρής στο ΕΘΝΟΣ).

Και ο his master voice

«Αύριο - ποιος ξέρει; - μπορεί το ΚΚΕ να κατέβει σε κοινή πορεία με τους αντιεξουσιαστές για την "άμεση απελευθέρωση" των συλληφθέντων για ληστείες τραπεζών (...) Ο "αστυνομικός της γειτονιάς" είναι για τον "Ριζοσπάστη" "χαφιέδικος μηχανισμός" που έχει πραγματικό στόχο "να χτυπηθεί η λαϊκή πάλη και ριζοσπαστικοποίηση" (...) Η ηγεσία του ΚΚΕ (...) στη διάχυτη παραβατικότητα που ταλαιπωρεί τους πολίτες προσθέτουν κι άλλη με καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών, πανεπιστημίων, ακόμη και στούντιο καναλιών» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ